I propositionen föreslås en lag om pensionsanknutet premiegrundande allemanssparande samt därav föranledda ändringar i lagen om allemanssparande och i lagen om skattelättnader för allemanssparande och ungdomsbosparande. Enligt lagförslaget skall premiegrundande sparande få ske under sparperioden. Sparandet skall uppgå till minst 2.400 kronor och vara fördelat på minst 12 månadsinsättningar. Den som uppfyller villkoren för det angivna sparandet skall på det premiegrundande kontot senast den 31 december 1994 tillföras en skattefri sparpremie till ett värde på 1.200 kronor. Medlen får i princip inte disponeras genom uttag före utgången av 1997.
Lagförslaget presenteras under rubriken pensionsanknutet sparande. Någon pensionsanknytning finns emellertid icke redovisat i förslaget. Den kan möjligen uppstå senare om regeringen med stöd av sjätte paragrafen beslutar att uttag får göras för överföring till individuellt pensionssparande. Kostnaden för den föreslagna sparpremien beräknas till 6--7,2 miljarder kronor och motsvarar ca en tredjedel av det samlade fondkapitalet. Det framlagda förslaget till utskiftning av del av löntagarfondernas tillgångar är oacceptabelt ur flera synpunkter.
För det första innebär det att de som har möjlighet att avsätta medel till det föreslagna allemanssparandet gynnas i förhållande till de som saknar denna möjlighet vilket måste betecknas som orättfärdigt. Ej heller har visats att just de som erhåller sparpremien är desamma som deltagit i uppbyggnaden av löntagarfondernas tillgångar.
I propositionen anför föredraganden att han har stor förståelse för att också de som inte deltar eller fullföljer det premiegrundande sparandet på något annat sätt kan få del av löntagarfondernas medel vilket också påtalats av flera remissinstanser. Något förslag med denna innebörd framläggs emellertid inte i propositionen.
Det är naturligtvis icke rimligt att nu fatta beslut som gynnar vissa personer och lämna dem i ovisshet som icke kan eller vill delta i det angivna sparandet.
För det andra görs i propositionen inget försök att uppskatta hur stor del av det föreslagna premiesparandet som kommer att utgöra nysparande och hur stor del som endast kommer att bestå av överföring från andra sparformer. Det är naturligtvis inte rimligt att den som endast flyttar sparmedel mellan olika sparformer skall erhålla skattefri premie av löntagarfondernas tillgångar för detta.
För det tredje är det framlagda förslaget oförenligt med en offensiv användning av löntagarfondernas tillgångar vilket vore i hög grad motiverat i rådande situation. Även av detta skäl bör förslaget avvisas.
Det är inte svårt att förstå att det bland de redovisade remissinstanserna är svårt att finna stöd för det framlagda förslaget. Det bör vidare i sammanhanget erinras om att näringsutskottet i sitt betänkande i anledning av prop. 1991/1992:36 bl.a. uttalade följande enligt citat i finansutskottets betänkande 1991/92:FiU9:
Näringsutskottet tar därvid upp förslaget om att en del av fondförmögenheten skall utskiftas i form av sparpremier till sparare i allemansfonder. Näringsutskottet konstaterar att regeringens intentioner möter motstånd i de tre motioner som väckts i ärendet. De motiv som anförs i motionerna leder näringsutskottet till slutsatsen att riksdagen bör uppmana regeringen att inte gå vidare med uppslaget att från löntagarfondsstyrelserna överförda medel skulle användas för sparpremier.
I propositionen redovisas synpunkter på hur den resterande delen av löntagarfondernas tillgångar kan disponeras. Något förslag härom framläggs emellertid inte i propositionen, och det finns därför inte anledning att nu kommentera dessa synpunkter. Det sker lämpligast när förslag till disposition föreläggs riksdagen. Vi har vidare i vår motion 1991/92:Fi5 utförligt redovisat våra synpunkter på avvecklingen av löntagarfonderna, och vi har inte funnit att några skäl framförts som nu ger oss anledning till annan bedömning. Vi har i vår åberopade motion anfört att löntagarfonderna utgör en integrerad del i den allmänna pensionsfonden och därmed i ATP-systemet. Vi har vidare konstaterat att det råder bred enighet om i det svenska samhället att ATP-systemet behöver stärkas i framtiden.
I den åberopade motionen påtalas vidare att den svenska kreditmarknaden nu befinner sig i en mycket ansträngd situation. Vi konstaterar att många kreditinstitut har ådragit sig stora förluster som nu begränsar möjligheterna till kreditgivning. En ökad försiktighet vid kreditgivning kan iakttas. Detta innebär en kraftig kreditåtstramning som försvårar för små och medelstora företag att finansiera sin verksamhet och sina investeringar. Att i denna situation avskaffa löntagarfonderna utan att deras roll för små och medelstora företag kan fullföljas eller ersättas är enligt vår mening mindre välbetänkt. I stället bör alla möjligheter att motverka finanskrisens verkningar för de mindre företagen tas tillvara.
Vad som anfördes i den åberopade motionen har därefter ytterligare förstärkts, och finans- och kapitalkrisen har visat sig vara betydligt svårare än vad som då kunde förutses.
Problemen av angiven art torde allvarligt försvåra möjligheterna att upprätthålla tillväxt och sysselsättning. Det är både olämpligt och orimligt att på grund av doktrinära skäl och tidigare bindningar använda löntagarfondernas kapital till utdelning av sparpremier till ett i hög grad osäkert nysparande. Fondernas kapital bör i stället användas för offensiva åtgärder i syfte att begränsa verkningarna av finans- och kapitalkrisen och därmed också motverka arbetslösheten och främja tillväxten.
Vi är beredda att pröva nya former för att nå dessa mål. Det för oss avgörande är om tillväxt, sysselsättning, rättvis fördelning och trygga pensioner uppnås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1991/92:92,
2. att riksdagen beslutar att vid utskiftning av löntagarfondernas tillgångar skall tillses att ATP-systemet förstärks.
Stockholm den 21 april 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)