En bra näringspolitik måste bidra till följande mål: Utveckling i hela landetEkologiskt bra produktion Förnyelse och utveckling av olika näringarArbete för både män och kvinnorArbete för både låg- och högutbildade.
Vi tar i motioner på det regionalpolitiska området upp stöd till bland annat glesbygdsnäringar och kvinnor och i motioner på utbildningsområdet upp frågor kring en kompetensutveckling i svenskt näringsliv.
I sin iver att främja svensk tillväxt glömmer regeringen i stor utsträckning bort att det idag inte går att säga tillväxt utan att samtidigt påpeka att den måste vara ekologiskt anpassad.
Världen befinner sig på hittills brantaste tillväxtkurvan i historien. Under detta århundrade har världens befolkning tredubblats, den ekonomiska aktiviteten ökat 20 gånger, förbrukningen av fossila bränslen 30 gånger och den industriella produktionen 50 gånger.
Ovanstående är ett citat från ett förslag till nytt handlingsprogram för miljön från EG-kommissionen. Förslaget kallas ''Mot uthållighet'' (fritt översatt) och kommissionen slår fast ''att den branta tillväxtkurvan innebär ett ständigt ökande hot mot själva möjligheten att leva på jorden''. Det hade varit bra om också regeringen hade närmat sig problemet med tillväxten utifrån en sådan insikt.
Det tycks tyvärr vara tvärt om. Skogsindustrin har t. ex. genom framgångsrika påtryckningar fått regeringen att sänka energiskattetaket för de mest energislukande industrierna från 1,7 % av försäljningsvärdet till 1,2 %. Detta går på tvärs mot slutsatserna i EG-kommissionens rapport: ''Snarare än att försämra konkurrensförmågan kan skärpta miljökrav faktiskt öka denna genom att utlösa tekniska förbättringar och innovationer.''
Företagen måste tänka på miljön idag. Både för företagen och för den enskilde handlar det om kamp mot resursslöseri, sparande som livsform och alternativ som är förnyelsebara. Företagen måste se över sina energi- och råvaruuttag och de företag som inte ändrar attityd till miljöinvesteringar riskerar på sikt att försvinna.
Vid forskning för att ta fram nya produkter måste frågan om energiåtgång, hur mycket, vilka råvaror som ingår och vilka material som användes finnas med som en självklar del. Råvaru- och materialbalanser måste upprättas och livscykeloch kvittblivningsspecifikation måste göras. Allt måste mynna ut i miljökonsekvensanalyser och miljökonsekvensbeskrivningar av de varor man vill producera. Det skall vara lika naturligt att göra dessa analyser som att göra en vanlig ekonomisk kalkyl över produkten.
Ledstjärnan måste vara att genom samhällsutveckling, ekonomi och forskning inlemma industrisamhället i ett fungerande ekologiskt system.
Tillväxt kan innebära en förnyelse av industrin och kan leda till miljöförbättringar. Tyvärr kan tillväxt också skapa en större miljöförstörande enskild konsumtion. Ökad konsumtion leder ofta till resurs- och miljöförstörande verksamheter. Flygsektorn växer, bilarna blir allt fler, lyxkonsumtionen ökar, medan konsumtion av lågresursområden som kultur, vård, omsorg och utbildning får stå tillbaka. Tjänsteproduktionens tillväxt tillhör även den lågresurssamhället, i synnerhet om de traditionella konferenserna begränsas och ersättes med TV- och telefonkonferenser, faxkommunikation m.m. Industriproduktionen tillhör sorgligt nog ännu inte lågresurssamhället.
Ekologins slagskugga hänger över svensk industri på mer än ett sätt. Frågor som kräver svar är t ex:Hur förändrar man industriproduktionen i den riktning som skisseras ovan?Hur förvaltar svensk industri de möjligheter som idag finns för tillväxt inom en av de mest expansiva sektorerna -- miljöteknik?
Så gott som all produktion är idag linjär. Vilket betyder att råmaterial omvandlas till produkter som sedan blir avfall. En ytterst liten del recirkuleras. Exempelvis går endast 1 % (en procent!) av världens plastproduktion till återvinning. Industrins miljöinvesteringar har fördubblats mellan 1985 och 1988. Men ändå är endast 6 % av investeringarna miljöinvesteringar.
