Allt fler fordon utrustas med telefoner för att underlätta arbetet och för att man lättare skall kunna nå personer med icke fast arbetsplats. Att kunna nå andra och själv nås under bilresa är praktiskt och rationellt. Stora tidsvinster kan göras genom att visst arbete kan utföras och information utbytas t.ex. om en handikappad blir stående och behöver hjälp. Från trafiksäkerhetssynpunkt ligger det dock en fara i att föraren under samtalets gång inte helt kan koncentrera sig på trafiken och framförandet av fordonet. Särskilt distraherande måste det naturligtvis vara att slå numret.
Trafiksäkerheten i samband med användning av biltelefon måste uppmärksammas i högre grad än vad som sker i dag. Särskilt under körning inom tätort torde telefonerandet vara en säkerhetsrisk. Samtal under körning i intensiv tätortstrafik borde inte förekomma. Högtalartelefon som frigör händerna för ratt och växel är ett från trafiksäkerhetssynpunkt bättre alternativ. Tyvärr är de inte så vanliga.
Det är inte tillräckligt att som i utskottets betänkande 89/90:TU5 konstatera att TSV följer frågan. Innan det händer någon större olycka bör TSV få i uppdrag att organisera en informationskampanj om faran vid användning av mobiltelefon i tätortstrafik. Vidare bör varje utredning om trafikolyckor ta upp frågan om föraren talat i telefon vid olyckstillfället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om eventuell trafikfara vid användning av mobiltelefon i tätortstrafik.
Stockholm den 21 januari 1991 Charlotte Branting (fp) Barbro Sandberg (fp)