Elevinflytande
Elevernas inflytande och ansvar i skolan måste stärkas av flera skäl. Det är naturligt att en demokratisk skola måste ge eleverna betydligt större möjligheter att vara med och bestämma över sin skola. Decentraliseringen av ansvar får inte leda till att lärare och rektorer ges större makt på elevernas bekostnad. Tvärtom måste eleverna ses som medarbetare på skolan och få ta sin del av det decentraliserade ansvaret.
Åtskilliga studier visar att eleverna önskar mer inflytande över sin situation både när det gäller trivsel, ordning, undervisningens innehåll och arbetssätt. De sämsta möjligheterna till inflytande har eleverna vad gäller undervisningen. Det är samtidigt här som eleverna har redovisat störst önskan om ett vidgat inflytande.
I klassrummet
Elevernas möjligheter att påverka undervisningen och sin egen arbetssituation är nära förknippade med de arbetsformer som används i gymnasieskolan. Enligt vänsterpartiet måste elevinflytandet öka dels av demokratiska skäl, dels därför att det krävs för att undervisningen skall ge bra resultat. I den kreativa process som inlärning och kunskapsutveckling är spelar eleven själv huvudrollen och måste själv vara delaktig. Det går inte att tvinga på någon kunskap, den kunskap som eleven själv har efterfrågat är den kunskap som har det största värdet.
Vänsterpartiet har tidigare krävt att de kommande läroplanerna skall betona vikten av elevaktiva och demokratiska arbetssätt i undervisningen. Nu har läroplanskommittén fått sina direktiv och där framgår att det skall finnas centrala riktlinjer om sådana arbetsformer i skolan som innebär elevinflytande och elevansvar. Detta välkomnas av oss.
Den viktigaste enheten i skolan är klassen och därför är det av största vikt att klassrumsdemokratin utvecklas. Eleverna måste ges reella möjligheter att tillsammans påverka sin gemensamma situation, att tillsammans med lärarna planera och utforma undervisningen och ha ett forum, där de kan diskutera gemensamma angelägenheter och nya idéer. Klassrumsdemokratin är en förutsättning för att lärare och elever skall kunna skapa en atmosfär av ömsesidig respekt och förståelse. I arbetet med att utveckla klassrumsdemokratin spelar klassråden en avgörande roll.
Vänsterpartiet har bl.a. i samband med att riksdagen behandlade ansvarspropositionen (1990/91:18) krävt att elevernas rätt till inflytande skall lagfästas. Nu föreslår regeringen en portalparagraf i skollagen som tydligt markerar elevernas rätt till inflytande över sin utbildning och vi noterar med tillfredsställelse att vårt krav nu tillgodoses.
Läromedel
Regeringen föreslår i propositionen att den nuvarande objektivitetsgranskningen av läromedel i samhällsorienterande ämnen liksom fastställandet av basläromedel skall upphöra. I stället skall det nya skolverket ha som en huvuduppgift att ansvara för en nationellt sammanhållen och samordnad uppföljning och utvärdering av skolans verksamhet.
Läroböckerna har alltjämt en central plats i undervisningen. Studier visar att de står för det mesta av innehållet och definierar vad som är viktigt att kunna. Flera studier visar att eleverna sitter den mesta tiden tillsammans i klassrummet och lyssnar på läraren eller löser likadana uppgifter. Grupparbete liksom verkligt individuella uppgifter är undantag. Ännu mer ovanligt är fältstudier eller projektarbeten. Eleverna får sin kunskap huvudsakligen genom läroboken och läraren. Det är läraren som talar, medan eleverna sitter tysta eller svarar på frågor.
Vi vill se en utveckling i skolan där ensidig katederundervisning och läroboksberoende ersätts med elevaktiva och undersökande arbetssätt, en mångfald av läromedel, en kritiskt granskande undervisning och studiebesök. Vi accepterar regeringens förslag att granskningen av läromedel i sin nuvarande form upphör. Men vi kommer noga att följa den kommande utvärderingen av skolans verksamhet och är inte främmande för att föreslå andra centrala åtgärder om det visar sig nödvändigt för att garantera mångsidighet i undervisningen.
Central reglering av elevernas inflytande
Formerna för elevernas inflytande utformas bäst lokalt. Det gäller även elevernas inflytande över de beslut av mer övergripande karaktär som rör skolan och skolarbetet.
