Innehåll 1.
Sammanfattning4 2.
Det ekonomiska läget och utsikterna6 3.
Den borgerliga regeringens politik11 4.
Riktlinjer för den ekonomiska politiken16 4.1
Mål och inriktning16 4.2
Finans- och budgetpolitiken19 4.3
Penning- och valutapolitiken24 4.4
Skattepolitiken25 4.5
Kommunernas ekonomi27 4.6
Ett program för arbete och utbildning29 4.7
Näringspolitik m.m.34 4.8
Låg inflation37 4.9
Välfärd och fördelning40
Hemställan42
1. Sammanfattning
En politik för arbete, sysselsättning och rättvisa
Den ekonomiska politik socialdemokraterna förordar innebär:att arbetslösheten pressas ned till 3 % i stället för att öka till 4--5 % 1993,att utrymme skapas för omfattande satsningar på investeringar, arbete och utbildning,att skattereformen återställs, barnbidraget höjs och försämringar i välfärden avvisas.
Denna politik genomförs inom ramen för en ansvarsfull budgetpolitik med ett mindre budgetunderskott än enligt regeringens förslag.
Sverige har goda förutsättningar
Uppgiften för den ekonomiska politiken är nu att åstadkomma tillväxt, full sysselsättning och rättvis fördelning av inkomster och välfärd mellan medborgarna. Den uppgiften måste lösas på ett sådant sätt att näringslivets internationella konkurrenskraft förstärks och att en exportinriktad expansion säkerställs.
Sverige har goda förutsättningar att åstadkomma en sådan utveckling. Kostnadsutvecklingen är under kontroll. Inflationen har knäckts och Sverige har en prisstabilitet på god europeisk nivå. Räntorna har sänkts under det senaste året bortsett från en viss uppgång under hösten. Den låga inflationstakten ger utrymme för en fortsatt sänkning av räntorna. Konkurrenskraften förbättras nu månad för månad. Utrikeshandeln ger ett stort överskott och bytesbalansen utvecklas i rätt riktning. Hushållssparandet har förstärkts kraftigt.
De goda förutsättningarna för en period med exportledd tillväxt har åstadkommits genom de politiska beslut som har fattats under den socialdemokratiska regeringsperioden. Som exempel kan nämnas skattereformen, stabiliseringsavtalet, ecu-anslutningen, EES-avtalet, satsningen på infrastruktur och ökningen av yrkesutbildning och högre utbildning. Dessa åtgärder ger full effekt under de närmaste åren.
De ekonomiska förutsättningarna för en positiv utveckling föreligger således. Nu gäller det att föra en ekonomisk politik som understödjer utvecklingen mot tillväxt, full sysselsättning och rättvis fördelning.
Regeringens politik
Den politik som den borgerliga regeringen nu har lagt fram för riksdagen motverkar såväl tillväxt som sysselsättning och en rättvis fördelning.
Regeringen genomför en åtstramning av ekonomin, som inte är motiverad. Det leder till en ökning av arbetslösheten i ett läge när alla insatser i stället borde sättas in för att bekämpa arbetslösheten. Det leder till långtidsarbetslöshet med stora sociala skadeverkningar. Ingen svensk regering i modern tid har satsat så mycket pengar på passivt kontantstöd och så låg andel på aktiva åtgärder som den nuvarande borgerliga regeringen.
Den kritik, som vi har framfört mot att åtgärderna motverkar tillväxt och sysselsättning, har nu bekräftats av regeringens egna bedömningar. Som en följd av åtgärderna har regeringen tvingats sänka sina tidigare prognoser för tillväxten 1992 och 1993 och höja prognosen för arbetslösheten. Denna politik riskerar att rasera de goda förutsättningar som har skapats under de senaste åren.
Vi menar att regeringens politik inte heller på längre sikt är till gagn för landet. De fördelningspolitiska åtgärderna leder till orättvisor och otrygghet. Detta skapar stora problem i form av kompensationskrav inför kommande avtalsrörelser, som riskerar att underminera den ekonomiska balansen och därmed tillväxten.
Regeringens politik innebär också att förväntningarna sänks på vad vi som nation kan åstadkomma. Den försenar på detta sätt den återhämtning som nu kan komma till stånd. Den försämrar möjligheterna för företagen att få avsättning för sina varor och tjänster. Sverige har genom regeringens politik redan förlorat tempo när det gäller återhämtning och tillväxt. Om regeringens politik genomförs kommer Sverige att bli ett samhälle med hög arbetslöshet och ökade klyftor. Det är ingen väg mot framtiden. Det är en återvändsgränd.
En politik för arbete, tillväxt och rättvisa
Vi vill få till stånd en omläggning av politiken. Vi vill bedriva en ekonomisk politik som:förstärker den internationella konkurrenskraften för det svenska näringslivet och bidrar till en exportinriktad expansion, stimulerar den ekonomiska aktiviteten och tar vara på företagens produktionskapacitet,bekämpar både inflation och arbetslöshet,bidrar till en rättvis fördelning ochåstadkommer en uthållig tillväxt genom att säkra balansen mellan ekonomi och ekologi.
Vi anser att det inte finns skäl för att skära ner efterfrågan och tillväxten på det sätt regeringen gör. Det finns tillräckligt utrymme för exportindustrin att växa när uppgången i världsekonomin nu kommer i gång. Det är angeläget att skapa goda betingelser för företagen både på exportmarknaden och på hemmamarknaden.
Vår politik kommer i en första etapp att pressa ner arbetslösheten till 3 % i stället för att låta den öka till 4--5 %, vilket blir följden av regeringens politik. Därefter måste arbetet fortsätta med att stärka tillväxten och få ned arbetslösheten ytterligare.
Genom de åtgärder som vi föreslår upphör fallet i investeringarna 1993. Hushållens köpkraft ökar mer än med regeringens politik. De offentliga utgifterna ökar med ca 1 % 1993 inom ramen för en ansvarsfull finansiering och ett minskat budgetunderskott. Inflationen bibehålls på en låg nivå. Tillväxten av nya resurser ökar under både 1992 och 1993.
Vårt handlingsprogram
Vårt handlingsprogram är uttryck för högre ambitioner när det gäller tillväxt, sysselsättning och fördelning än vad regeringen ger uttryck för. Vi anser att Sveriges chanser bäst tas tillvara om den ekonomiska politiken vidareutvecklas efter följande handlingslinjer:Investeringar och underhållsåtgärder i nationell och lokal infrastruktur, dvs. vägar, järnvägar, broar, bör förstärkas kraftigt. Upprustning, ombyggnad och reparation av bostäder, skolor m.m. bör genomföras nu när det finns ledig kapacitet.Utbildning och kompetenshöjning bör förstärkas, inte rustas ned. Därför vill vi bygga ut den yrkesinriktade utbildningen i gymnasiet, förstärka företagsutbildningen samt hävda en vuxenutbildning och folkbildning på bästa europeiska nivå. Arbetsmarknadspolitiken måste därutöver förstärkas, bl.a. med resurser för otraditionella insatser. Regionalpolitiken måste inriktas på att skapa arbete och utveckling och resurserna behöver förstärkas.Vi vill förbättra ekonomins funktionssätt och höja produktiviteten i arbetslivet. Utöver insatser för att höja kompetensen i arbetslivet vill vi främja en förnyelse av arbetets organisation både i näringslivet och i den offentliga sektorn.Vi vill säkerställa att det tillgängliga riskvilliga kapitalet används för att utveckla och förstärka näringslivet. Därför avvisar vi regeringens politik att genom utförsäljning av statliga företag suga upp detta kapital för att finansiera statliga utgifter.Vi vill upprätthålla en sjukförsäkring av hög kvalitet. Vi avvisar förslagen om att införa två karensdagar. På samma sätt avvisar vi förslaget om att slopa delpensionssystemet.Vi hävdar att skattereformen är till gagn för Sveriges ekonomi och vi vill upprätthålla den balans mellan arbete och kapital, som reformen byggde på. Vi föreslår att skattereformen i huvudsak återställs och att barnbidraget höjs. Våra förslag på skatteområdet innebär att statens inkomster ökar med drygt 6 miljarder kronor budgetåret 1992/93.Vi kan genomföra denna politik för arbete, tillväxt och rättvisa inom ramen för en ansvarsfull budgetpolitik, där de offentliga utgifterna ökar med 1 % och med ett mindre budgetunderskott än enligt regeringens förslag.
2. Det ekonomiska läget och utsikterna
Internationell ekonomi
Botten i den internationella lågkonjunkturen nåddes under 1991. En uppgång har inletts i främst Förenta staterna, Canada och Storbritannien. Den har dock hittills varit betydligt svagare än enligt flertalet prognoser. I Japan och Tyskland dämpas konjunkturen nu något. Denna dämpning väntas dock bli relativt kortvarig. Finland upplever en dramatisk nedgång med kraftigt minskad produktion 1991 och 1992. Sammantaget ökade tillväxten i OECD-området med bara 1 % 1991. Under 1992 och 1993 förstärks tillväxten, se tabell 1.
Den redan höga arbetslösheten i flertalet industriländer ökar ytterligare något i år till följd av den svaga tillväxten. Särskilt Italien, Danmark och Frankrike har under en följd av år haft en mycket hög arbetslöshet.
Den långsamma tillväxten och den svaga arbetsmarknaden dämpar pris- och löneökningarna i de flesta OECD-länder. För OECD-området som helhet beräknas de genomsnittliga löneökningarna bli ca 4,5 % både 1992 och 1993. Konsumentprisökningen inom OECD- området väntas falla till under 4 % 1992 och 1993. nTabell 1. Den ekonomiska utvecklingen inom OECD- området
1990 1991 1992 1993
BNP-tillväxt, % 2,5 1 2,3 3 Konsumentprisökning, % 4,9 4,3 3,5 3,5 Arbetslöshet, % nivå 6,3 7,1 7,4 7,1 Källor: Finansplanen och OECD (arbetslösheten).
Den svenska ekonomin 1991
Svensk ekonomi befann sig 1991 i en av de djupaste lågkonjunkturerna under efterkrigstiden. BNP minskade för första gången sedan 1977. Samtidigt som sysselsättningen föll steg arbetslösheten från 1,5 % 1990 till 2,7 % 1991. Produktionsminskningen hade både internationella och inhemska orsaker. En svag exportmarknadstillväxt och en tidigare ogynnsam kostnadsutveckling medförde att exporten minskade med drygt 2 % i volym. Samtidigt minskade den inhemska efterfrågan med nästan 3 %. Den privata konsumtionen ökade med bara 0,3 %. Den svaga ökningen av den privata konsumtionen berodde bl.a. på att skattereformen gav hushållen ökade skäl att amortera lån som togs när kreditregleringen avvecklades. Det ökade hushållssparandet motsvarade en dämpning av den privata konsumtionen med 35 miljarder kronor mellan 1989 och 1991.
Den viktigaste förklaringen till att den inhemska efterfrågan minskade var emellertid att såväl de fasta investeringarna som lagerinvesteringarna sjönk. Som följd av den svaga inhemska efterfrågeutvecklingen minskade importen med hela 6 %. Med detta följde att handels- och bytesbalanserna förbättrades.
Goda förutsättningar inför 1992 och 1993
Trots den svaga konjunkturen 1991 kan man konstatera att förutsättningarna för en långsiktigt god ekonomisk utveckling har förbättrats radikalt under de senaste åren.
Den tidigare ofördelaktiga kostnadsutvecklingen har nu brutits. Löneökningarna har dämpats kraftigt från 10 % 1990 till historiskt låga 5,5 % 1991. Nu sker en ytterligare dämpning till 4,5 % ökning i år och 4 % nästa år.
En viktig faktor bakom denna utveckling är det stabiliseringsavtal som kunde slutas efter ett initiativ av den socialdemokratiska regeringen. Det innebar att parterna på arbetsmarknaden accepterade en nedväxling från inflationslöner till reallöner.
Betydelsen av denna utveckling belyses i nedanstående tablå. Den visar utvecklingen av den svenska industrins arbetskraftskostnader per producerad enhet i förhållande till våra viktigaste konkurrentländer. Av tablån, som är baserad på uppgifter i nationalbudgeten, framgår att medan de svenska kostnaderna 1989 ökade drygt 6 % snabbare än konkurrentländernas, blir ökningen 1992 ca 2 % och 1993 ca 3 % mindre än i konkurrentländerna. Sveriges konkurrenskraft förstärks alltså. n 1989 1990 1991 1992 1993
+6,2 % +4,1 % +0,2 % --2,0 % --2,9 %
Vinstläget är också relativt högt i stora delar av näringslivet i förhållande till konjunkturläget. Industrins bruttoöverskottsandel beräknas i nationalbudgeten uppgå till 26 % i år, vilket kan jämföras med ca 20 % 1981 och ca 16 % 1977, vid bottennivåerna i de båda senaste lågkonjunkturerna.
Därutöver har en rad beslut fattats under senare tid, vilka har ytterligare stärkt det svenska näringslivets ställning. Anknytningen av den svenska kronan till den europeiska ecun våren 1991, EES-avtalet och ansökan om medlemskap i EG ökar Sveriges möjligheter att hävda sig internationellt. Skattereformen har gett mycket konkurrenskraftiga svenska företagsskatter. Dessa och andra åtgärder har stärkt förtroendet för den svenska ekonomin och graderat upp Sverige som investeringsland. Räntenivån har sänkts det senaste året bortsett från en viss ökning i slutet av 1991 och utlandets direktinvesteringar i Sverige har ökat från ca 10 miljarder kronor 1989 till ca 45 miljarder kronor 1991. De avgörande stegen i denna process togs av den socialdemokratiska regeringen.
Ytterligare en positiv faktor är att arbetsmarknads- och utbildningspolitiken i hög grad inriktats på kompetenshöjning av arbetskraften. Detta leder till att arbetskraften kommer att kunna vara väl rustad att möta företagens efterfrågan och behov och att risken minskar för snabbt uppkomna flaskhalsproblem när konjunkturen vänder uppåt.
