Innehåll 1.
Sammanfattning 3 2.
Infrastrukturen 3 3.
Finansiering 6 4.
Trafik och miljö 8 5.
Vägar 8 5.1
Satsa på vägarna 9 5.2
Ett nytt finansieringssystem 9 6.
Busstrafik 10 7.
Trafiksäkerhet 11 8.
Järnvägar 11 8.1
Arlandabanan 12 8.2
Mälardalen 12 8.3
Godsstråket 12 8.4
Europanätet 12 8.5
Dubbelspårets betydelse för kapaciteten 13 8.6
Västkustbanan 13 8.7
Ekonomi 13 8.8
Inlandsbanan 13 9.
Konkurrens på järnväg 13 9.1
Godkännandefrågor 14 10.
Statens Järnvägar, SJ 14 11.
Öresundsförbindelserna 15 12.
Gotlandstrafiken 15 13.
Sjöfart 16 13.1
En internationell näring 16 13.2
Registerfrågan 16 13.3
Rederistödet 16 13.4
Sjöfart och miljö 17 14.
Telefrågor 17 14.1
Televerkets roll 17 14.2
Mobiltelefoner 17 14.3
Kabellagen 17 15.
Luftfarten 18 16.
Hot mot regionalpolitik 18 17.
Affärsverken 19 18.
Europeisk trafikpolitik 19
Hemställan 20
1. Sammanfattning
Sveriges vägnät är i akut behov av underhåll och upprustning. I motionen föreslås därför att 2 000 miljoner utöver regeringens förslag skall anvisas för detta ändamål:Drift och underhåll av statliga vägar räknas upp med 1 400 miljoner kronor,Drift och underhåll av statskommunvägar får ytterligare 404 miljoner kronor, Bidraget till drift och byggande av enskilda vägar ökas med 188 miljoner kronor.
Även för nyinvesteringar i stomjärnvägar föreslås ökade resurser. Ytterligare 500 miljoner kronor anslås för denna nödvändiga satsning på det svenska järnvägsnätet.
Staten har ett särskilt ansvar för infrastrukturen, eftersom den i stor utsträckning ägs av staten, drivs/byggs av statliga verk och myndigheter och eftersom staten utformar reglerna även för privata aktörer. Det är centralt att infrastrukturen får ett utseende och en uppbyggnad som överensstämmer med trafikanternas önskemål.
Framöver kommer att krävas mycket stora investeringar i tele- och datanät, flygplatser, järnvägar och vägar.
Delar av nuvarande skatt på fordon och drivmedel bör på sikt göras om till en allmän vägavgift, som därmed relateras till utnyttjandet av vägarna.
I motionen föreslås fri konkurrens för all busstrafik. Den som uppfyller kraven för att bedriva trafik bör ha rätt att bedriva den i den omfattning och på de linjer han själv och passagerarna önskar. Endast undantagsvis bör trafikhuvudmännen bedriva busstrafik i egen regi.
Hastighetsbegränsningen till 90 km/h på vissa motorvägar föreslås upphävd.
Dubbelspår på Västkustbanan, Arlandapendeln och Mälardalsbanan nämns som högt prioriterade järnvägssatsningar, men det med 500 miljoner kronor ökade anslaget innebär också möjliggörande av andra viktiga satsningar. SJ föreslås bolagiserat och konkurrensutsatt även på stomnätet. Trafikledningen överförs till förslagsvis banverket.
En ny modell för Gotlandstrafiken bör utredas. Basen skall vara fri konkurrens samt skattefri proviantering och skattefri servering ombord.
Ett svenskt internationellt sjöfartsregister bör snarast inrättas. Samtidigt avvecklas rederistödet.
Inrikesflyget bör avregleras och fri konkurrens mellan flygbolagen införas. Svenska statens delägande i SAS- konsortiet måste successivt avvecklas.
2. Infrastrukturen
Goda transportmöjligheter är en förutsättning för det moderna välfärdssamhället. Utan väl fungerande transporter hade vi i Sverige inte haft möjlighet att bygga upp den starka industri som skapat det svenska välståndet. Vi hade inte heller haft så stor personlig rörelsefrihet, eller så stora möjligheter att välja var vi skall arbeta och bo.
Järnvägsutbyggnaden vid sekelskiftet bidrog till att Sverige kunde bli världsledande inom stål- och skogsindustrin, och den omfattande utbyggnaden av vägarna under efterkrigstiden var en förutsättning för den verkstadsindustri som länge varit en dominerande faktor i svenskt näringsliv.
Utbyggnaden av ett tätt förgrenat inrikesflyg och ett tekniskt utvecklat telenät har inneburit att företag har kunnat etableras och upprätthållas spritt i landet och därigenom aktivt kunnat bidra till förbättrade förutsättningar för att alla delar av Sverige skall fungera väl och utvecklas positivt. Väl fungerande kommunikationer i alla avseenden är en nödvändig förutsättning för att människor i framtiden skall kunna bo på landsbygden eller i mindre tätorter.
Goda kommunikationer innebär att människor kan bo och arbeta mer utspritt än annars, och kommunikationerna skapar på så sätt i sig bättre miljö och bättre livsbetingelser. Man kan dock inte bortse från att transporter också medför en negativ miljöpåverkan, som måste begränsas på olika sätt.
Rening i olika former av utsläpp och bränslen måste stimuleras och premieras. Införandet av obligatorisk rening av bensindrivna fordon var ett oerhört betydelsefullt steg, som måste följas upp med motsvarande åtgärder för dieselfordon. Det är beklagligt att den socialdemokratiska regeringen nu föreslår att bidragen till eftermontering av katalysatorer skall avskaffas. Vi avvisar detta förslag.
Kommunikationer och trafiksystem i vid mening är delar av den infrastruktur som är nödvändig för att samhället över huvud taget skall kunna fungera. Hur infrastrukturen bör, och behöver, se ut varierar över tiden. Det är därför nödvändigt att någon gång mer från grunden ifrågasätta uppbyggnaden, och inte bara bygga vidare på den existerande strukturen.
Det har inte funnits någon genomtänkt analys av de långsiktiga eller samlade effekterna på samhällsutvecklingen av de prioriteringar som gjorts av myndigheter och politiska organ. Likafullt har det ansetts väsentligt att utrusta den offentliga planeringsapparaten med stora befogenheter och starka maktmedel. Man har tagit för givet att samhällsplaneringen och -utvecklingen skulle gå i en gynnsam riktning bara de politiska organen fick ett allt större inflytande. I dag vet alla att detta inte är sant.
Staten har ett särskilt ansvar för infrastrukturen, eftersom denna i stor utsträckning ägs av staten, drivs/byggs av statliga verk eller myndigheter, och eftersom staten utformar reglerna även för privata aktörer.
