Stillastående lastfordon med eller utan släp har visat sig utgöra synnerligen stora olycksrisker. På olika håll i landet har vid upprepade tillfällen inträffat svåra trafikolyckor, varvid i flera fall bilister som kolliderat med sådana lastfordon omkommit.
I Skåne är det t.ex. mycket vanligt att traktorer och släpfordon parkeras på vägbanan vid lastning av sockerbetor. Även om dessa fordon inte sällan visat sig ha dålig eller till och med obefintlig märkning, säger erfarenheterna att även lagenligt utmärkta traktorer etc. kan vara svåra att observera av bilister i mörker och dimma. Detta gäller inte minst om bilisten får möte i det kritiska skede då han/hon skall passera det stillastående fordonet.
Bara på en enda väg i Höganäs kommun i NV-Skåne har flera svåra olyckor inträffat, där personbilar och en motorcykel bakifrån i mörker kört in i stillastående traktorer. I ett fall i december 1990 avled en av passagerarna i en sådan bil, till följd av kollision med stillastående fordon sysselsatt med betlastning. De i olyckorna inblandade bilförarna resp. motorcyklisten försäkrar samstämmigt att de inte observerat den traktor som stod parkerad på allmän väg.
Såväl VTK som FK innehåller vissa regler om reflexanordningar för långa och tunga fordon. Därtill har TSV utfärdat vissa närmare föreskrifter om vad som krävs enligt FK. Uppenbarligen är dessa regler klart otillräckliga för att eliminera här berörda olycksrisker.
FN:s ekonomiska kommission för Europa (ECE) har antagit ett reglemente (nr 70) om enhetliga föreskrifter vad gäller utmärkning av tunga och långa fordon. Reglementet trädde i kraft den 15 maj 1987. Regeringen godkände den 18 augusti 1988 reglementet och beslutade att TSV skulle vara godkännande myndighet och statens provningsanstalt provande instans. Trots påstötningar av bl.a. Svenska Transportarbetareförbundet om att ECE-reglementets regler införs i vårt land har TSV av allt att döma ännu inte uppfyllt sina förpliktelser.
Försumligheten framstår som särskilt märklig också mot bakgrund av att denna form av utmärkning är lag i t.ex. Danmark, Holland och England.
Även om tillgång på reflexmaterial av hög kvalitet sannolikt kan bidra till att reducera antalet olyckstillbud med stillastående fordon fordras enligt vår uppfattning ytterligare åtgärder för att skapa tillfredsställande trafiksäkerhet i detta sammanhang. Då erfarenheterna visar att reflexer på parkerade fordon kan vara svåra att observera för bilist som får möte med fordon med påslaget ljus, krävs uppenbarligen någon form av ljussignaler, helst roterande, vilka är väl synliga i 360 graders vinkel på det stillastående fordonet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpning av ECE-reglerna om utmärkning av långa och tunga fordon,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagändring innebärande att stillastående lastfordon skall vara försedda med väl synlig ljusanordning.
Stockholm den 10 januari 1991 Bengt Silfverstrand (s) Jan Andersson (s)