Även den omfattande utbyggnad av infrastrukturen som beslutades av den socialdemokratiska regeringen kommer att verksamt bidra till förbättrade industriella förutsättningar.
Den svenska industrin har därför goda förutsättningar att haka på när den internationella konjunkturen nu vänder uppåt. Svensk industri har också en potential för ökad tillväxt och förnyelse under återstoden av 1990-talet.
Till följd av den dämpade kostnadsutvecklingen har ett markant trendbrott skett när det gäller inflationen. Med en prisökningstakt på drygt 3 % i årstakt 1992 ligger den svenska inflationen nu i nivå med de lägsta inom EG. Den svenska bytesbalansen har successivt förbättrats de senaste åren. Underskottet motsvarar i år bara ca 1 % av BNP.
Sveriges ekonomiska huvudproblem är nu inte inflation och bytesbalansunderskott utan att den kraftigt minskande efterfrågan leder till onödig utslagning av produktionskapacitet, minskande investeringar och därmed minskande sysselsättning och snabbt stigande arbetslöshet.
Sveriges ekonomi 1992 och 1993 med regeringens politik
Regeringen har nu lagt om den ekonomiska politiken i åtstramande riktning, vilket dämpar produktion och sysselsättning och ökar arbetslösheten. Effekterna av regeringens politik redovisas på ett tydligt och enligt vår bedömning i huvudsak korrekt sätt i den preliminära nationalbudgeten.
När det gäller den privata konsumtionen gör vi emellertid en annan bedömning än regeringen. Regeringen har antagit att den kraftiga ökning av hushållens sparkvot, som inleddes i samband med skattereformen och förstärktes av lågkonjunkturen, skall förbytas i en minskning 1993. På grund härav skulle den privata konsumtionen öka med nästan 1 % trots de åtstramningar av hushållens ekonomi som man föreslår i finansplanen. Som motiv för nedgången i sparandet 1993 anger regeringen en ökad optimism på grund av att tillväxten då åter väntas öka och att arbetslösheten då väntas öka långsammare.
Det finns emellertid flera skäl som talar för en fortsatt uppgång i hushållssparandet. Bland de viktigaste kan nämnas det minskade värdet av ränteavdragen som följer av att kapitalbeskattningen sänks från 30 % till 25 %, att hushållens totala inkomster med hänsyn tagen till återbetalningen 1992 av det tillfälliga sparandet minskar med 0,4 % 1993, ett fortsatt högt realränteläge och en restriktiv kreditprövning hos finansinstituten efter de senaste årens stora kreditförluster.
Vi har därför räknat med att sparkvoten kommer att fortsätta att öka något med regeringens politik. Det leder till att den privata konsumtionen minskar med 0,4 % i stället för att öka med 0,7 % såsom anges i finansplanen. Effekten på BNP blir -- sedan effekten av en mindre importökning beaktats -- en ökning med 0,9 % jämfört med finansplanens 1,3 %.
I övrigt delar vi regeringens bedömningar, se tabell 2. Med regeringens politik kommer ekonomin de närmaste två åren att utvecklas mycket svagt:Konsumtion och investeringar kommer sammantagna att minska både 1992 och 1993.Tillväxten blir negativ i år och stannar vid ca 1 % 1993.Arbetslösheten stiger till mellan 4 och 5 % 1993.
Detta är en politik som vi socialdemokrater inte kan acceptera. Tabell 2. Försörjningsbalans och nyckeltal för Sverige Procentuell förändring (om inte annat anges)
Med Med social-
regeringens demokraternas
politik2 politik 1991 1992 1993 1992 1993
Privat konsumtion 0,3 0,5 -- 0,4 0,9 1,0 Offentlig konsumtion 0,7 0,6 -- 0,1 0,8 0,9 -- Statlig -- 1,0 -- 1,2 -- 0,5 -- 0,5 1,1 -- Kommunal 1,4 1,3 0,0 1,4 0,8 Bruttoinvesteringar -- 8,5 -- 7,5 -- 1,6 -- 7,0 0,0 Lagerinvesteringar1 -- 1,2 0,6 0,7 0,6 0,7 Export -- 2,3 2,0 4,5 2,0 4,5 Import -- 6,0 1,2 2,6 1,5 3,5 BNP -- 1,3 -- 0,2 0,9 0,1 1,8
Konsumentpriser 9,5 3,2 3,5 3,2 3,5 Real disponibel ink. 4,1 2,1 0,4 2,5 1,3 Sparkvot, % nivå 2,6 4,2 5,0 4,2 4,5 Arbetslöshet, % nivå 2,7 3,8 4,6 3,6 3,3 Bytesbalans, % av BNP -- 1,3 -- 1,2 -- 0,5 -- 1,2 -- 0,7 1 Lagersving i % av BNP föregående år.
2 Utvecklingen med regeringens politik baseras på finansplanens prognoser. Dock har en annan bedömning gjorts när det gäller sparkvoten och följdändringar av BNP, import, bytesbalans och arbetslöshet.
Källor: Finansplanen och egna beräkningar.
Sveriges ekonomi 1992 och 1993 med socialdemokraternas politik
Vår politik syftar till att minska lågkonjunkturens påfrestningar på hushållens och företagens ekonomi och förhindra att den leder till onödig utslagning av mänskliga och reala resurser. Dessa resurser skall i stället sättas in för att främja tillväxt och förnyelse. Strukturellt skall utrymme finnas för en god tillväxt i den konkurrensutsatta sektorn, när de marknadsmässiga förutsättningarna för detta kommer till stånd.
Konkret innebär den socialdemokratiska budgetpolitiken att vi avvisar ett antal åtstramningsförslag som minskar hushållens disponibla inkomster.
Vi vill dessutom satsa på ett program för arbete och utbildning, som omfattar ökade investeringar i bostäder och infrastruktur, vidgade utbildningsmöjligheter samt en mer aktiv arbetsmarknads- och regionalpolitik. Statsbidragen till kommunerna bör inte skäras ned på det sätt som regeringen föreslår.
Konsekvenserna av den socialdemokratiska politiken blir en bättre utveckling av inhemsk efterfrågan. Den privata konsumtionen kommer att öka mer än med regeringens förslag. Till detta bidrar både ökade inkomster, ökad sysselsättning och en inte lika markerad uppgång i hushållssparandet. Det senare är en följd bl.a. av att vi avvisar minskningen av ränteavdragen och sänkningen av förmögenhetsskatten.
Med vår politik dämpas nedgången i investeringarna redan i år och upphör 1993. Detta är främst en effekt av de åtgärder vi föreslår på bostadsområdet samt av de föreslagna investeringarna i vägar och förbättrad skolmiljö.
Även den offentliga konsumtionen blir större med vårt förslag än med regeringens politik. Det beror främst på att arbetslösheten i vårt alternativ bekämpas med aktiva åtgärder i stället för genom kontantstöd. Genomförandet av utbyggnaden av gymnasieskolans tredje år samt den fortsatta satsningen på Komvux bidrar till en bättre kommunal konsumtionsutveckling. Med den socialdemokratiska politiken ökar tillväxten till ca 2 % 1993. Antalet sysselsatta blir över 30 000 fler 1993 än med regeringens politik och fler bereds tillfälle till utbildning. Arbetslösheten kan pressas ned till 3 % mot slutet av 1993 i stället för att som med regeringens politik stiga till 4--5 %, se diagram 1.
Diagram 1. Arbetslösheten
Procent av arbetskraften 3. Den borgerliga regeringens politik
Regeringens ekonomiska politik syftar enligt finansplanen till att bryta den ekonomiska stagnationen, pressa ner arbetslösheten och återupprätta Sverige som en tillväxt- och företagarnation. Men beskrivningen i finansplanen stämmer dåligt med politikens faktiska innehåll. Dess konsekvenser blir en försvagning av tillväxten, ökade orättvisor och försämrade statsfinanser.
Åtstramning
Konjunkturläget är för närvarande svagt och prognoserna visar fallande BNP i år och svag tillväxt nästa år. Trots den svaga utvecklingen lägger regeringen fram ett budgetförslag med åtgärder som stramar åt efterfrågan och sänker tillväxten ytterligare.
Vi kan redan nu se konsekvenserna av denna politik i regeringens egna prognoser. Prognosen för tillväxten har sänkts och arbetslösheten har räknats upp. Regeringens höstprognos baserades på den förra socialdemokratiska regeringens politik. Den nya prognosen tar däremot hänsyn till konsekvenserna av den borgerliga regeringens åtgärder.
I allt väsentligt är den lägre tillväxten en konsekvens av svagare inhemsk efterfrågan. Privat konsumtion har reviderats ned med 0,6 procentenheter, offentlig konsumtion med 0,5 procentenheter och investeringarna med hela 7,1 procentenheter för 1992 och 1993 sammantagna. En svagare internationell utveckling och därmed sammanhängande svagare exportutveckling kan bara förklara mellan 0,1 och 0,2 procentenheter av regeringens nedrevidering av BNP-prognosen med 1,1 % för de båda åren sammantagna.
Regeringens åtstramning berör i första hand tre områden: Bostadsinvesteringarna, den privata konsumtionen och kommunerna. Tillsammans svarar dessa för mer än två tredjedelar av den samlade inhemska efterfrågan och BNP.
Regeringen har genomfört en rad förändringar som pressar ned bostadsbyggandet, i ett skede när byggandet ändå avtar. Räntelånesystemet, som skulle ha införts vid årsskiftet, har stoppats. Total osäkerhet råder om finansieringsvillkoren i framtiden. Investeringsbidraget har sänkts i ett första steg från 9,3 % till 3,1 % av byggkostnaden. Ränteavdragens värde minskar från 30 % till 25 % 1993 och räntebidragen reduceras. Osäkerhet råder också om reavinstskatten på villor och bostadsrätter. Som en följd av denna politik har regeringen nu fått räkna ned prognosen för bostadsbyggandet 1993, vilket innebär att nybyggnadsinvesteringarna halveras mellan 1991 och 1993. Vi räknar med att bostadsbyggandet blir ca 6 miljarder kronor mindre 1993 med regeringens politik än med vår.
Även när det gäller den privata konsumtionen innebär regeringens åtstramningspolitik en försvagning. Som en konsekvens av regeringens åtgärder reduceras hushållens inkomster. De tyngsta orsakerna är karensdagarna, höjningen av egenavgiften till arbetslöshetsförsäkringen och de minskade ränteavdragen och räntebidragen. Vår bedömning är att den privata konsumtionen kommer att minska 1993 om regeringens förslag genomförs. Bortfallet i efterfrågan kan uppskattas till ca 15 miljarder kronor 1993 jämfört med om vår politik genomförs.
Även när det gäller den kommunala sektorn kommer konsekvenserna av regeringens åtgärder att bli betydande. Den generella indragningen av statsbidrag 1993 på mellan 5 och 10 miljarder kronor och minskade statsbidrag därutöver kommer att minska kommunernas och landstingens möjligheter att erbjuda vård, omsorg, utbildning etc. Regeringen har i konsekvens med politiken dragit ner prognosen för den kommunala konsumtionen 1993. Vår bedömning är att de åtgärder regeringen nu föreslår kommer att leda till att den kommunala konsumtionen blir ca 2 miljarder kronor lägre än om våra förslag genomförs.
Sammantaget leder dessa bedömningar till att efterfrågan minskar med över 20 miljarder kronor 1993 i förhållande till om våra förslag genomförs. Med hänsyn till importinnehåll m.m. skulle det innebära att regeringens förslag sänker tillväxten med närmare 0,5 % 1992 och närmare 1 % 1993 och att därmed över 30 000 fler blir utan arbete 1993 än med socialdemokraternas politik.
Regeringen gör anspråk på att bedriva en politik för tillväxt. Men någon stimulanseffekt av regeringens politik kan inte spåras på vare sig BNP, export eller investeringar i regeringens prognoser. Det är inte heller förvånande. Vår uppfattning är att de tillväxtfrämjande effekterna av de kraftiga skattesänkningarna på förmögenheter, aktiehandel och annat som regeringen driver igenom är begränsade på både kort och lång sikt. De kan inte mäta sig med de tillväxthämmande effekterna av den åtstramning skattesänkningarna framtvingar. Regeringens politik leder inte till ökad tillväxt utan till minskad tillväxt och högre arbetslöshet.
Ökade orättvisor
Regeringens ekonomisk-politiska strategi är enligt finansplanen en kombination av sänkta skatter med 10 miljarder kronor per år som skall finansieras med minskade utgifter av samma storlek. Detta är, menar vi, en långsiktig strategi för nedrustning av välfärden. Den kommer att leda till ökade orättvisor i det svenska samhället. Den kommer att slå hårdast mot kvinnorna bl.a. genom att neddragningarna riktas mot verksamheter där främst kvinnor arbetar.
Denna strategi avser regeringen dessutom att tillämpa år efter år, även om den leder till minskad tillväxt och ökad arbetslöshet. Regeringen lägger nu medvetet förslag som ökar arbetslösheten med 10 000-tals personer, utan hänsyn till konsekvenserna för dem som drabbas. Det är den långsiktiga strategin som är överordnad. I teorin gäller det att skapa ett gynnsamt klimat för företagare och kapitalägare. Men i praktiken kommer denna politik, som leder till ökad arbetslöshet, att skapa mycket lidande och oro och få stora sociala skadeverkningar.
Bördorna av regeringens omfördelningspolitik kommer i huvudsak att få bäras av löntagare, barnfamiljer och pensionärer med låga eller normala inkomster.
Den av riksdagen tidigare beslutade barnbidragshöjningen med 1 020 kr. per barn och år har skjutits upp från den 1 januari 1992 till ett år senare.
Den fördubbling av löntagarnas egenavgifter till arbetslöshetskassan 1992 (från ca 150 kr. per år till ca 300 kr. per år) som regeringen redan har drivit igenom har nu följts av förslag om ytterligare en kraftig höjning 1993.