Till infrastrukturen hör vägar, hamnar, vattenleder, järnvägar, flygplatser, tele- och dataförbindelser liksom andra fysiska anordningar för kommunikation. Utbildning och forskning kan i vissa hänseenden också sägas vara en del av infrastrukturen. Utbildning och forskning har stor -- och ibland avgörande -- betydelse för infrastrukturen i övrigt. Förslag rörande utbildning och forskning framställs emellertid i särskilda motioner.
Infrastrukturen har avgörande betydelse för vilka förutsättningar och villkor som gäller för människor och deras olika verksamheter.
Det är centralt att infrastrukturen får ett utseende och en uppbyggnad som överensstämmer med trafikanternas önskemål, och att den inte anpassas till någon centralt skapad byråkratisk vision om hur samhället bör se ut.
I den mån det går att finna marknadsanpassade mekanismer för att styra och finansiera infrastrukturen bör dessa mekanismer utnyttjas.
I andra fall går det, åtminstone för närvarande, inte att bygga upp sådana marknadsanpassade system. Då måste tills vidare den politiska styrningen och finansieringen finnas kvar.
Förhållandena är mycket olika i skilda delar av vårt land, både vad gäller den infrastruktur som är lämplig och den som faktiskt finns. Biltrafiken kan orsaka betydande skador på miljön, vilket måste motverkas bl.a. genom att den tekniska utvecklingen ytterligare stimuleras. Biltrafiken har också blivit ett problem i några större städer, framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö, till följd av trängsel och köer. I övriga landet är bilen än mer än i storstaden ofta en förutsättning för det dagliga livet, samtidigt som den orsakar väsentligt mindre problem i bl.a. miljöhänseende.
Kollektivtrafiken kan lösa många transport- och trafikproblem i större tätorter, medan den kan vara en förhållandevis dyr, opraktisk och inte ens särskilt miljövänlig lösning i mindre samhällen och på landsbygden. Kollektivtrafiken kommer till sin rätt huvudsakligen när många människor skall ta sig från en gemensam startpunkt till ett gemensamt mål, och/eller om många människor skall färdas delar av denna gemensamma sträcka. I mindre orter och på landsbygden är detta sällan fallet. En handfull människor i en buss är inte bättre från vare sig miljö- eller trafiksynpunkt än om de färdats i egna bilar.
Teletekniken har utvecklats mycket och snabbt, inte minst transmissionstekniken. Tidigare var samtal över långa avstånd betydligt dyrare att producera än lokalsamtal, vilket också avspeglades i teletaxorna. Denna prisskillnad är ännu inte helt avvecklad, trots att produktionskostnaderna har förändrats kraftigt.
Tredjepartstrafik skall enligt vår mening vara tillåten, d.v.s. att såväl televerket som andra nätoperatörer tillåts driva telenät och hyra ut dem till den som önskar sälja teletjänster på nätet. Detta kräver dock att televerkets priser blir marknadsmässiga och avspeglar de verkliga kostnaderna för varje tjänst.
Internationellt sett är svensk televerksamhet mycket litet reglerad. Sverige ligger därför långt framme såväl vad gäller teknik som utbyggnad. Goda och säkra tele- och dataförbindelser till konkurrenskraftiga priser har självfallet mycket stor betydelse för landsortens utvecklingsmöjligheter.
För landsbygden och de mindre tätorterna är i allmänhet kommunikationerna mellan olika orter mer problematiska än kommunikationerna inom orterna. För större tätorter gäller ofta motsatsen.
För att det i framtiden skall vara möjligt att bo och verka utanför de större tätorterna måste infrastrukturen få en sådan uppbyggnad och omfattning att den kostnadsnackdel som skapas av avstånden inte blir alltför stor. Inte minst luftfarten har stor betydelse för den regionala utvecklingen.
För närvarande sker en mycket stor del av de långväga transporterna med bensin- och dieseldrivna fordon på väg. Om de miljöproblem som skapas inte kan lösas tillfredsställande, eller om lösningen medför påtagliga kostnadsökningar, kommer transporterna att förändras. Transporter på järnväg och vatten kan få mycket större betydelse, förutsatt givetvis att det finns tillgång till järnvägar och hamnanläggningar.
Framöver kommer att krävas mycket stora investeringar i tele- och datanät, flygplatser, järnvägar och vägar. Transporter medför verkliga samhällsekonomiska kostnader genom att energi förbrukas och materiel slits. Det medför därför inte bara tidsvinster om transporter kan ersättas av elektronisk kommunikation, utan också vinster i fråga om resursförbrukning.
Revolutionen inom de elektroniska kommunikationerna ger varaktiga reala samhällsekonomiska vinster, och utvecklingen skall därför underlättas på olika sätt. Dock måste beaktas att sårbarheten kan komma att öka dramatiskt om inte denna aspekt beaktas vid genomförandet av investeringarna.
En grundläggande förutsättning för en ökning av elektroniska kommunikationer är att människor har utbildning som till nivå och inriktning gör det möjligt för dem att använda de möjligheter som utvecklingen skapar.
En effektiv transportsektor har avgörande betydelse för vårt välstånd. Beroende därav är t.ex. näringslivets kostnader för transport av varor och tjänster samt systemets snabbhet och effektivitet. För den enskilde är möjligheten att kommunicera också en fråga om frihet.
3. Finansiering
Den vanliga metoden att få avkastning på en investering är genom att användarna, kunderna, betalar avgifter kopplade till användandet. I vissa fall fungerar metoden utmärkt, t.ex. när det gäller tele- och datanät. Där är det lätt att fastställa vem som använder investeringen, och i vilken utsträckning. Det går också lätt att utestänga den som inte betalar för sig. Sådana investeringar bör finansieras rent affärsmässigt, och i konkurrens på den öppna marknaden.
I andra fall är det betydligt svårare, exempelvis om det inte går att entydigt visa vem som använder investeringen eller om det inte går att utestänga den som inte betalar. Investeringar i vanliga stadsgator är exempel på detta. Sådana investeringar måste i allmänhet helt eller delvis finansieras med skattemedel för att kunna komma till stånd.
Investeringar i infrastruktur, ''nät'', av olika slag ger upphov till positiva externa effekter. Marken i anslutning till exempelvis nya flygplatser, järnvägsterminaler eller hamnar ökar i värde genom investeringen. Värdestegringen skapas av investeraren, men ofta tillfaller denna vinst någon annan, den tidigare markägaren eller (ofta) kommunen.
Många investeringar som skulle vara lönsamma kan i dag inte komma till stånd på grund av svårigheten för investeraren att tillgodogöra sig värdet av investeringen. Dessa problem bör naturligtvis i möjligaste mån undanröjas.
