Inledning
Sedan mitten av 70-talet har antalet MC-stölder och bilstölder årligen ökat kraftigt i antal. Som exempel kan nämnas att 1987 stals närmare 2.500 motorcyklar och 1990 stals 50.000 bilar i Sverige. Värdet av dessa tillgrepp rör sig om belopp i storleksordningen 5--6 miljarder kronor.
En av många anmärkningsvärda faktorer i sammanhanget är att 45 procent av de stulna motorcyklarna aldrig anträffats. För bilar är motsvarande siffra cirka 7--8 procent. En annan intressant faktor är att under hela 80- talet har stöldtoppen för MC legat i månaderna aug./sept., dvs när MC-säsongen närmar sig sitt slut.
Det finns goda skäl att anta att bakom många MC- och bilstölder döljer sig försäkringsbedrägerier, det vill säga att stölderna är arrangerade i syfte att utkvittera kontant ersättning från försäkringen och kanske dessutom sälja det ''stulna'' fordonet utomlands eller till ''exportörer'' av stulna fordon.
I denna motion avser jag att peka på några förhållanden som visar på en omfattande kriminalitet främst mot fordon. Några åtgärder av tämligen enkelt slag skulle begränsa och avsevärt försvåra denna kriminalitet och samtidigt medföra betydande besparingar för försäkringstagarna.
Centrala bilregistret
Centrala bilregistret (CBR) utgör kunskapsbanken och servicen till alla myndigheter och enskilda när det gäller fordon och deras ägare. Men CBR är också en oundgänglig del av bedragarens arbetsverktyg och skulle om några hinder restes avsevärt försvåra den omfattande fordonskriminaliteten.
1972 överfördes länsstyrelsernas bilregister till ett centralt datoriserat register i Örebro. Redan vid tillkomsten fanns det kritiska röster mot att bilens chassinummer kom att placeras på de nya registreringsskyltarna, men denna kritik tystades ner, det ansågs vara av större betydelse att polisen vid sina kontroller kunde avläsa fordonets identitet också på registreringskylten. Belackarna fick såvitt vi nu kan se rätt i sin kritik och sina farhågor.
Chassinummerproblemet
Chassinumret är bilens och motorcykelns ''hjärta'' och omkring denna ''identifieringsmärkning'' bygger fabrikanten upp bilen eller motorcykeln. Med chassinumret som utgångspunkt kan man få fram alla uppgifter om ett fordon. Exempel på sådana uppgifter är ägare, skattat/oskattat, försäkrat/oförsäkrat, motornummer, växellådsnummer, alla tekniska uppgifter för att kunna tillverka exv nyckel till bilen (nyckelkoden).
Trots chassinumrets centrala roll är det exv inte otillåtet att förfalska eller helt enkelt stansa in ett nytt chassinummer. Det kan alltså vem som helst göra genom att inköpa en sifferstanssats i en järnaffär. Ej heller är det otillåtet att ändra bilens motornummer. Detta är den centrala utgångspunkten för denna kriminalitet, fordons identitet kan helt legalt ändras och därmed kan man varaktigt frånhända målsägaren hans rätt.
Branschen har försökt att öka kontrollen över den här delen, dock utan att röna något stöd från statsmakten. När situationen hårdnat i Sverige har ligorna begett sig utomlands och genom innehav av chassinummer där kommit åt nycklar eller andra uppgifter som behövts för brottet. I andra länder är chassinummer och ägarens adress med flera uppgifter inga offentliga handlingar. Som exempel kan nämnas att en bilnyckel internationellt betalas med 500$.
Offentlighetsprincipen i fordonsregistret
I vårt land är denna princip till skada för bilägaren/MC- ägaren genom att en tjuv i bilregistret får tillgång till alla de uppgifter han behöver för att planera och sedan stjäla bilen/MC:n.
De uppgifter som nu finns i bilregistret och som är tillgängliga för allmänheten bör vad avser ägarens namn och adress samt motor- och chassinummer endast vara tillgängliga för polis, försäkringsbolag och bilens ägare.
