Inledning
Den offentliga sektorn utgör grunden för den generella välfärdspolitik som utvecklats under socialdemokraternas ledning. Genom en väl utbyggd offentlig sektor har tryggheten vid ålderdom, sjukdom och handikapp värnats. Utbildning och omsorg har erbjudits på lika villkor för alla. En solidarisk finansiering av den offentliga sektorn har möjliggjort utbyggnaden och samtidigt bidragit till en utjämning av ekonomiska orättvisor. Vi har all anledning att vara stolta över att leva i ett land med en jämnare fördelning av välfärden än i de flesta andra länder.
I den industrialiserade världen kan vi i dag se flera exempel på en politik där den offentliga sektorn pressas tillbaka till förmån för de redan välbeställda. Arbetslösheten är ofta hög, och de ekonomiska och sociala klyftorna växer. I länder som Storbritannien och USA kan vi se att stora grupper står utanför välfärden, hänvisade till fattigdom.
Ett samhälle med stora orättvisor ger frihet för de välbeställda och ofrihet för de fattiga. Socialdemokraterna avvisar en utveckling i sådan riktning. Samhället skall präglas av solidaritet, jämlikhet och frihet för alla. Därför avvisar vi regeringens politik som leder till en ökande arbetslöshet och omfördelningar från löntagarna till kapitalägarna.
Ambitioner och tillgängliga resurser
Ett viktigt problem i den svenska ekonomin är att våra samlade resurser inte växer i takt med våra ambitioner. Den viktigaste förklaringen till detta är en avtagande takt i produktivitetstillväxten. Även om vi delar problemet med andra högt utvecklade industrinationer leder det ändå till svårigheter att fördela resurser till nya angelägna ändamål.
Ungefär en tredjedel av arbetstagarna är sysselsatta i de offentliga verksamheterna, framför allt vård, omsorg och utbildning. Utvecklingen på dessa områden har en stor betydelse för välfärden och hela samhällsekonomin. Politiken bör därför vara inriktad på att främja effektiviteten genom bättre kvalitet och god hushållning med de gemensamma resurserna. Det är också en nödvändig förutsättning för att tilltron till välfärdspolitiken skall kunna upprätthållas.
Regeringens inställning till välfärdspolitiken och den offentliga sektorn är oklar. Någon samlad syn på hur de offentliga verksamheterna bör utvecklas har heller inte redovisats.
Privat och offentligt
Regeringens politik förefaller vara inriktad på nedskärningar och privatiseringar -- inte på utveckling och förnyelse. De statliga företagen skall säljas ut och offentliga tjänster läggas ut på privata företag. Tryggheten vid sjukdom urholkas och kommunerna ges sämre ekonomiska förutsättningar att bedriva sin verksamhet.
Utgångspunkten verkar vara att offentligt drivna verksamheter är ineffektiva. Vi delar inte denna uppfattning. Tvärtom menar vi att de offentliga verksamheterna uppvisar en hög kvalitet, främst tack vare en motiverad och kompetent personal.
Det centrala för effektiviteten i de offentliga verksamheterna är därför att ge de anställda bästa möjliga förutsättningar att göra ett gott arbete. De bör ges möjlighet att utveckla sin kompetens och ta ett ökat ansvar. Decentralisering, delegering och utveckling bör vara vägledande.
Vi motsätter oss inte ett ökat inslag av konkurrens i de offentliga verksamheterna. Tvärtom menar vi att detta kan verka stimulerande både när det gäller att hushålla med resurserna och att förbättra verksamheternas innehåll. Om handlingsutrymmet för de anställda vidgas kan detta också ge ett mer varierat tjänsteutbud som bättre tillgodoser individuella skillnader i önskemål och behov mellan olika medborgare. En sådan konkurrens behöver inte vara inriktad på privata alternativ. Tvärtom bör den i första hand gälla mellan olika enheter inom de offentliga verksamheterna.
