I det gamla ''änkepensionssystemet'', som finns kvar under en övergångstid för kvinnor födda före 1945, finns vissa svagheter, då t.ex. en änka gifter sig på nytt.
Änkepensionen har i det ''gamla'' systemet utlovat änkepension för resten av livet. Men nu gäller, att vid ett giftermål så återkallas denna rättighet.
Gamla människor som kommit upp i pensionsåldern lever idag ofta ett friskt och positivt liv. Ensamheten kan för den efterlevande, vid makes dödsfall, bli påträngande och en förälskelse kommer ofta välkommet. Ekonomiskt blir det dock en besvikelse, då pensionärsparet vill gå till prästen och gifta sig.
Då ringarna byts, upphör änkepensionen och änkan, som hade ett bra efterlevandeskydd från socialförsäkringen, tvingas leva på sin egen, ibland låga ATP-pension.
Detta blir extra kännbart när en kvinna varit hemmamaka och tagit hand om barn och hem. Vid makens frånfälle utbetalas en bra änkepension. Vid ett kommande giftermål fråntages alltså denna efterlevandepension och kvinnans egen låga ATP-pension skall gälla.
Försäkringskassan uppmanar dessa personer, ofta mot deras egen vilja, att inte gifta sig, utan leva i samboförhållande.
Det måste vara möjligt för dessa våra äldre, att både få behålla den ATP-pension, eller änkepension som makarna tillsammans tjänat och betalat in till staten.
Regeringen bör ge dessa pensionärer valfrihet att leva som gifta eller sambo, med bibehållande av änkepension eller åtminstone samordning av änke- och egen ålderspension.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att änkepension får behållas vid giftermål om den egna ålderspensionen är lägre.
Stockholm den 15 januari 1992 Kenneth Lantz (kds) Alwa Wennerlund (kds)