Skattereduktionen för fackföreningsavgiften har slopats 1992, vilket innebär försämringar för löntagarna med i genomsnitt ca 500 kr. per år.
Löntagarna kommer också att belastas av försämringarna i sjukförsäkringen när två karensdagar införs 1993. De betyder i genomsnitt ca 1 500 kr. per löntagare och år i minskad lön efter skatt.
För en löntagarfamilj på två vuxna och två barn under 16 år leder dessa åtgärder till att den disponibla inkomsten blir mer än 3 000 kr. lägre 1992 och närmare 6 000 kr. lägre 1993 än om dessa åtgärder inte hade vidtagits, se tabell 3.
nTabell 3. Minskade inkomster för en tvåbarnsfamilj
Kronor per år
1992 1993
Barnbidrag ca 2 040 ca -- Egenavgift ca 300 ca 1 700 Fackavdrag ca 1 000 ca 1 000 Karensdagar ca -- ca 3 000 Summa ca 3 300 ca 5 700
Genom att avskaffa delpensionen tar regeringen bort möjligheterna för många att trappa ned sin arbetsinsats när pensionsåldern närmar sig och avsluta sitt förvärvsliv på ett mjukt sätt.
Regeringens förslag på bostadsområdet kommer att leda till hyreshöjningar. I nybyggda hus kommer hyran att stiga med 1 500--1 700 kr. per månad för en trerumslägenhet på 80 kvadratmeter jämfört med om räntelånesystemet hade införts.
Statsbidragen till kommunerna kommer att minska kraftigt 1993. Detta kommer både att försämra vård, omsorg, utbildning m.m. och att leda till högre taxor och avgifter i den kommunala verksamheten.
Försämringarna för löntagarna kan jämföras med förbättringarna för de välbeställda. En person med 40 milj.kr. i beskattningsbar förmögenhet får en skattelindring när förmögenhetsskatten slopas på mellan 600 000 kr. och 1,2 milj.kr. beroende på inkomstförhållanden i övrigt.
Försämrade statsfinanser
När den socialdemokratiska regeringen 1982 tog över efter den förra borgerliga regeringsperioden var statsfinanserna i ett uselt skick. Budgetunderskottet hade stigit från nära noll 1976 till ca 13 % av BNP 1982, se diagram 2. Det motsvarar i dagens läge nästan 200 miljarder kronor.
Diagram 2. Budgetunderskottet
Procent av BNP
Orsaken var främst att man lät utgifterna fortsätta att öka utan att höja skatterna i motsvarande utsträckning. Under den borgerliga regeringsperioden ökade utgiftsandelen, dvs. de offentliga utgifterna som andel av BNP, från 52,4 % 1976 till 66,7 % 1982. Utgiftsandelen ökade således med över 14 procentenheter! Det kan jämföras med den socialdemokratiska regeringsperioden då utgiftsandelen minskade från 66,7 % 1982 till 63,5 % 1991.
Även den dåliga tillväxten under de borgerliga regeringsåren bidrog till att undergräva statens finanser. Under perioden 1976--1982 ökade BNP med bara ca 1 % per år.
En ny sådan utveckling måste undvikas. Det krävdes en långvarig och mödosam sanering av statsfinanserna när socialdemokraterna 1982 tog över efter de borgerliga regeringarnas misskötsel av budgetpolitiken. Inte förrän i slutet av 1980-talet var statsfinanserna i balans igen.
Statsfinanserna försvagas nu åter i snabb takt. Det beror främst på lågkonjunkturen och den snabba nedväxlingen av inflationen. Till detta kommer att eftersläpningen i utbetalning av kommunalskattemedel ger en extra belastning, särskilt under budgetåret 1992/93. Därefter förstärks statsfinanserna igen om de sköts med omsorg och om konjunkturen återhämtar sig. De skulle enligt förra årets kompletteringsproposition vara i balans igen vid mitten av 1990-talet.
Men försvagningen av statsfinanserna beror också på den borgerliga regeringens budgetpolitik. De förslag regeringen presenterade under hösten 1991 innebar en mycket kraftig försämring av budgetunderskottet för innevarande budgetår. Som vi visade i vår motion om den ekonomiska politiken i november 1991 innebar regeringens förslag en försämring av statsbudgeten 1991/92 med ca 15 miljarder kronor.
Försämringarna berodde främst på att regeringen inte brydde sig om att finansiera förslagen rörande Nordbanken (3,6 miljarder kronor) och tilläggsbudget I (8,2 miljarder kronor). På det sättet ville man blåsa upp budgetunderskottet innevarande år och skylla detta på den tidigare socialdemokratiska regeringen. Därutöver tillkom skattesänkningar, vilka belastar innevarande budgetår med drygt 3 miljarder kronor.
Våra egna förslag i höstas innebar att budgetunderskottet skulle ha blivit 7,5 miljarder kronor mindre än med regeringens politik, bl.a. genom att vi sa nej till ett antal skattesänkningar för kapitalägare och höginkomsttagare och höll fast vid förslagen om räntelån och ombildning av Stadshypotek. Ändå kunde vi i vårt alternativ inrymma en höjning av barnbidragen 1992 och ökade satsningar på arbetsmarknadspolitik och infrastruktur.
När det gäller budgetåret 1992/93 redovisar regeringen en sammanställning över åtgärder hösten 1991 och i budgetpropositionen 1992, vilka minskar statens utgifter med sammanlagt 14 miljarder kronor. Trots det hävdar vi att regeringen försämrar statsfinanserna även 1992/93. Det beror på tre faktorer.För det första redovisar regeringen inte motsvarande sammanställning över utgiftsökningar. På en rad områden görs betydande påslag. Enligt uppgift i finansutskottet från företrädare för regeringen ligger det dessutom 11 miljarder kronor i ökade utgifter i posten Tillkommande utgiftsbehov, netto. Där inryms bl.a. ökade anslag till försvaret.
Dessutom är vissa poster i nämnda sammanställning högt räknade. Om två karensdagar införs kan det leda till ökade utgifter för den tredje och därefter följande sjukdagar, om delpensionen avskaffas så kan utgifterna för förtidspension öka etc.
Vidare bortser regeringen i sammanställningen från att utgifterna för räntebidrag stiger mycket kraftigt till följd av att man har rivit upp beslutet om att införa räntelån.
Sammantaget gör detta att utgiftsökningarna sannolikt är större än utgiftsminskningarna i regeringens budgetförslag. Det bör ankomma på finansutskottet att göra en sammanställning över både utgiftsökningar och utgiftsminskningar som underlag för riksdagens beslut om budgetpolitikens inriktning.För det andra genomför regeringen mycket omfattande skattesänkningar. De förslag regeringen redovisade i höstas innebar skattesänkningar på ca 10 miljarder kronor 1992 utöver den tidigare beslutade sänkningen av matmomsen. Därutöver har regeringen aviserat fortsatta skattesänkningar på 10 miljarder kronor per år och inräknat ett utrymme för sådana i posten Tillkommande utgifter, netto. Det innebär sammanlagt en försvagning av statsbudgeten för 1992/93 med skattesänkningar på i storleksordningen 15 miljarder kronor.För det tredje innebär regeringens politik en åtstramning av ekonomin och en minskning av BNP med uppemot 10 miljarder kronor budgetåret 1992/93. Det torde i sin tur försämra statens finanser med i storleksordningen 5 miljarder kronor till följd av minskade skatteinkomster och ökade utgifter för bl.a. arbetslöshetsersättning.
Sammantaget innebär detta att den politik och de förändringar av statens inkomster och utgifter regeringen föreslår leder till en försvagning av statsbudgeten 1992/93 med minst 20 miljarder kronor jämfört med vad som följer av redan tidigare fattade beslut och gjorda åtaganden.
4. Riktlinjer för den ekonomiska politiken 4.1 Mål och inriktning
Vi socialdemokrater anser att målen för den ekonomiska politiken bör ligga fast: Full sysselsättning, ekonomisk tillväxt, stabila priser, rättvis fördelning, regional balans och god miljö. Mot bakgrund av dessa mål, det ekonomiska läget och utsikterna för de närmaste åren anser vi att följande riktlinjer bör gälla för den ekonomiska politiken.
-- Den ekonomiska politiken skall stärka förutsättningarna för Sverige att aktivt och framgångsrikt delta i den internationella integrationen.
Sveriges framgångsrika ekonomiska utveckling under efterkrigstiden har byggt på en fri handel och en god förmåga att anpassa sig till de villkor och möjligheter världsmarknaden erbjudit. Det ligger i vårt intresse att kvarvarande hinder för handel och ekonomiskt samarbete undanröjs. Ett betydelsefullt framsteg har uppnåtts med det EES-avtal som har undertecknats. När det träder i kraft ger det svenskt näringsliv fördelen av att på lika villkor konkurrera på hela den västeuropeiska marknaden. Sverige har vidare ansökt om medlemskap i EG, vilket kan bli aktuellt redan 1995. Den ekonomiska politiken måste, i syfte att trygga arbete och välfärd, ge Sverige en god ställning inför den fördjupade europeiska integration som förestår.
Internationaliseringen innebär att det politiska perspektivet måste vidgas. Det blir alltmer väsentligt att delta i den internationella politiska beslutsprocessen. Det gäller att argumentera och verka för de värden vi anser vara väsentliga inte bara i Sverige utan även i EG och andra internationella sammanhang. Ett medlemskap i EG förbättrar möjligheterna att göra detta på ett framgångsrikt sätt. I detta sammanhang kan noteras att 11 av de 12 EG- länderna nyligen har enats om att höja ambitionerna på det sociala området och att förbättra löntagarnas rättigheter.
Vi socialdemokrater fäster stor vikt vid att Sverige deltar aktivt i det globala samarbetet för friare handel, stabilitet och tillväxt. Vi vill att Sverige skall stödja reformeringen av Öst- och Centraleuropa och visa solidaritet med u-länderna. Vi utvecklar dessa idéer i tre separata motioner: ''En värld -- gemensamt ansvar'', ''De fattigas rätt'' och ''Ny chans för Europas folk''.
-- Den ekonomiska politiken skall medverka till att hålla nere kostnadsutvecklingen och stärka konkurrenskraften för att hävda sysselsättningen och välfärden.
Det senaste året har inflationen i den svenska ekonomin nedbringats radikalt. I allt väsentligt är det ett resultat av den tidigare socialdemokratiska regeringens åtgärder. Denna framgångsrika dämpning av pris- och kostnadsutvecklingen är en första och avgörande förutsättning för att åter få igång tillväxten i den svenska ekonomin.
Den låga prisstegringstakten måste bibehållas. Det är i längden inte möjligt att trygga sysselsättningen i en ekonomi med prisstegringar som är snabbare än i omvärlden. Därför krävs en fortsatt stark återhållsamhet med de offentliga utgifterna. Utrymme måste finnas för utbyggnad av den utlandskonkurrerande sektorn.
Å andra sidan är utnyttjandegraden i ekonomin nu så låg, och kommer med all sannolikhet att vara det under de närmaste två åren, att det inte finns skäl att som regeringen gör ytterligare strama åt den inhemska efterfrågan.
Tvärtom kan de åtgärder regeringen föreslår äventyra en fortsatt återhållsamhet från löntagarorganisationernas sida när Rehnbergavtalen går ut nästa år. Det är utmanande och farligt att, som regeringen gör, driva en konfrontationspolitik mot löntagarna samtidigt som man beviljar de välbeställda stora skattelättnader. Grunden måste läggas nu för en fortsatt låg inflation.
-- Den ekonomiska politiken skall bidra till tillväxt genom att främja sparande, investeringar och produktivitet. Finans- och budgetpolitiken får inte utformas så att den blir ett hinder för en återhämtning i ekonomin.
Konjunkturutsikterna för den svenska ekonomin är oroande. Sverige befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur med svag tillväxt och stigande arbetslöshet. Delvis är det en följd av att den internationella utvecklingen har visat sig bli svagare än väntat och av den kritiska situationen på finans- och fastighetsmarknaderna. Delvis är det en följd av regeringens åtstramningspolitik.
Å andra sidan är förutsättningarna goda för en gynnsam utveckling på längre sikt. De beslut som har tagits under den socialdemokratiska regeringsperioden har lagt en god grund för tillväxt och ökat välstånd under 1990-talet. Det är nu väsentligt att dessa möjligheter till en god utveckling inte omintetgörs av en felaktig åtstramningspolitik.
Den ekonomiska politiken måste i stället inriktas på att bryta den nuvarande lågkonjunkturen och understödja en återhämtning i ekonomin. Arbetsmarknadspolitiken måste utnyttjas för att ge de arbetssökande trygghet och möjlighet att så snabbt som möjligt finna nya anställningar. Regionalpolitiken måste vara kraftfull och offensiv för att ta tillvara resurser och förbättra förutsättningarna för näringslivets utveckling i hela landet.
Vidare måste arbetet fortsätta när det gäller att genomföra strukturella förändringar som gör att ekonomin fungerar bättre. Skattepolitiken måste inriktas på att befästa och i vissa fall återställa de framsteg som har uppnåtts genom skattereformen. Insatserna för att förbättra infrastrukturen och höja kompetensen hos arbetskraften måste förstärkas ytterligare, produktiviteten måste förbättras, förnyelsen av den offentliga sektorn måste drivas vidare, konkurrenspolitiken måste förstärkas etc.
-- Den ekonomiska politiken skall bidra till att utjämna levnadsvillkoren och skapa en starkare bas för välfärden.
Den viktigaste framgången under 1980-talet när det gäller välfärden var att vi i Sverige kunde öka sysselsättningen och pressa ned arbetslösheten, i en omvärld där arbetslösheten var mycket hög. Nu stiger arbetslösheten och den främsta uppgiften för att värna välfärden är att bryta den nuvarande lågkonjunkturen och främja den ekonomiska tillväxten.