Konkurrens från privata alternativ behöver inte avvisas. Erfarenheterna hittills visar att de offentliga verksamheterna oftast står sig väl när de utsätts för sådan konkurrens. En nödvändig förutsättning för att vi skall kunna acceptera privata alternativ är dock att de inordnas i den solidariska finansieringen och att de blir föremål för demokratisk insyn och kontroll. Vi avvisar att vinstintressen skall vara styrande för utformningen av vård, utbildning och omsorg.
Kommuner och landsting
För oss socialdemokrater är kommunernas verksamhet en central del av en välfärdspolitik som skall ge alla människor tillgång till en väl fungerande vård, omsorg och utbildning.
Kommunerna och landstingen svarar för mer än 70 % av de offentliga verksamheterna. De sysselsätter mer än en miljon människor. Sjukvård, utbildning och omsorg är de dominerande inslagen.
Efterfrågan på de kommunala tjänsterna kan inte längre tillgodoses genom snabbt ökade tillskott av resurser. För att kunna tillgodose förändrade behov är det nödvändigt att utbytet av insatta resurser ökar. Utrymme för otillfredställda behov och för att motverka köer måste i större utsträckning skapas genom effektiviseringar och omprioriteringar.
För att kommunerna och landstingen skall klara att upprätthålla en god service till medborgarna måste staten undanröja onödiga detaljregleringar. Staten har också ett ansvar när det gäller att skapa klara ansvarsförhållanden, rimliga ekonomiska förutsättningar och nödvändig samordning.
Kommunerna i en ny tid
Det är viktigt att värna den kommunala självstyrelsen. En sådan strävan förutsätter att kommunerna kan påverka sin ekonomi även via sin beskattningsrätt. Medborgarnas valda representanter skall inför sina väljare ha det slutliga ansvaret för kommunens verksamhet och ekonomi.
Vi socialdemokrater står fast vid målen: samhällsservicen skall ha hög kvalitet, den skall styras demokratiskt, finansieras solidariskt och fördelas efter behov. Däremot är vi beredda till öppenhet i valet av medel och metoder för att på bästa sätt uppnå dessa mål.
Vi vill i det följande ange fem handlingslinjer som vi tror kan aktivt bidra till en effektivare och bättre kommunal verksamhet.
1. Tydligare rollfördelning
Skillnaden mellan de förtroendevaldas och tjänstemännens roller måste bli tydligare. De förtroendevalda företräder medborgarna och skall i varje läge vara deras ombud och se till verksamheternas resultat och måluppfyllelse. De förtroendevaldas uppgift är att ställa upp mål, fördela resurser, följa upp och utvärdera -- utan att styra verksamheten i detalj.
2. Decentralisera och delegera
Verksamheten skall så långt det är möjligt decentraliseras och delegeras. Det innebär att vissa verksamheter bör flyttas från stat och landsting till kommunerna, dels att besluten i verksamheten bör flyttas utåt i organisationen, närmare de anställda och medborgarna.
Stora kommuner och landsting bör lägga särskild vikt vid att finna nya organisations- och arbetsformer, som medger delegering och decentralisering. Budget- och driftansvar skall finnas så nära dem som genomför den praktiska verksamheten som möjligt. Samtidigt måste central specialistkompetens alltid finnas för stöd, uppföljning och utvärdering.
3. Bättre villkor för de anställda
Förändringen börjar inifrån och underifrån. Personalens möjligheter att göra ett bra arbete skall underlättas. Det kan ske genom en ändrad arbetsorganisation som ger ett ökat ansvar. De anställdas kompetens bör höjas genom ökade möjligheter till utbildning och erfarenhetsutbyte.