Sammanfattningsvis bör regeringen överväga att kriminalisera förfarandet att ändra chassinummer och motornummer, liksom att regeringen bör överväga att sekretessbelägga vissa uppgifter i bilregistret enligt vad som anförts ovan. Som konsekvens härav skall chassinumrets placering på bakre registreringsskylten avvecklas.
Ändring/nystansning av chassi/ram och motornummer bör åläggas Svensk Bilprovning att utföra med märkesskyddade stansar. Ändringen skall därefter genom bilprovningens försorg införas i CBR. Endast Svensk Bilprovning skall ha rätt att förstöra och ändra chassi/ram eller motornummer. Det bör ankomma på regeringen att utfärda lagförslag till riksdagen.
Motornumret
Motornumret saknas i dag i CBR. Detta innebär att bedragaren endast behöver ändra chassinummer för att identiteten på fordonet skall helt bytas. Därest även motornummer skulle finnas tillgängligt i CBR skulle detta väsentligen komplicera identitetsbytet.
Regeringen bör föranstalta om att även motornummer läggs in i CBR.
Polisanmälan
Ett avgörande led i försäkringsbedrägeriet främst vad avser fordon är konfirmationen av ett ägande genom polisanmälan, eller vidimerandet av förlust genom stöld i en polisanmälan. Genom just denna handling inträder ett bekräftande och gärningsmannen får rättsinstansen på sin sida och kan därigenom med lätthet genomföra sitt brottsliga uppsåt.
Polismyndigheten saknar, vilket gärningsmannen vet, möjlighet att innan anmälan utfärdas i grunden utreda olika förhållanden som skulle kunna avslöja en falsk anmälan. Polisen måste förlita sig till ''målsägarens'' uppgifter och överlämna till försäkringsbolag att i efterhand avslöja brottsligt uppsåt.
På grund av polisanmälans centrala betydelse bör just denna handling såvitt den upprättas på medvetet falskt lämnade uppgifter straffrättsligt särbehandlas. Som ett led i att få ett bättre grepp om bedrägeriernas utveckling bör en särskilt stark straffsanktion åläggas falsk polisanmälan. Detta brott finns i Brb, men bör brytas ur sin nuvarande lagparagraf och åsättas ett straff liknande det som gäller för mened.
In- och utförsel
Det finns goda grunder att misstänka att Norden utgör en enhetlig hälarmarknad för i Sverige tillgripna fordon och fordonsdelar. De betydligt högre priserna i våra grannländer är en sådan orsak.
Att exv föra ut en bil eller MC eller delar till sådana fordon och sedan offentligt införa dem igen gör att dessa kan ''tvättas'' rena och genom identitetsbytet i det andra landet få en helt igenom korrekt identitet, till yttermera visso styrkt genom införselhandlingen, och därefter kan de återförsäljas här i landet.
Om rutinerna skärptes vid in- och utförsel genom registrering vid utförseln skulle problemen och riskerna vid införseln avsevärt stiga och utgöra en hämsko på många bedragare.
Det bör ankomma på regeringen att se över rutinerna vid utförsel och införsel främst av delar till motorfordon.
Hittegodslagstiftningen
Även hittegodslagstiftningen har kommit att användas såsom ett utomordentligt arbetsredskap vid tillgreppsbrott. För att enkelt åskådliggöra förfarandet kan en tämligen vanlig båtstöld användas som ex. En typ av stöld som varit vanlig under 80-talet.
Exempel
I slutet av oktober och början av november utser gärningsmannen en båt som han vill tillgripa. Han kapar loss båten och för den ett stycke från dess uppläggningsplats och in i ett annat polisdistrikt. Han kontaktar därefter polisen och uppger att han hittat båten vid fiske och polisen tar båten till en uppläggningsplats.
Har gärningsmannen tur upptäcks inte stölden förrän i april och när 6 månader förflutit tillfaller båten gärningsmannen. Han kan nu lugnt upplägga båten vid den båtklubb där den stals och förklara för den rättmätige ägaren att han nu är den nye lycklige innehavaren.
Om båtstölden upptäcks innan 6 månader förflutit brukar beskrivningen av båten vara så pass vag att denna anmälan och hittegodsanmälan inte träffar varann och båten byter även i detta sammanhang ägare.