De brister som uppstod under 1980-talet när det gäller främst förmögenhetsfördelningen hade sin grund i inflation och det gamla skattesystemet. De medförde en kraftig avdragsfinansierad uppbyggnad av förmögenheter för mindre grupper. Genom skattereformen och nedpressningen av inflationen har vi redan eliminerat orsakerna till en omfördelning av det slag som uppstod under 1980-talet. Det är nu viktigt att bibehålla en låg inflation och att slå vakt om skattereformen så att inte möjligheterna till skatteplanering ökar igen.
Välfärden stärktes under 1980-talet genom ökade offentliga insatser för trygghet, vård och omsorg. Utrymmet för fortsatta sådana utbyggnader är nu ytterligt begränsat. Därför måste reformeringen av de offentliga verksamheterna och transfereringssystemen fortsätta för att de skall ge så stort utbyte som möjligt.
Det finns å andra sidan inte heller motiv för den sociala nedrustning som regeringen nu genomdriver. Därför avvisar vi socialdemokrater karensdagar och avskaffande av delpension.
-- Den ekonomiska politiken skall medverka till en uthållig utveckling. Produktion och konsumtion måste ställas om så att balansen mellan ekonomi och ekologi säkras.
Den svenska miljöpolitiken har i många avseenden varit framgångsrik och förutseende. Miljölagarna har successivt skärpts och utsläppen av många slags föroreningar har minskat kraftigt. Sverige har också drivit på i det viktiga internationella samarbetet för att förbättra miljön. Detta arbete måste nu drivas vidare.
Miljöhänsyn måste genomsyra samhällslivets alla delar. Även den ekonomiska politiken måste medverka till att säkra en uthållig utveckling. I ett längre perspektiv hotas vår allmänna välfärd av miljöförstöringen om vi inte gör tillräckligt för att begränsa den. Ekonomiska styrmedel bör användas i större utsträckning för att påverka produktion och konsumtion i miljövänlig riktning.
Möjligheterna att bedöma samspelet mellan ekonomi, miljö och naturresurser måste successivt utvecklas. Beslut och planering måste i ökad utsträckning ta hänsyn till vilka konsekvenserna blir för befolkningens hälsa och för miljön och naturresurserna.
I motionen ''En god livsmiljö för hållbar utveckling'' redovisar vi socialdemokraternas syn på miljöpolitiken och en strategi för en miljöanpassad utveckling.
4.2 Finans- och budgetpolitiken
De offentliga utgifterna på längre sikt
Finanspolitiken bör i första hand utformas så att den leder till en rimlig balans i statens finanser på längre sikt. Stora och permanenta underskott i statens budget bör undvikas. De driver upp räntorna och sänker tillväxten.
Utgiftspolitiken bör på längre sikt inriktas på att successivt sänka de offentliga utgifternas andel av BNP. Det innebär att en stram utgiftspolitik måste bibehållas. Utrymmet för nya långsiktiga utgiftsåtaganden är mycket begränsat.
Regeringens budgetförslag innebär att de samlade offentliga utgifternas ökningstakt i reala termer avtar från ca 3 % 1991 och ca 2 % 1992 till att i praktiken helt avstanna 1993, se nedanstående tabell. Det är en alltför hård nedpressning av de offentliga utgifterna. Vi bedömer att en real ökning på 1 % 1993 är mer rimlig. Det ger ett utrymme att öka de offentliga utgifterna med 8 miljarder kronor mer 1993 än vad regeringen har föreslagit och ändå ligga inom de ramar som ges av uppgiften att på längre sikt sänka utgiftskvoten.
nTabell 4. De offentliga utgifterna enligt regeringen
Miljarder Volymförändring, %
kronor 1990 1991 1992 1993
Offentlig konsumtion 367 0,7 -- 0,6 -- 0,1 Offentliga investeringar 58 1,8 -- 9,9 -- 5,0 Transfereringar till hushåll 277 5,0 -- 2,9 -- 0,1 Övriga utgifter 157 4,0 -- 0,1 -- 0,9 Summa 859 2,7 -- 1,9 -- 0,2 Anm.: I investeringar ingår även statliga och kommunala affärsverks investeringar. I transfereringar till hushåll ingår även sjuklön. I övriga utgifter ingår räntor. Källa: Preliminär nationalbudget för 1992.
Utgiftspolitiken bör också inriktas på att effektivare använda de resurser som sätts in i offentlig verksamhet. Det bör ske både genom att omfördela resurser till de mest angelägna områdena och genom att inom varje område använda resurserna så effektivt som möjligt. Den statliga administrationen bör effektiviseras ytterligare. Produktiviteten måste öka snabbare inte bara i näringslivet utan också i stat, kommuner och landsting. De stora transfereringssystemen bör ses över för att öka graden av måluppfyllelse.
En sådan utgiftspolitik i förening med ekonomisk tillväxt skapar möjligheter att på sikt sänka skattetrycket i den svenska ekonomin. Våra ambitioner att bli medlemmar i EG torde också komma att kräva en anpassning nedåt av vissa skatter, även om omfattningen av denna anpassning inte går att precisera i dag. Skattepolitiken bör därutöver under de närmaste åren inriktas på att befästa de framsteg som har uppnåtts genom skattereformen.
Finanspolitiken och konjunkturen
Möjligheterna att använda finanspolitiken för att utjämna konjunktursvängningar är starkt begränsade av vår ofullständiga kunskap om den framtida ekonomiska utvecklingen och fördröjningar i politikens verkningar. Dessa begränsningar hindrar dock inte att finanspolitiken bör utformas även med hänsyn till konjunkturläget. Trots att stora och permanenta underskott i statsbudgeten inte bör tillåtas, så både kan och bör tillfälliga underskott accepteras i en lågkonjunktur.
I nuvarande läge är det ofrånkomligt med ett visst underskott i statens budget. Ett betydande underskott i statsbudgeten 1992/93 är inte skäl nog att bedriva en hårdhänt åtstramningspolitik. Denna slutsats bekräftas också av beräkningar i budgetpropositionen.
I nuvarande svaga konjunkturläge, med dålig tillväxt och stigande arbetslöshet, finns det heller inga stabiliseringspolitiska skäl att ytterligare strama åt ekonomin. Regeringens förslag att genomföra en ytterligare åtstramning av efterfrågan leder bara till ännu lägre produktion de närmaste åren och ännu högre arbetslöshet.
Inte heller finns det skäl att p.g.a. hög inflation eller stora underskott i bytesbalansen ytterligare strama åt ekonomin. Inflationen är nu nere på europeisk nivå och något nämnvärt inflationstryck förväntas inte de närmaste två åren. Kapacitetsutnyttjandet i ekonomin torde komma att förbli lågt lång tid framöver även vid en påtaglig uppgång i konjunkturen.
Underskottet i bytesbalansen beräknas i år motsvara bara ca 1 % av BNP. Därtill kommer att bytesbalansen inte ger en fullständig bild av förändringen i nationens förmögenhetsställning gentemot utlandet eftersom värdeförändringar på tillgångar i utlandet inte medräknas i bytesbalansen. På längre sikt motsvarar dessa värdeförändringar en betydande förmögenhetsökning för Sverige som nation.
En alltför stram finanspolitik leder även till att tillväxten på längre sikt försvagas. Det blir exempelvis följden av regeringens åtgärder mot bostadsbyggandet. En kraftig och långvarig nedgång i bostadsbyggandet riskerar att slå ut stora delar av en bransch, som skulle kunna vara konkurrenskraftig på sikt. En alltför stram finanspolitik leder därmed till både en permanentning av en hög arbetslöshet och att inflationsproblemen förvärras när konjunkturen återhämtar sig.
Finanspolitiken får emellertid inte heller bli så expansiv att den leder till en uppgång i inflationen. Även ökade avgifter i den offentliga verksamheten och höjda indirekta skatter bör så långt möjligt undvikas med hänsyn till att de driver upp prisnivån.
En ökning av de offentliga utgifterna 1993 med ca 1 % i reala termer torde vara rimlig. En sådan ökningstakt torde inte medföra några märkbara negativa konsekvenser för inflationen eller bytesbalansen. Däremot bidrar den till återhämtningen i konjunkturen och därmed till en högre produktion och sysselsättning. Med hänsyn till konjunkturläget finns det egentligen utrymme för en ännu kraftigare ökning, men med hänsyn till behovet av återhållsamhet när det gäller de offentliga utgifternas utveckling på längre sikt bör utgiftsökningen hållas inom denna ram.
Riktlinjer för budgetpolitiken
Mot denna bakgrund bör följande riktlinjer gälla vid fastställandet av statsbudgeten för budgetåret 1992/93: Åtgärder som stramar åt ekonomin nu när konjunkturen är svag bör undvikas. Det gäller bl.a. de åtgärder regeringen har föreslagit och som berör bostadsbyggandet, kraftiga försämringar för hushållen och indragningar från kommunerna.Åtgärder som höjer prisnivån bör undvikas. Det gäller främst de åtgärder som regeringen har föreslagit och som höjer hyrorna och de kommunala avgifterna.Budgetunderskottet bör inte öka mer än enligt regeringens förslag.Statens inkomster bör öka mer än enligt regeringens förslag. De stora skattelättnader för de välbeställda som regeringen på senare tid har föreslagit och i vissa fall genomdrivit bör omprövas.Statens totala utgifter bör inte skäras ned i den omfattning som regeringen har föreslagit. Den offentliga sektorns utgifter bör tillåtas öka med ca 8 miljarder kronor mer 1993 än enligt regeringens förslag.
Socialdemokraternas budgetalternativ
De socialdemokratiska parti- och utskottsgruppsmotionerna är utformade inom ramen för ett ansvarsfullt budgetalternativ. Förslagen ger både ett något mindre budgetunderskott än regeringens budgetförslag och har bättre samhällsekonomiska och fördelningspolitiska konsekvenser. Den ytterligare åtstramning i en redan svag konjunktur som ligger i regeringens förslag undviks samtidigt som vårt förslag är förenligt med en rimlig utveckling av de offentliga finanserna på längre sikt. Ytterligare höjningar av priser och hyror undviks.
Vårt budgetalternativ är utformat så att vi återgår i huvudsak till skattereformen. Vi återinför vidare skattereduktionen för fackföreningsavgiften och avsätter ytterligare resurser för skattekontroll och bekämpning av ekonomisk brottslighet.
Vi vill fortsätta att reformera de offentliga utgifterna bl.a. när det gäller tandvården och läkemedel. Vi vill genomföra räntelånesystemet när det gäller att finansiera bostadsbyggandet, vilket på sikt avlastar statsbudgeten betydande belopp. Vi avvisar regeringens minskningar av investerings- och räntebidragen. Vi håller också fast vid vårt förslag till ombildning av Stadshypotek.
Vi motsätter oss regeringens förslag till införande av karensdagar och avskaffande av delpension. Det finns varken stabiliserings-, struktur- eller fördelningspolitiska skäl att genomföra en social nedrustning.
Vi föreslår inom ramen för vårt budgetalternativ att barnbidraget höjs den 1 juli 1992. Riksdagen ändrade i höstas sitt tidigare beslut om att de skulle höjas den 1 januari 1992. Vi menade då att det hade varit bättre att höja barnbidragen och i gengäld räkna upp brytpunkten i skatteskalan mindre 1992, som var ett led i skattereformen.
Vi vill satsa mer än regeringen på infrastrukturinvesteringar, upprustning av skolor m.m. samt på arbetsmarknadspolitik, regionalpolitik och utbildning. Denna typ av utgifter innebär inte en lika stor belastning på statsbudgeten på längre sikt eftersom de till stor del är tillfälliga och kan reduceras när konjunkturen vänder uppåt. Vi förordar en politik som i ett första steg pressar ned arbetslösheten till 3 % 1993 i stället för att låta den stiga till 4--5 %.
Vi avvisar slutligen regeringens bedömning att den kommunala sektorn inte kan tillåtas expandera alls under 1992 och 1993. Det skulle ofrånkomligen gå ut över vård och omsorg m.m. och dessutom innebära en ytterligare försvagning i ekonomin i ett läge när arbetslösheten är hög. Vi vill i stället peka på möjligheterna att omvandla de statsbidrag som regeringen vill dra in från kommunerna till en stimulans för initiativ till att förbättra den lokala infrastrukturen.
I tabell 5 redovisas skillnaderna mellan vårt och regeringens budgetförslag för budgetåret 1992/93 och kalenderåret 1993. Med vårt förslag ökar skatteintäkterna inkl. miljöavgift på handelsgödsel med 6,6 miljarder kronor mer 1992/93 än enligt regeringens förslag. Även förslagen rörande bostadsfinansiering och Stadshypotek förstärker budgeten.
Våra förslag på välfärdsområdet och våra förslag för arbete och utbildning försvagar statsbudgeten med 4,5 miljarder kronor 1992/93. Sammantaget blir det ett bättre budgetsaldo med vårt förslag. Budgetunderskottet blir 4,2 miljarder kronor mindre 1992/93. Det är främst en konsekvens av att vi undviker de inkomstförsvagningar, som ligger i regeringens förslag.
nTabell 5. Socialdemokraternas budgetförslag, skillnader mot regeringens förslag
Miljarder kronor
Budgetåret Helår 1992/93 1993
Inkomstförstärkningar: Skatter -- 6,4 -- 8,8 Stadshypotek -- 5,0 -- 0 Miljöavgift -- 0,2 -- 0,2 Summa -- 11,6 -- 9,0
Utgiftsförändringar: Arbete och utbildning -- 4,4 -- 2,7 Bostadsfinansiering1 -- 0,5 -- 3,7 Karensdagar -- 2,3 -- 4,7 Delpension -- 0 -- 0 Barnbidrag -- 1,1 -- 0 Övriga utgifter -- 0,1 -- 0,1 Summa -- 7,4 -- 3,9
Budgetsaldo -- 4,2 -- 5,1 1 Räntelån i stället för minskade investeringsbidrag och räntebidrag ger en nettominskning av statens utgifter med 3,7--5,7 miljarder kronor 1993. Vi har använt den lägre siffran i tabellen.