4. Effektivitet och kostnadskontroll
Vi vill ha en offentlig sektor av hög kvalitet och med full behovstäckning. Vi måste se till att verksamheterna uppfyller de uppsatta målen till minsta möjliga kostnad. Det skall vara möjligt att fördela resurser utifrån medborgarnas behov och efterfrågan. Bara så kan den offentliga sektorn fylla sitt fördelningspolitiska syfte, och bara så kan vi frigöra medel till otillfredsställda behov. För att detta skall lyckas krävs metoder för att bättre styra och följa upp verksamheterna. Lokala förhållanden avgör vilken form av styrsystem som passar bäst.
Nya styrsystem skall utformas så att de övergripande målen för verksamheten -- jämlikhet, solidariatet och demokrati -- understöds och så att valfriheten och kvaliteten ökar.
5. Utvärdera -- och sprid de goda exemplen
Goda exempel skall spridas. De offentliga verksamheterna måste utvärderas. Resultaten kan ge stimulans till utveckling och förnyelse. Utvärdering är nödvändig både för förtroendevalda och anställda -- särskilt med tanke på utvecklingen mot målstyrning och delegering av verksamhetsansvar. På grundval av utvärderingsresultaten kan resurser flyttas dit de ger bäst utbyte och störst välfärd.
Kommunerna och landstingen bör inte åläggas nya och kostnadskrävande uppgifter utan att finansieringen för nya samtidigt klaras ut. Att som regeringen för nästa budgetår överlämna det finansiella ansvaret för utbyggnaden av gymnasieutbildningen till kommunerna är inte förenligt med de ekonomiska villkor som de står inför.
Viktiga delar för kommunernas och landstingens handlingsutrymme gäller organisation och utformningen av de statliga finansiella bidragen. På den socialdemokratiska regeringens initiativ fick de stora befogenheter att själva bestämma utformningen av sin organisation. Den tog också initiativ till en översyn av de samlade statliga bidragen till kommuner och landsting i syfte att göra dessa mer generella och skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för olika kommuner och landsting. En sådan förändring av statsbidragssystemet bör leda till att skillnaderna i kommunal service och kommunala skattesatser minskar.
En ändrad styrning av de kommunala verksamheterna ställer krav på att såväl statens som kommunernas och landstingens uppföljnings- och utvärderingssystem förbättras. Staten har en viktig roll att följa upp och utvärdera den kommunala verksamhetens resultat i förhållande till de nationella målen.
Som ett led i en förändrad styrning av de kommunala verksamheterna måste också den statliga administrationen förändras. Det innebär en omställning från detaljregleringar till att lämna statsmakterna underlag för sin styrning, främst genom en utvecklad uppföljning och utvärdering.
Den socialdemokratiska regeringen vidtog en rad åtgärder för att undanröja hinder för effektiva kommunala verksamheter.
Ansvaret för hur skolan skall organiseras överfördes till kommunerna. De fick ett helt och odelat arbetsgivaransvar för all personal i skolan, och ett helt nytt generaliserat statligt sektorsbidrag för skolan infördes. Med en utvecklad samverkan mellan barnomsorg och skola kan barnens skolstart göras mer flexibel. På den förra regeringens initiativ infördes rätten till skolstart vid sex års ålder.
Kommunerna gavs ett tydligt och sammanhållet ansvar för äldre- och handikappomsorgen. Statsbidraget för äldreomsorgen utökades och fördelas nu efter mer generaliserade principer. Genom att också införa ett kommunalt betalningsansvar för den somatiska långtidssjukvården samt de medicinskt färdigbehandlade inom akutsjukvården och inom de geriatriska klinikerna har goda förutsättningar skapats för en effektivare äldreomsorg för såväl den enskilde som för samhället.
Initiativ togs till en samordning mellan sjukvården och sjukförsäkringssystemet i syfte att förbättra utnyttjandet av de samlade resurserna.
En ny kommunallag infördes som har givit kommuner och landsting stor frihet att välja lämpliga organisationsformer samt att utveckla ändamålsenliga former för ekonomisk styrning och förvaltning.
