Regeringen har ännu en gång på kort tid lagt en proposition om räddning av Nordbanken. Redan tidigt i den finansiella krisen krävde Vänsterpartiet åtgärder för att reda ut olika aktörers agerande. Dåvarande bankinspektionens roll har t.ex. inte blivit ordentligt utredd. Varför slog den inte larm? Vi får intrycket att den silade mygg och svalde kameler.
Trots att bankkrisen är ett internationellt fenomen har man allt eftersom perspektivet vidgats kunnat se att den socialdemokratiska regeringen gjorde ett strategiskt misstag när man först släppte på valutaregleringen och sedan genomförde skattereformen istället för tvärtom. Samtidigt som man helt uppenbart inte förstod att om man släpper på valutaregleringen måste kontrollorgan som bankinspektionen stå starkt rustade med personella resurser och lagar som gör det möjligt att ingripa när marknadens aktörer inte klarar att hantera den nyvunna friheten. Detta var inte fallet.
Mycket tyder på att det inte är sista gången som regering och riksdag tvingas gripa in och städa upp i bankernas affärer, men förhoppningsvis har banker och finansbolag lärt sig läxan för överskådlig framtid. Vi tror emellertid inte att det svenska folket kommer att nöja sig med svepande förklaringar av vad som hände under 80-talet. Därför kräver vi att det tillsätts en utredning som gör en fördjupad analys av vad som hände med ekonomin under 1980-talet. Hur agerade regeringarna, riksdagen, statens kontrollorgan, de ekonomiska institutionerna och företagen under 80-talet? Vilka är vinnarna och förlorarna? Utredningen bör vara parlamentarisk.
Regeringen vill betala 21 kronor per aktie i Nordbanken för de 23 % av aktierna som inte ägs av staten. Det kostar staten ca två miljarder kronor. Det är främst institutionella placerare som Skandia och Trygg-Hansa som äger merparten av dessa aktier. Vi anser det olämpligt att betala överkurs för dessa aktier som idag torde vara så gott som värdelösa.
Vänsterpartiet har i tidigare motioner konsekvent krävt att större förändringar av statens ägande i företag skall beslutas av riksdagen. Därför avslår vi regeringens begäran i hemställanspunkterna 9, 10 och 11 om bemyndigande att sälja aktier i Nordbanken och Securum.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en utredning kring 80-talets ekonomiska turer enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om priset på aktierna i Nordbanken,
3. att riksdagen avslår hemställanspunkt 9 i propositionen där regeringen vill ha ett bemyndigande att sälja aktierna i det aktiebolag som bildas för att inneha aktier i Nordbanken,
4. att riksdagen avslår hemställanspunkt 10 i propositionen där regeringen vill ha bemyndigande att sälja aktierna i det nybildade aktiebolaget Securum AB,
5. att riksdagen avslår hemställanspunkt 11 i propositionen där regeringen vill ha bemyndigande att sälja de aktier i Nordbanken som kan förvärvas med stöd av bemyndiganden i hemställanspunkterna 4 och 6.
Stockholm den 18 maj 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v)