Utöver vad som framgår av tabell 5 motsätter vi oss en ytterligare höjning av egenavgiften i arbetslöshetsförsäkringen. Det ökar statens utgifter, men eftersom dessa utgifter redovisas på en särskild fond påverkar det inte statsbudgeten. Dessutom minskar utgifterna för arbetslöshetsersättning till följd av en högre tillväxt och en lägre arbetslöshet med vår politik, vilket inte heller är inräknat i tabellen.
Vidare vill vi att regeringen överväger hur den av regeringen planerade indragningen från kommunerna 1993 kan omvandlas till stimulans för en bättre lokal infrastruktur. I tabellen har vi inte inräknat något belopp för dessa stimulanser, men å andra sidan inte heller tillgodoräknat oss de större skatteinkomster till följd av en högre tillväxt som uppnås med vår politik.
Slutligen bör noteras att i regeringens budgetförslag finns ett ospecificerat utrymme för skattesänkningar i posten Beräknat tillkommande utgiftsbehov, netto. Eftersom vi inte frångår regeringens beräkningar när det gäller denna post finns det ett ospecificerat utrymme för skattesänkningar även i vårt budgetförslag. Vi avvaktar med ställningstaganden på denna punkt till dess regeringen preciserar sina förslag.
I tabell 6 sammanfattas konsekvenserna av våra förslag på statsbudgeten. Statens budgetunderskott blir med vårt budgetalternativ ca 65 miljarder kronor 1992/93.
nTabell 6. Statsfinansernas utveckling
Miljarder kronor
1990/91 1991/92 1992/93 1992/93
Regeringen Social- demokraterna
Inkomster 403,5 433,5 418,7 430,3 Utgifter exkl. räntor 377,0 419,3 419,5 426,9 Statsskuldräntor 61,0 61,9 70,0 70,0 Budgetsaldo -- 34,5 -- 47,7 -- 70,8 -- 66,6
Sammantagna innebär våra förslag att de statliga utgifterna ökar med 2--4 miljarder kronor mer än enligt regeringens förslag 1993. Då har sjuklönen motsvarande de två karensdagarna inräknats, trots att den inte är en utgift för den offentliga sektorn. Till detta kommer att kommunerna kan komma att öka sina utgifter med uppskattningsvis 4 miljarder kronor mer 1993 om vår politik genomförs. Det innebär att de totala offentliga utgifterna (inkl. sjuklön) ökar med 6--8 miljarder kronor mer 1993 med vårt förslag än enligt regeringens.
4.3 Penning- och valutapolitiken
En fast växelkurs är en av hörnstenarna i den ekonomiska politik som har förts sedan 1982. Den skall bidra till den ekonomiska stabiliteten och till att hålla nere inflationen. Penning- och valutapolitiken bör även i fortsättningen inriktas på att värna kronans värde och upprätthålla balans i valutaflödena.
För att det skall vara möjligt att upprätthålla en stabil växelkurs måste finanspolitiken ges en stram inriktning. Vid flera tillfällen under de senaste årens överhettning i den svenska ekonomin har finanspolitiken fått stramas åt för att understödja penningpolitiken i uppgiften att upprätthålla den fasta växelkursen. Även inriktningen av budgetpolitiken på längre sikt måste vara sådan att den går att förena med den fasta växelkursen. Det innebär att varken en för kraftig utgiftsexpansion eller stora permanenta budgetunderskott får accepteras.
EG-länderna har beslutat att skapa en ekonomisk och monetär union (EMU). I denna union skall det finnas en enda valuta, ecun. Länderna skall bedriva en gemensam penning- och valutapolitik och ha ett nära samarbete när det gäller finanspolitik. En europeisk centralbank skall inrättas.
Det valutapolitiska samarbete som bedrivs inom EG i dag (ERM) har stabiliserat valutakurserna och bidragit till att minska skillnaderna i inflation mellan de deltagande länderna. Det har därmed ett stort värde för stabiliteten i den ekonomiska utvecklingen inom EG. Men ett valutapolitiskt samarbete, särskilt i form av en ekonomisk och monetär union med en gemensam valuta, är inte utan problem. De deltagande länderna frånhänder sig möjligheten att via justeringar i växelkurserna bidra till en anpassning av ekonomier som har utsatts för störningar. Detta kan vara särskilt problematiskt när produktionsförutsättningarna i en ekonomi förändras radikalt.
Sverige har emellertid goda förutsättningar att kunna delta i det fördjupade europeiska valutasamarbetet. Sverige är tillsammans med Danmark och Frankrike de enda länderna i Västeuropa som under både 1992 och 1993 väntas klara de fyra krav som har ställts upp för att delta i den europeiska ekonomiska och monetära unionen, de fyra s.k. EMU-kraven. Dessa krav innebär att inflationen inte får överstiga genomsnittet för de tre länder som har den lägsta inflationstakten, att den offentliga sektorn inte får ha ett sparandeunderskott på mer än 3 % av BNP, att den offentliga sektorns skuld inte får överstiga 60 % av BNP och att den långa räntan inte får överstiga genomsnittet för de tre länder som har de lägsta räntorna med mer än 2 %.
Sverige har sedan maj 1991, då beslutet fattades om att knyta den svenska kronan till ecun, ett valutapolitiskt samarbete med EG. Detta samarbete bidrog till att öka förtroendet för den svenska ekonomin och det bör vidareutvecklas. Innan det sker bör emellertid en fördjupad analys göras av de problem som är förknippade med ett vidgat valutasamarbete och av innebörden i det protokoll som Danmark har träffat i samband med EMU- överenskommelsen.
4.4 Skattepolitiken
Sverige har höga ambitioner på välfärdens område och därmed höga skatter. Skattepolitiken måste utformas genom en avvägning mellan dessa ambitioner och önskemålen att ge utrymme för ökad köpkraft och ökade investeringar. De närmaste åren bör vi bedriva en budgetpolitik, som ger möjligheter att både hävda välfärden och på sikt sänka skattetrycket i den svenska ekonomin. Våra ambitioner att bli en del av en gemensam europeisk marknad kan också komma att kräva en anpassning nedåt av vissa skatter, även om omfattningen och inriktningen av denna anpassning inte går att precisera i dag.
Den socialdemokratiska skattepolitiken har också haft denna inriktning de senaste åren. Det framgår tydligt av beräkningarna i regeringens proposition om den ekonomiska politiken från november 1991. Där redovisades att skatterna som andel av BNP beräknades minska från 56,5 % 1990 till 53,2 % 1993, dvs. med drygt en procentenhet om året. Den beräkningen baserades på förutsättningen att den socialdemokratiska regeringens politik, såsom den var preciserad före valet i september 1991, skulle genomföras. Ingen hänsyn hade tagits till de ekonomisk-politiska åtgärder som regeringen föreslog eller aviserade under hösten 1991. Viktiga förklaringar till sänkningen av skattekvoten är skattereformen 1991, att de offentliga myndigheterna får lyfta av ingående mervärdesskatt fr.o.m. 1991, sänkningen av matmomsen 1992 och sänkningen av sjukförsäkringsavgiften 1992 i samband med sjukförsäkringsreformen.
De skattelättnader därutöver som den borgerliga regeringen har föreslagit och i vissa fall genomdrivit under senare tid innebär betydande avsteg från den likformighet i beskattningen som har uppnåtts med skattereformen. De har lanserats under förespegling att de skulle stärka tillväxten. Men deras betydelse för tillväxten torde vara obetydlig. Skattelättnaderna har vidare en dålig fördelningsprofil. De gynnar kapitalägare, aktieägare, ägare av fåmansbolag, höginkomsttagare och andra välbeställda grupper på övriga gruppers bekostnad. De ökar också möjligheterna till skatteplanering.
I årets finansplan anger regeringen att preliminära bedömningar tyder på ett skattesänkningsbehov av i storleksordningen 10 miljarder kronor per år fram till mitten av 1990-talet. Någon närmare analys som styrker detta påstående redovisas dock inte. Inte heller redovisas några ytterligare konkreta förslag till skattesänkningar utöver de som redovisades i november 1991. Däremot finns ett ospecificerat utrymme för skattesänkningar i posten Beräknat tillkommande utgiftsbehov netto.
Den borgerliga regeringens skattepolitik leder till ökade orättvisor och undergräver finansieringen av den gemensamma välfärden. Det är en politik som leder till skärpta motsättningar och skapar kompensationskrav hos stora grupper. Det är en politik som vi socialdemokrater bestämt motsätter oss.
Skattepolitiken bör de närmaste åren inriktas på att befästa de framsteg, som har uppnåtts genom skattereformen. Den är en av de viktigaste strukturreformer som har genomförts i Sverige under de senaste decennierna. Genom skattereformen förbättras ekonomins funktionssätt. Den medför en effektivare användning av arbete och kapital. Förutsättningarna för tillväxt och ökad internationell konkurrenskraft förbättras. Genom ökad likformighet och neutralitet i beskattningen har en viktig grund lagts för en effektivare fördelningspolitisk träffsäkerhet hos skattesystemet.
En så omfattande förändring som ett nytt skattesystem bör bli bestående under en längre tid. Därför valde socialdemokratin att genomföra skattereformen i samverkan med folkpartiet. Genom de förändringar i skattesystemet som nu genomförs av den borgerliga regeringen har viktiga förutsättningar för denna överenskommelse fallit. Ansvaret för detta vilar tungt på folkpartiet. Förändringarna försämrar skattesystemets effektivitet och den skattemässiga balansen mellan olika löntagare och mellan tjänste- och kapitalinkomster.
Vi socialdemokrater står fast vid de principer som vägledde genomförandet av skattereformen. Det innebär att skattesystemet skall bidra till en rättvis fördelning och utgöra ett robust och uthålligt system för finansieringen av den gemensamma välfärden. Principerna om likformighet och neutralitet medverkar till en bättre fungerande ekonomi och minskat utrymme för osund skatteplanering. Beskattningen av arbete har sänkts och kapitalbeskattningen skärpts. Principen om skatt efter bärkraft kan därigenom upprätthållas. Vi föreslår därför att skattereformen i huvudsak återställs.
Den uppföljning av skattereformen som nu sker genom den särskilt tillsatta utvärderingskommittén måste fullföljas. Stora förändringar av skattereformen försvårar detta utvärderingsarbete och minskar möjligheterna till en ekonomiskt och fördelningspolitiskt sund utveckling av vårt skattesystem.
Utformningen av den framtida förmögenhetsbeskattningen måste ske genom en avvägning mellan en rad viktiga och delvis motstridiga intressen. Därvid bör särskilt beaktas kravet på internationellt konkurrenskraftiga regler, som skapar gynnsamma betingelser för näringsverksamhet, inte minst för småföretagen. Samtidigt bör strävan vara att åstadkomma så enkla och likformiga regler som möjligt, i syfte att minimera möjligheterna till skatteplanering och undvika inlåsningseffekter. Frågan om hur detta skall ske bör prövas i samband med att förmögenhetsbeskattningen läggs om.
Förmögenhetsbeskattningen föreslås reformeras i överensstämmelse med de principer som gäller för övriga delar av skattesystemet, nämligen breddad skattebas och sänkta skattesatser. Regeringen bör snarast återkomma med förslag så att en ny förmögenhetsbeskattning kan träda i kraft den 1 januari 1993.
Våra förslag på skatteområdet innebär att statens inkomster ökar med drygt 6 miljarder kronor för budgetåret 1992/93 och med närmare 9 miljarder kronor räknat i helårseffekt.
4.5 Kommunernas ekonomi
Kommunernas och landstingens verksamhet får allt större betydelse för samhällsekonomin. Det finns därför enligt vår uppfattning anledning för statsmakterna att ägna den kommunala sektorns utveckling allt större uppmärksamhet och att se till att förutsättningar ges för långsiktigt agerande för de kommunala organen.
Staten bör därvid ge den nödvändiga friheten till omprövningar och effektiviseringar. I stället för att styra med detaljerade regler måste, liksom för den statliga verksamheten, resultaten sättas i förgrunden. Redan har förändrade statsbidragsregler och minskad statlig detaljstyrning gett helt nya möjligheter. Ett intensivt förnyelsearbete pågår nu i hela den kommunala sektorn.
Detta arbete kommer att behöva drivas vidare med kraft eftersom resursutrymmet i samhällsekonomin kommer att vara begränsat. I första hand kommer en expansion av den konkurrensutsatta delen av ekonomin att behöva ta i anspråk en stor del av de resurser som står till buds under 1990-talet.
Regeringen gjorde i höstas bedömningen att den kommunala sektorn inte kan tillåtas expandera alls under 1992 och 1993. Som vi framhöll redan då skulle ett sådant totalt stopp ofrånkomligen gå ut över vård och omsorg m.m. Det skulle dessutom innebära en ytterligare försvagad efterfrågan i ekonomin i ett läge när konjunkturen är svag och arbetslösheten hög.
Den utveckling som har skett sedan dess och den politik som regeringen nu presenterar i finansplanen understryker vikten av att inte, som regeringen gör, ytterligare försvåra en mycket allvarlig konjunktursituation med en allt mer stigande arbetslöshet.
Vi anser i likhet med Kommunförbundet att en viss ökning av den kommunala konsumtionen 1993 är befogad med hänsyn till bl.a. äldreomsorgen. En sådan ligger väl inom ramen för det tillgängliga utrymmet detta år. Jämfört med tidigare år innebär detta en väsentlig uppbromsning av den kommunala expansionen.
Genom eftersläpningen i utbetalning av kommunalskattemedel kommer kommunernas inkomster att öka kraftigt 1992 på grund av de stora löneökningarna 1990. Samtidigt ökar kommunernas utgifter långsamt eftersom priser och löner har en låg ökningstakt 1992. Resultatet blir ett betydande överskott. Enligt regeringens beräkningar kvarstår ett stort överskott 1993. Åren 1994 och 1995 sker dock en mycket kraftig försvagning av kommunernas ekonomi.