Med regeringens förslag försvinner flera centralt reglerade konferenser, utom skolkonferensen i gymnasieskolan, som hittills funnits i skolan. Det kan innebära antingen att elevinflytande och samarbete mellan lärarna i nya och mer aktiva former får chans att blomma upp. Men det kan också innebära att de möjligheter som idag finns försvinner utan att ersättas av andra.
Vänsterpartiet accepterar den föreslagna avregleringen och förutsätter att man lokalt finner än bättre former. Men vi vill inte utesluta att centralt reglerade konferenser kan komma att krävas om det vid den kontinuerliga utvärderingen och uppföljningen visar sig att de nuvarande konferenserna inte ersätts av andra former för samarbete och diskussion.
Samverkan skola -- barnomsorg
Samverkan mellan förskola och skola och mellan skola och skolbarnomsorg har successivt utvecklats. Det har på en del håll inneburit vissa konflikter mellan de skilda traditionerna, men verksamheten har utvecklats och kvalitén har höjts. Denna samverkan måste ytterligare utvecklas utifrån en gemensam helhetssyn på barnen. Barnens behov måste komma i första hand när formerna för denna samverkan utvecklas. Barnets utveckling är en helhet som inte utan vidare kan separeras i skilda organisationsformer eller hänvisas till skilda personalkategorier.
Regeringen skriver i propositionen att verksamhetsformerna i skolan och barnomsorgen växer samman. Detta gör, menar man, att skolan nu har bättre förutsättningar att ta sig an yngre barn. Även om utvecklingen går mot att skillnaderna mellan skola och barnomsorg minskar så är skolan, enligt vår mening, ännu inte mogen att ta emot hela årskullar med sexåringar.
Det är angeläget att påskynda en fortsatt utveckling av samverkan mellan barnomsorg och skola. Diskussionen om sänkt skolpliktsålder måste utgå från barnens behov och inte urarta till ett gräl om fördelar och nackdelar med skola respektive förskola. Att, som regeringen gjorde i höstas, låta sexåringarna få en framträdande plats i ett krispaket för att hejda valutautflödet ur landet är direkt förkastligt.
Gemensam organisation
Vänsterpartiet anser att barnomsorg och skola bör omfattas av ett gemensamt måldokument. Vi tror att en gemensam lokal organisation för barnomsorg och skola, som nu är möjlig genom tidigare beslut om frihet i den kommunala nämndorganisationen för skola och socialtjänst, kommer att underlätta samverkan mellan barnomsorg och skola. Men det krävs också en samordning på central nivå. Vänsterpartiet har i en partimotion i januari föreslagit att barnomsorgen överförs från socialtjänstlagen till skollagen och tillsynen av barnomsorgen flyttas från socialstyrelsen till det nya skolverket.
Det är viktigt att ansvaret för barnomsorgen så snabbt som möjligt överförs till det nya skolverket för att kunna bli en naturlig del av den struktur och kompetens som nu kommer att byggas upp i det nya verket. När vi har ett gemensamt måldokument för barnomsorgen och skolan blir det naturligt att skolverkets uppföljning, utvärdering och fältorganisation även omfattar barnomsorgen. Men det finns betydande nackdelar med att vänta tills detta dokument finns färdigt och antaget. För att undvika att barnomsorgen i framtiden blir en ''bisyssla'' i det nya skolverket bör barnomsorgen finnas med som en naturlig del av det nya verkets ansvarsområde redan från början. Inte minst viktigt är att den fältorganisation som skall byggas upp även tar hänsyn till de behov av kvalitetskontroll och uppföljning av centralt fastställda mål som finns inom barnomsorgen.
Flexibel skolstart
Vi menar att det är möjligt att skapa en obligatorisk verksamhet för sexåringarna, eventuellt även för ytterligare åldersgrupper, som tar till vara och för samman det bästa från förskolans praktik och pedagogik med lågstadiets arbetssätt. Det är enligt vår uppfattning en dålig lösning att låta sexåringarna pressas in i den befintliga årskurs 1 utan att först genomföra förändringar av skolan.
En förändrad första årskurs i skolan bör utgöras av en integrering av förskola och skola där förskollärare och lågstadie-/grundskollärare arbetar tillsammans. Viktiga erfarenheter från den verksamhet som redan idag finns för sexåringarna bör utgöra grund för en sådan första årskurs. För att det skall bli möjligt måste både lågstadie- /grundskollärare och förskollärare erbjudas relevant fortbildning.
