Begreppet sjukperiod
Begreppet sjukperiod diskuterades i socialförsäkringsutskottets betänkande 1990/91:SfU16 om rehabilitering. Då uttalade man att de sänkta kompensationsnivåerna under de 90 första dagarna av en sjukperiod medfört att det blivit svårare för försäkringskassorna att motivera sjukskrivna personer att återvända till arbetsplatsen för ett arbetsförsök. Om arbetsförsöket kom att misslyckas, skulle kompensationsnivån för sjukpenningen under de följande tre månaderna sänkas.
Socialförsäkringsutskottet ansåg att det var angeläget att begreppet sjukperiod ytterligare belystes, och att regeringen borde överväga om och i vilken form särskilda föreskrifter bör utfärdas. Frågan lyftes åter i utskottets betänkande 1990/91:SfU18 om sjuklön m.m.
Propositionen
I proposition 1991/92:40 har regeringen behandlat frågan om beräkning av sjukpenning vid avbrott i rehabilitering. Däremot förbigår regeringen de påtalade problemen vid arbetsförsök. Frågan hänvisas till en utredning som skall utarbeta förslag om införande av karensdagar i sjukförsäkringen m.m.
Vi anser att en sådan fördröjning av åtgärder inte kan godtas. Erfarenheterna av de sjukpenningregler som gällt sedan den 1 mars 1991 visar att det behövs omedelbara åtgärder för att undvika detta hinder i arbetet med att förkorta sjukskrivningstiderna. Nuvarande regel att ny sjukperiod med lägre sjukpenning omedelbart gäller efter en återgång i arbetet, drabbar den som försöker följa intentionerna att så snabbt som möjligt gå tillbaka i arbete men som får ett sjukdomsåterfall. Denna erfarenhet blev snabbt allmänt känd med förlängda sjukperioder som resultat.
Vi menar att definitionen av sjukperiod i lagen om allmän försäkring bör kompletteras och ges en sådan innebörd att om en försäkrad insjuknar igen inom fem kalenderdagar från närmast föregående dag med sjukpenning, skall det anses utgöra en fortsättning på den föregående sjukperioden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begreppet sjukperiod i lagen om allmän försäkring.
Stockholm den 19 november 1991 Doris Håvik (s) Birgitta Dahl (s) Börje Nilsson (s] Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Ingegerd Elm (s) Maud Björnemalm (s) Widar Andersson (s) Monica Widnemark (s)