Fortfarande är utsläppen från industrin ett stort om än krympande problem. Mycket positivt har hänt. Men det är nu viktigt att gå vidare. Kraven på att nå ner till belastningsgränserna i naturen måste skärpas. Utsläppen av giftiga metaller och oförstörbara (persistenta) organiska föreningar skall vara så låga att miljöeffekten är noll.
Utsläppen av naturligt förekommande ämnen skall bara tillåtas upp till den belastningsgräns som olika ekosystem kan tåla. På sikt måste vi därför acceptera driftnedläggningar av verksamheter som inte har den långsiktiga överlevnadsmöjligheten och som inte klarar miljökraven.
Det är viktigt att regeringen lägger fram konkreta förslag om hur ekologiskt anpassad tillväxt skall främjas.
Vi föreslår att en del av medel från miljöavgifter fonderas för att skapa nya arbetstillfällen som ersätter dem som fallit bort i företag som inte klarar ovanstående krav.
Uppstädandets epok är över
Nu måste industrin i ökad utsträckning satsa på förebyggande verksamhet på miljöområdet. Från vaggan- till-graven-planering måste genomsyra all produktion. När man gör en teknikförändring är det viktigt att försöka se konsekvenserna. Det gäller naturligtvis de tekniska och ekonomiska konsekvenserna, men även de medicinska, biologiska och sociala.
Varje nytt investeringsbeslut måste betyda att man gör en långtgående utredning av den miljöpåverkan som sker. När nya produkter introduceras på marknaden skall miljökonsekvenserna ha utretts. Företaget skall också vara klart över de eventuella skyddsåtgärder som behövs. Man skall också följa upp sin produkt och förebygga miljöproblem i produktionen och på marknaden. Företaget skall även ställa krav på sina underleverantörer att de lever upp till det miljöprogram företaget har.
Ett samarbete mellan myndigheter, miljöorganisationer, fack och industri måste till eftersom de verkliga experterna på produkterna och tillverkningsprocessens miljöfarlighet ofta finns hos det tillverkande företaget. Hela denna övervakande process måste kompletteras med externa miljörevisorer som kan ge information till konsumenter, aktieägare, försäkringsbolag, kreditgivare och allmänhet om hur det står till med miljön i företaget.
Interna miljörevisorer blir allt vanligare speciellt bland de större företagen. Dessa kan fungera som ett internt ledningsinstrument tillsammans med annan verksamhet som juridik, finans, produktion m m, men det räcker inte. Hur detta bäst kan genomföras måste noga utredas. En bra start på verksamheten med externa miljörevisorer kan t ex vara att börja med de koncessionspliktiga företagen.
Satsa på miljöteknik
''Miljöteknik bör vara ett prioriterat exportområde för svensk industri. Ibland inser vi inte vilka fina exportförutsättningar vi har genom Sveriges goda miljörykte ute i världen'', säger Göran Holmquist, vd i Exportrådet och tidigare vd i Gadelius som säljer åt ABB Fläkt i Japan. ABB Fläkt är kanske vårt mest framgångsrika företag på miljöteknik.
Medan Japan idag satsar på ett projekt på miljöområdet som engagerar över 200 företag i 100 år, talar regeringen i sin proposition om att avsluta alla branschprogram. Man avslutar till och med en del program i förtid. Ett sådan politik kan inte vänsterpartiet ställa upp på.
Idag omsätter världsmarknaden för miljöteknik uppskattningsvis 1 800 miljarder. Tillväxten ligger på 20--25 % per år, vilket påminner om databranschen när den gick som bäst. Hur har de regeringar vi haft under de senaste 15 åren understött och hjälpt fram spjutspetsteknologin inom t ex industrin för miljövänlig, inhemsk och förnybar energi? I energipropositionen 1979 stod det:
Det krävs även en bedömning av utsikterna till nya tekniska lösningar och system samt till utnyttjande av energislag som hittills inte haft någon nämnvärd betydelse i Sverige. Särskilt intresse bör, som framhålls i regeringsförklaringen, ägnas åt möjligheterna att utnyttja de förnyelsebara energikällorna.
Årgång 1981:s energiproposition:
En successiv utveckling skall ske mot ett energisystem i huvudsak baserat på varaktiga, helst förnybara och inhemska energikällor med minsta möjliga miljöpåverkan.
Årgång 87:
Ekonomiska och industriella skäl talar för att vi så snabbt som möjligt sätter igång processen att utveckla alternativa energiformer och förbättra hushållning med energi.