En metod skulle kunna vara att affärsverk i stället för att exploatera mark själva låter andra göra det mot ersättning, exempelvis på så sätt att SJ eller banverket förbinder sig att placera en station eller godsterminal på en viss plats mot att markexploatören står för vissa av verkets kostnader. En intressant utveckling har påbörjats genom att SJ och Luftfartsverket mer systematiskt har börjat utnyttja den kommersiella potentialen i sina terminaler.
En konsekvens av att affärsverken skall bedrivas affärsmässigt blir att de särskilda uppgifter som i dag kan finnas, exempelvis av regionalpolitisk karaktär, inte kommer att kunna finansieras inom ramen för affärsverksamheten. Sådana uppgifter kommer därför att i större utsträckning behöva finansieras öppet över statsbudgeten eller på annat liknande sätt.
När det gäller tele- och datakommunikationer fungerar marknadslösningarna bra, och tillämpas också trots att det sker genom ett statligt verk. Det bör inte föreligga några egentliga svårigheter att förvandla den rörelsedrivande delen av Televerket till ett vanligt aktiebolag som arbetar på normala marknadsvillkor. Eftersom det inte finns några skäl för att ett aktiebolag som verkar i konkurrens på en avreglerad marknad skall vara statligt bör bolaget avyttras och därmed frigöras från staten.
Intressanta förslag i den riktningen har framförts i den så kallade IF-utredningen. Där föreslås också att medel som frigörs på detta sätt skulle kunna användas till andra investeringar i infrastruktur, vilka är svårare att få till stånd på rent marknadsmässiga villkor.
Enligt vår mening skall staten inte engagera sig ekonomiskt på marknader som kan och bör fungera oberoende. Statliga resurser bör i stället satsas på områden där endast staten faktiskt tillför något utöver det marknaden ändå åstadkommer.
Ett av problemen med politisk styrning av exempelvis investeringar är att kopplingen till lönsamhet och efterfrågan oftast försvinner. Investeringar i och underhåll av infrastrukturanläggningar kommer tyvärr dessutom ofta att fungera som en restpost. Resultatet av det ser vi i dag på våra vägar. Den socialdemokratiska regeringen har konsekvent eftersatt investeringar i och underhåll av vägar och järnvägar.
Beslut om investeringar måste enligt vår mening vara långsiktiga, och inte resultatet av kortsiktiga överväganden. En direktare koppling mellan efterfrågan och rent ekonomiska bedömningar å ena sidan, och besluten om investeringar och underhåll å den andra, måste därför eftersträvas.
Beslut om normala investeringar och underhåll kräver i allmänhet inte politisk medverkan, utan kan fattas på tekniska och ekonomiska grunder. Det bör därför vara möjligt att åstadkomma en organisation där delar av besluten och finansieringen av infrastrukturen lyfts bort från det politiska beslutsfattandet, bland annat genom att medel ställs till förfogande genom någon form av förutsebar automatik. IF-utredningen föreslår en sådan konstruktion i form av en fond som skulle finansieras delvis genom försäljning av delar av nuvarande Televerket, delvis genom att en del av priset för bensin och andra drivmedel direkt gick till fonden. Utan att här ta ställning till någon bestämd konstruktion kan konstateras att ett införande av ett större inslag av automatik och förutsebarhet skulle minska vissa av de problem som finns i dag.
I budgetpropositionen anförs att regeringen avser att till riksdagen återkomma med förslag i dessa frågor under våren varför närmare ställningstaganden får anstå till dess.
I ekonomiska nedgångstider drabbas ofta statsmakterna av spariver och minskar investeringarna. Detta är ett felaktigt synsätt. Statliga investeringar skall helst genomföras i lågkonjunktur. Investeringen blir billigare. Stora statliga investeringar bidrar till att mildra effekterna av en konjunkturnedgång. Investeringarna kan utnyttjas när marknaden åter svänger och efterfrågan ökar.
De utbyggnader som genomförs måste dock vara genomtänkta, behövliga och på sikt lönsamma. Att av sysselsättningsskäl bygga t.ex. vägar i ödemarken bara för att skapa sysselsättning är en dålig lösning som bara skapar nya problem.
4. Trafik och miljö
En målsättning för den moderata trafikpolitiken är att varje trafikgren skall bära sina egna kostnader, inklusive påverkan på miljön. Då kommer hänsynen till miljön att öka samtidigt som behovet av styrande regleringar minskar.
Utgångspunkten skall vara de skador som kan orsakas, inte vilka tekniska lösningar som råkar finnas tillgängliga vid en viss tidpunkt. Bilar med renade motorer bör skattebelastas mindre än motsvarande orenade bilar. Att dieselfordon inte kunnat renas på samma sätt som bensinmotorer skall inte vara något skäl för att undkomma avgift. Den som förorenar skall betala för det. Bara på så sätt fås en tillräcklig stimulans för att minska användningen av onödigt förorenande teknik.
Moderata samlingspartiet var pådrivande när det gällde att införa ekonomiska stimulanser till de bilköpare som anskaffade bil med katalysatorrening innan denna blev obligatorisk.
Erfarenheterna av ekonomiska styrmedel är goda och visar att de kan fungera även på detta område. De bör därför utvecklas vidare och införas i större utsträckning än hittills.
Den hastighet som ger lägst utsläpp ligger för de flesta bilar högre än 70 km/h. För att så stor del som möjligt av trafiken skall kunna flyta med sådan hastighet, helst också med en jämn hastighet, krävs vägar med god standard och tillräcklig kapacitet. Bland annat med hjälp av kringfartsleder måste trafikmiljön utformas så att trafikrytmen blir så jämn som möjligt och så att farliga korsningar, kurvor och hinder undanröjs.
Nya motorkonstruktioner, ny förbränningsteknik och nya bränslen kan komma att medföra stora förbättringar från miljösynpunkt. Det är angeläget att alla ekonomiska och administrativa styrmedel underlättar och stimulerar sådana positiva förändringar.
Ekonomiska styrmedel får inte konstrueras som inkomstkällor för statskassan. Risken är annars stor att de får en utformning som ger stora intäkter i stället för stora miljöeffekter. Om de är perfekt utformade kommer nämligen miljöavgifter i allmänhet att ge en intäkt initialt, men därefter mindre och mindre. Den styrande och stimulerande effekten kommer då att ha medfört ett ändrat beteende och andra val av lösningar som är miljövänligare och inte belastade med avgifter.
