I sin närmast religiösa tro på kapitalism och privatisering tänker regeringen Bildt sälja ut svenska folkets gemensamma egendom. Bl.a. omfattar utförsäljningsplanerna SSAB, Televerket, Vattenfall och de statsägda skogsföretagen, dessutom är den borgerliga linjen att de allmännyttiga bostadsföretagen skall privatiseras.
Bostäder
I England genomförs ett privatiseringsprogram med förskräckande resultat. Privatiseringen av bostadssektorn har inneburit att ett stort och stigande antal människor ruinerat sig och blivit bostadslösa uteliggare. Trots tillgång till facit ligger regeringens privatiseringsplaner fast, trots att denna marknadslösning inte blivit särskilt framgångsrik på marknaden. Det går så pass trögt att regeringens sakkunnige i bostadsfrågor uppmanar fastighetsägarna att sänka priset vid försäljning för bildande av bostadsrätter. Ett tydligare exempel på att privatiseringen är ett självändamål torde vara svårfunnet. I det moderatstyrda Helsingborg verkar marknadskrafterna i helt annan riktning, där är det allmännyttan som köper in privatägda fastigheter. Och man gör det med motiveringen att det är ekonomiskt riktigt och rationellt.
Televerket
Den engelska motsvarigheten till Televerket har privatiserats med stigande priser och försämrad service som resultat, det enda som åstadkommits är att de nya ägarna tjänat pengar på ett närmast otillständigt sätt. Någon nytta för konsumenterna har inte kunnat påvisats. I detta glesbebyggda land har televerket lyckats hålla teletaxorna på den tredje lägsta nivån i världen, trots att man aktivt arbetar med att ge telenätet samma tekniska standard i hela landet.
SSAB
Domnarvets järnverk som är en del av det statliga SSAB ägdes tidigare av det nuvarande STORA. Under den tiden kördes järnverket i botten och skulle inte ha överlevt om inte staten gått in och gjort stora investeringar i verksamheten. Erfarenheterna av privata ägare är därför utomordentligt dåliga i företaget. När nu företaget står som ett av de absolut bästa i Europa, tänker regeringen Bildt på nytt utlämna det till privata vinstintressen. Risken är uppenbar för att privata ägare väljer samma väg som STORA redan tillämpat -- att suga ut så mycket pengar som möjligt -- för att sedan lägga ner verksamheten. Och var på den svenska kapitalmarknaden finns den stabila och långsiktiga ägare som krävs i stålindustrin? En ännu störe risk skulle en försäljning till utländska konkurrenter innebära -- en sådan affär skulle kunna leda till nedläggning för att säkra köparens marknadsandelar. Vi motionärer vänder oss med skärpa emot denna cyniska hantering av människors arbete och trygghet.
Vattenfall
Energiförsörjningen är en av de viktigaste förutsättningarna för Sveriges industriella framtid. Den viktigaste aktören på vår elmarknad är Vattenfall som från årsskiftet är ett fristående statligt bolag som arbetar i full konkurrens. En privatisering av Vattenfall skulle innebära att en av de strategiskt viktigaste naturtillgångarna tillfaller privata intressen, utan att någon som helst nytta kan påvisas uppstå ur vare sig effektivitets- eller konkurrenssynpunkt.
Domänverket m.fl.
Svenska staten äger en mindre andel av skogsmarken än vad den engelska staten gör i respektive land. Ändå är det för mycket för regeringen Bildt. Att sälja ut skogstillgångarna är att göra svenska folket urarva. Och inte heller för denna verksamhet står några effektivitets- eller andra fördelar för folkhushållet att vinna.
Det är motionärernas uppfattning att inget av de berörda privatiseringsprojekten är till nytta för vare sig näringsverksamheten eller det svenska folket och att de bör avvisas av riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avvisar de i motionen berörda privatiseringarna.
Stockholm den 22 januari 1992 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Leo Persson (s) Odd Engström (s)