Den ursprungliga försöksverksamheten med samhällstjänst skall upphöra den 31 december 1992. Enligt propositionen skall därefter ett nytt treårigt ''provisorium'' ta vid (ordet försöksverksamhet har tagits bort -- mot lagrådets rekommendation) till innehåll identiskt med den första försöksperioden men omfattande hela landet. Under denna tid skall erfarenheterna av den första försöksperioden utrönas liksom frågan om hur samhällstjänst lämpligast kan inlemmas i brottsbalken.
Brå har ett regeringsuppdrag att utvärdera det första, till fem orter begränsade treårsförsöket. Denna utvärdering skall vara klar den 30 juni 1994. I propositionen anges att detta uppdrag inte skall utvidgas till att också omfatta det landsomfattande ''provisoriet'', som dock av kriminalvårdsstyrelsen skall följas upp på sedvanligt vis.
Justitieministern har under hösten 1992 vid upprepade tillfällen (i Svenska Dagbladet, Sydsvenska Dagbladet, Advokaten, Nämndemannen) uttryckligen sagt att samhällstjänst skall införas och att någon mer utvärdering inte behövs, utvärderingen kan läggas ner. Det finns tillräckligt med kunskap, inte minst utomlands, för att vi skall kunna införa samhällstjänst. Enligt uppgift från justitiedepartementet finns i dag dock inga indikationer på att det givna regeringsuppdraget skall återkallas.
Trots detta kan det finnas skäl att ta justitieministerns uttalanden på allvar. Uttalandena har varit mycket tydliga och kommit vid olika tillfällen spridda i tiden. Det kan vara så att hon anser att det redan nu finns tillräckligt med kunskap och att man då av besparingsskäl snarast borde återkalla eller avbryta regeringsuppdraget att utvärdera samhällstjänstförsöket. En sådan åsikt kan hon ha för att den politiska/massmediala/folkliga uppslutningen kring samhällstjänsten är så massiv att det inte spelar så stor roll vilken kunskap som kan komma fram vid en fortsatt utvärdering, samhällstjänsten kommer att införas oavsett resultatet av utvärderingen.
Utvärderingen av den första treårsperioden bör få fortsätta som planerat. Det allt överskuggande syftet med samhällstjänst är att finna alternativ till fängelse. De bakomliggande motiven var i korthet 1. humana motiv, 2. individualpreventiva motiv och 3. ekonomiska motiv. Ur dessa tre aspekter ansågs samhällstjänst kunna vara bättre än fängelse.
Att samhällstjänst är mer humant än fängelse torde vara självklart och behöver knappast utvärderas.
Att samhällstjänst är billigare än fängelse torde vara relativt självklart. Dock inte på långt när i den utsträckning som ofta framställs i massmedia. Hur det kommer att se ut vad gäller det ekonomiska vet vi ännu inte bl.a. eftersom det första försöksåret är en ''inkörsperiod'' och kostnadsbilden säkert kommer att se annorlunda ut när verksamheten ''satt'' sig. För att skapa större klarhet om detta bör vi vänta treårsperioden ut. Mycket viktigt för det ekonomiska utfallet är i vilken utsträckning samhällstjänst verkligen ersatt fängelse. 100 samhällstjänstdomar ger knappast 100 lediga fängelseplatser.
Att samhällstjänst är individualpreventivt bättre än fängelse kan synas självklart, men faktum är att varken i Sverige eller i övriga Norden har detta studerats. I Sverige avvaktar vi för att: 1. få tillräckligt många samhällstjänstdömda att studera, 2. få längre tid att bedöma återfallsfrekvensen och 3. inte dra felaktiga slutsatser av de vanligtvis goda korttidseffekterna. En återfallsstudie med något så när god generaliserbarhet borde kunna vara klar 1993--1994, vilket naturligtvis förutsätter att utvärderingen fortsätter. Den danska studien, som ofta hänvisas till i detta sammanhang, anses inte vara tillräckligt tillförlitlig.