5. Vägar
Trafiken på väg intar en helt dominerande roll; närmare 90 procent av allt resande, uttryckt i personkilometer, sker på våra vägar. En kraftig utbyggnad av vägnätet skedde under 1960- och 70-talen. Därefter har utbyggnaden minskat, vägunderhållet skurits ner och stora eftersatta behov finns i dag, framför allt på underhållssidan. Enligt beräkningar av Vägverket, som redovisas i budgetpropositionen, har vägkapitalets värde minskat med 6,5 miljarder kronor under perioden 1983 till 1989. Bara under 1989 minskade det beräknade vägkapitalet med ca 1 miljard kronor.
Målsättningen för drift och underhåll bör i första hand vara att upprätthålla nuvarande vägars tekniska standard samt att återföra kraftigt förslitna delar av vägnätet till godtagbar standard. Målsättningen för nybyggnation bör vara att främja tillgänglighet och trafiksäkerhet samt att reducera vägtrafikens miljöeffekter och kostnader för transporter av olika slag.
Frågorna om vägarnas standard och utbyggnad har stor betydelse för miljö, trafiksäkerhet och ekonomi. Vi anser bland annat mot bakgrund av vad som ovan anförts att vägverket bör omvandlas till affärsdrivande verk.
5.1 Satsa på vägarna
I samband med föregående års budgetbehandling pekade vi på att Sveriges vägnät är i akut behov av underhåll och upprustning och därför i behov av ökade anslag. Vi föreslog då att ytterligare 1,5 miljarder kronor skulle anvisas till underhåll och upprustning av landets vägnät. En höjning av väganslagen är en viktig investering för framtiden. Situationen har sedan dess ytterligare försämrats. Vi föreslår därför nu att, som en engångsinsats, 2 miljarder kronor anvisas för detta ändamål.
Inom ramen för denna stora satsning på förbättrat underhåll av våra statliga vägar föreslår vi att anslagen till såväl de enskilda vägarna som till de statskommunala vägarna höjs till den nivå vägverket anser vara nödvändig. De ökade anslagen finansieras genom intäkter från den av oss föreslagna försäljningen av statliga företag.
Vi kommer i anslutning till den av regeringen aviserade näringspolitiska propositionen att redovisa våra bedömningar av det mer långsiktiga behovet av infrastrukturinvesteringar och nödvändiga insatser från staten härvidlag.
5.2 Ett nytt finansieringssystem
Enligt 1988 års trafikpolitiska beslut bör varje trafikslag bära sina egna kostnader. Biltrafikens kostnader och intäkter har under åren blivit ett osedvanligt rörigt och osammanhängande system där staten inkasserar stora inkomster samtidigt som kostnaderna redovisas på en mängd olika myndigheter och anslagsposter utan något sammanhang alls.
En klarare uppdelning, som dessutom bör ge mer underhållspengar vid ökande trafik, bör enligt vår mening genomföras.
Delar av nuvarande skatt på fordon och drivmedel bör på sikt göras om till en allmän vägavgift, vilket utgör betalning för att använda vägarna relaterad till hur mycket de används. Det finns inget skäl att lägga trafikskatter på själva ägandet av fordon, eftersom beskattningen bör vara relaterad till trafiken och alltså snarast vara en avgift. På motsvarande sätt bör naturligtvis miljöavgifter vara relaterade till den faktiska miljöpåverkan, som ju bl.a. beror på körsträckan, och inte på ägandet som sådant.
Från denna allmänna vägavgift bör bekostas investering, drift och underhåll av såväl det statliga vägnätet som det kommunala. Den kommunala utdebiteringen bör därmed kunna sänkas.
6. Busstrafik
När det trafikpolitiska beslutet fattades 1988 kritiserade vi att det i princip blev förbjudet att framgångsrikt konkurrera med SJ genom att köra buss mellan motsvarande orter. Nu aviserar regeringen att detta förbud, eller skadlighetsprövningen som det kallas i propositionen, skall tas bort. Detta är bra.
Nästa steg bör vara möjligt att ta samtidigt, nämligen att också göra det tillåtet att konkurrera framgångsrikt med trafikhuvudmännen. Avregleringen av koncessionerna har ju endast inneburit möjlighet för huvudmännen att upphandla trafik inom sina egna län. Den har däremot inte gjort det möjligt för dem att konkurrera med varandra, och det är inte heller möjligt för någon annan att bedriva linjetrafik i konkurrens med huvudmännen.
Tidigare förelåg ett litet monopol på varje linje, eftersom den som hade koncessionen hade ensamrätten på trafiken. Detta har avskaffats och ersatts med vad som i praktiken är ett upphandlingsmonopol. Trafikhuvudmännen har rätten att bedriva all (buss)trafik inom sitt län, och bussbolagen får endast konkurrera om att utföra trafiken åt trafikhuvudmännen.
Det finns dock ingen anledning att på detta sätt begränsa rätten att bedriva busstrafik. Den som uppfyller kraven för att bedriva trafik bör ha rätt att bedriva den i den omfattning och på de linjer han själv och passagerarna önskar. Så länge passagerarna är beredda att betala kostnaderna bör de kunna få den trafik de vill ha, och av den entreprenör de själva väljer, utan att trafikhuvudmännen skall kunna hindra det.
Det finns inte heller något skäl att hindra att en trafikhuvudman bedriver trafik som går in i ett annat län. Om passagerarna föredrar den trafiken bör det stå dem fritt att välja den.
Den fråga som behöver regleras är när det föreligger rätt, respektive skyldighet, att finansiera trafik med skattepengar. Något behov av att skydda vissa offentligt ägda företag mot konkurrens finns enligt vår mening inte.
Grundregeln bör vara att all trafik som subventioneras med skattepengar alltid måste upphandlas i konkurrens. Genom att också tillåta fri konkurrens på alla linjer, även de subventionerade, minskar risken att det sker otillbörliga överföringar mellan subventionerad och icke- subventionerad trafik. Sådana överföringar skulle annars kunna leda till att det inte blev konkurrens på lika villkor.
Skattepengar skall inte användas för att konkurrera ut annars bärkraftig trafik. Entreprenad bör uppmuntras och endast undantagsvis bör trafikhuvudmännen driva trafik i egen regi. Om de normalt endast samordnar och upphandlar trafik minskas risken att konkurrensen snedvrids med skattepengar.
Enligt vår uppfattning är det olämpligt att landstingen har ett engagemang i länstrafikbolagen. Lagen har ändrats så att det nu är möjligt för kommunerna i ett län att ta över ansvaret för huvudmannaskapet. Vi föreslår att detta blir obligatoriskt och att landstingen således skall frigöras från ansvaret för länstrafiken.
7. Trafiksäkerhet
Bättre vägar är en av de viktigaste faktorerna för att öka trafiksäkerheten. Nedslitningen av vägbanorna leder till spårbildning, som i sin tur ofta medför vattenplaning, samt ojämnheter och gropar, som också kan vara svåra att parera för bilisten.
