I propositionen föreslås att lagen (1952:98) med särskilda bestämmelser om tvångsmedel i vissa brottmål skall fortsätta att gälla till utgången av 1992.
Som framgår av propositionen är de tvångsmedel som kan komma ifråga ofta för den enskilde av starkt ingripande karaktär. Det rör sig om undantagsbestämmelser till den grundläggande regleringen i rättegångsbalken i fråga om straffprocessuella tvångsmedel. Det är vidare fråga om lagen om särskild utlänningskontroll. Den senare lagstiftningen har ersatt tidigare lag om åtgärder för att förebygga våldsdåd med internationell bakgrund.
Den parlamentariska kontrollen av hur terroristbestämmelserna och reglerna om tvångsåtgärder tillämpas sker enligt propositionen även fortsättningsvis genom att regeringen årligen lämnar en skrivelse härom till riksdagen.
I propositionen åberopas säkerhetspolisens skrivelse av den 3 september 1991 där det bl.a. anges att tvångsmedelslagen ''har utnyttjats i stor omfattning''. Någon som helst närmare redovisning som underlättar den parlamentariska kontrollen ges inte. Det ligger i sakens natur att någon detaljerad redovisning inte kan ske, men propositionen borde ha innehållit uppgifter om antalet utnyttjanden av lagstiftningen och om den typ av fall som ifrågakommit. Av intresse är givetvis också att veta hur effektiv lagstiftningen varit för att uppdaga brott mot rikets säkerhet och vissa andra grövre brott, vilket inte heller redovisas.
Detta är av särskild betydelse med hänsyn till att det inom justitiedepartementet för närvarande bereds den av Säpo-kommittén aktualiserade frågan om att lagens bestämmelser bör permanentas och om det i så fall bör ske genom en inarbetning i rättegångsbalken eller på annat sätt.
Jag har inte någon erinran emot att lagens giltighetstid förlängs med ett år till utgången av år 1992, men jag anser att justitieutskottet bör inhämta en utförligare redovisning i enlighet med vad jag ovan angett samt att detta bör framgå av jusitieutskottets blivande betänkande över propositionen.
I fortsättningen bör redovisningen av tvångsmedelslagstiftningen vara mer utförlig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utförligare redovisning av tillämpningen av 1952 års tvångsmedelslag.
Stockholm den 14 oktober 1991 Hans Göran Franck (s)