I propositionen föreslås bland annat att statens engagemang i Sveriges turistråd avvecklas budgetåret 1992/93. Ett engångsanslag på 50 milj.kr. beviljas för 1992/93 under förutsättning att näringen bidrar med samma belopp. Efter detta får näringen ensamt bekosta och ansvara för marknadsföringen av Sverige.
Turistnäringen sysselsätter i Sverige 235 000 personer i 21 000 företag. Omsättningen är ca 100 miljarder kr. varav 17 miljarder utgör export, dvs. vad utländska turister spenderar i Sverige. Det motsvarar inte mindre än 80 procent av svenska bilexporten. Turistbranschen sysselsätter framförallt kvinnor (70 %), ungdomar och deltidsarbetare.
Sverige bedriver en turistpolitik som är precis tvärtemot vad man borde göra. Staten momsbefriar importen (resor utomlands) och momsbelägger exporten (utländska turister som reser i Sverige). Detta innebär en mycket svår och dessutom helt onödig belastning för bytesbalansen. Resevalutaunderskottet var 15,6 miljarder 1989 och 18,8 miljarder 1990. I Riksbankens/Konjunkturinstitutets prognos för 1992 blir underskottet 30 miljarder kronor.
Mot denna bakgrund anser vi att staten borde öka, och inte minska, sitt engagemang i marknadsföringen av Sverige. Ett sammanhållande turistorgan behövs i Sverige som i alla andra länder. Näringen är mycket heterogen och småskalig och skulle inte själv klara att samverka på ett för Sverige tillfredsställande sätt. Rollen för ett framtida turistorgan måste dock renodlas. Direktiven har varit otydliga och ofta motsägelsefulla. Styrelsen för turistrådet skall bestå uteslutande av erfarna och kompetenta människor från branschen, och inte av politiker och fackliga representanter. Målsättningen för ett turistorgan måste vara att i huvudsak inrikta verksamheten på marknadsföring av Sverige utomlands. Stora delar av utrednings- och rapportfunktionerna är inte kostnadseffektiva och skall avvecklas. Det nya turistorganet skall ej arbeta med allmänna kulturfrågor.
För att uppnå nödvändig förändring måste såväl namn som arbetsform för verksamheten ändras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett statligt turistorgan som ges tydliga direktiv och som skall bedrivas kostnadseffektivt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att såväl form som namn för verksamheten bör omprövas.
Stockholm den 20 november 1991 Ian Wachtmeister (nyd)