Hela trafikmiljön har stor betydelse för hur bilisten kan handskas med situationen, och för körsättet. Miljöförstöring samt skadade och dödade människor medför nu alltför mycket lidande och alltför stora kostnader för enskilda och samhälle.
Lika viktigt är att fordonen är trafiksäkra och i gott skick. Sannolikheten för detta ökar om fordonen är nya. Eftersom moderna bilar har bättre vägegenskaper och bromsar än äldre, och dessutom är miljövänligare, är det en fördel om bilparken förnyas snabbare.
Beträffande fordonen kan sägas att tack vare bl.a. fordonsfabrikanter, Svensk bilprovning och VTI (Statens vägoch trafikinstitut) har faror och fällor häftade vid fordonen upptäckts och avhjälpts. Säkerhet, komfort och teknik för bättre miljö har utvecklats. Vi anser att med hänsyn härtill, och med hänsyn till kostnaderna för den enskilde, bör kontrollerna av nya fordon kunna utglesas ytterligare. Dessutom bör vissa verkstäder kunna legitimeras att utföra fordonskontroller, vilket då bl.a. leder till tätare bestånd av besiktningsstationer till fördel för glesbygdsboende och med mindre bilkörande som ytterligare effekt.
Faktorer som i hög grad påverkar olycksrisken är emellertid också de psykologiska, d.v.s. förarens omdöme, nykterhet, hälsa, ålder, erfarenhet, kunskaper etc. Dessa faktorers betydelse bör klargöras ytterligare så att information och andra åtgärder kan satsas rätt.
Vi är emot en generell sänkning av hastighetsgränserna. Hastighetsgränserna bör i stället utformas på sådant sätt att trafikanterna i större utsträckning anser dem motiverade. Efterlevnaden av hastighetsbestämmelserna bör då bli större och trafikrytmen jämnare. Detta medför positiva effekter på trafiksäkerheten och miljön. Beslutet om sänkningen av hastigheten till 90 km/h på vissa motorvägar manar inte till efterföljd och skall, i de delar det fortfarande gäller, upphävas.
Avsikten med hastighetsreglering och -övervakning skall inte vara att dra in så mycket bötespengar som möjligt utan att förmå trafikanterna att hålla en hastighet som är lämplig efter omständigheterna. Övervakning med dolda kameror bör därför inte förekomma. Synliga poliser har däremot en stor uppgift att fylla i trafiken.
8. Järnvägar
Järnväg är ett i många avseenden bra transportmedel, som dock har uppenbara begränsningar. Den viktigaste är att det krävs förhållandevis stora volymer passagerare och/eller gods som samtidigt skall färdas samma sträcka. Detta innebär att i stora delar av landet är järnvägstransporter inte något realistiskt alternativ. Befolkningsunderlaget är helt enkelt för litet.
På vissa håll finns dock förutsättningar för en mer omfattande järnvägstrafik än vi har i dag, och de förutsättningarna bör tas till vara.
Under många år försummades det svenska järnvägsnätet, moderniseringar genomfördes inte och nödvändigt underhåll eftersattes. Investeringsbehovet är därför stort och insatserna måste prioriteras på de sträckningar där största möjliga effekt uppnås. De bästa förutsättningarna finns i regioner med stor befolkningstäthet.
8.1 Arlandabanan
Arlanda är i dag en av Europas största flygplatser. Investeringarna i banor, terminaler, vägar, parkeringsanläggningar och industriområden har varit mycket stora. Trots ett stort och oomtvistat behov av transportmöjligheter till och från flygplatsen har dock järnvägsutbyggnaden förhalats och all trafik hänvisats till en överbelastad motorväg med åtföljande svåra miljöproblem.
En utbyggnad av Arlandabanan skulle innebära att ett effektivt transportnät kan skapas i hela regionen mellan Gävle och Norrköping. Nya stora investeringar i form av ny flygplats söder om Stockholm erfordras inte och miljöbelastningen i Stockholms innerstad kan förhoppningsvis mildras.
8.2 Mälardalen
Städerna runt Mälaren har i dag ett väl fungerande näringsliv och kan utgöra attraktiva alternativ till etableringar i Storstockholms ytterområden.
Genom relativt begränsade utbyggnader av banorna norr och söder om Mälaren kan ett effektivt och snabbt regionaltågssystem skapas, som binder samman regionen och som kan leda till ett effektivt samhällsekonomiskt utnyttjande av redan gjorda investeringar.
8.3 Godsstråket
Norrlands basindustrier kommer även i framtiden att ha stor betydelse för den svenska ekonomin. Industrins behov av att snabbt och pålitligt kunna leverera till sina kunder på kontinenten och övriga världen blir än viktigare i framtiden. Det är därför viktigt att snabbt genomföra en utbyggnad av bankapaciteten norr och väster om Vänern så att den satsning på snabba godsexpresser och direkttåg som nu sker kan fullföljas.
8.4 Europanätet
Inom EG pågår uppbyggnaden av snabbtågsnät, där planerna bl.a. omfattar ett stamnät med 14 linjer avsedda för höghastighetståg som går fortare än 200 km/h. En av dessa linjer avses gå till Köpenhamn, vilket ger möjlighet att ansluta Sverige via en fast förbindelse över Öresund. Det skulle då bli möjligt att resa exempelvis Stockholm-- Hamburg på ca 9 timmar, lagom för ett nattåg. Standarden på det svenska nätet bör då vara så hög att linjerna Malmö-- Stockholm och Malmö--Göteborg klarar höghastighetstågen. Självfallet skulle sådana förbindelser vara av stor betydelse för utvecklingen i framför allt Malmö och Göteborg, men även i Stockholm.
8.5 Dubbelspårets betydelse för kapaciteten
Ett grundläggande problem när det gäller järnvägstrafik är att fordon varken kan mötas eller köras om på samma spår. I princip innebär det att varje sträcka, oavsett längd, bara klarar ett tåg i taget, alternativt flera tåg men bara i en riktning.
Utbyggnad till dubbelspår innebär därför en dramatisk ökning av kapaciteten, inte bara en fördubbling. På sträckor där man kan förvänta sig en positiv utveckling av godsoch/eller passagerartrafiken kan därmed utbyggnad till dubbelspår vara en mycket motiverad investering.
8.6 Västkustbanan
Sedan ett antal år pågår utbyggnad av dubbelspår på Västkustbanan. Banan är i dag fullbelagd och SJ tvingas att omdirigera godståg till södra stambanan där redan nu kapacitetsproblem uppstår. Dubbelspår på Västkustbanan är därför en nödvändighet för järnvägens strategiska planering. Ett dubbelspår innebär inte en fördubbling utan snarast en tiodubbling av bandelens kapacitet. Men kapacitetsökningen uppstår inte förrän hela anläggningen är klar. Att genomföra investeringen över en tjugoårsperiod innebär därför att statsverket drabbas av stora kostnader för räntor och avskrivningar för en anläggning som inte till fullo kan utnyttjas.
