De traditionella målen för den ekonomiska politiken har varit full sysselsättning, jämn fördelning, tillväxt, prisstabilitet och balans i utrikesaffärerna. På initiativ av centerpartiet lades under den förra borgerliga regeringsperioden till målet regional balans, vilket därefter blivit vedertaget som ett av målen för den ekonomiska politiken. I slutet av 80-talet tillkom även målet om en god miljö -- också detta på initiativ av centerpartiet. Det finns flera skäl till att regional balans bör vara ett mål i den ekonomiska politiken.
Koncentrationspolitik -- motsatsen till en ambitiös generellt inriktad regionalpolitik -- leder till samhällsekonomiska kostnader som ofta underskattas. I koncentrationsområdena finns stor risk för uppkomsten av sociala och miljömässiga problem liksom ekonomisk överhettning och köproblem. Ett tillvaratagande av hela landets produktionsförmåga minskar risken för överhettningssituationer, och bidrar därmed till att hålla inflationen nere.
I glesbygdsområdena riskeras, till följd av regional obalans, å andra sidan ett svagt utnyttjande av ledig produktionskapacitet. Den s k rundgången av skatter och bidrag ökar också till följd av koncentrationspolitik. Det blir ökade krav på arbetsmarknadspolitiska medel och selektivt regionalpolitiskt stöd, vilket i sin tur leder till ett tryck uppåt på skatterna.
Regionalpolitikens främsta uppgift är att förbättra och ta tillvara de enskilda regionernas produktionsförutsättningar och näringsstrukturer så att en livskraftig utveckling kan åstadkommas i hela landet.
Regionalpolitiken måste i andra hand lindra de effekter som uppstår vid en alltför snabb strukturomvandling i vissa regioner eller på vissa orter. Detta för att förhindra alltför stora sociala kostnader. Ett relativt begränsat antal människor skall inte betala en stor del av priset för strukturomvandlingen.
Regionalpolitiken bidrar också till att, särskilt i högkonjunktur, minska spännvidderna mellan den ekonomiska aktiviteten i olika regioner. Det ger ökad möjlighet för en generell stabiliseringspolitik och bidrar till att begränsa inflationen.
Målsättningen regional balans lämnade dessvärre inte några märkbara spår i den förra socialdemokratiska regeringens politik. Tvärtom ökade de regionala obalanserna kraftigt under den förutvarande regeringens period. Socialdemokraterna visade att man var kvar i ett gammalt centralistiskt plantänkande, byggt på tilltron till storskalighetens obegränsade välsignelser.
Något av en ny grön våg kan nu börja skönjas: Befolkningsutvecklingen i skogslänen har vänt eller är på väg att vända och framför allt är det de mindre städerna som tilldrar sig ett större intresse från både företag och enskilda. Begreppet ''placehunting'' är en samlingsbeteckning för den trend som innebär att företag aktivt utlokaliserar sin verksamhet från större städer i riktning mot landsorten. En viktig förklaring till detta är teknikutvecklingen på bl a telekommunikationsområdet, som ökat möjligheterna till decentralisering av produktionen -- framför allt på tjänstesidan.
Storstadens högre kostnadsläge i allmänhet och lokalkostnader i synnerhet uppmärksammas alltmer. Samtidigt har även bland enskilda människor, speciellt bland ungdomen, kunnat konstateras värderingsförändringar som innebär en starkare önskan efter högre livskvalitet i meningen mer tid för familjen, bättre miljö m fl ''mjuka'' värden, vilket mindre städer och landsbygden har stora möjligheter att erbjuda. Långa restider till och från arbete, relativt sett högre brottslighet, miljöproblem etc är för de stora städerna faktorer som nu i ökad utsträckning uppmärksammas. En ökad decentralisering är mot denna bakgrund till förmån för en ökad livskvalitet såväl i större städer som på mindre orter.
Det är angeläget att statsmakterna medverkar till dessa ökade förutsättningar för bättre livskvalitet, samhällsekonomiska vinster och en mer balanserad befolkningsutveckling i hela landet. Staten måste stödja denna utveckling -- inte minst genom en ambitiös regionalpolitik med tonvikt på generella satsningar på utbildning, annan infrastruktur och goda villkor för företagande i hela landet. Inom den ekonomiska politiken måste målet om regional balans inte bara erkännas utan även på ett helt annat sätt än tidigare genomsyra statens ekonomisk-politiska överväganden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional balans som ett mål för den ekonomiska politiken.
Stockholm den 24 januari 1992 Ivar Franzén (c) Agne Hansson (c) Tage Påhlsson (c)