Vi avvisar regeringens förslag att redan till hösten låta åtskilliga sexåringar börja i en skolorganisation som inte är avpassad för deras behov. Det innebär att vi nu avslår regeringens förslag till ändring av skollagen när det gäller alla barns rätt att börja skolan ett år före skolpliktsåldern. Vi är också skeptiska till resonemanget om flexibel skolstart eftersom vi ser en risk att när skolan inte klarar av att tillgodose de ett år yngre barnens behov så kan man avhända sig ansvaret och hänvisa dem tillbaka till barnomsorgen.
Avskaffa stadieindelningen
Uppdelningen av grundskolan har alltmer spelat ut sin roll. När vi nu äntligen har en grundskollärarutbildning som är avpassad för grundskolan har en omfattande kompletteringsfortbildning kommit igång för att ge de befintliga lärarna en breddad kompetens. Begrepp som lågstadie-, mellanstadie- eller högstadielärare kommer successivt att försvinna.
Samtidigt har en läroplanskommitté nyligen tillsatts för att arbeta fram ett gemensamt måldokument för skola och barnomsorg utifrån en helhetssyn på barnen. I det läget framstår det som otidsenligt att behålla den gamla stadieindelningen i grundskolan. Vi föreslår att stadieindelningen avskaffas.
Ett mångkulturellt land
Det framtida Sverige är ett mångkulturellt land. Våra invandrare och flyktingar, och i än större utsträckning deras barn, är i det perspektivet en stor tillgång. Tvåspråkighet och kulturell kompetens kommer att efterfrågas både i näringslivet och i samhället i övrigt. Inom många yrken är tvåspråkighet en viktig merit och än viktigare blir den i framtiden. En fungerande hemspråksundervisning är en framtidsinvestering.
Hemspråksundervisning
Totalt i grundskolan finns 120 olika språk representerade varav undervisning bedrivs i 82. De största språken är finska, spanska, arabiska och persiska. Det finns ca 100 000 elever i grundskolan som har ett annat hemspråk än svenska hösten 1990. Av dessa deltog 65 procent i hemspråksundervisning. I gymnasiet var det 48 procent som deltog i hemspråksundervisningen.
Hemspråksundervisningen består av två delar; dels undervisning i hemspråket som ämne, dels studiehandledning på hemspråket i andra ämnen. När man talar om invandrarundervisningen i skolan så avses både hemspråksundervisningen och undervisningen i svenska som andra språk (Sv2). Undervisningen i Sv2 är obligatorisk medan eleven frivilligt väljer hemspråksundervisning.
Hemspråksundervisning på lördagar?
Regeringen föreslår i propositionen att skollagens regler om skolpliktens omfattning ändras så att det blir möjligt att förlägga undervisning i hemspråk och andra icke- obligatoriska inslag i utbildningen till lördagar.
För att hemspråksundervisningen skall kunna ske på ett bra sätt krävs att elevens hemspråkslärare och ordinarie lärare samarbetar, det är bara på så vis eleverna kan få en relevant studiehandledning av sin hemspråkslärare. Det är därför viktigt att samarbetet mellan lärarna underlättas. Om hemspråksundervisningen i stället förläggs till lördagar så kommer det nödvändiga samarbetet att försvåras.
Undervisning i hemspråk är inte obligatoriskt. Vi menar att det inte får tas som intäkt för att särbehandla hemspråksundervisningen och ge den undervisningen sämre villkor än annan undervisning i skolan. Riksdagens utbildningsutskott har nyligen, i betänkandet 1990/91:UbU7, enhälligt sagt följande:
Avslutningsvis vill utskottet stryka under att hemspråksundervisningen självfallet bör ha samma ställning som undervisningen i andra ämnen i skolan och därvid ges likvärdiga arbetsmöjligheter.
Vi delar den uppfattning som ett enhälligt utbildningsutskott nyligen ställt sig bakom. Vi föreslår därför att riksdagen avslår regeringens förslag om sådan ändring av skollagen att undervisning i hemspråk och andra icke-obligatoriska inslag i utbildningen kan förläggas till lördagar.
Elevernas rätt till undervisning
Rätten till hemspråksundervisning skall grundas på den enskilde elevens behov av språkstöd. Barnet skall för att få rätt till hemspråksundervisning ha grundläggande kunskaper i hemspråket. Vidare skall minst en vårdnadshavare använda hemspråket som ett dagligt umgängesspråk med barnet. Rätten till hemspråksundervisning motsvaras av en skyldighet för kommunerna att anordna undervisning för de elever som behöver och önskar det. Den skall ges i den omfattning som fordras för att täcka elevens behov.