Som framhölls i vår motion om den ekonomiska politiken i höstas och som tidigare här har anförts finns starka skäl för återhållsamhet med nya kommunala utgifter. Den förstärkning som nu sker av den kommunala ekonomin är tillfällig och kan inte läggas till grund för en utgiftsexpansion, som leder till en utgiftsnivå, som sedan inte kan upprätthållas när ekonomin åter försämras. Något utrymme för skattehöjningar kommer inte att finnas och kraftiga utgiftsminskningar som plötsligt behöver vidtas är något som kommunerna själva vill undvika.
För 1992 gäller ett lagstadgat kommunalt skattestopp och för 1993 en överenskommelse mellan staten och de båda kommunförbunden om ett frivilligt skattestopp. Enligt vår uppfattning är ett lagstadgat skattestopp ett mycket allvarligt ingrepp i den kommunala självstyrelsen, som endast bör tillgripas temporärt under korta perioder. Som vi anförde i höstas anser vi att vägen med frivillighet bör följas så länge det inte finns skäl för tvivel om att överenskommelsen kommer att efterlevas.
Riksdagen beslutade våren 1991 att en del av kommunernas inkomstökning 1992 skulle hållas inne för att i stället betalas ut när den kommunala ekonomin försvagas några år senare. De innehållna medlen skall alltså inte användas till att finansiera statliga skattesänkningar eller utgiftsökningar. I vår motion i höstas angav vi att det även för 1993 finns skäl att hålla inne en del av kommunernas inkomster. Vi framhöll då att en omfördelning mellan åren är en rimligare åtgärd än regeringens förslag om en permanent indragning till statsbudgeten. Regeringen angav då ett intervall på 5--10 miljarder kronor för denna indragning.
Regeringen har nu utan någon som helst motivering och utan att över huvud taget behandla den kommunala ekonomin beräkningsmässigt antagit det belopp som föreslås dras in till statsbudgeten till 7,5 miljarder kronor. Den närmare utformningen avser regeringen återkomma till under våren.
Regeringen visar dessutom prov på betydande kortsiktighet när man går ifrån det statliga åtagande som gjordes i samband med riksdagsbeslutet om kommunaliseringen av skolan genom att inte hålla fast vid löften om medel för miljöförbättrande åtgärder. Inte heller avser regeringen att genomföra beslutet om att bygga ut gymnasieskolan i enlighet med fattade riksdagsbeslut. Detta liksom förslaget att kraftigt dra ned bidragen till den kommunala vuxenutbildningen är allvarligt också med hänsyn till den arbetsmarknadssituation vi befinner oss i. Därtill kommer att kommunerna tappar betydande skatteinkomster om karensdagarna införs.
Det är anmärkningsvärt att regeringen i finansplanen inte kunnat samla sig till en seriös bedömning av denna för kommunerna så viktiga fråga. Underlag för bedömning av den finansiella utvecklingen i kommunsektorn har ju arbetats fram tillsammans med kommunförbunden.
I detta sammanhang kan konstateras att det finns en avsevärd skillnad i bedömning mellan regeringen och de båda kommunförbunden avseende utvecklingen av de kommunala finanserna. Regeringen bör snarast se till att ett mer samstämmigt underlag tas fram för att få ett mer hållfast underlag för dessa mycket viktiga bedömningar.
Vi vill dessutom peka på vikten av att den för både staten och kommunerna positiva omläggningen av statsbidragssystemet inte äventyras genom oövertänkta sparkrav på kommunerna. Denna omläggning kan i sig medföra stora påfrestningar för enskilda kommuner, varför det är viktigt att övergångsreglerna blir väl utformade.
Regeringens politik kommer utöver vad som har sagts ovan också att kunna leda till kraftiga avgiftshöjningar i den kommunala verksamheten i ett läge då det verkligen gäller att befästa den låga inflationstakt som har uppnåtts. Vår uppfattning är att sådana negativa effekter på den svenska ekonomin bör undvikas.
Vi har sammanfattningsvis funnit att regeringen inte gjort någon samlad bedömning av den kommunala ekonomin i budgetpropositionen. I stället blandas en beräkningsmässigt antagen indragning för 1993 med vad som synes vara resultatet av enskilda departements besparingsbeting, vilka man låter gå ut över kommunerna. Vi är starkt kritiska till regeringens bristfälliga behandling av den kommunala ekonomin.
4.6 Ett program för arbete och utbildning
Ett resultat av regeringens politik är att man nu tvingats skriva ner sina prognoser för tillväxten och skriva upp prognoserna för arbetslösheten. Arbetslösheten kommer redan under 1992 att uppgå till 3,5--4 % av arbetskraften och till mellan 4 och 5 % 1993 om regeringens politik genomförs. Det innebär att arbetslösheten kommer att öka med 50 000--100 000 personer jämfört med lågkonjunkturåret 1991 och att kostnaderna för kontantstöd kommer att öka till minst 18 miljarder kronor under det kommande budgetåret.
Denna utveckling är oacceptabel och måste brytas. Vi kräver att regeringen, senast i kompletteringspropositionen, lägger fram ett ekonomisk- politiskt program som har till syfte att i en första etapp pressa ned arbetslösheten till 3 % i stället för att låta den öka till 4--5 %.
Detta övergripande mål kan bara nås genom en stark samordning av insatserna på en rad politikområden. Det är nu som det avgörs om Sverige i det nya Europa skall fortsätta att hävda arbetslinjen och bedriva en politik för full sysselsättning eller om Sverige skall bli ett land med sjunkande ambitioner när det gäller arbete och utveckling.
Det program vi efterlyser måste innehålla åtgärder över ett brett fält. Vi redovisar i det följande förslag till åtgärder som riksdagen nu omedelbart kan besluta om och som kan ge snabb effekt på arbetsmarknaden. Därutöver behövs ett rejält utrymme för lokala initiativ för arbete och utbildning. Vi vill peka på möjligheten att omvandla de medel som regeringen vill dra in från kommunerna under 1993 till en stimulans för initiativ för att förbättra den lokala infrastrukturen. Vi vill uppmana regeringen att inför kompletteringspropositionen pröva denna möjlighet.
Byggande
Bostadsbyggande kräver lång planering och långsiktiga, stabila finansieringsformer. Regeringens bostadspolitik går i rakt motsatt riktning. Räntelånesystemet revs upp, men ingen vet i dag vilka förutsättningar som gäller för byggande efter 1 januari 1993, utom att boendet kommer att bli dyrare. Genom att sänka investeringsbidraget vid nybyggnad från 9,3 % till 3,1 % och genomföra andra åtgärder har regeringen dessutom kraftigt ökat boendekostnaderna. Den naturliga reaktionen från byggherrarna har blivit att skjuta upp allt byggande, som kan skjutas upp.
Följden av denna politik är att fler och fler byggnadsarbetare går arbetslösa. En omfattande arbetslöshet förutses det närmaste året.
Sverige behöver enligt Boverket en nyproduktion av ca 40 000 nya lägenheter varje år, om bostadsförsörjningen skall kunna upprätthållas. Stora behov finns av både ungdomsbostäder och bostäder för de äldre. Det är också angeläget att underhållet av befintliga lägenheter blir bättre. Enligt Boverkets bedömningar bör i slutet av decenniet ca 40 000 lägenheter byggas om varje år mot nuvarande ca 20 000. Vi menar att det på sikt finns ett behov av fler och bättre bostäder och lokaler och att den lediga kapacitet som nu finns i byggbranschen måste tas tillvara bättre. Vi föreslår följande:Bostadsfinansieringssystemet bör läggas om. Ett räntelånesystem bör införas.De finansieringsvillkor som gäller vid byggstart skall också gälla när bygget står färdigt.Investeringsbidraget för bostadsbyggande bör vara 9,3 %.Ramen för tilläggsbelåning till reparationer och ombyggnader bör utökas med 250 milj.kr.Programmet med arbetsmiljöförbättrande åtgärder i skolorna måste fortsätta. Staten bör skjuta till 300 milj.kr. och kommunerna minst lika mycket.Ungdomsbostadsstödet bör behållas. Det sänker boendekostnaden med 200 kr. i månaden för ungdomar under 25 år. Kostnad 25 milj.kr.Bidragen för att sanera bostäder från fukt och mögel bör behållas. Ramen för ny- och ombyggnad av samlingslokaler bör ökas till 50 milj.kr.Kommunerna bör få ett räntebidrag under en tvåårsperiod för investeringar som tidigareläggs och sätts igång senast den 1 januari 1993. Räntebidraget bör hanteras av AMS inom ramen för den aktiva arbetsmarknadspolitiken och den totala ramen bör vara 780 milj.kr. Kostnaden för budgetåret 1992/93 uppgår till 390 milj.kr.Staten bör tidigarelägga bygginvesteringar.
Infrastruktur
Det övergripande målet för trafikpolitiken är att erbjuda medborgarna och näringslivet i landets olika delar en tillfredsställande, säker och miljöanpassad trafikförsörjning till lägsta möjliga samhällsekonomiska kostnader.
Tillgången på goda kommunikationer är en grundläggande förutsättning för en positiv samhällsutveckling. I det moderna samhället spelar en ändamålsenlig struktur för gods- och persontransporter en allt viktigare roll. Den svenska ekonomins fortskridande internationalisering skärper kraven på transportsektorn. Stora delar av svensk industri integreras alltmer i internationella produktionskedjor. Statens ansvar inom infrastrukturområdet bör vara dels att skapa förutsättningar för att nödvändiga investeringar i infrastrukturen kommer till stånd, dels att medverka till underhållsåtgärder för vägar och järnvägar.
Våren 1991 beslutade riksdagen om inrättande av ett speciellt infrastrukturanslag. Staten skulle tillföra ytterligare minst 20 miljarder kronor i fast penningvärde till trafikens infrastruktur under resten av 1990-talet. Tillsammans med bl.a. nya finansieringsformer bör det vara möjligt att upprätta ett investeringsprogram för drygt 100 miljarder kronor under 1990-talet. Medlen skall användas till nationellt strategiska projekt och fördelas så att näringslivets konkurrenskraft stärks. Därmed kan en god grund för en ökad tillväxt i ekonomin skapas.
Den socialdemokratiska regeringen beslutade att sätta igång ett flertal större infrastrukturprojekt. Det är till följd av dessa beslut som regeringen nu i finansplanen kan redovisa att statens investeringar ökar mycket kraftigt 1992 och 1993.
Det är angeläget att genomförandet av de infrastrukturprojekt som beslutats skyndas på, för att man skall kunna utnyttja den lediga kapacitet som nu finns. På så vis främjas tillväxten samtidigt som arbetslösheten bekämpas. Regeringen bör uppmanas att snabba upp genomförandet av infrastrukturinvesteringarna och till riksdagen redovisa vad som uppnås. Dessutom bör regeringen skyndsamt besluta om andra viktiga projekt inom befintlig ram.
Vi föreslår också att den ursprungliga planeringsramen om minst 20 miljarder kronor omräknas till 1992 års penningvärde i enlighet med riksdagens tidigare beslut.
Det är vidare angeläget att öka insatserna för vägunderhåll över hela landet. Vi föreslår en utökad satsning med 1 250 milj.kr.
Vi menar även att det är nödvändigt att förbättra riksväg 45, Inlandsvägen. 100 milj.kr. bör anslås till detta.
Utbildning och forskning
Vi står inför en hårdnande internationell konkurrens under 1990-talet. Det svenska näringslivet kommer att tvingas till en omfattande strukturomvandling. För att klara denna omvandling och samtidigt full sysselsättning krävs ett målmedvetet arbete för att höja arbetskraftens kompetens.
En förbättrad utbildning är ett av de viktigaste instrumenten för att stärka den enskilde löntagarens ställning på arbetsmarknaden och ge denne mer makt över sin egen situation i arbetslivet. Ju bättre utbildning man har desto större är chanserna till attraktiva jobb. Ur arbetsgivarnas synvinkel är kompetent arbetskraft en nödvändighet för att klara konkurrensen. Viktiga faktorer bakom den ekonomiska tillväxten och utjämningen under 1900-talet är i själva verket att fler har utbildat sig under en längre period och att skillnaderna i utbildning har minskat.
Alltför många löntagare har fortfarande inte en tillräckligt bra utbildning. Så många som ca 1,3 miljoner löntagare har bara en utbildning som motsvarar nio år eller kortare. 850 000 yngre löntagare har en kort gymnasieutbildning.
Den socialdemokratiska regeringen drog igång en omfattande offensiv för att öka arbetskraftens kunskaper och kompetens. En samlad politik i detta syfte måste beröra alla utbildningsområden, från skolan till vuxenutbildningen och från omskolning till kompetensutveckling på arbetsplatserna. Beslut har fattats om att göra gymnasieskolans yrkesinriktade linjer treåriga. Alla skall beredas plats i gymnasieskolan. Intagningen vid högskolorna har ökat kraftigt. Vuxenutbildningen har stärkts. Den arbetsplatsförlagda utbildningen har stimulerats på olika sätt. Inom den aktiva arbetsmarknadspolitiken har utbildning prioriterats framför andra insatser.
Detta har lett till att antalet personer som deltar i utbildning har ökat kraftigt. Mellan hösten 1990 och hösten 1991 ökade antalet med 50 000 personer.
Även högskolans möjligheter att bedriva forskning av hög kvalitet måste förstärkas. I detta sammanhang är det av särskild betydelse att trygga och utveckla forskningsresurserna vid de mindre och medelstora högskolorna.
Vi avvisar regeringens förslag att skära ned all annan utbildning för att kunna öka resurserna för högskoleutbildning. Detta strider mot en samlad politik för utbildning och kompetensutveckling som syftar till ökad tillväxt.