Årgång 1991:
Landets elförsörjning skall tryggas genom ett energisystem som i största möjliga utsträckning grundas på varaktiga, helst inhemska och förnybara, energikällor samt en effektiv energihushållning.
I drygt mer än 10 års tid har man i ord haft samma mål. Vissa resultat har uppnåtts men de har i huvudsak sin grund i prissättning och privata företagsinsatser. Idag täcks mindre än en procent av Sveriges energibehov av de inhemska, förnybara energislagen vind-, sol- och vågenergi. I Danmark står enbart vindenergin för 2 % av den danska elkonsumtionen. Svensk energitillförsel består idag av 70 % importerad energi -- på 20 år har importdelen endast sjunkit med 10 %!
Energihushållning m.m. har ej heller medfört att energikonsumtionen har minskat.
Av dessa och en rad andra fakta framgår att Sverige tappat åtskilliga år i utvecklingen av miljöanpassad teknik och system. Det innebär försenad utveckling av framtida goda exportbranscher.
På en rad områden har Sverige möjlighet att bli ett ledande land när det gäller miljöanpassad produktion. Inom kommunikationssektorn gäller det dels utveckling av kollektiva färdmedel och utveckling av en mer miljöanpassad bil, dels utveckling av elektroniska kommunikationsmedel. Även framtagandet av förnybara, miljövänliga bränslen är en sektor där Sverige -- i samband med bl a jordbrukets omstrukturering -- kan bidra.
Demokratiseringen och den nya öppenheten i Östeuropa har avslöjat ett gigantiskt behov av investeringar i ny, miljövänlig teknik och anläggningar inom i stort sett alla områden. Med hänsyn till den labila politiska situationen bör investeringar i första hand göras i infrastruktur som är grundläggande och som klarar även mer eller mindre kaotiska förhållanden i samhället. Utbildning är ett exempel.
Även anläggningar som vi vet kommer att behövas oavsett hur samhället utvecklas bör förberedas och genomföras, t.ex. reningsverk och nya kollektiva transportmedel. ABB Fläkt är ett av de företag som borde ha lysande möjligheter att hjälpa till i uppbyggandet av Östeuropa.
Av ren självbevarelsedrift borde företag som Electrolux, Volvo och Saab skynda på med freonfria kylskåp och miljöbilar. Konkurrenterna utomlands väntar inte. Annars riskerar svensk industri att hamna i samma läge som Facit gjorde när japanerna kom med sina miniräknare.
Företag som idag låter miljöaspekterna integreras i företagets olika delar och arbetar framsynt kan vända detta till en konkurrensfördel. När miljöreglerna sedan skärps har företaget redan investerat och dessutom skaffat sig kunskaper och erfarenhet på miljöområdet som gör att det har en bättre position än sina konkurrenter. Miljösatsningar kan dessutom vara lönande på andra sätt. Företaget 3 M har ett miljöprogram kallat ''Prevent Pollution Pays'', som har pågått sedan 1975 och har inbesparat motsvarande 3 miljarder kronor åt företaget.
Vad görs då i andra länder? Japan har med sedvanlig noggrannhet satsat nationellt. Japans handelsministerium har engagerat 100 företag i jätteprojekt kring växthuseffekten. Projektet skall pågå i 100 år. I Tyskland satsar bilindustrin. Volkswagen har investerat i en experimentfabrik i Leer, där försök görs med att återanvända plast- och glaskomponenter -- även färgen -- från en del bilmodeller.
BMW har gått längre med ett program kallat DFD (Design for disassembly) där man på prov jobbar med en sportvagn, Z 1, som kan tas isär ungefär som man skalar en banan. Man skiljer plastkroppen från metallchassit på bara 30 minuter. Kan detta vara början till slutet för bilkyrkogårdarna?
En miljöexpert på tyska handelskammaren i Bonn säger: ''Made in Germany'' har stått för kvalitet och pålitlighet. I framtiden kommer det att stå för ''Made with a green sensibility''.
Vi bör för att inte hamna på efterkälken inom den gigantiska marknad som finns inom både arbetsmiljöteknik och annan miljöteknik satsa på stora nationella program där man kan samla storföretag, småföretag, entreprenörer, innovatörer, departement, universitet och fondförvaltare från Nutek, arbetsmiljöfonden och arbetslivsfonden till gemensamma projekt som är långsiktiga, uthålliga och som under resans gång med all säkerhet kommer att ge mängder av produkter för tillverkning. Vänsterpartiet föreslår sådana program.