Som framgår av detta exempel finns det nu starka skäl som talar för en översyn av hittegodslagstiftningen mot bakgrund av den allt frekventare användningen av denna i brottsligt sammanhang. Regeringen bör se över lagen om hittegods och återkomma till riksdagen med förslag om ändringar som försvårar tillgrepp och stärker målsägarens rätt.
Godtrosförvärvet
En annan lagstiftning som vanligen utnyttjas av den mer organiserade kriminaliteten är godtrosförvärvet. Detta är en gammal hävdvunnen regel som i svensk rätt formaliserats och kommit att bli speciell för just vårt land. I äldre tider från vilken regeln härstammar avsåg den att skydda äganderätten exempelvis vid auktioner och dylika förvärv.
Tiderna har måhända sprungit ifrån godtrosförvärvet och numera har lagen fått en allt mindre betydelse och en översyn av denna skulle nu kunna anses vara nödvändig. Lagregeln används frekvent för tillgrepp av främst fordon men även av annat värdegods. För att åskådliggöra hur man använder godtrosförvärvet skall jag redovisa en vanlig händelse tagen ur verkligheten.
Exempel
En yngre man i en Stockholmsförort engagerar en annan person för att skaffa honom en tämligen dyr bil. Mannen som engageras går in på en bilfirma och väljer ut en nästan ny Volvo. Han pratar lite med försäljare och provsitter bilen. I handskfacket tar han reservnyckeln. Han antecknar bilens nummer och chassinummer på bakre registreringsskylten och avvaktar någon vecka varefter han vänder sig till bilregistret och får namn och adress på den nye ägaren.
Eftersom han nu har nyckel till bilen åkar han till adressen och hämtar den. Han åker nu hem till beställaren och denne tar nu på sitt bankkonto ut cirka 75.000 kronor. Han får ett kvitto av gärningsmannen (falskt namn). Gärningsmannen får några tusen kronor för besväret.
Mannen som beställt bilen ringer nu upp sitt försäkringsbolag och vill försäkra sin nya bil. Han får då veta att bilen är stulen. Han vänder sig skräckslagen till polisen och anmäler att han köpt en bil och att denna är stulen. Bilen omhändertas av polis och tre dagar senare efter utredning avhämtar han sin bil och, visar det sig, ca en vecka senare säljer han denna bil för över 110.000 kr.
Frånsett lite besvär och utgiften till tjuven har han på ca en vecka skattefritt skaffat sig 100.000 kronor. De 75.000 han tog ut för att visa utgiften vid det billiga köpet återinsätts visar det sig senare. Brottet är fullbordat.
Exemplet visar hur elegant godtrosförvärvet skyddar en gärningsman som i ett annat land aldrig hade kunnat utföra den här typen av transaktion.
Regeringen bör se över denna regel och skärpa kravet på den som av enskilda personer köper värdefullt gods. Man bör sikta på att tunna ut godtrosförvärvsskyddet vid köp från tidningsannonser och bibehålla det stärkt vid köp på auktoriserade auktionsfirmor och bilförsäljare med flera som i yrkesverksamhet bedriver handel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kriminalisering av borttagande eller ändringar av chassinummer och motornummer på motordrivna fordon,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kravet på att endast Svensk Bilprovning får utföra sådana ändringar som i första att- satsen omnämns och att dessa ändringar skall företas med skyddade stansar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppgifterna i CBR ej skall anses vara offentlig handling och att dessa endast skall vara tillgängliga för polis, försäkringsbolag och ägaren av fordonet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att motorfordons motornummer skall införas i CBR,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla chassinummerstansningen på motorfordons bakre registreringsskylt,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en särskild lagregel för falsk polisanmälan med en påföljd svarande mot menedsbrottet,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en skärptare kontroll vid in- och utförsel av motorfordon och delar till sådana,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av lagen om hittegods,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av regeln om godtrosförvärv.3]
Stockholm den 24 januari 1991 Göran Ericsson (m)
1 1990/91:Ju646 2 1990/91:Sk705 3 1990/91:L914