Säkrare vägar ger säkrare trafik. Olyckor kan dessvärre aldrig undvikas helt, men med utyttjande av den teknik som finns, och som blir alltmer sofistikerad, kan man nå långt.
Vem kan värdera ett människoliv? Vad vi vet är att en trafikolycka utan svåra personskador i genomsnitt kostar samhället cirka 700 000 kronor.
Utvecklingen inom industrin går snabbt mot allt mindre lagerhållning. I takt härmed ökar behovet och betydelsen av snabba och säkra transporter.
Klimatet i Sverige, framför allt i kustområdena, innebär under vinterhalvåret stora och hastiga växlingar mellan torrt och halt väglag.
Vägverket har under senare år på ett föredömligt sätt sökt utnyttja all tillgänglig väderinformation och all den teknik som kunnat anskaffas.
De s.k. VVIS-stolparna, cirka 500 till antalet, som finns utplacerade på väderkänsliga platser, lämnar till tjänstgörande på det lokala vägverket information om marktemperaturen, lufttemperaturen 2 meter över vägbanan samt den relativa luftfuktigheten. De skulle kunna kompletteras med fryspunkts- och restsaltgivare.
Dessa stolpar ger vägverkets personal möjlighet att snabbt salta den berörda vägsträckan. Problemet är att vägtrafiken inte nås av informationen om inträffad blixthalka.
I Kanada finns ljustavlor som för trafikanterna anger temperaturen i luften och på vägbanan. Det borde finnas möjlighet att t.ex. komplettera vägverkets VVIS-stolpar med någon form av ljustavlor som -- i likhet med vad som är fallet i Kanada -- omedelbart skulle varna för blixthalka.
Det är självfallet angeläget att SMHI ges möjlighet att med fler satelliter kunna ge tätare besked till vägverket om de snabba väderförändringar som inträffar framför allt i västkustområdet.
Ett ytterligare komplement till VVIS-stolparna är naturligtvis varningsskyltar vid de mest utsatta ställena.
Det är en självklarhet att vägverket måste ges väsentligt ökade möjligheter att bryta lokalradions sändningar för i synnerhet varning för blixthalka. Även TV måste utnyttjas i högre grad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för ökad trafiksäkerhet.
Stockholm den 25 januari 1991 Lars Ahlström (m)