Japan och Tyskland har gjort oerhört mycket inom miljöskyddet. På många plan är dessa länder mer avancerade än Sverige och dess industri är inget undantag. Vi har verkligen anledning att frukta deras konkurrens även på miljöområdet. (Exportrådets vd i intervju i Miljö i Sverige.)
Glöm inte U:et i FoU
Sverige tillverkar en allt mindre andel högteknologiska produkter jämfört med övriga västliga industriländer (OECD-länder). Det visar en rapport gjord på uppdrag av den statliga Produktivitetsdelegationen. Vi satsar relativt mycket på FoU men vad gäller spridning av ny produktteknik är vi sämre än andra OECD-länder.
Svenska företag fångar inte upp nya FoU-intensiva produkter. Som exempel berättas att man sällan ser till representanter från svenska företag på Patent- och registreringsverket, däremot sitter där ofta japaner och går igenom patent på nya uppfinningar.
De flesta av våra större exportföretag härstammar ur enskilda människors uppfinningar. Volvo är avknoppat från SKF. ABB, AGA, Ericsson och Alfa Laval härstammar ur uppfinningar gjorda för mellan 50 och 100 år sedan.
Idag satsas tiotals miljarder på forskning medan däremot utvecklingsdelen får en betydligt mindre summa att röra sig med. Uppfinnare på de stora företagen får endast en bråkdel av den vinst som uppstår av deras uppfinningar. Fristående uppfinnare, som vill utveckla sina produkter, har oerhört svårt att göra det i Sverige.
Därför säljs licenser för tillverkning utomlands för stora belopp varje år. En av de största köparna är Japan. Detta är högst otillfredsställande. Det måste skapas förutsättningar för att betydligt flera uppfinningar utvecklas i Sverige.
Småföretagen
Svenskt näringsliv består redan i dag i stor utsträckning av småföretagande. Mer än 99 procent av alla privata företag är småföretag med färre än 200 anställda och med en allt större internationaliseringsgrad bland storföretagen kommer de små företagen att öka i betydelse för Sveriges framtid.
Faktabakgrund
Vid årsskiftet 89/90 hade Sverige 522 000 privata företag. Antalet företag med färre än 200 anställda var 521 000. Inom jord- och skogsbruket fanns ca 130 000 företag. Undantagandes dessa fanns alltså 389 000 småföretag. Av dessa utgjorde de minsta företagen (0--19 anställda) 96,5 % (ca 377 000). Tar man med företag med upp till 50 anställda blir de 98,7 % av företagen eller 385 000. De medelstora företagen (50--199 anställda) uppgick till 3 800 eller 1 procent.
Företagen med upp till 200 anställda sysselsätter 61 % av de verksamma i näringslivet. Inom EG räknas företag med upp till 500 anställda som småföretag. Om vi var medlemmar i EG skulle 70 % av de sysselsatta i näringslivet beröras av EGs småföretagspolitik. I Sverige fanns vid årsskiftet 1989/90 1,6 miljoner sysselsatta i företag med färre än 500 anställda. Kvar blir då endast 427 företag som är större eller 0,1 procent av alla företag, som kan räknas som storföretag.
Export 97 % av de företag som exporterar har färre än 200 anställda. Storföretagen står naturligtvis värdemässigt för de stora talen i exporten, men småföretagen står dock för 14 % av det totala exportvärdet i den svenska affärssektorn.
Nyföretagande
Totalt startades 22 300 företag under 1989. De flesta av de nya företagen startades inom tjänstesektorn -- hela 70 %. Av de nya tjänsteföretagen tillhörde 42 % varuhandel och hotell och restaurang. Största andelen inom en viss bransch är nystartade inom byggnadsbranschen med 8,4 % av företagsbeståndet. Lägst andel nystartande har tillverkningsindustrin. Antalet nystartade företag har pendlat mellan 18 000 och 22 000 under de senaste fem åren.
Varför stöd till småföretag?
En viktig del av det marknadsekonomiska systemet är etableringen av nya företag. Är skillnaden (i positiv riktning) mellan antalet anställda i nyetablerade företag och antalet anställda i nedlagda företag stort fungerar det marknadsekonomiska systemet väl. Därför bör vi ställa oss frågan, hur vi kan stimulera intresset för att starta nya företag.
