För socialdemokratin utgör den kommunala självstyrelsen en hörnpelare i demokratin. Kommunindelningsreformer m.m. har vidtagits för att förbättra den kommunala självstyrelsen. Samtidigt har nya uppgifter därmed kunnat läggas på kommunerna. På grund av olikheter och varierande förutsättningar har ny kommunallag antagits och styrsystemen moderniserats så att den kommunala friheten och därmed ansvaret ökat.
Kommunerna står således i viktiga avseenden väl rustade för tunga välfärdsuppgifter under 1990-talet. Sverige behöver kommunal självstyrelse och den lokala anpassning och variation det medför i välfärden.
På grund av de ekonomiska problem som den tidigare socialdemokratiska regeringen ställdes inför beslutade riksdagen att införa ett tillfälligt två-årigt skattestopp. Detta var ett allvarligt, men tillfälligt ingrepp i den kommunala självstyrelsen.
Den Bildt-ledda regeringen har nu inlett en indragningspolitik gentemot kommunerna. För 1993 betyder det indragningar från kommunerna till staten på 7,5 milj.kr. Enligt finansplanen skall kommande budgetar innehålla nedskärningar i storleksordningen 10 -- 15 miljarder. Det har inte sagts hur mycket som då kommer att beröra kommunerna.
Det är sannolikt inte möjligt för kommunerna att klara kvalitén och rättvisan i sina åtaganden med en sådan ekonomisk politik.
I regeringsförklaringen signaleras en ''valfrihetsrevolution'' och i barnomsorgen infördes möjligheten att starta eget. Vi utgår därför ifrån att regeringen kommer att fullfölja riksdagsbeslutet om att upphäva det tillfälliga två-åriga skattestoppet. Detta dels med tanke på valfrihetspolitiken, dels och framförallt med tanke på att beskattningsrätten är så betydelsefull för den kommunala självstyrelsen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den kommunala beskattningsrätten.
Stockholm den 24 januari 1992 Bo Holmberg (s) Elvy Söderström (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Hans Stenberg (s)