De s.k. frikommunförsöken avvecklades och bör så långt som möjligt ersättas med generella lagändringar.
En översyn inleddes av utbetalningssystemet för kommunalskattemedel i syfte att minska förskjutningen mellan kommunalskatteinbetalningar och utbetalningen till kommunerna och landstingen.
Olika insatser vidtogs för att främja alternativa produktionsformer för offentlig verksamhet genom kooperativ m.m. Förra året infördes statsbidrag till personalkooperativ barnomsorg efter samma villkor som för annan alternativ barnomsorg.
Det pågår också ett intensivt förändringsarbete ute i kommuner och landsting. Det gäller projekt som rör organisation, samordning och effektivisering. Dessutom pågår ett omfattande arbete att utveckla medborgarinflytandet och politikerrollen liksom att förändra nämndorganisationen.
Den statliga förvaltningen
Den statliga förvaltningen sysselsätter knappt 250 000 människor. Sysselsättningsmässigt väger områden som försvar, polis, högskola, rättsväsende och socialförsäkringssektorn, tungt.
För att anpassa den statliga administrationen till resultatorienterade styrformer, avreglering och decentralisering initierade den socialdemokratiska regeringen ett treårigt program för omställning och minskning av den statliga administrationen, som riksdagen ställde sig bakom.
Viktiga utgångspunkter för programmet varatt stärka den lokala myndighetsnivånatt ge kommunerna större handlingsutrymmeatt åstadkomma en bättre samordning för gemensamma målatt ge efterfrågan och konkurrens större betydelseatt förenkla och minska antalet regler att förbereda förvaltningen för ett framtida EG- medlemskap.
Riksdagen begärde i sitt beslut att regeringen skulle lämna samlade redovisningar av de resultat som uppnåtts. Någon sådan redovisning har dock inte lämnats av den nuvarande regeringen. Regeringen har inte heller, vare sig i regeringsförklaringen eller i budgetpropositionen redovisat sin syn på hur man vill utveckla de offentliga verksamheterna.
Regeringens brist på helhetssyn när det gäller utvecklingen av de offentliga verksamheterna återspeglas bl.a. i behandlingen av den statliga förvaltningen. Man uppehåller sig huvudsakligen vid olika ekonomiadministrativa regelsystem. Detta är visserligen viktigt men inte tillräckligt. Det krävs därutöver en övergripande syn på hur förvaltningens struktur bör utvecklas.
Förändringsarbetet inom den statliga sektorn måste även i fortsättningen drivas med kraft, inte minst i fråga om anpassningen till ett öppet Europa. Under de senaste åren har -- såväl i budget- som i kompletteringspropositioner och i särskilda sammanhang -- en rad initiativ tagits. Senast inför 1991 års vårriksdag preciserades hur en omställning och minskning av den statliga administrationen skulle gå till. En rad olika förslag lades fram till vilka riksdagen tog ställning. Programmen löpte över en flerårig period, varför det är nödvändigt med en kontinuerlig uppföljning från regeringens och riksdagens sida med hur programmet realiseras.
I årets budgetproposition finns dock inte någon samlad redovisning av hur arbetet har förts vidare och i vilken utsträckning man kan notera erfarenheter och resultat. Allra senast i samband med nästa års budgetproposition bör regeringen lämna en sådan redogörelse.
Därvid är det väsentligt att belysa vilken roll som de centrala myndigheterna skall spela inom olika myndighetsområden eller vilken roll den regionala förvaltningen skall spela. Andra frågor som bör belysas är vilka möjligheter det finns att minska på administrativa mellannivåer och hur de minsta myndigheterna skall kunna utvecklas och organiseras. En ytterligare frågeställning gäller hur den lokala myndgihetsnivån kan stärkas och hur en samordning kan främjas mellan olika myndighetsområden.
Även internationaliseringen påverkar myndigheternas arbetssätt och organisation. Frågor som rör EG- medlemskap, konkurrens resp. administrativ samverkan bör också belysas, liksom frågor som rör entreprenader.