Att öka resurserna för utbildning är särskilt angeläget när det är lågkonjunktur på arbetsmarknaden. Vi föreslår därför följande satsningar:Gymnasiereformen bör genomföras på det sätt riksdagen tidigare beslutat. Vi satsar 320 milj.kr. Till hösten bör kommunerna erbjuda alla som i vår lämnar de tvååriga linjerna att gå ett tredje år. Regeringens förslag till neddragning av Komvux och folkbildningen bör avvisas. Vi satsar ytterligare 825 milj.kr. På så vis tryggas utbildning för tusentals elever och arbete för många lärare.Satsningen på arbetsmarknadsutbildning bör fullföljas. Ytterligare 100 milj.kr. anslås till företagsutbildning.Kommuner och högskolor bör erbjuda arbetslösa ungdomar utbildning eller andra aktiva insatser under sommarmånaderna. 75 milj.kr. bör anslås till lärarlöner.En satsning om 425 milj.kr. bör göras på kompetensutveckling inom små och medelstora företag i tillverkningsindustrin.
Arbetsmarknadspolitik
Arbetsmarknadspolitiken är en viktig del i den ekonomiska politiken. Den har under senare år i stor omfattning inriktats mot att öka utbudet av arbetskraft, underlätta omställningen på arbetsmarknaden och förändra de dåliga jobben. Vi satte tidigt i den lågkonjunktur som inleddes i fjol in omfattande resurser för att öka utbildningen.
De satsningar som har gjorts innebär att ökningen av den öppna arbetslösheten har kunnat begränsas, samtidigt som tusentals löntagare fått en ny eller bättre utbildning. På ett år beräknas närmare 5 % av arbetskraften genomgå någon form av vidareutbildning. Denna politik är en nödvändig investering för framtiden och måste fullföljas.
Vi vill dock framhålla att det inte kommer att vara möjligt att med enbart den traditionella aktiva arbetsmarknadspolitiken förhindra att arbetslösheten stiger till nivåer som under efterkrigstiden har varit okända i Sverige. En omläggning av den ekonomiska politiken i den riktning vi föreslår är därför en grundförutsättning för att kunna hävda full sysselsättning.
Den dåliga konjunkturen måste också fortsättningsvis utnyttjas till att öka arbetskraftens kompetens och till andra åtgärder som underlättar anpassningen på arbetsmarknaden och förbättrar den enskildes möjligheter att hävda sig på arbetsmarknaden. En hård prioritering måste göras av mer omfattande insatser till sökande som riskerar långtidsarbetslöshet.
Arbetslinjen måste hävdas. Vi är motståndare till en försvagad arbetslinje i arbetslöshetsförsäkringen. Vi anser att de fackliga organisationerna spelar en viktig roll i försäkringen och att deras engagemang för att hävda arbetslinjen är omistligt. I det nuvarande ekonomiska läget kan vi inte heller acceptera en förändring av försäkringen som innebär betydande kostnadsfördyringar. Vi accepterar inte heller den tredubbling av egenavgiften som föreslås.
Vi noterar med tillfredsställelse att regeringen nu har accepterat vårt förslag från i november 1991 om att engagera fler 20--24-åringar i jobbsökaraktiviteter och därför anslagit medel till bl.a. mer personal. Det behövs dock ytterligare medel för otraditionella insatser, så att AMS på ett så flexibelt sätt som möjligt får pröva sig fram till effektiva åtgärder för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Inriktningen bör vara att i första hand skaffa fram arbete inom den privata delen av arbetsmarknaden, främst vid små och medelstora företag. I andra hand, och beroende på individens förutsättningar, bör ungdomarna få utbildning. Först i sista hand bör anställning i offentlig sektor komma ifråga. För dessa insatser vill vi satsa 250 milj.kr.
Arbetslivspolitiken
Skall vi klara målet arbete åt alla, måste också arbetslivet förnyas. För den enskilde individen är det ovärderligt att ha ett arbete som man trivs med, som man får utvecklas i och som inte leder till skador och sjukdomar. För arbetsgivaren är det en fördel att kunna erbjuda goda arbetsvillkor. Det gör det lättare att rekrytera och behålla personal och att öka produktiviteten. Samtidigt minskar samhällets kostnader för ohälsa och utslagning, vilket möjliggör angelägna satsningar på andra områden.
Produktivitetsdelegationen visar i sitt betänkande (SOU 1991:82) att många företag kraftigt kunnat öka sin produktivitet genom att modernisera sin arbetsorganisation. Samtidigt konstaterar delegationen att en moderniserad och förbättrad arbetsorganisation innebär en betydande produktivitetspotential för framtiden. Kompetensutredningen konstaterar i sitt delbetänkande (SOU 1991:56) att framtidens jobb skapar en högre produktivitetsutveckling, om man kan ta tillvara den höjning av utbildningsnivån som sker i skolsystemet.
Vi menar att medvetna satsningar måste göras för att förändra arbetsorganisationen och bredda arbetsinnehållet, öka de anställdas kompetens och höja produktiviteten, förbättra det förebyggande arbetsmiljöarbetet och påskynda rehabilitering, göra arbetstiderna mer flexibla och förnya arbetsrätten. Inte minst gäller det att förbättra förhållandena för kvinnorna, som har en särskilt utsatt situation.
Regionalpolitik
Riksdagen ställde sig våren 1990 bakom den socialdemokratiska regeringens förslag till den långsiktiga inriktningen av regionalpolitiken. Kännetecknen i denna politik är att tillväxten skall bli högre, rättvisan mellan olika landsdelar öka och valfriheten för befolkningen bli större.
Mot denna bakgrund fick regionalpolitiken följande inriktning. En samordnad syn tillämpades i regeringen för att inte de regionalpolitiska målen skulle undergrävas. Detta gällde också för verk, myndigheter och statliga företag. Mer stöd gavs till infrastruktursatsningar och utbildning, mindre till generella subventioner och direkt företagsstöd. Relativt sett mer stöd tilldelades tjänstesektorn och mindre gick till industrisektorn. Det egentliga stödområdet har begränsats till områden där långsiktiga strukturella problem finns, men möjlighet har funnits till flexibilitet vid tillfälliga svårigheter. Beslutsprocess och resurser har decentraliserats till lokal nivå. Lokala initiativ har uppmuntrats.
Denna inriktning av regionalpolitiken bör ligga fast. Den har varit mycket framgångsrik. Vi motsätter oss bestämt en ändrad inriktning av regionalpolitiken från lokaliseringsbidrag mot nedsatta sociala avgifter. En sådan omläggning skapar inga nya jobb, vilket också framgår av studier på området.
Vi säger också nej till att som regeringen föreslår realt minska de regionalpolitiska anslagen. Vi föreslår att ytterligare totalt 200 milj.kr. satsas på regionalt stöd.
4.7 Näringspolitik m.m.
Näringspolitiken kan inte avgränsas till insatser som är direkt riktade till företag. Arbetet med att stärka och utveckla svenskt näringsliv måste ses i ett bredare perspektiv, där insatser inom olika områden och på olika nivåer samverkar för att skapa gynnsamma tillväxtbetingelser. Viktiga områden för samverkan är internationalisering, avreglering, arbetsliv, teknisk forskning och utveckling, utbildning, energi, statligt ägande, kapitalförsörjning och infrastruktur. På dessa områden kan insatser från samhället bidra till en positiv utveckling.
Den socialdemokratiska näringspolitiken har tidigare redovisats bl.a. i de näringspolitiska propositionerna från mars 1990 och februari 1991. I den näringspolitiska propositionen 1990 vidgades synen på näringspolitiken. Arbetet inom näringspolitiken inriktades på att utveckla en långsiktig och sammanhållen strategi för att främja näringslivets utveckling och den ekonomiska tillväxten. På några områden redovisades konkreta förslag, t.ex. när det gäller småföretagens situation, teknisk utveckling och förnyelse samt statliga företag.
I propositionen 1991 inriktades näringspolitiken på att inom ett stort antal områden främja den strukturomvandling som krävs för att möta ändrade efterfrågemönster, ökad internationell integration och ökad utländsk konkurrens.
I den lågkonjunktur som nu råder är det viktigt att ta tillvara utvecklingskraften hos våra småföretag och att stimulera tillkomsten av nya småföretag. Detta sker bäst genom en fortsättning av den småföretagspolitik som socialdemokratin stått för under decennier och som visat sig vara framgångsrik.
Den borgerliga regeringen föreslår inte några väsentliga nyheter i budgetpropositionen. Man talar i allmänna ordalag om marknadsekonomin och om ett näringsliv som är grundat på fri företagsamhet, sund konkurrens och enskilda ägandeformer.
Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) har i rapporten ''Att skapa livskraft'' presenterat flera förslag till hur småföretagspolitiken bör utvecklas. Det hade varit önskvärt om regeringen hade förmått samla sig till en bedömning av dessa förslag.
Regeringen säger sig vilja stimulera nyföretagandet och förväntar sig att NUTEK skall fortsätta att arbeta med dessa frågor tillsammans med de regionala utvecklingsfonderna. Samtidigt skär man ner NUTEK:s resurser kraftigt och förvarnar om att utvecklingsfonderna skall fråntas viktiga arbetsuppgifter. Vi föreslår att ytterligare medel tillförs NUTEK för att ge möjligheter till fortsatta kraftfulla insatser inom närings- och småföretagspolitiken.
Vi socialdemokrater har alltid sett det som en viktig politisk uppgift att ge näringslivet goda förutsättningar att utvecklas. Därigenom kan åstadkommas full sysselsättning och ekonomisk tillväxt som grund för en rättvis välfärdspolitik. Näringslivet -- och särskilt småföretagen -- stimuleras bäst genom att utvecklingshinder undanröjs. De största hindren är brist på efterfrågan, kompetens och riskkapital.
Bristande konkurrens och dåligt fungerande marknader medför onödigt höga priser för konsumenterna. Konkurrens är en av förutsättningarna för tillväxt i samhället. På den här punkten delar vi regeringens åsikter som de redovisas i budgetpropositionen.
Statliga företag
Regeringen påbörjar nu utförsäljningen av statliga företag. Samtidigt avvecklar man förvaltningsbolaget Fortia och förbereder en omfattande utförsäljning av statliga fastigheter. Det statliga företagsägandet har tillkommit dels för att skydda viktiga naturtillgångar såsom skogen och malmen, dels av sysselsättningspolitiska och regionalpolitiska skäl. Vi motsätter oss inte en fortlöpande förändring av det statliga ägandet såsom t.ex. utförsäljning av företag helt eller delvis till privata intressen då så anses motiverat. Vi motsätter oss däremot att utförsäljningar av statliga företag sker av enbart ideologiska skäl.
En avyttring av våra naturtillgångar till privata intressen leder dessutom till en utarmning av lands- och glesbygden. Risken är stor att privata intressen köper de statliga företagen för att komma över råvarutillgångar och marknadskanaler, men saknar intresse för att upprätthålla en långsiktig produktion inom regionerna. Gruvnäringen är ett exempel på en långsiktig verksamhet, där ett statligt engagemang behövs vad gäller prospekteringen. Vi motsätter oss därför en avveckling av den statliga prospekteringsverksamheten och föreslår att ytterligare 20 milj.kr. avsätts för detta ändamål budgetåret 1992/93.
Stadshypotek
Den socialdemokratiska regeringen föreslog våren 1991 förändringar av Stadshypoteks organisation i syfte att dels anpassa organisationen till den avreglering och internationalisering som under de senaste åren skett på kreditmarknaden, dels utveckla Stadshypotek så att kassan kan bestå som en självständig och konkurrenskraftig aktör på kreditmarknaden. Vid fusioneringen av stadshypotekskassan och stadshypoteksföreningarna skulle kassan föra över ett belopp på ca 5 miljarder kronor till staten. Vi står fast vid detta förslag.
Energipolitiken
Energipolitikens mål är att på kort och lång sikt trygga tillgången på el och annan energi på med omvärlden konkurrenskraftiga villkor. Härigenom främjas en god ekonomisk och social utveckling i Sverige. Energipolitiken skall utgå ifrån vad natur och miljö kan bära.
Sveriges ekonomi är till avsevärd del beroende av tung, råvaruförädlande industri, som för sin produktion kräver stora mängder energi till internationellt konkurrenskraftiga priser. Detta gäller skogsindustrin, gruvnäringen, stål- och metallindustrierna och byggmaterialindustrin.
På initiativ av oss socialdemokrater träffades våren 1991 den s.k. trepartiöverenskommelsen om energipolitiken, varefter riksdagen med bred majoritet fattade ett energipolitiskt beslut, som för överskådlig tid framöver löser frågan om elförsörjningen.
För att samtidigt tillgodose stränga miljökrav byggde den socialdemokratiska regeringen upp ett system med regleringar och ekonomiska styrmedel i form av miljöskatter och energiskatter.
Finanskrisen och riskkapitalet
De problem med svag efterfrågan och bristande lönsamhet som näringslivet nu möter förvärras ytterligare av finanskrisen. Framför allt mindre och medelstora företag har fått svårigheter att klara sin finansiering.
Problemen på kreditmarknaden medför att lågkonjunkturen fördjupas och att ekonomins långsiktiga tillväxtmöjligheter försämras. Att förhindra att finanskrisen bidrar till en ytterligare fördjupning av lågkonjunkturen är därför en central uppgift för den ekonomiska politiken.
Tillgången på riskkapital är av central betydelse för näringslivet när vinster och kreditmöjligheter nu försämras. De stora och internationellt kända företagen har goda möjligheter att få sin finansiering tryggad även i tider av kreditknapphet, men andra företag är mer sårbara. De mindre och medelstora företagen drabbas hårt.
Allt det riskkapital som finns tillgängligt de närmaste åren bör användas för att tillgodose näringslivets behov. Allt det kapital som kan mobiliseras kommer att behövas om inte bara storföretagens behov skall kunna tillgodoses. Det är därför djupt oroande att regeringen har för avsikt att av ideologiska skäl lägga beslag på en helt dominerande del av det kapital som står till buds genom massiva utförsäljningar av aktier och fastigheter. Detta kommer att tränga ut näringslivet och fördjupa lågkonjunkturen.