I ett modernt industriland krävs successivt en strukturell anpassning av industrin och att hänsyn tas till den förändrade omvärlden. Ökningen av sysselsättningen sker främst inom småföretagen och vid snabba förändringar i omvärlden har de ofta lättast att förändras och möta nya krav.
Många nya produkter föds och förverkligas i småföretagen och det borde därför vara naturligt att samhällets näringspolitik i huvudsak inriktas på att främja nyetablering och utveckling av små och medelstora företag.
Det kooperativa företaget
Tidigare kantades den producentkooperativa företagsformen av misslyckanden, speciellt inom tillverkningsindustrin.
Det har ofta berott på att man tagit över företag i krissituationer för att behålla jobben, där underhåll av byggnader och maskiner varit eftersatt, där marknaden varit vikande och där de speciella krav som denna företagsform ställer inte har varit klar för de nya kooperatörerna.
Mer framgångsrika producentkooperativ inom den privata sektorn har varit sådana som planerats från start och som först och främst har haft de enskilda personernas kunskaper som viktigaste investering. På senare år har även producentkooperativ inom tillverkningsindustrin haft en del framgångar.
Förmodligen kommer fler producentkooperativ i den närmaste framtiden att bildas inom verksamheter, som tidigare har tillhört den offentliga sektorn. Även här övertas verksamhet med litet investeringsbehov. Det är först och främst kunskaperna hos den enskilde förskolläraren, vårdaren, planläggaren som är viktiga. Man kommer förmodligen också att få långtidskontrakt med t.ex. kommuner och landsting vilket gör att övertagandet inte blir så riskfyllt.
Konsumentkooperativa företag har idag gått en ny vår till mötes genom satsningen på föräldrakooperativ. En del konsumentkooperativa vårdföretag finns också. Företagen har fått hjälp av den ''vanliga'' konsumentkooperationen efter att från början ha betraktats med misstänksamhet. Det stora problemet för dessa är redan idag kontinuiteten. Nya föräldrar skall skolas in som ägare. Nya vårdtagare tillkommer. Vissa föräldrakooperativ håller också nu på att omvandlas till producentkooperativ.
Med tanke på den ökande betydelse, som olika former av kooperativt företagande kan förväntas få, och med tanke på de speciella förutsättningar, som gäller för kooperativa företagsformer bör dessa ägnas större uppmärksamhet i näringspolitiken.
Konjunkturen
Konjunkturnedgången fortsätter i oförminskad takt för småföretagen. Ser man på de olika näringsgrupperna varuproducerande företag, varuförmedlande företag och tjänsteföretag visar det sig att det framför allt är de varuproducerande företagen som drabbas hårt av konjunkturnedgången medan tjänsteföretagen klarar sig förhållandevis bra. För exporterande och icke- exporterande företag har nedgången varit ungefär lika brant men de icke-exporterande befinner sig djupare ned i lågkonjunkturen.
Enligt Föreningsbankens småföretagsbarometer väntas inte sysselsättningen öka. Ökar man produktionen använder man befintliga resurser. Förhoppningarna är störst bland varuförmedlande företag (handel och samfärdsel) att det skall vända, medan tjänsteföretagen inte tror på någon vändning. De varuproducerande företagen är mest pessimistiska, vilket kan betyda att gapet till de andra grupperna kommer att öka ytterligare. Exportföretagens återhämtning väntas bli något starkare än de icke- exporterande företagens.
Allmänt kan man säga om konjunkturen att det aldrig under detta sekel har förekommit så många konkurser som under 1991. Samtidigt kommer de första tecknen på att konjunkturen kan ha vänt. En svag konjunkturuppgång kan skönjas i USA och dollarn har stärkts märkbart vilket betyder mycket för bil- och massaindustrin.
Men... det finns samtidigt faktorer som kan ta andan ur en konjunkturuppgång. Fastighetsbranschens kris kan djupna ytterligare. Dessutom håller bankerna igen på möjligheten till krediter. Den skärpta konkurrensen för företagarna inför EG. Förhållandet storföretag och underleverantörer (se nedan). Regeringens hårda tag mot byggsektorn.
