Trafiksäkerhetsverket (TSV) meddelade år 1981 nya föreskrifter om stänkskydd på bl.a. motorfordon. Reglerna innebär bl.a. att tidigare krav på att personbilar skall ha s.k. stänklappar bakom bakhjulen inte längre gäller för fordon med visst överhäng bak, d.v.s. personbilar i vanligt utförande.
Motiveringarna för beslutet var bl.a. anpassning till gällande EG-direktiv resp. att långt neddragna stänkskydd kunde medföra en ökning av det siktreducerande stänket runt bilen, särskilt vid höga hastigheter.
Trafikutskottet hänvisade i betänkande 1990/91:TU 5 ånyo till denna snart tio år gamla iakttagelse, vilken trots stark kritik från flera håll ännu inte blivit föremål för någon ny prövning.
En rad omständigheter talar entydigt för att stänkskydd på personbilar omgående borde återinföras, i första hand av trafiksäkerhetsskäl. Förhållandena på de svenska vägarna under vintertid liksom under vår- och höstbruket i jordbruksbygderna är väl kända. Väglaget är då ofta sådant att svåra siktproblem uppstår, då bilar utan stänklappar gör omkörningar. Stenskott är ytterligare en högst påtaglig riskfaktor som minskar trafiksäkerheten.
Argumentet att en eliminering av stänkskydden skulle ha sänkt kostnaderna för bilar i konsumentledet är också, sett i ett perspektiv av flera års erfarenheter, ohållbart. I själva verket har bilförsäljarna tagit just slopandet av bestämmelserna om stänkskydd till intäkt för att ta ut ytterligare åtminstone 500 kronor med hänvisning till att man ju måste visa hänsyn till sina medtrafikanter. Ett flertal rapporter och åtskilliga klagomål från en bred allmänhet visar också klart och entydigt att en växande opinion kräver återinförande av bestämmelserna om stänkskydd.
Inte heller hänvisningen till behovet av anpassning till enhetliga regler inom EG är relevant. Trafikreglerna är ingalunda enhetliga ute i Europa. I vissa länder råder förbud att köra med dubbade däck. Andra länder har förbjudit saltning av vägarna, och i en del länder får man inte köra med varselljus.
Ser man till helheten talar sålunda starka trafiksäkerhetsskäl och en stark folklig opinion för ett återinförande av bestämmelser om stänkskydd på personbilar. Det är helt orimligt att bilimportörernas motstånd till sådana regler, under hänvisning till dåligt underbyggda kalkyler om merkostnader, skall få utgöra hinder för att vi skall kunna uppnå bästa möjliga trafiksäkerhet på våra vägar.
För andra året i rad hänvisar trafikutskottet till underhandsuppgifter från TSV, innebärande att en arbetsgrupp inom FN:s ekonomiska kommission för Europa (ECE) ''följer utvecklingen i frågan om stänklappar, t.ex. beträffande material för sådana som kan stoppa stänk åt sidorna.''
Enligt uppgift arbetar gruppen WP29 uteslutande med frågan om stänkskydd för tunga motorfordon, typ lastbilar, långtradare, bussar, etc. Inget material beträffande stänklappar för personbilar finns att tillgå.
Trafikutskottet och riksdagen bör utvärdera ett snart tio år gammalt riksdagsbeslut och ta hänsyn till nya fakta och omständigheter. Samtidigt är det väsentligt att ett sådant beslut bygger på svenska förhållanden och beaktar de starka trafiksäkerhetsskäl som entydigt talar för ett återinförande av stänkskydden på personbilar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att tidigare gällande regler för stänkskydd på personbilar skall återinföras.
Stockholm den 16 januari 1991 Bengt Silfverstrand (s) Birthe Sörestedt (s)