Västkustbanan bör därför snarast byggas ut till dubbelspår på hela sträckan Göteborg--Malmö.
8.7 Ekonomi
Genom det förhöjda anslag vi föreslår, en engångsökning av banverkets investeringsmedel med 500 miljoner kronor, blir det möjligt att genomföra ovanstående järnvägsprojekt i en betydligt snabbare takt än annars.
8.8 Inlandsbanan
Inlandsbanan är en järnvägssträcka med traditioner. Ursprungligen hade den förhållandevis stor betydelse för såväl den civila som den militära trafiken, en betydelse som i dag har minskat radikalt. Sett från annat än turisttrafiksynpunkt kan nuvarande satsningar på banan knappast motiveras, och en ändrad organisation bör komma till stånd. Statens nuvarande engagemang genom SJ bör avvecklas, och ansvaret för eventuell fortsatt trafik flyttas närmare de berörda.
9. Konkurrens på järnväg
Uppdelningen av gamla SJ i ett banverk och ett trafikverk ger möjlighet till en intressant och lovande utveckling av järnvägstrafiken, där fler företag skulle kunna driva trafik på samma spår som SJ. Hittills har dessa möjligheter endast utnyttjats till att låta andra driva trafik som SJ av ekonomiska skäl inte längre vill ha hand om. På stomnätet har SJ fortfarande monopol.
I framtiden bör det dock bli möjligt att låta andra intressenter driva trafik även på de mer attraktiva delarna av bannätet. En förutsättning är då att SJ:s monopol på denna trafik upphävs, och att trafikledningen överförs till ett fristående organ, lämpligen banverket.
Dubbelspår på en sträcka innebär inte bara en oerhörd ökning av kapaciteten, utan också att fördelningen av tider på spåret underlättas högst väsentligt. Detta underlättar i sin tur upplåtelse av spårtid till flera operatörer.
Med mer än en operatör på samma nät blir det inte längre en intern fråga hur trafiken skall prioriteras. I stället måste olika intressenter kunna konkurrera med varandra om spårkapaciteten. Problemet har stora likheter med fördelningen av s.k. slots på flygplatser. Utbyggnad till dubbelspår innebär, som konstaterats ovan, att problemet minskar betydligt, men det måste skapas en marknad för spårutnyttjande på linjer där kapaciteten inte räcker under de attraktiva tiderna.
9.1 Godkännandefrågor
Med flera operatörer på samma bannät krävs en fristående trafikledning, och ett organ för upplåtelser av spårtid. Det krävs också ett fristående organ för att godkänna såväl tågförare som rullande materiel. I den nya lagen om järnvägssäkerhet har banverket fått i uppgift att inspektera alla vagnar som körs på det svenska nätet, även utländska. Lagen bör ändras så att godkännande från myndigheter i EG-länder accepteras även i Sverige.
10. Statens Järnvägar, SJ
Vid det senaste trafikpolitiska beslutet bestämde riksdagen att SJ skulle renodla sin verksamhet, och att en mängd dotterbolag i konsekvens med detta skulle försäljas. SJ har nu begärt, och fått regeringens stöd för, en ändrad inriktning. SJ önskar nu bli ett mer allsidigt rese- och transportföretag som inte endast ägnar sig åt att bedriva järnvägstrafik. SJ begär därför att det skall få behålla sina dotterföretag.
Enligt vår uppfattning är SJ:s målsättning och ambitioner inte förenliga med den ställning som affärsverket SJ har. Om SJ skall bedriva verksamhet på det sätt som föreslagits måste SJ:s ställning omgående förändras radikalt.
En förutsättning för att vi skall kunna acceptera att SJ agerar på ett sådant sätt på rese- och transportmarknaderna är att SJ lyder under samma regler som alla andra aktörer, och att det råder full konkurrens på lika villkor. Det får exempelvis inte förekomma att SJ som nu har monopol på trafik på stomnätet, eller att det är förbjudet att konkurrera med busstrafik.
SJ måste då också snarast ombildas till aktiebolag och, åtminstone till en del, få normala ägare med normala avkastningskrav.
Även om ovanstående genomförs snabbt kommer det ändå att dröja någon tid innan det är fullt genomfört. Vi anser därför att riksdagens tidigare beslut ändå delvis måste stå fast. Således bör det finnas en mycket stark koppling mellan ett dotterbolag och SJ:s egentliga verksamhet för att SJ skall få fortsätta äga det. Busstrafiken, inte minst kontinenttrafiken, bör försäljas liksom ASG för att ge ett kapitaltillskott till SJ i avvaktan på ombildningen till aktiebolag.
11. Öresundsförbindelserna
En fast förbindelse mellan Malmö och Köpenhamn är en fråga av nationellt intresse. En mycket stor del av allt gods till och från Sverige går över Öresund. Därför skulle ett sådant beslut innebära en offensiv satsning inför framtiden. Ett villkor är dock att det byggs en förbindelse för både vägoch järnvägstrafik. En fast förbindelse kan finansieras på den öppna lånemarknaden och beläggas med brukaravgifter och behöver således inte belasta statsbudgeten.
Det borde sedan länge ha varit möjligt att fatta ett beslut i sakfrågan. Huvudförklaringen till att så inte skett är den djupa interna splittringen i det socialdemokratiska partiet i denna fråga.
Den nya utvecklingen i Östeuropa, den kommande EG- integrationen och de planerade snabbtågsförbindelserna inom Västeuropa och tyska propåer om en fast förbindelse Rödby--Puttgarden är på senare tid tillkomna omständigheter,som måste påskynda ett dansk-svenskt beslut om fast förbindelse i Öresund.
En sådan kommer att öka möjligheterna för utveckling av flygtrafiken på Sturup och kommer allmänt att innebära en kraftig stimulans av näringslivet i södra Sverige.
Danska folketingets Öresundsdebatt i januari 1990 gav klart besked om att det nu är Sverige det hänger på. Det är hög tid för den socialdemokratiska regeringen att ta sig ur sin beslutsvånda och förelägga riksdagen förslag om etablerandet av en kombinerad fast förbindelse Malmö-- Köpenhamn.
12. Gotlandstrafiken
Gotland befinner sig trafikmässigt i en speciell situation, som skiljer sig från alla andra områden i Sverige. Eftersom det är en ö finns inga landvägar dit, och såväl sjö- som flygtrafiken är reglerad genom koncessioner. Det betyder i praktiken att det är förbjudet för enskilda människor och företag att försöka lösa Gotlands kommunikationsproblem.