Underleverantörernas situation
De svenska storföretagen har under det senaste decenniet skärpt sin attityd mot sina underleverantörer. Man kräver att varorna finns på plats exakt på rätt tid och i princip tolereras inga missar. Det är bra. Det har betytt en skärpning bland underleverantörerna. Men det har kostat i intern makulatur och stora investeringar.
Under de senaste åren har storföretagen dessutom skärpt tonen vad gäller priset och kräver prissänkningar för att inte gå utomlands med sina order. Många underleverantörer klarar inte detta, speciellt som svensk industri är så extremt monopoliserad att det inte finns någon annanstans att vända sig. ''Av alla länder vi studerade var Sveriges export den som var mest koncentrerad till stora företag. De tjugo största företagen svarade för mer än 40 % av all export'' (Michael Porter, professor vid Harvard).
Genom en starkare konkurrenslagstiftning kan detta motverkas. Man kan också ställa krav på att storföretag, som får order från den offentliga sektorn, slussar en del pengar vidare till underleverantörerna för t ex produktutveckling.
Ett ensamt storföretag klarar inte på sikt att driva en hel bransch framåt och sakta men säkert kommer infrastrukturen med underleverantörer att erodera. Det stora företagets konkurrenskraft internationellt kommer då att urgröpas underifrån. Och 100 000-tals jobb över hela landet hos underleverantörer är i fara.
Riskkapitalsituationen
Med ovan beskrivna problem för speciellt småföretagen har vi full förståelse för att reaktionen mot bankernas strypning av krediter till företagen är så stark.
Arne Johansson, vd i riksorganisationen Företagarna, berättar i Dagens Industri från den 10 januari 1992 att han får mängder av samtal från företag ute i landet om problemen med bankerna. Han säger: ''Om inte bankerna tänker om och om inte statsmakterna gör någonting radikalt kommer det att bli konkurs på konkurs.''
Det kommer att bli en kapitalförstöring som är helt onödig eftersom man inte angriper problemen på rätt sätt. ASGs kreditchef menar att kanske upp till 30 % av konkurserna kunde undvikas om bankerna uppträtt annorlunda: ''Om vi skulle jobba på samma sätt som bankerna skulle samhället stanna. Då skulle vi börja med kontantaffärer.'' Tyvärr är det så att de kunder som bankerna slogs om under 1980-talet i dag många gånger får sina krediter uppsagda trots att de skött dem utan anmärkning. Bankerna verkar ha drabbats av panik. Kreditmarknaden fungerar inte.
I ett sådant läge går den borgerliga regeringen ut och skapar osäkerhet om det statliga riskkapitalet, som naturligtvis bara är en liten, men ack så viktig del av företagens krediter.
I nyliberalt nit vill man avskaffa de nyligen startade riskkapitalbolagen och dra in utvecklingsfondernas möjlighet till krediter. Vi anser att det speciellt inte i nuvarande läge finns någon anledning att dra ner på statens riskkapitalengagemang. Till regeringens förslag om ett lån i stil med de tyska EKH-lånen återkommer vi när det konkretiserats.
Konkurrenslagstiftning
Konkurrensens betydelse för ett starkt näringsliv har alltmer uppmärksammats. Vår nuvarande konkurrenslagstiftning är synnerligen tandlös. T.ex. har NO förlorat fall efter fall i Marknadsdomstolen trots, som det verkar, solklara bevis på att en monopolsituation har uppstått. Det senaste fallet var när marknadsdomstolen godkände Eka Nobels köp av Stora Kemi, vilket har gjort att Eka idag kontrollerar 92 % av den svenska marknaden för blekmedel för massaindustrin.
Det skulle leda för långt att här gå igenom de regler som leder till sådana domslut. Vi kan bara konstatera att den lagstiftning regeringen aviserat och som är baserad på konkurrenskommitténs betänkande måste få det bett som nu saknas och måste innehålla kraftiga skärpningar av vad som är tillåtet ur konkurrenssynvinkel för att få vårt godkännande.
Storföretagen hävdar att uppköp av konkurrenter på hemmamarknaden är nödvändigt för att stärka sig internationellt. Det leder dock till problem för underleverantörerna. Inom skogsnäringen finns det snart bara två företag att leverera till. Undersökningar visar också att företag som blir ensamma på hemmamarknaden ofta hamnar i en statisk situation, som hämmar utvecklingen.
Samarbete för småföretag
Inför öppningen mot EG saknar ofta de små företagen resurser för att kunna konkurrera inom EG. De stora företagen kan upprätta egna försäljningskontor inom EG, något som de små inte har resurser till.
