När den stora rättshjälpsreformen trädde i kraft den 1 juli 1973, ställdes två grundläggande krav för rättshjälp. Det ena var att rättshjälp skall utgå i varje rättslig angelägenhet där behov av rättshjälp föreligger, vare sig det gäller ett ärende som behandlas av förvaltningsmyndighet eller av domstol, eller om rådgivning eller biträde behövs. Det andra kravet var att rättshjälp skall ges i sådan utsträckning att ingen av ekonomiska skäl skall vara förhindrad att ta till vara sina rättsliga intressen, men den rättssökande skall i allmänhet bidra till kostnaderna efter förmåga.
Kostnaderna för rättshjälpen har ökat de senaste budgetåren. För att utvärdera effekterna av 1988 års reform har riksrevisionsverket fått i uppdrag att analysera kostnadsutvecklingen samt göra en utvärdering av hur reformens syfte -- att förbättra den enskildes möjligheter att få tillgång till juridisk hjälp i rättsliga frågor -- uppfyllts. Uppdraget, som ska redovisas i mars 1992, bör kunna ge värdefull kunskap och vägledning.
Vi ser med tillfredsställelse att departementschefen avser att efter årsskiftet ta initiativ till överläggningar med Sveriges Advokatsamfund beträffande advokattaxor och möjligheten att hitta ett effektivare system för att undvika s.k. taxeglidning.
För att bättre svara mot syftet med rättshjälp utvidgades den 1 juli 1988 möjligheterna att få allmän rättshjälp genom att inkomstgränsen höjdes och rättshjälpsavgiften sänktes rejält, för de flesta vanliga löntagare till mindre än hälften av den tidigare nivån.
En inkomstgräns bör finnas eftersom rättshjälpen har karaktär av social skyddslagstiftning, och en egenavgift stärker kostnadsmedvetandet. Inkomstgränsen får dock ej sänkas så lågt eller egenavgifterna höjas till en så hög nivå, att den enskilde inte längre har råd att ta tillvara sina rättsliga intressen.
Grundläggande syften med rättshjälp skall ligga fast om inkomstgränser och egenavgifter skall förändras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övre inkomstgräns för rätt till allmän rättshjälp samt om rättshjälpsavgifter.
Stockholm den 23 januari 1992 Sigrid Bolkéus (s) Ulla-Britt Åbark (s)