Cykel är ett bra kommunikationsmedel och cykelåkning bör uppmuntras. Från miljösynpunkt är det viktigt med begränsning av biltrafik. I tätbebyggt område är cykelåkning ett bra alternativ. I friskvårdssammanhang är cykling också ett värdefullt komplement till övriga sysselsättningar.
Cyklingen har dock vissa negativa sidor. I Sverige skadas 30 000--40 000 cyklister årligen och ett hundratal dödas. Risken är givetvis att en ökning av cykelåkandet kommer att medföra fler personskador. Det är därför viktigt att man från statsmakternas sida vidtar åtgärder för att minska både olycksrisken och personskador. En viktig åtgärd när det gäller personskaderisken är skallskadepreventionen i form av ökad hjälmanvändning. För skolbarn är det utomordentligt viktigt att få ökad hjälmanvändning vid cykelåkning. Dessa preventiva åtgärder skulle förvisso, förutom stort mänskligt lidande, bespara samhället stora vårdkostnader.
Initiering av en hjälmkampanj bland skolbarn är ytterst angeläget. Trafiksäkerhetsverket (TSV) och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) har ansvaret för trafiksäkerhetsinformationen. I TSVs trafiksäkerhetsprogram har de oskyddade trafikanterna varit en prioriterad grupp i informationsavseende under flera år. Runt om i landet finns många bra initiativ som bör spridas för att öka användningen av cykelhjälm. Andra förslag som skulle kunna övervägas är en ekonomisk stimulans för hjälmköp.
Utöver detta bör följa en kontinuerlig forskning och utredning på hjälmområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om cykelhjälmskampanj bland skolbarn.
Stockholm den 22 januari 1991 Lena Boström (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Ulla Pettersson (s) Sverre Palm (s) Gunnar Thollander (s)