Propositionen
Propositionen går ut på att staten köper samtliga aktier i Nordbanken, som skall omstruktureras. Omstruktureringen föranleds av fortsatt höga kreditförluster i banken. Förlustbringande delar förs över till ett särskilt bolag, Securum AB, för att där avvecklas på bästa sätt. Aktieköpen kommer att kosta över 2 miljarder kronor. I syfte att förstärka den finansiella basen i Nordbanken och Securum AB behövs en statliga ramgaranti på 20 miljarder kronor.
Tidigare förslag från Ny Demokrati
Det är inte första gången som problemen i Nordbanken blir föremål för riksdagsbehandling. I höstas rörde det sig om sammanlagt över 5 miljarder kronor.
I det sammanhanget föreslog Ny Demokrati (1991/92:N2) mot bakgrund av den oroande utvecklingen inom svenskt bankväsende, som då aktualiserats genom kraschen i Nordbanken och Första Sparbanken, att dels utreda händelseförloppet och förhållandena i övrigt i Nordbanken, dels utreda möjligheterna till en förbättrad förebyggande kontroll av bankernas kreditgivning, kapitalbas etc för att minska risken för skattebetalarna, insättarna och staten.
Övriga partier avvisade Ny Demokratis utredningsförslag.
Banker har inte rätt att göra dåliga affärer
Det är fråga om ofattbara belopp som har försvunnit eller skingrats. Flera banker är konkursmässiga, flera gånger om, och de har varit det länge. Det märkliga är att det hänt i bankvärlden, där konkurs faktiskt är en omöjlighet om man följer de lagkrav som ställs upp för bankerna.
För kreditgivning gäller nämligen enligt banklagstiftningen:
Kredit får beviljas endast om låntagaren på goda grunder kan förväntas fullgöra låneförbindelsen. Dessutom krävs betryggande säkerhet i fast eller lös egendom eller i form av borgen.
Om man ser på de krediter som beviljats så tycks det vara precis tvärtom: Bankerna kunde på goda grunder förvänta sig att många av låntagarna, fastighetsspekulanterna, inte hade en chans att fullgöra sina låneförbindelser. Dessutom var säkerheterna övervärderade och alltså helt osäkra.
Ju mer fastighetsspekulanterna ville låna och ju sämre säkerhet de hade, desto mer pengar fick de tydligen låna. Så här långt har de ansvariga gått fria och inte bara det -- de belönas med höga avgångsvederlag. De har fallskärmsavtal.
Är det fråga om slarv, okunskap, oskicklighet, svindleri, förskingring eller trolöshet mot bankkunderna och ytterst skattebetalarna eller bara otur, det får allmänheten inte reda på. Eller kan förlusterna förklaras av en oväntad och oförutsedd konjunkturnedgång eller kanske av det förhållandet att växelkursen släpptes fri vid mitten av 1980- talet.
Bankerna står under tillsyn av finansinspektionen (tidigare bankinspektionen). Finansinspektionen skall se till att en bank följer dels de lagar som reglerar bankens verksamhet, dels andra författningar såvitt de särskilt avser banker, dels bankens stadgar och de bestämmelser som med stöd därav meddelats av bankens stämma eller styrelse.
Finansinspektionen skall även i övrigt med uppmärksamhet följa bankernas verksamhet för att hålla sig underrättad om förhållanden som kan inverka på en banks säkerhet eller i övrigt är av betydelse för en sund utveckling av bankverksamheten (7 kap 1 § bankrörelselagen).
Mot bakgrund av de krav som ställs för bankerna i banklagstiftningen och den tillsynsverksamhet som finansinspektionen skall fullgöra är det ett mysterium hur bankkrascherna har kunnat inträffa utan förebyggande varningssignaler. Det osannolika har hänt.
Att driva bank handlar ytterst om pengar och kompetens. Pengar har det funnits men tydligen inte kompetensen. Nu saknas pengar. Men finns det nu tillförlitlig kompetens i bankerna? Den frågan är för närvarande obesvarad och kan möjligen få ett svar i framtiden. Risken är uppenbar att det kommer nya krav på skattebetalarna och småspararna att rädda bankerna.
De många obesvarade frågorna kan leda till spekulationer, lösa antaganden och brist på tilltro till bank- och finanssystemet. Misstagen får inte upprepas. Det kan innebära att lagstiftningen måste förbättras. Det är hög tid att gå på djupet och granska Nordbanken och bankväsendet i övrigt samt finansinspektionens verksamhet.
En bank- och finanskommission bör därför tillsättas som består av politiker, helst från samtliga i riksdagen representerade partier, ekonomer och andra experter.
De ansvariga måste ställas till svars
Det bör finnas goda möjligheter att ställa de ansvariga till svars. De för många stötande fallskärmsavtalen som gett de ytterst ansvariga feta avgångsvederlag i flermiljonerklassen bör kunna hävas eller jämkas. Nu tycks det vara så att ju inkompetentare man är desto högre tycks avgångsvederlaget bli. Så får det självfallet inte vara och så får det självfallet inte heller uppfattas. Det är statens uppgift i egenskap av ägare i Nordbanken att utreda ansvarsfrågorna och utverka ansvar där det är lagligen möjligt och att få till stånd att fallskärmsavtalen hävs eller jämkas.
Insättarskydd i stället för statliga garantier
Staten påtar sig nu rollen att garantera bankväsendet. Det innebär i princip att en bank inte kan gå i konkurs om inte staten vill det. Det strider mot marknadsekonomins grunder och är ytterst tvivelaktigt från konkurrenssynpunkt. Ägarintressena skyddas. I stället blir det allmänheten i form av småsparare och skattebetalare som ytterst får betala.
Det finns faktiskt andra metoder som är bättre om man vill sätta småspararna i främsta rummet och inte hålla konkursmässiga banker vid liv med konstgjord andning. En sådan metod är att införa insättarskydd efter amerikansk förebild, vilket för övrigt Ny Demokrati tidigare har föreslagit. Det amerikanska insättarskyddet, FDIC, skapades på 30-talet efter den stora Wall Street-kraschen. Ett tillförlitligt insättarskydd har nu fått förnyad aktualitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning, en bank- och finanskommission, tillsätts bestående av politiker, ekonomer och andra experter med uppgift att granska Nordbanken och bankväsendet i övrigt samt finansinspektionens verksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda ansvarsfrågorna i Nordbanken och se till att ansvar utverkas där det är lagligen möjligt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten i egenskap av ägare till Nordbanken bör utreda möjligheterna att få avtal om avgångsvederlag, de s.k. fallskärmsavtalen, upphävda eller jämkade,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för spararnas pengar, insättarskydd, efter amerikansk förebild.
Stockholm den 18 maj 1992 Bengt Dalström (nyd) Stefan Kihlberg (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm