Vi måste ge mycket större utrymme för den enskildes frihet, rättigheter och integritet.
Privatlivets helgd får inte bli tomt prat. Det får icke vara tillåtet att under den allmänt överslätande och ofta missledande rubriken FORSKNING kartlägga människors privata förhållanden.
Det moderna samhället i allmänhet och den toppmoderna datatekniken i synnerhet gör att vi måste vara extra vaksamma. Det går att samköra alla tänkbara och otänkbara dataregister. Det går att bryta påstådd garanti om sekretess och integritet. Det är frestande enkelt att göra övertramp eftersom riksdagen en gång beslöt att införa personnummer. Personnumren är förvisso ett behagligt instrument för överheten men i lika hög grad ett latent hot mot den personliga integriteten.
Vi måste nu ändra inriktningen. Vi måste inse att samhället består av individer, inte av kollektiv. Att det är människans individuella särart som blir det viktiga och inte särintressen.
Det hittills lagliga uppgiftsinsamlandet som bedrivits av myndigheter har i sitt släptåg en mängd s.k. FORSKNING där man missbrukar svenska folkets tjänstvillighet att fylla i de formulär som råkar komma i dess väg. Detta sker utan att uppgiftslämnarna är på det klara med hur uppgifterna kan utnyttjas.
Ny Demokrati anser att ledstjärnorna i modern demokratisk politik skall vara: sunt förnuft -- personlig frihet -- hänsyn till andra.
Att i lagen skydda människornas och familjernas integritet är för oss en självklarhet även om detta skulle försvåra den sorts undersökande och granskande aktivitet som myndigheterna under årens lopp vant sig vid. I nya tider krävs det nya tag och nya attityder från nytänkande myndigheter.
Därför skall det göras klart för medborgarna i Sverige vilka uppgifter de måste ge och till vilken. Självdeklarationen till Skatteverket är ett sådant exempel, liksom uppgift om personnummer på direkt fråga från polis eller annan utredande myndighet.
Däremot skall folk inte behöva ange sitt personnummer i tid och otid.
Vad ovan sagts gäller fysiska personer. Av juridiska personer krävs vissa andra uppgifter. En nytänkande restriktivitet måste gälla även i myndigheternas agerande mot juridiska personer även om frågeställningen inte ingår i denna motion.
Grundregeln är alltså att icke snoka i folks privatliv men undantag skall kunna göras om tungt vägande skäl föreligger. I så fall skall undantaget beslutas av riksdagen med kvalificerad majoritet. Om en sådan lagändring genomförs kan medborgarna i Sverige för första gången på länge vara förvissade om att deras valda ombud är lika noga med deras integritet som med sin egen.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i regeringsformen att medborgarnas integritet skyddas enligt de riktlinjer som anges i motionen,
2. att riksdagen beslutar att helt inställa projektet FAS 90.1
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Arne Jansson (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Leif Bergdahl (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Sten Söderberg (nyd) Johan Brohult (nyd) Lars Andersson (nyd) Dan Eriksson (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) i Stockholm
1 Yrkande 2 hänvisat till SfU