Propositionens uppläggning och innehåll är huvudsakligen av teknisk karaktär, den fokuserar på staten som fastighetsförvaltare. Det gör att statens behov av effektiv lokalförvaltning riskerar att kollidera med andra mål som riksdagen tidigare uttalat.
Propositionen tar inte tillräcklig hänsyn till målen för de verksamheter som pågår och som skall utvecklas i statens lokaler. Det gäller t.ex. universiteten och högskolornas verksamhet.
Målen för universitets och högskolors verksamhet är att driva utbildning och forskning av hög kvalitet. Självfallet skall detta ske på effektivast möjliga sätt, inte minst vad gäller lokalanvändningen. I syfte att bl.a. bättre utnyttja tillgängliga lokaler har riksdagen nyligen gett universiteten och högskolorna ett väsentligt större ansvar och vidgad frihet för sin lokalanvändning.
Den aktuella propositionen innehåller förslag som direkt motverkar strävandena till ökad frihet och ökat ansvar. Den föreslagna stabs- och servicefunktionen bevarar och förstärker den centralstyrning som byggnadsstyrelsen i Stockholm utövat (den tillskapas med personal från nuvarande byggnadsstyrelsen).
Ett exempel är det samrådstvång för hyreskontrakt som löper längre tid än tre år. Eftersom flertalet kontrakt är av längre varaktighet, kommer det att innebära en fortsatt centralstyrning av universitetens och högskolornas möjligheter att träffa avtal om lokaler och mark. Eftersom dessutom regeringen skall pröva avtal som löper mer än sex år innebär propositionen ingen ökad frihet gentemot dagsläget. Erfarenheterna visar att det torde vara omöjligt att från centralt håll ange hur en enskild högskola kan effektivisera sin lokalanvändning.
Utbildningsutskottet och riksdagen har tidigare uttalat att i de medel som avsätts för nya utbildningsplatser ingår resurser för de lokaler som krävs för utbildningen. Universiteten och högskolorna skall i fortsättningen själva avväga mixen av resurser för att nå de uppsatta målen.
Propositionens förslag riskerar att konservera och förstärka det nuvarande systemet där lokalerna är en resurs som skall särbehandlas.
Universitetens och högskolornas frihet att söka alternativa hyresvärdar blir genom propositionen mycket begränsad, för att inte säga obefintlig. Till detta bidrar också att det nya statliga bolaget kommer att vara markinnehavare.
Det är också oklart hur fastigheter/mark som är donerade till ett universitet eller en högskola ska behandlas. I dag förvaltas de av resp universitet/ högskola. Propositionen anger att myndigheter inte får förvalta fastigheter. Om förslagen i propositionen innebär att sådana donationer skall ingå i och ägas av det nya statliga fastighetsbolaget kommer det i framtiden knappast att bli några ytterligare donationer.
Vi anser att förslagen i föreliggande proposition kolliderar med ambitioner som riksdagen tidigare har uttalat, att universitet och högskolor ska ta ökat ansvar för sin verksamhet och ha större frihet att forma den. Det finns frågor som inte är tillräckligt belysta för att propositionens förslag vad gäller lokaler/fastigheter/mark som berör universitet och högskolor skall kunna genomföras utan kompletterande diskussioner med företrädare för de verksamheter som berörs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om universitetens och högskolornas lokaler.
Stockholm 20 november 1991 Margitta Edgren (fp) Christer Lindblom (fp) Kenth Skårvik (fp)