Staten bör här ta initiativet för att över hela landet samordna resurserna och skapa organ, ''nätverk'', där småföretagen kan samarbeta inom områden som försäljning, dataservice, forskning och utveckling.
Utbildning
-- p1p1Vi noterar med tillfredsställelse att förståelsen för småföretagande kommer att öka med företagarkunskap i gymnasiet. Den bör gälla såväl aktiebolags- och handelsbolagsformen som kooperativformen. Att även varva skola och praktik med inriktning på småföretag är bra.
Kvittning
-- p1p1Utred möjligheten till att kvitta tjänsteinkomst mot inkomst från annan förvärvskälla. Ett tak på exempelvis ett basbelopp bör sättas för sådan kvittning och den får endast ske för ett begränsat antal år. Detta utvecklas i vänsterpartiets skattemotion.
Näringspolitik -- statliga företag
Vänsterpartiet strävar efter ett samhälle med ekonomisk mångfald. En blandning av olika ägarformer är önskvärd. Det behövs både samhällsägd, kooperativ och privat företagsamhet. Ekonomin måste dessutom ha starka demokratiska inslag och vara underordnad ekologiska lagar. Makt, inflytande, kontroll och styrning utövas genom ägande, lagstiftning och effektiv konkurrens på marknader.
Det svenska näringslivet domineras av starkt koncentrerat privat ägande. Statligt ägande och till och med utökat statligt ägande kan motiveras med att det behövs en motvikt till denna maktkoncentration.
Statens ägande bör på ett rimligt sätt kunna balansera det privata utan att dominera. I enskilda företag är hela skalan från helägda, över majoritets- till minoritetsposter rimliga.
Statligt ägande är enligt vänsterpartiet främst motiverat då det gäller strategiska produktionsmedel, eller inom strategiska sektorer. Med strategisk avser vi i detta sammanhang att de har betydelse ur ett långsiktigt försörjningsperspektiv, som innefattar en sammanvägning av ekologiska, ekonomiska, regionala och sociala aspekter. Råvarutillgångar, som malm, skog och energi; viss basindustri och framtidsbranscher är exempel på sådana strategiska sektorer.
Korv- eller läskedrycksproduktion är däremot knappast strategisk och ett långsiktigt statligt engagemang är inte motiverat. Sådana företag kan med fördel säljas vid lämplig tidpunkt till förmån för engagemang i nya branscher.
Statens ägande bör vara aktivt bl.a. i den betydelsen att staten kan flytta sitt ägande mellan företag och branscher. Samhällsägande konkurrerar alltid med andra former av ägande. Det kan vara direkt på marknaden eller indirekt med det privata ägandet, som idé. Detta kräver effektivitet. Dåligt utövat statligt ägande är sin egen värsta fiende. Konkurrensen är av central betydelse. Det samma gäller för engagemanget. Anställda vid statliga företag kräver inflytande men också engagerade och aktiva ägare.
Demokratiskt inflytande över näringslivet utövas inte enbart eller ens huvudsakligen genom ägande. Lagstiftningen på konkurrensområdet är av central betydelse. Detsamma gäller miljölagstiftning. Effektiv tillsyn är också avgörande.
Regeringen har tydligt visat att den inte har någon förståelse för värdet av statligt ägande. Den har för avsikt att sälja ut 35 namngivna företag.
Bland dessa finns stora delar av den svenska basindustrin, som SSAB, LKAB och ASSI. Man vill också sälja Domänverket och Vattenfall AB. Regeringen har också fått riksdagens bemyndigande att genomföra utförsäljningen på det sätt man anser lämpligast.
Vänsterpartiet avvisar denna ideologiskt motiverade utförsäljningspolitik. Vi anser det självklart att riksdagen skall höras vid varje större förändring av statens ägande och att riksdagens bemyndigande därför måste återkallas.
Näringspolitik -- anslagsfrågor
Vänsterpartiet anser att när besparingar kan göras på statlig byråkrati utan avgörande men för verksamheten så bör de också göras. Vi anser inte att utförsäljning av statliga företag är en så angelägen samhällsuppgift att den motiverar ökade anslag till näringsdepartementet och till utredningar.