Det kanske mest centrala är ändå i vilken utsträckning samhällstjänst verkligen ersatt just fängelse och hur utvecklingen i det avseendet kommer att se ut framdeles. Må vara att samhällstjänst kan vara humanare, billigare och mer individualpreventivt än fängelse och så till vida motiverad. Men om samhällstjänst tillämpas som alternativ till villkorlig dom eller skyddstillsyn har vi i stället att göra med en ''bakvägen'' insmugen straffskärpning som varken är humanare, billigare (utan betydligt dyrare) eller sannolikt mer individualpreventivt än den nuvarande påföljden. I dessa fall frigörs naturligtvis inte heller några fängelseplatser. Mycket preliminära studier tyder på att samhällstjänst under det första året tillämpades som alternativ till fängelse i ca 75 % (60--90 %) men i övriga fall kommit att ersätta villkorlig dom eller skyddstillsyn. Utvecklingen i många länder har varit att samhällstjänst införts som alternativ till fängelse men ganska fort i hög utsträckning kommit att i praktiken ersätta annan icke frihetsberövande påföljd. I Danmark och (särskilt) Norge är de studier som gjorts om detta mycket osäkra. I båda dessa länder har kravet på att samhällstjänst endast skall ersätta fängelse tagits bort i den slutliga lagtexten. En förutsättning för att kunna utvärdera försöksverksamhetens grundläggande mål -- att samhällstjänst skall ersätta fängelse -- är givetvis att utvärderingen fortsätter.
Det som hittills studerats i utvärderingsarbetet är i första hand hur samhällstjänst fungerat rent praktiskt under det första året. I allt väsentligt har det fungerat bra. Det har gått att få fram arbeten, det finns lämpliga klienter, domstolarna har tillämpat samhällstjänst, klienterna har genomfört samhällstjänst rätt bra etc. Att påföljden fungerat rent praktiskt ligger till grund för alla positiva omdömen om verksamheten. Men att den praktiskt fungerar är inget självändamål, bara en förutsättning för att de grundläggande målen skall kunna uppnås, och om detta vet vi som sagt ganska lite. Även när det gäller det praktiska är det naturligtvis mycket vanskligt att dra några generaliserbara slutsatser grundade enbart på det första året. Vilken verksamhet av den här typen fungerar likadant under låt säga tre, fyra eller fem år, som under den första uppbyggnadsperioden? Knappast någon. Även av detta skäl är det viktigt att fullfölja utvärderingen.
För övrigt omfattar det nuvarande begränsade försöket fem, i viss mån, utvalda distrikt. Centralgestalterna, frivårdsassistenterna, är handplockade, försöket har tillförts mycket goda resurser. Det har varit stor uppmärksamhet runt försöken. När försöket görs landsomfattande och genomförs i alla distrikt och domstolar, vare sig man vill eller inte, och blir en ''grå'' vardagsrutin, dessutom med halverade resurser, är det inte alls säkert att det kommer att fungera lika bra som under det första året på de fem utvalda platserna. Av det skälet skulle det faktiskt kunna vara ganska viktigt att även utvärdera det landsomfattande ''provisorium'', som tar vid från och med 1993, åtminstone i vissa avseenden och under viss tid.
Naturligtvis är det också viktigt att vara klar över att den satsning som gjorts på utvärdering i det här fallet har få motsvarigheter i Sverige. Det innebär en viktig kunskapsuppbyggnad, både vad gäller själva sakfrågan, hur en ny påföljd fungerar och utvecklas, och vad gäller metodologiska aspekter vid granskande/utvärdering av reaktioner på brott. Utifrån Brås ansvarsområde och ur allmänt kriminologiskt perspektiv vore det beklagligt om utvärderingen skulle läggas ner.
Sammanfattningsvis är det, om man verkligen vill veta utfallet av samhällstjänstförsöket, en nödvändig förutsättning att utvärderingen kan fortsätta som planerat och också utvidgas till att i viss utsträckning omfatta det riksomfattande ''provisoriet''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvärderingen av samhällstjänstförsöket fortsätter som tidigare bestämts och planerats samt att den utvidgas till att i viss utsträckning omfatta det riksomfattande treåriga provisoriet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att samhällstjänst tillämpas som ett alternativ till fängelse och inte till villkorlig dom eller skyddstillsyn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av utökade resurser för att samhällstjänsten skall kunna genomföras på ett ändamålsenligt sätt.
Stockholm den 9 mars 1992 Hans Göran Franck (s) Anita Johansson (s)