Vi förordar i stället följande strategi för att motverka finanskrisens effekter och underlätta näringslivets finansiering:Den viktigaste åtgärden är att den ekonomiska politiken återskapar framtidstron. Därför måste alla åtgärder som bromsar tillväxten och skapar osäkerhet avvisas. Räntenivån måste ned.AP-fondens organisation och placeringsregler bör reformeras för att öka avkastningen på pensionspengarna och stärka riskkapitalet.Det tillgängliga riskkapitalet bör stå till näringslivets förfogande, främst för de mindre och medelstora företagen. Staten bör inte ta riskkapitalet i anspråk genom utförsäljning av statliga företag och fastigheter.Politiken måste baseras på insikten att ett ökat privat sparande inte kan ge så snabba effekter på aktiemarknaden att de stora behoven de närmaste åren kan täckas den vägen. Därför krävs att det kollektiva sparandet förblir starkt.
Statliga betalningar och postgirot
Regeringen redovisar i finansplanen sitt arbete med att utveckla det statliga betalningssystemet. Betalningssystemet bör enligt regeringen uppfylla kravet på att vara kostnadseffektivt. Det bör vidare vara anpassat till statens redovisningssystem och statens samlade informationsbehov. Slutligen anser regeringen att betalningssystemet skall vara så utformat att det skapas valfrihet för allmänheten och myndigheterna att välja den betalningsförmedlare som bäst passar betalningsavsändarens och betalningsmottagarens behov. Utifrån dessa grundläggande krav bör postgirots kvarvarande ensamrätt till de statliga betalningarna avvecklas. Regeringen anser att det bör ankomma på regeringen att besluta i vilken takt avvecklingen bör ske.
Vi socialdemokrater kan i huvudsak ansluta oss till de generella krav som regeringen redovisar. Om de kvarvarande monopolrättigheterna avvecklas är det väsentligt att postgirot ges reella möjligheter att konkurrera på likvärdiga villkor som andra betalningsförmedlare. I finansplanen redovisas inte något förslag till hur sådana villkor skall utformas. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag.
4.8 Låg inflation
Låga pris- och löneökningar är en förutsättning för att socialdemokratins mål för den ekonomiska politiken skall kunna uppnås. Hög inflation omöjliggör full sysselsättning och höjda reallöner samtidigt som orättvisorna ökar. Därför måste inflationsbekämpning få en överordnad ställning i förhållande till övriga mål för den ekonomiska politiken.
I början av 1991 skedde en dramatisk nedväxling av prisstegringstakten i den svenska ekonomin. Inflationen har sedan dess varit bland de lägsta i Europa. Under andra halvåret steg prisnivån bara med 1,7 %.
Diagram 3. Konsumentprisindex 1991
Månadsvis procentuell förändring
Källa: Statistiska Centralbyrån
Förutsättningarna är nu goda för att den inflationsnedväxling som åstadkommits skall kunna bli bestående. Flera faktorer talar för detta.
Produktivitetsutvecklingen torde under de närmaste åren bli betydligt gynnsammare än i slutet av 1980-talet. Det skulle innebära en lugnare utveckling av produktionskostnaderna. Flera viktiga strukturreformer som har genomförts de senaste åren kommer att bidra verksamt till denna snabbare produktivitetsutveckling. De viktigaste är skattereformen, EES-avtalet och den nya livsmedels- och konkurrenspolitiken.
Lönekostnaderna per producerad enhet dämpas nu mycket kraftigt och väntas dämpas ytterligare de närmaste åren:
nTabell 7. Lönekostnad per producerad enhet
1990 1991 1992 1993
Industrin 9,7 5,7 0,6 -- 0,5 Näringslivet 9,5 5,0 2,2 -- 1,3 Källa: Finansplanen
Som tidigare nämnts beror detta dels på Rehnbergavtalet, dels på den konjunkturmässiga dämpningen av löneglidningen och den i förhållande till konjunkturläget relativt gynnsamma produktivitetsutvecklingen.
Det föreligger nu inte någon risk för upprepning av det sena 1980-talets överhettning i den svenska ekonomin. Kapacitetsutnyttjandet är lågt och det försvagas ytterligare. Den konjunkturuppgång som kan förutses kommer troligen att bli relativt svag. Det är därför osannolikt att arbetskrafts- och kapacitetsbrist på nytt skall leda till ökad löneglidning och inflation. Detta gäller också med den mer tillväxtfrämjande politik som vi föreslår.
Ytterligare en väsentlig faktor som förbättrar förutsättningarna för en låg inflation är att inflationsförväntningarna nu är de lägsta på mycket länge.
Diagram 4. Hushållens prisförväntningar de kommande 12 mån.
Procentuell förändring
Källa: Konjunkturinstitutet.
Det är av central betydelse att dessa förväntningar inte sviks. Förtroende måste nu skapas hos hushållen för att levnadskostnaderna utvecklas så lugnt att det inte krävs stora nominella inkomstökningar för att klara levnadsstandarden. Långsiktigt förtroende i detta avseende skulle underlätta för parterna på arbetsmarknaden att nå fram till avtal på låg nominell nivå, med längre löptid och utan indexklausuler. Tiden fram till nästa avtalsrörelse på våren 1993 är därför av stor betydelse för inflationsbekämpningen i Sverige. Denna period måste präglas av prisstabilitet. Det är särskilt viktigt att prishöjningar på för medborgarna särskilt viktiga och synliga områden såsom livsmedel kan undvikas.
Hyror och byggkostnader måste hållas tillbaka. Besluten att inte införa räntelånesystemet, att minska investeringsbidragen till bostadsbyggandet, att försämra räntebidragen och att försämra lånevillkoren för ROT- verksamheten verkar uppdrivande på byggkostnader och hyror och därmed på inflationen. Vi motsätter oss dessa åtgärder.
Återhållsamhet måste iakttas med höjningar av skatter på konsumtionen. Där sådana höjningar ändå sker bör en strävan vara att de influtna medlen används till att sänka andra varu- och tjänsteanknutna skatter så att konsumentprisnivån inte höjs. Besluten om slopade särskilda varuskatter på vissa varor 1993 bör fullföljas.
Offentliga taxor måste hållas tillbaka. Ett exempel på detta är att hushållens telefonkostnader i framtiden bör stiga långsammare än övriga konsumentpriser. Telefonområdet präglas av snabb teknisk utveckling, kraftigt stegrad produktivitet och därmed mycket lugn kostnadsutveckling. Detta bör komma konsumenterna till del genom en långsam utveckling av teletaxorna. Riksdagen har beslutat att pristaket för teletaxorna skall omformuleras och att ett nytt system skall beslutas under våren 1992. I detta sammanhang är det angeläget att påpeka, att offentliga monopolföretag såsom Televerket lämpar sig illa för privatisering, eftersom detta riskerar att leda till för höga priser.
Matpriserna utvecklas nu mycket gynnsamt. Den nya livsmedelspolitiken med sänkt gränsskydd, inhemsk avreglering och skärpt konkurrenspolitik har inneburit ett trendbrott i matprisutvecklingen. Därtill sänktes mervärdesskatten på livsmedel vid årsskiftet som följd av ett socialdemokratiskt initiativ. De svenska producentpriserna ligger emellertid fortfarande betydligt över de som gäller inom EG. Detta kan inte bestå om de svenska producenterna skall vara konkurrenskraftiga vid ett EG-inträde. Riksdagen bör begära att regeringen lägger fram de förslag som krävs för att den nödvändiga anpassningen mot EG:s priser skall komma till stånd i god tid före 1995. Likaså bör konkurrenslagstiftningen skärpas i alla led av livsmedelshandeln.
4.9 Välfärd och fördelning
Vi socialdemokrater har höga ambitioner när det gäller välfärd och trygghet. Välfärdssamhällets service skall vara tillgänglig för alla. Det skall vara en medborgerlig rättighet för alla att få del av en god barnomsorg, en bra utbildning och en sjukvård som håller hög kvalitet. De som är i störst behov av samhällets stöd skall ha mer än de som inte har samma behov och därmed har möjligheter att klara sig själva.
På detta sätta utjämnas skillnaderna mellan barnfamiljer och andra familjer, mellan unga och gamla och mellan sjuka och friska. Genom att välfärden omfattar alla får även de med relativt goda inkomster ett egenintresse av att stödja grunderna för den generella välfärdspolitiken.
Den kanske största utmaningen under 1990-talet är att klara en god vård och omsorg för de äldre. Sedan 1950 har antalet personer över 80 år ökat från 107 000 till 369 000 år 1990. Fram till sekelskiftet förväntas en ökning med ytterligare 80 000 personer. Den förändrade ålderssammansättningen har stor inverkan på behoven av vård och service. Dessa behov ökar kraftigt med stigande ålder.
Ädel-reformen om ett samlat kommunalt ansvar för vård och omsorg är en god grund för det fortsatta arbetet under 1990-talet. Trygghet, självbestämmande och valfrihet för den enskilde och en helhetssyn i det praktiska arbetet är målen för politiken.
ATP-systemet är ett av världens mest stabila, trygga och rättvisa pensionssystem. Men liksom andra pensionssystem måste det vidareutvecklas och förstärkas. Reglerna måste ses över så att de motsvarar det samhälle vi kommer att ha i framtiden. Det skall finnas ett starkare samband mellan arbetad tid och pension. Sparandet måste främjas och löntagarfondernas kapital fortsätta att vara en del av pensionssystemet. Förändringar av pensionssystemet måste ske med bevarad rättvisa och med hänsyn till att de flesta kvinnor lägger ned ett antal år på viktigt omsorgsarbete i hemmet.
Vi har en bra barnomsorg i Sverige. Under socialdemokratisk ledning har den utvecklats och behoven börjar bli täckta. Vi skall fortsätta att arbeta för en bra barnomsorg åt alla barn. Vi står på barnens sida. Barnen måste ges bästa möjliga förutsättning att växa upp. Då behövs en bra barnomsorg av hög kvalitet som komplement till hemmet. Socialdemokraterna bejakar en vidareutveckling mot större valfrihet i barnomsorgen.
Den svenska välfärdspolitiken har byggts upp under lång tid. Det har varit ett framgångsrikt bygge, men ett bygge som drar stora och ökade kostnader. Det måste löpande ses över och reformeras. Detta är självklart. Inga samhällsbyggen är beständiga. De måste anpassas till förändrade ekonomiska förutsättningar. I alla komplicerade system finns också tendenser till överlappningar, inkonsistenser, luckor mellan delar av systemen och brister.
Den offentliga sektorns transfereringar till hushållen uppgår i år till 327 miljarder kronor eller ca 35 % av de samlade offentliga utgifterna. Reglerna i transfereringssystemen har byggts ut successivt och representerar i dag en svåröverskådlig del av välfärdspolitiken både vad gäller personkrets, ersättningsnivåer, administration och finansiering. Med hänsyn till transfereringarnas stora betydelse för samhällsekonomin och den enskilde är det angeläget att fortlöpande följa systemens utveckling och reformera dem.
Socialdemokratin har inlett ett arbete med att genomföra sådana förändringar, exempelvis genom förbättringar av arbetsmiljöer och genom att prioritera arbetslinjen och aktiv rehabilitering i sjukförsäkringen. Åtgärder som minskar ryggbesvär kan t.ex. ge avsevärda samhällsekonomiska besparingar. Vi anser att detta reformarbete måste fullföljas på ett sammanhållet sätt i syfte att bibehålla och utveckla effektiva och rättvisa system.
De förändringar och förbättringar i välfärdssystemet vi vill åstadkomma har emellertid helt andra utgångspunkter än den borgerliga regeringen. De resurser som finns måste utnyttjas bättre. Verksamheten måste decentraliseras och beslutsfunktioner delegeras. Brukarna av samhällsservicen skall kunna påverka verksamheten. Socialdemokratin är för valfrihet och mångfald. Vi är en frihetsrörelse. Men vi har en annan tolkning av begreppet frihet än moderater och nyliberaler. Vi vill ha valfrihet för alla -- inte bara för några.
Den väg som regeringen har slagit in på leder till ökade klyftor i samhället. Det drabbar de grupper i samhället som är i störst behov av samhällets stöd. De tyngsta bördorna läggs på dem som har svårast att bära dem samtidigt som redan priviligierade grupper får ytterligare förbättringar. Denna orättfärdiga fördelningspolitik är för oss socialdemokrater oacceptabel.
Regeringen är på väg att frångå den generella välfärdspolitiken. Införandet av karensdagar drabbar människor med funktionsnedsättningar. Avskaffandet av delpensionen försämrar möjligheterna att trappa ned arbetsinsatserna inför pensionen. Neddragningen av statsbidragen till kommuner och landsting slår hårt mot de människor som är i behov av sjukvård, hemtjänst och färdtjänst. Bostadspolitiken försämrar tillgängligheten för äldre och handikappade till bostäder och offentliga lokaler. Denna politik kommer att öka behovet av riktade, behovsprövade insatser.
Genom de nedskärningar som sker på ett antal områden -- liksom genom den allmänna ekonomiska politiken -- riskerar vi att mer och mer glida in i ett samhälle där den offentliga sektorn bara svarar för service på en låg nivå och med en kvalitet som majoriteten av medborgarna inte accepterar för egen del, men som skall duga för de sämre ställda.
Attacken mot välfärden består inte främst av enskildheter i regeringens politik utan i summan av delarna. Vi motsätter oss de nedskärningar av välfärden som regeringen föreslår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att med avslag på prop. 1991/92:100 godkänna de riktlinjer för den ekonomiska politiken som föreslås i denna motion,
2. att riksdagen beslutar att med avslag på prop. 1991/92:100 godkänna de allmänna riktlinjer för budgetregleringen som föreslås i denna motion,
3. att riksdagen beslutar att med avslag på punkterna 6 och 8 i hemställan i prop. 1991/92:100, bilaga 1, begära att regeringen skall återkomma till riksdagen med förslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett ekonomisk-politiskt program för arbete och utbildning, som i en första etapp minskar arbetslösheten till cirka 3
%,
5. att riksdagen med avslag på punkt 7 i hemställan i prop. 1991/92:100, bilaga 1, godkänner de riktlinjer beträffande ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken som föreslås i motionen.
Stockholm den 24 januari 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s)