Motionen tar upp förslag till besparingar på det statliga området.
Ett radikalt parti som vänsterpartiet måste i riksdagen ständigt vara berett att granska den statliga verksamheten. Speciellt i ett läge där den offentliga sektorns ekonomi är ansträngd. Varsel och arbetslöshet når nivåer som vi inte sett sedan 30-talet. Både offentlig och privat sektor drabbas. I ett sådant läge blir uppgiften att prioritera mellan olika verksamheter inom den statliga sektorn allt nödvändigare.
Vår ambition är att spara 1,5 mdr. kronor på statlig verksamhet. Här följer några exempel.
Säkerhetspolisen
I ett förändrat säkerhetspolitiskt läge vill regeringen ge säkerhetspolisen ytterligare 40 000 000 kronor. Vänsterpartiet anser att man kan göra stora rationaliseringar inom polisen, och ändå prioritera kampen mot ekonomisk brottslighet. Vi har också lagt sådana förslag i annan motion.
Arbetsuppgifter som nu handhas av säkerhetspolisen kan genom rationaliseringar överföras till andra av rikspolisstyrelsens verksamheter.
Kriminalvården
Kriminalvården får i dag totalt 2 699 511 000 kronor. Vänsterpartiet vill spara in 200 000 000 kronor genom en humanisering av kriminalvården.
De 2,7 miljarder som kriminalvården får motsvarar en årskostnad på 476 000 per fånge, vilket är en dagkostnad på 1 304 kronor.
Vänsterpartiet vill i år göra en smärre besparing i en mer långtgående förändring av kriminalvården.
I dag finns 5 600 fångar på häkten, i fängelser och på öppna anstalter. Där svarar de öppna anstalterna för 1 600 platser.
Fler kan dömas till samhällstjänst och alternativ till fängelse. Öppnare vårdformer än nu kan accepteras och fler benådningar kan göras. Vi anser också att halvtidsfrigivningen ska återinföras.
Brottsförebyggande rådet (Brå)
Brå är i dag till största delen en forskningsinstitution i kriminologi. En liten del av dess verksamhet har med brottsförebyggande arbete att göra. Vänsterpartiet vill att Brå omorganiseras så att forskningsdelen får uppgå i kriminologisk forskning vid universiteten och att ett mer jordnära praktiskt brottsförebyggande arbete etableras med kommunerna.
Vi beräknar besparingen på Brå till 10 miljoner kronor.
Kriminalvårdens transporter
Kriminalvården utför transporter för den egna verksamheten och som uppdrag från andra myndigheter, främst invandrarverket och polisen. 1990/91 års anslag var 173,3 miljoner, men de verkliga kostnaderna blev 223 miljoner vilket är en ökning med 29 %. Riksrevisionsverket har granskat verksamheten och föreslagit åtgärder för att uppnå bättre kostnadseffektivitet. Med hänvisning till RRV:s granskningsrapport och till att mervärdesskatten på resor sänkts vid årsskiftet, vilket medför att kostnaderna för flygresor vid avvisning av asylsökande sänktes, gör vi bedömningen att anslaget till transportorganisationen för budgetåret 1992/93 bör sänkas med 2,3 miljoner.
Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har under de senaste 10 åren bantats till inkompetensnivå. Det är vår uppfattning att resurserna har skurits ner till en sådan nivå att Socialstyrelsen inte kan genomföra de åligganden som finns i direktiven.
Vänsterpartiet vill ha en utveckling mot en rättighetslagstiftning på många områden. Inom sjukvård och omsorger vill vi ha kvalitetskontroller och kvalitetssäkringar. Vi vill också att det skall finnas varudeklarerad vård och omsorg.
Med en sådan inriktning krävs en tillsynsfunktion. Människor kan där få sin rätt och rättssäkerheten tryggas. Socialstyrelsens regioner fungerar som organ för denna tillsyn. Vänsterpartiet menar att hela styrelsens verksamhet ska läggas på regionerna och att man centralt endast ska ha en liten samordnings- och styrelsedel. Utredningsdel och utvecklingsarbete kan läggas på universitet och högskolor. Folkhälsoinstitutet kan överta epidemiologicentrat medan övriga verksamheter kan läggas ut på regioner och andra myndigheter.
Ovanstående omorganisering bör kunna ge en besparing på 100 miljoner kronor.
Nerläggning av civildepartementet
Civildepartementets funktioner bör kunna läggas över på andra departement. Länsstyrelsernas verksamhet kan sortera under olika departement beroende på ärendets art. T.ex. kan konsumentpolitiken föras till näringsdepartementet, trossamfunds- och kyrka--statfrågor till socialdepartementet etc. Denna samordning kan ge 50 miljoner kronor i minskade statsutgifter.
Besparing på länsstyrelserna
Vänsterpartiet vill så snart som möjligt lägga ner länsstyrelserna och skapa regionala tillsynsmyndigheter, enligt samma princip som socialstyrelsen, dvs. en renodlad tillsynsmyndighet för att människor snabbt ska kunna få sin rätt.
Vänsterpartiet anser att en besparing på i genomsnitt 20 miljoner kronor på varje länsstyrelse kan vara ett steg i effektiviseringen och förberedelsen till länsdemokrati. Se vänsterpartiets motion i ärendet.
Totalt vill vänsterpartiet på länsstyrelserna göra en besparing på 500 miljoner kronor.
Kammarkollegiet
Kammarkollegiets arbetsuppgifter kan läggas ut på kyrkan, som kan sköta sin förvaltning, och på olika andra myndigheter. Dessutom kan en del verksamheter upphöra, bl.a. kan kassagöromålen föras ut till de myndigheter som anlitat kammarkollegiet.
Genom denna åtgärd sparas ca 17 miljoner kronor.
Minskad oljeberedskap
Sveriges oljekonsumtion har minskat från 76 % av den totala energikonsumtionen år 1970 till 43 % år 1990. Motsvarande kostnad för oljeberedskap etc. har ej sjunkit. Vi föreslår en besparing på 90 miljoner kronor.
Hovstaten
I en tid då statsförvaltningen i övrigt skall bantas och effektiviseras är det inte rimligt att kungliga hovstaten ges ett påslag på 15 %. Även främmande statsöverhuvuden och beställare av högtidliga invigningar och kungliga tal måste ha förståelse för att man något drar ner på utgifterna. Vi föreslår oförändrat anslag. Vilket innebär en besparing på ca 3 miljoner kronor.
Invandrarverket
Vårt förslag i annan motion om att lägga över Invandrarverkets förläggningsverksamhet helt på kommunerna bör redan för budgetåret 92/93 kunna ge en besparing på 100 miljoner kronor.
EG/EES-förhandlingarna
Vänsterpartiet bedömer att på den totalsumma på 930 miljoner kronor, som redovisas i budgeten som kostnader för arbetet med den västeuropeiska integrationen, bör 10 % eller 93 miljoner kunna inbesparas. Regeringen bör fördela denna inbesparing. Kravet tas upp i annan motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om besparingar inom statlig verksamhet om 1
500
000
000 kr.
Stockholm den 27 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v)