En internationell lågkonjunktur, kortsiktiga investeringar i företagen samt en felaktig ekonomisk politik har fått till följd starkt stigande arbetslöshetstal och drastiskt ökande varsel. Arbetslösheten hotar nu att nå nivåer som varit otänkbara i vårt land under efterkrigstiden.
Det är utifrån denna bild som regeringens ekonomiska politik som helhet skall ses. Satsningen på att underlätta för kapitalet ger inget hopp för framtiden. Den ekonomiska politiken skall ha en bred inriktning som sätter hela folket i arbete. Det är vidare viktigt att höja kunskaper och vidta åtgärder som befrämjar produktion av varor och tjänster. En vid syn på infrastrukturinsatserna krävs.
ROT-program för nya jobb och ungdomsgaranti
Skall människovärde gå före marknadsvärde krävs att ingen tillåts att slås ut. Därför krävs det extra ordinära insatser för sysselsättning, främst på områden som av utvecklingen blivit eftersatta. Vi vill peka på kommunernas underhåll av bl.a. skolor och VA-nät. Ett s.k. ROT- program på dessa områden vore på sin plats. Likaså är det nu rätt tillfälle att snabba på utbyggnaden av äldre- och barnomsorgen, både genom ökat byggande, utvidgad verksamhet och höjd kvalitet.
För övrigt krävs att ingen kommun skall kunna skylla på bristfällig ekonomi för att inte ta sitt ansvar för ungdomen. Kommunerna skall säkerställas ekonomiska villkor så att alla ungdomar kan få arbete. Ungdomsgarantin bör utvidgas till att gälla alla under 25 år. Vänsterpartiet föreslår att regeringen snarast framlägger förslag om ROT-program och åtgärder för ungdomen samt nödvändiga ekonomiska resurser.
Kostnaden för detta blir ytterst marginell eftersom brist på åtgärder innebär kontantstöd, socialkostnader eller utslagning som i sin tur kostar samhället stora resurser. Arbetslinjen ger samhället vinster, medan varje arbetslös måste betraktas som ett nederlag för samhällssystemet.
Ytterligare 1,3 miljarder till AMS
Vänsterpartiet välkomnar satsningar på arbetsmarknadspolitiken. Trots regeringens förslag saknas likafullt ca 1,3 miljarder kronor, enligt AMS egna beräkningar, för att påbörjade insatser skall kunna fullföljas under våren. Vänsterpartiet föreslår därför att 1,3 miljarder tillförs de arbetsmarknadspolitiska insatserna, främst för åtgärder till ungdomar och långtidsarbetslösa.
Utbildning -- praktik -- beredskapsarbete
Den föreslagna satsningen på utbildning är bra och ingår som en väsentlig del i arbetslinjen. Vad vi efterlyser i ett bredare perspektiv är en stor satsning på ökad kunskap, en teknisk-humanistisk utbildning. Detta ska ha två syften; kunskapsnivån höjs på svensk arbetsmarknad och arbetslösa kan få tillfälle till arbete.
Men vad skall hända när ''man'' är så att säga färdigutbildad? Det får inte leda till att vi har världens bäst utbildade arbetslösa, därför kan man tänka sig att statliga medel ställs till förfogande för tillfälliga beredskapsarbeten och praktikplatser i kommuner och landsting eller i den privata sektorn.
I stället för att den arbetslöse som utbildats efter utbildningen skall erhålla arbetslöshetsersättning eller tvingas till ett uselt socialbidrag borde det finnas möjlighet till tillfälliga beredskapsarbeten eller praktikplatser. Omvandla arbetslöshetsersättningarna till lön/ersättning i tillfälliga beredskapsarbeten eller praktikarbeten.
Det är konstigt att de föreslagna åtgärderna i propositionen inte innehåller åtgärder som exempelvis beredskapsarbeten.
Det finns grupper för vilka arbetsmarknadsutbildning av olika skäl måste te sig mindre meningsfull. Det kan gälla äldre personer som inte har långt kvar till pensionering, yngre ''skoltrötta'' som inte fått en fast förankring på arbetsmarknaden och överhuvudtaget personer som saknar och inte heller kan uppmuntras till en tillräcklig studiemotivation.
Beredskapsarbete ger möjlighet till referenser från arbetslivet, vilket kan vara nog så värdefullt för den som inte kan åberopa någon arbetslivserfarenhet. Här skall inte heller glömmas gruppen flyktingar och invandrare, där utbildning kanske inte alltid är den mest adekvata åtgärden. För andra kan ett beredskapsarbete erbjuda nödvändig stadga och en fast dygnsrytm i tillvaron.
Beredskapsarbete måste kunna komma i fråga när detta framstår som den mest ändamålsenliga åtgärden i det enskilda fallet, men det måste fortfarande påpekas att det skall vara beredskapsarbeten som är meningsfulla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till s.k. ROT-program enligt vad i motionen anförts,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om s.k. ungdomsgaranti,
3. att riksdagen för budgetåret 1991/92 under anslaget B 2 arbetsmarknadspolitiska åtgärder anvisar 1 300 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till utbildning, praktikplatser och beredskapsarbeten enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 19 november 1991 Lars-Ove Hagberg (v) Karl-Erik Persson (v)
1 Yrkande 1 hänvisat till FiU