Detta är så mycket mer besvärande som utvecklingen av servicenivån varit lika starkt avtagande som priserna varit stigande. Det är uppenbart att nuvarande regleringspolitik inte fungerar, samtidigt som politiken effektivt hindrar framkomsten av alternativa lösningar.
En helt ny modell för Gotlandstrafiken bör utredas. Basen skall vara fri konkurrens, eventuellt med upphandling av kompletterande trafik vid de tider på året då underlaget är för litet för en självbärande trafik.
Modellen bör kombineras med rätt till skattefri proviantering och servering på båtarna. Detta skulle ge Gotlandstrafiken betydligt större möjligheter att hävda sig gentemot den skattemässigt oerhört mycket bättre ställda trafiken på Åland och Finland.
13. Sjöfart
Sjöfarten har betydande ekonomiskt och politiskt intresse för Sverige. Vårt geografiska läge gör oss beroende av sjöfart för våra utrikes förbindelser och 93 procent av vår utrikes handel transporteras sjöledes.
Av de svenska inrikes transporterna sker nästan hälften sjöledes och speciellt för miljöfarliga transporter utgör sjövägen den säkraste och effektivaste transportvägen.
13.1 En internationell näring
Den svenska sjöfarten har under de senaste decennierna genomgått en betydande strukturförändring. Den gamla rederifunktionen har delats upp i ägare-, finans-, bemannings-, operatörs- och befraktningsbolag. Verksamheten har blivit alltmer internationell och den geografiska hemvisten allt mindre betydelsefull.
Det svenska engagemanget utomlands har ökat kraftigt. Det svenskägda tonnaget under utländsk flagg är nu tre gånger större än det svenskflaggade och nästan hälften av de intjänade fraktinkomsterna härrör från trafik mellan utrikes hamnar.
13.2 Registerfrågan
Den svenska sjöfartspolitiken har medfört att större delen av den svenska handelsflottan i dag seglar under utländsk flagg och att endast ett fåtal av de nybyggen som nu finns i order kommer att få svensk flagg.
Utvecklingen är olycklig. Svenska rederier bör ha samma möjligheter som övriga svenska företag att bedriva verksamhet i utlandet på samma villkor som gäller för deras utländska konkurrenter. Ett svenskt internationellt sjöfartsregister bör därför inrättas. Anställning ombord på skepp registrerade i det internationella registret bör jämställas med annan utlandstjänst och samma skattemässiga regler gälla.
De internationellt registrerade skeppen bör däremot inte fritt tillåtas bedriva kusttrafik i nordiska farvatten. Den socialdemokratiska regeringen borde ha eftersträvat en gemensam nordisk lösning på registerfrågan i stället för att välja en ensidig svensk subventionspolitik som nu har medfört att norska och danska skepp registrerade i respektive lands internationella register har fri tillgång till svensk kustfart.
Ett förslag som reglerar omfattningen av och formerna för ett svenskt internationellt register bör därför snarast föreläggas riksdagen. Förhandlingar bör upptas med de nordiska länderna om gemensamma regler för de internationella registren.
13.3 Rederistödet
Som framgår ovan anser vi att svensk sjöfart skall få bedrivas på motsvarande villkor som gäller i vår omvärld. Vi anser, vilket vi också framfört tidigare år, att den nuvarande bidragsmodellen är olycklig av flera skäl, och att ifrågavarande bidrag därför skall avvecklas.
13.4 Sjöfart och miljö
Även om sjöfart är ett miljövänligt transportsätt kan man inte bortse från de utsläppskällor som finns. Inte minst den omfattande färjetrafiken svarar för en stor del av luftföroreningarna i kuststäderna. Samma svavelkrav bör ställas för dieselbränsle för sjöfarten som för övriga verksamheter i Sverige och Sverige bör genom bilaterala överenskommelser eller genom Östersjökonventionen verka för att sådana regler blir gällande längs hela vår kust.
14. Telefrågor
Utbyggnaden av det digitala telenätet i Sverige kommer att innebära mycket stora förändringar i levnadsbetingelserna runt om i landet. Redan i dag börjar möjligheterna till en förändrad arbetsmarknad att finnas. Det är inte längre tekniken utan människans inneboende tröghet mot att tänka i nya banor som utgör det största hindret.
Den framtidsinriktade tjänstesektorn och annan kunskapsintensiv verksamhet kan i dag lokaliseras i stort sett var som helst i landet.
Utbyggnaden av ett rikstäckande digitalt nät är därför den mest betydelsefulla regionalpolitiska åtgärd som nu kan genomföras i vårt land.
14.1 Televerkets roll
Av tradition har Televerket varit statligt. I och med att den tidigare reglerings- och subventionspolitiken nu håller på att avvecklas saknas grund för det gamla monopolet, och möjlighet bör skapas för fri trafikeringsrätt i nätet. Televerket bör då få möjlighet att verka på samma villkor som andra företag, och driften bör ske i bolagsform.
Efter bolagisering bör det statliga ägandet successivt avvecklas. Inte minst kravet på öppenhet och ordentlig redovisning av verksamheten leder till att bolaget bör vara börsnoterat och därmed underkastat de regler som gäller för motsvarande stora börsföretag.
14.2 Mobiltelefoner
Redan i dag finns det konkurrens mellan två olika mobiltelefonnät i Sverige. Med det nya digitala europeiska mobiltelefonsystem GSM, som introduceras nästa år, kan konkurrensen öka. Det finns dock risk att televerket snedvrider konkurrensen till sin egen fördel. Televerket, som kommer att vara en av de viktiga aktörerna på mobiltelefonområdet, bör därför inte utnyttja sin kontroll över telefonnätet för att ta ut alltför höga avgifter för samtrafik.
Samma förhållande bör självfallet gälla även för samtrafik med privata telefonnät.
14.3 Kabellagen
För en speciell form av telekommunikation har skapats en speciell lag, kabellagen. Någon anledning till speciell lagstiftning för viss typ av bild- och textöverföring på telenätet finns dock inte. Kabellagen bör avskaffas och kabelnämnden avvecklas.
15. Luftfarten
Ett viktigt regionalpolitiskt instrument i Sverige är luftfarten. Förutsättningarna för att orter i Norrland och även i andra delar av vårt land skall utvecklas ökar om det finns täta flygförbindelser. Detta innebär inte att ett subventionssystem skall vara inbyggt i den svenska inrikestrafiken. Förutsättningar finns tvärtom för en marknadsanpassad uppbyggnad av linjenät och trafik, dock med komplement av regionalpolitiska bidrag över statsbudgeten.