Regeringen föreslog i årets budgetproposition en sänkt ambitionsnivå genom att ange ''en rimlig minsta gruppstorlek'' i ett hemspråk till fem elever. Skolministern har dragit parallellen till minsta gruppstorlek för anordnande av tillval i tyska och franska i grundskolan. Vi menar att denna jämförelse haltar betänkligt. De språkliga tillvalen är två till antalet, hemspråksundervisning sker idag i 82 språk.
Kommunerna föreslås inte längre vara skyldiga att anordna hemspråksundervisning om det inte går att åstadkomma undervisningsgrupper om minst fem elever. I praktiken kommer det att innebära att många elever inte har någon ''rätt'' till hemspråksundervisning, särskilt gäller det de elever som bor i glest bebyggda kommuner eller talar ett ''litet'' språk.
Vi föreslår att någon minsta rimliga gruppstorlek inte skall fastställas som gräns för kommunernas skyldighet att anordna hemspråksundervisning.
Val av skola
Regeringen föreslår i propositionen att utgångspunkten skall vara att grundskoleelever placeras i en skola i hemkommunen som ger eleven så kort skolväg som möjligt. Önskemål om placering i viss skola skall beaktas så långt det är möjligt utan att man åsidosätter andra elevers berättigade krav på en placering nära hemmet. Detta är helt i linje med vänsterpartiets politik.
Alla elever i landet skall ha rätt att gå i en bra skola där utbildningen är likvärdig oberoende av elevens sociala bakgrund, klasstillhörighet eller var i landet eleven bor. Detta är en oavvislig målsättning för vänsterpartiet. Önskemål om att få gå i en speciell skola skall tillgodoses så långt det är möjligt utan att det drabbar någon annan elev. Huvudregeln måste vara att en elev aldrig skall kunna ''knuffas bort'' från den skola som ligger närmast bara för att många andra barn vill gå i den skolan. Den bästa garantin för att alla elevers önskemål skall kunna tillgodoses på bästa sätt är naturligtvis att utbildningen är likvärdig och bra i varje skola i landet.
De förslag om att skolorna skall konkurrera om eleverna för att de sämsta skolorna skall ''slås ut'' ur systemet, som ibland förekommer i debatten, måste enligt vår mening betraktas som en orealistisk nyliberal dröm som saknar förankring i skolverkligheten.
Skolmaten
För att kunna växa, vara aktiva, hänga med och lära sig behöver eleverna näringsriktig och aptitlig mat i skolbespisningen. Undersökningar visar att svenska barns matvanor är alarmerande dåliga. Många barn äter ingen annan lagad mat under dagen än den som serveras i skolan. Den förändrade familjestrukturen och den höga andelen kvinnor i förvärvsarbete har förstärkt behovet av att familjerna måste kunna lita på att barnen får bra, näringsriktig och aptitlig mat i skolan.
Tyvärr är standarden på skolmaten ibland mycket låg. Skolmåltiderna har i flera kommuner fått känna av kraftiga besparingar. Det har lett till att maten blivit sämre och ofta inte uppfyller den tredjedel av dagens näringsbehov som eleverna på hemkunskapslektionerna får lära sig att den bör innehålla.
Skolmåltiderna bör förbättras. Vi vill återigen föra fram vänsterpartiets förslag om att skolmåltiderna skall ses som en nödvändig resurs i skolan och därför regleras i skollagen.
Vi föreslår därför att det i skollagen skrivs in att eleverna utan kostnad ska ha tillgång till skolmåltider motsvarande minst en tredjedel av det dagliga näringsbehovet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan mellan skola och barnomsorg,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om ändring av skollagen när det gäller sexåringars rätt att jämställas med skolpliktiga barn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av stadieindelningen i grundskolan,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om ändring av skollagen så att undervisning i hemspråk och andra icke- obligatoriska inslag i utbildningen kan förläggas till lördagar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minsta rimliga gruppstorlek för anordnande av hemspråksundervisning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnadsfria skolmåltider.
Stockholm den 16 april 1991 Ylva Johansson (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v) Margó Ingvardsson (v) Innehåll Elevinflytande5 I klassrummet5 Läromedel6 Central reglering av elevernas inflytande6 Samverkan skola--barnomsorg7 Gemensam organisation7 Flexibel skolstart7 Avskaffa stadieindelningen8 Ett mångkulturellt land8 Hemspråksundervisning8 Hemspråksundervisning på lördagar?9 Elevernas rätt till undervisning9 Val av skola10 Skolmaten10 Hemställan11