Vid behandlingen av propositionen 1990/91:181 om sjuklön m.m. som bl.a. innehöll förslag om införande av arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen, reserverade sig utskottets borgerliga ledamöter till förmån för två förändringar i förhållande till regeringens förslag. Det rörde sig om sjuklön utomlands och om försäkring för småföretag.
Vid behandlingen av proposition 1990/91:141 om rehabilitering och rehabiliteringsersättning reserverade sig utskottets borgerliga ledamöter angående mindre arbetsgivares ansvar för rehabiliteringsutredningar.
Vi återkommer nu med dessa krav i denna motion.
Sjuklön utomlands
I propositionen 1990/91:181 föreslogs att sjuklön skall utgå även för tid då arbetstagare vistas utomlands.
Detta innebär att sjuklön skall kunna utgå utomlands i större utsträckning än sjukpenning kan utgå med nuvarande regler. Med hänsyn till de svårigheter som föreligger såväl för arbetsgivare som för försäkringskassan att kontrollera en arbetstagares eller försäkrads hälsotillstånd vid vistelse utomlands anser vi att en sådan ordning inte är tillfredsställande.
Skyldigheten att utge sjuklön vid vistelse utomlands bör därför endast gälla när arbetstagare befinner sig i ett konventionsland eller om arbete bedrivs som ett led i en här i riket bedriven verksamhet eller som sjöman på svenskt handelsfartyg.
Försäkringsmöjligheter för små företag
Enligt den föreliggande propositionen skall företag med en lönesumma på högst 60 basbelopp -- eller ca 10 anställda -- kunna återförsäkra sig hos försäkringskassan för oförutsett höga kostnader för sjukfrånvaro.
Vi delar inte regeringens bedömning att 60 basbelopp är tillräckligt utan anser att möjligheten att teckna försäkringen bör omfatta företag med en lönesumma motsvarande 90 basbelopp, vilket motsvarar ca 15 anställda.
Arbetsgivarens ansvar
Det är viktigt att arbetsgivarna ges möjlighet att leva upp till det ansvar som ställs på dem i samband med det som reformen om rehabilitering och rehabiliteringsersättning ger uttryck för. Åtskilliga arbetsgivare kommer sannolikt att behöva stöd och hjälp för att rätt kunna hantera det ansvar de nu får ta på sig. Det är angeläget att det stödet kan ges flexibla former bl.a. av försäkringskassan.
Större arbetsgivare kan möjligen få vissa svårigheter initialt, men har totalt sett goda möjligheter att leva upp till sitt ansvar. Problemen blir med all sannolikhet större för mindre arbetsgivare.
Avsikten är att försäkringskassan i vissa fall skall ta över ansvaret för rehabiliteringsutredningen. Detta skall kunna bli aktuellt om det är en liten arbetsplats, när arbetsgivaren saknar kompetens eller resurser för ändamålet eller därmed jämförbara situationer. Övertagandet skall också kunna bli aktuellt i sådana situationer där arbetsgivaren av någon anledning inte gör någon utredning eller där en utredning försvåras på grund av förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Försäkringskassan skall i dessa fall överta ansvaret för rehabiliteringsutredningen, om det finns skäl till det.
Detta är ett viktigt komplement till de föreslagna lagreglerna. Men förslagets goda intentioner får inte uppfattas som en onödig och tung byråkrati av de mindre arbetsgivarna. Det skulle kunna äventyra hela syftet med reformen.
Det finns åtskilliga småföretag som kommer att vara beredda att ta på sig ansvaret för rehabiliteringsutredningar, särskilt om stödet fungerar väl. I andra fall kommer det för alla parter att te sig naturligt att försäkringskassan tar över ansvaret.
Vi anser därför att en kompletterande regel bör införas. Den bör ge arbetsgivare med upp till 15 anställda rätt att -- om de så önskar -- få en rehabiliteringsutredning utförd av den allmänna försäkringskassan. På motsvarande sätt skall kassan ha skyldighet att i sådana fall på begäran utföra utredningen. Därmed undviks risken för oklarheter och kompetenstvister, liksom faran att mindre arbetsgivare belastas på ett sätt som ingen tjänar på. Man bör också på detta sätt kunna undvika att en särskild organisation för dessa ändamål behöver byggas upp på mindre arbetsplatser.
Anledningen till att vi föreslår en gräns vid ca 15 anställda är att vi i samband med sjuklönereformen föreslagit att detta kan vara en lämplig gräns för tilläggsförsäkring för höga sjuklönekostnader. Försäkringskassans skyldighet gentemot arbetsgivare vid rehabiliteringsutredningar med upp till 15 anställda måste därför regleras i lagtexten. Detta förutsätter en ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring, åttonde avdelningen, 22 kap. 3 §.
Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att sjuklön vid vistelse utomlands bör gälla vistelse i konventionsländer, arbete med anknytning till i riket bedriven verksamhet eller sjöman på svenskt handelsfartyg,
2. att riksdagen beslutar att möjligheten att teckna försäkring för oförutsett höga kostnader för sjukfrånvaro bör omfatta företag med en lönesumma motsvarande 90 basbelopp,
3. att riksdagen beslutar att försäkringskassans skyldighet gentemot arbetsgivare vid rehabiliteringsutredningar med upp till 15 anställda regleras i lagtexten i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 14 november 1991 Gullan Lindblad (m) Sigge Godin (fp) Karin Israelsson (c) Pontus Wiklund (kds) Hans Dau (m) Gustaf von Essen (m) Carl Fredrik Graf (m) Chris Heister (m) Ulf Kristersson (m) Liselotte Wågö (m) Ingela Mårtensson (fp) Rune Backlund (c) Märtha Gårdestig (kds)