En ytterligare aspekt som bör belysas är kompetensutvecklingen av personalen och frågor som rör myndigheternas ledningsfunktioner och hur den nya informationsteknologin bäst kan tillvaratas i den statliga förvaltningen.
På ett område är det nödvändigt att ett särskilt utredningsarbete initieras, nämligen av den ökade internationaliseringen. I prop. 1990/91:150 del II belystes denna frågeställning, och riktlinjer för ett kommande utredningsarbete drogs upp, under rubriken Statsförvaltningen anpassas till ett öppet Europa. Såvitt vi kan finna har detta arbete inte alls förts vidare trots att den borgerliga regeringen berömmer sig av att stå för något nytt när det gäller Europa-politiken. Med det uppsatta tidsmålet svenskt medlemskap 1995 kan ett dröjsmål inte försvaras, särskilt som man inte kan vänta tills medlemskapet är verklighet med att genomföra behövliga förändringar. Riksdagen bör därför begära av regeringen att ifrågavarande utredningsarbete sätts igång.
Förnyelsearbetet av den statliga sektorn har skett successivt under 1980-talet. Genom verksledningspropositionen preciserades förhållandet mellan regering och myndigheter, och myndigheternas ledning fick klarare definierade uppgifter. Genom den personalpolitiska propositionen drogs riktlinjer upp för det statliga personalarbetet och dess olika former. Under de senaste åren har uppmärksamheten riktats alltmer mot styrningen av myndigheterna, mot att sätta upp mål för verksamheten, finna mätbara sådana och utvärdera verksamheten, där den statliga revisonen har en viktig roll. Successivt förs myndigheterna in i ett nytt budgetsystem.
Av särskild betydelse i effektiviseringsarbetet i statsförvaltningen är det stöd som regeringen och förvaltningsmyndigheterna erhåller av de s.k. stabsmyndigheterna, främst statskontoret, statens arbetsgivarverk, riksrevisionsverket och statens institut för personalutveckling. På den förra regeringens uppdrag har förslag lämnats av en särskild utredare om den framtida utformningen av dessa myndigheters verksamhet. Utredarens förslag byggde på en tydligare rollfördelning mellan myndigheterna och en separering av stödet till myndigheterna och regeringen.
Regeringen har i budgetpropositionen lämnat sina förslag med anledning av denna utredning. Återigen ser vi avsaknaden av perspektiv. Regeringen förmår inte att klargöra funktionerna för den centrala styrningen gentemot myndigheterna utan denna kvarstår i en splittrad utformning.
Förslag läggs att i samma myndighet förena revision, ekonomiadministrativa föreskrifter och tillhandahållande av redovisningssystem. Regeringen har ingen uppfattning om hur informationsteknologin skall hanteras i statsförvaltningen. En rad frågor skall återigen utredas, bl.a. hur arbetsgivarfunktionen skall vara utformad och hur stödet till myndigheterna bör organiseras. Den myndighet som är direkt inriktad på utvecklingsstöd till myndigheterna, SIPU, föreslås avvecklad.
När det gäller SIPUs nedläggning måste man konstatera att även om den statliga förvaltningen gradvis anpassar sig till den privata sektorns betingelser och begrepp, kommer den även i fortsättningen att ha sina egna förutsättningar som skiljer den från den privata. Det gäller självfallet myndighetsverksamheterna med deras ofta särskilda krav på rättstillämpning men också den statliga redovisningen. Det är också betydligt mer komplicerat att göra en resultatanalys i en flermålssituation -- som den statliga verksamheten normalt arbetar under -- än en vinstkalkyl. Offentlighet och sekretess när andra specialområden för den statliga sidan.
I stället för att förstärka stödet till förändringsarbetet leder regeringens förslag till det motsatta. Den fortsatta osäkerheten om att dessa myndigheters verksamhet kan riskera att bidra till en lägre effektivitet i arbetet.