Besparingar kan med fördel göras på Näringsdepartementets konto A1 och A3, och vi föreslår därför nominellt oförändrat anslag på dessa konton jämfört med budgetåret 1991/92. Dvs för konto A1 47 146 000 kr. och för konto A3 16 615 000 kr.
Industri
God design är ett bra konkurrensmedel, och det är viktigt att småföretag utvecklar förståelse för hur design kan användas i produktutveckling och marknadsföring. Vänsterpartiet föreslår att NUTEK får en anslagsökning med 1 000 000 kr. att användas i detta syfte. Vi avvisar också regeringens planer på att avveckla anslaget till Stiftelsen Svensk Industridesign.
Turism
Turismen är en viktig näringsgren för glesbygden och för Sveriges ekonomi. Sverige har ett stort underskott i tjänstehandeln gentemot utlandet. Det är därför viktigt att utveckla turismen. Sveriges Turistråd har en viktig funktion att fylla som idégivare och samordnare och ansvaret kan inte enbart vila på branschens företrädare.
Vänsterpartiet föreslår därför att stödet till turism utgår med 123 000 000 kr. d.v.s. samma belopp som 1991/92, en ökning med 73 000 000 kr. jämfört med vad regeringen föreslår.
Småföretag
Vänsterpartiet anser att det fortsatt är motiverat med selektivt stöd till små företag. Det rimmar enligt vår uppfattning dåligt med en offensiv småföretagspolitik att minska anslaget till småföretagsutveckling på det sätt regeringen föreslår. NUTEK har beräknat behovet till 236 000 000 kr. för 1992/93 och vi föreslår att anslaget skall räknas upp till det beloppet. Det innebär en ökning med 72 406 000 kr. jämfört med regeringens förslag.
Teknisk utveckling m.m.
Teknisk forskning och utveckling som samtidigt är inriktad mot resurs- och energisnål samt miljövänlig produktion är nödvändig för förnyelse av industrin. Denna bör därför undantas från besparingar även i ett ekonomiskt mycket bekymmersamt läge. Anslaget bör räknas upp med 150 000 000 kr. En blygsam ökning jämfört med föregående budgetår.
VT-delegationen
VT-delegationen tillkom för att ge främst underleverantörer en möjlighet att bättre möta nya krav. Delegationen skulle arbeta under tre år. Regeringens politik innebär att man avbryter arbetet efter två år. Det innebär att frukten av redan satsade medel riskeras. Vänsterpartiet anser att VT-delegationen skall få fullfölja sitt arbete och föreslår därför ett anslag på 50 000 000 kr. 1992/93.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur ekologiskt anpassad tillväxt skall främjas enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur medel från miljöavgifterna kan fonderas för nya arbetstillfällen enligt vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om externa miljörevisorer enligt vad som anförts i motionen,1
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om program om miljöteknik, innefattande arbetsmiljöteknik, enligt vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya uppfinningar,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om småföretagen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kooperativt företagande,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underleverantörerna,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskkapitalförsörjningen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrenslagstiftningen,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att utveckla nätverk för småföretagen enligt vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning i småföretagande i skolan,2
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statliga företag,
14. att riksdagen beslutar återkalla bemyndigandet vad gäller utförsäljningen av statliga företag enligt vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen till Näringsdepartementet för budgetåret 1992/93 anslår på konto A
1. 47 146 000 kr., vilket är 1 704 000 kr. mindre än vad regeringen föreslagit,
16. att riksdagen till Näringsdepartementet för budgetåret 1992/93 anslår på konto A 3. 16 615 000 kr., vilket är 2 375 000 kr. mindre än vad regeringen föreslagit,
17. att riksdagen till Åtgärder för att främja industridesign för budgetåret 1992/93 anvisar 1 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 6 356 000 kr.,
18. att riksdagen till Stöd till turism för budgetåret 1992/93 anslår 73 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 123 000 000 kr.,3
19. att riksdagen till småföretagsutveckling för budgetåret 1992/93 anslår 72 406 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 236 000 000 kr.,
20. att riksdagen till Teknisk forskning och utveckling för budgetåret 1992/93 anslår 150 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 900 900 000 kr.,
21. att riksdagen till industriell utveckling m.m. inom verkstadsteknikområdet för budgetåret 1992/93 anslår 50 000 000 kr.
Stockholm den 23 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v)
1 Yrkande 3 hänvisat till JoU 2 Yrkande 12 hänvisat till UbU 3 Yrkande 18 hänvisat till KrU