I finansplanen läggs fram förslag om införande av ramar för förvaltningskostnader (s 47). Ramanslagen skall beräknas med beaktande av samtliga resursslag och förväntade prisökningar. Överskridanden för löneökningar skall inte medges. Frågan om korrigering för olika typer av kostnadsökningar kommer att kunna ''prövas'' vid efterföljande budgetreglering. En utredare skall föreslå hur uppräkningen av ramanslaget skall ske. Regeringen vill inhämta riksdagens bemyndigande att genomföra denna förändring.
Det är inte särskilt enkelt att få klarhet i hur det föreslagna systemet kommer att verka för myndigheternas del. Alltmer ställs kravet på långsiktighet i deras planering. Möjligheterna att göra korrigeringar på kort sikt är också begränsade bl.a. med hänsyn till att uppsägningstiderna för de anställda är -- och bör vara -- så pass långa (i praktiken ett år). Det finns också ett samband mellan detta förslag och utredningsarbetet och det arbete som skall ske beträffande den statliga arbetsgivarorganisationen. Det är mot denna bakgrund rimligt att regeringen återkommer med ett samlat förslag i denna del som behandlar hela problemkomplexet senast till höstriksdagen 1992.
Avslutning
Den borgerliga regeringen förefaller sakna både vilja och förmåga att på ett medvetet och sammanhållet sätt bidra till en positiv utveckling av de offentliga verksamheterna.
Besparingar och privatiseringar är långt ifrån tillräckligt om ambitionerna är att utveckla välfärden snarare än att avveckla den. Socialdemokraterna kan aldrig ställa upp på en samhällsutveckling som skapar ökade klyftor mellan fattiga och rika. Den offentliga verksamheten måste därför förnyas och utvecklas för att på bästa sätt bidra till alla människors välfärd och trygghet.
Kommunernas och landstingens handlingsutrymme bör öka för att möjliggöra en bättre hushållning av tillgängliga resurser och en bättre anpassning av de offentliga tjänsterna till olika medborgares önskemål och behov. Skillnaderna i ekonomiska förutsättningar för olika kommuner och skillnaderna i deras skattesatser bör minska. Kommunerna och landstingen måste ges rimliga ekonomiska förutsättningar att klara sina verksamheter.
Statsförvaltningen bör ställas om och utvecklas baserat på de nya styrformerna, minskade detaljregleringar och ett ökat handlingsutrymme för kommuner och landsting. I statsförvaltningen bör de administrativa överbyggnaderna reduceras och strukturen anpassas för att uppnå en ändamålsenlig ansvarsfördelning och en önskvärd samverkan. Personalen skall känna att de har statsmakternas förtroende bl.a. genom tillräckliga satsningar på kompetensutveckling. Ledningsformerna i myndigheterna och i regeringskansliet bör vidareutvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av offentlig sektor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att regeringen senast i budgetpropositionen 1993 lämnar en redogörelse över genomförandet av omställningen av den statliga förvaltningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om internationalisering av statsförvaltningen,
4. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag beträffande punkt 4 i hemställan i finansplanen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett nytt förslag om utgiftsramar bör läggas fram för riksdagen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nytt förslag till hur organisationen för statlig revision och tillhandahållande av redovisningssystem och ekonomiadministrativa föreskrifter skall utformas,
7. att riksdagen beslutar avslå förslaget att lägga ner SIPU1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den statliga sektorns specifika kompetensbehov och åtgärder för att säkerställa de statliga myndigheternas behov av utbildningar.
Stockholm den 23 januari 1992 Hans Gustafsson (s) Allan Larsson (s) Roland Sundgren (s) Per Olof Håkansson (s) Lisbet Calner (s) Arne Kjörnsberg (s) Sonia Karlsson (s) Alf Egnerfors (s)
1 Yrkande 7 hänvisat till AU