Självständiga flygplatser drivna i bolagsform blir därför viktiga bitar i luftfartssystemet, liksom att den kommersiella verksamheten vid luftfartsverket skiljs från myndighetsutövningen. Arlandas kapacitet att ta emot och att sända trafik till olika delar av landet och utlandet är också en nödvändig del i systemet och kräver utbyggnad. Denna kan dock enligt vår mening åstadkommas utan särskilda anslag över statsbudgeten.
De negativa följderna för miljön av flyget är små jämfört med t.ex. vägtrafik. Såväl flygbolag som luftfartsverket arbetar dock med att komma till rätta med t.ex. avisnings-, buller- och föroreningsproblem. Nya motorer i inrikestrafiken gör buller och luftföroreningar avsevärt mindre, och glykol och urea tas om hand med nya metoder. Sverige måste emellertid dessutom i internationella sammanhang arbeta för att reglerna blir så stränga att störningarna totalt sett minskar.
Den nationella luftfarten är beroende av låga kostnader, vilket enligt vår mening bäst åstadkoms genom ökad konkurrens. Av bl.a. detta skäl bör koncession på de mest lönsamma inrikeslinjerna inte vara förbehållen SAS utan även kunna ges till andra, konkurrerande bolag.
SAS utvecklas nu till ett multinationellt flygföretag för att kunna möta konkurrensen i en avreglerad framtid. I det läget bör statens engagemang avvecklas. Regeringen bör uppta förhandlingar med Danmarks och Norges regeringar om en försäljning av SAS.
Trots att Arlanda trafikmässigt är en mycket stor flygplats intar den riktigt långväga trafiken en förhållandevis blygsam plats. Detta kan komma att förändras påtagligt de närmaste åren. Om en fredlig utveckling inom Sovjetunionen kommer till stånd kommer Arlandas attraktivitet att öka kraftigt när det gäller trafik via sovjetiskt luftrum till destinationer i Asien.
16. Hot mot regionalpolitik
Regeringens nuvarande politik att effektivisera och rationalisera den offentliga verksamheten är i många avseenden lovvärd, men den medför också betydande risker. Som redovisats ovan medför systemet med monopolskydd kopplat till prestationstvång stora problem, men det innehåller också ett positivt inslag i form av en regionalpolitisk effekt. Visserligen är det omöjligt att beräkna storleken och effektiviteten i denna effekt, men den finns där likafullt.
En avreglering som tar hänsyn till de regionalpolitiska konsekvenserna kommer att medföra mycket stora förbättringar genom att såväl den avreglerade verksamheten som regionalpolitiken blir effektivare och ändamålsenligare. En avreglering som inte tar några sådana hänsyn kan emellertid komma att bli förödande.
Kommunikationer och trafik måste avregleras, genomgripande och så snabbt som möjligt. Det måste dock ske med beaktande av att det kan krävas andra regionalpolitiska instrument som ersättning för dem som försvinner.
17. Affärsverken
Televerket, postverket, SJ, luftfartsverket och sjöfartsverket är affärsverk som sorterar under kommunikationsdepartementet. Verken är, sedda ur ett internationellt perspektiv, välskötta och effektiva. Deras uppbyggnad och verksamhet har dock flera inbyggda brister.
Affärsverken är en del av staten. Vi är principiellt emot att staten bedriver affärsverksamhet, vilken kan handhas av privata företag. Affärsverksformen innehåller en rad institutionella hinder, vilket resulterar i att ett affärsverks ledning och styrelse saknar möjlighet att driva verksamheten lika rationellt som dess konkurrenter. Inom affärsverken blandas dessutom myndighetsutövning och affärsverksamhet, vilket är negativt för den kommersiella verksamheten och skapar misstro från konsumenternas sida.
I rapporten ''Bättre affärsverk'' presenterade en arbetsgrupp inom moderata samlingspartiet redan 1983 en rad förslag för att komma till rätta med dessa brister. Några av förslagen har sedan dess genomförts, men det viktigaste förslaget om att affärsverkens kommersiella verksamhet skall byta företagsform och ombildas till aktiebolag kvarstår att förverkliga. I samband med byte av företagsform bör en gemensam instans skapas för verkens myndighetsutövande verksamhet.
Flera av affärsverken, som t.ex. SJ, äger en rad dotterbolag. Flera av dessa bedriver verksamhet som direkt konkurrerar med moderföretagets. ASG och Swebus är exempel på företag inom SJ-koncernen som av olika anledningar bör avyttras.
Affärsverken bör reformeras. Tidigare har i särskilt avsnitt behandlats vissa principiella finansieringsfrågor, vilka tillsammans med principerna om fri konkurrens och marknadsanpassning bör ligga till grund för förändringarna. Bolagiseringen bör normalt ses som första steget mot en privatisering.
18. Europeisk trafikpolitik
En gemensam transportmarknad inom EG har beslutats fr.o.m. 1993. Redan nu har flera avregleringsbeslut fattats av EG-kommissionen och transportministrarna inom EG.
Vad gäller flyget kommer dessa beslut att leda till att mycket starka knutpunkter inom det internationella luftfartsnätet uppkommer. Ytterligare en effekt blir med stor säkerhet samarbetskonstruktioner eller fusioner av flygbolag. Konkurrensen mellan dessa allt effektivare bolag medför, liksom tidigare i USA, en effektivisering och en press nedåt på priserna.
För SAS del kan det vara en stötesten i denna utveckling att vara delvis statsägt. Eftersom bolaget numera är mycket starkt, och också söker samarbetspartners världen över, bör således de statliga andelarna i bolaget säljas. Att SAS betraktas som ett bolag inom EG är vidare en angelägen fråga.
Transportbranschen i övrigt undergår redan en rad förändringar och förenklingar inom EG-marknaden. Åkerinäringen strävar mot att harmonisera sin verksamhet i enlighet med de regler som gäller eller kommer att gälla inom EG. Risker finns för en förskjutning av EG- marknadens tyngdpunkt söderut, vilket kan vara särskilt besvärande för Sverige med sitt perifera läge. En snabb anpassning till EG:s regler är nödvändig. Liksom för flyget är detta en förutsättning för näringslivets livskraft och därmed för fortsatt och förbättrat välstånd.
Vi förutsätter att för harmoniseringen behövliga lagändringar föreslås efter hand.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att stat och kommun bör reducera antalet regler och förordningar inom trafikpolitiken,
2. att riksdagen beslutar att de olika trafikgrenarna skall ges ett ökat kostnadsansvar i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att marknadsanpassade mekanismer för att finansiera och styra infrastrukturen bör användas när så är möjligt,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att möjligheten att skattefinansiera underskott i affärsverksamhet avskaffas,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principer för investeringar i lågkonjunktur,1]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av ekonomiska styrmedel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kringfartsleder,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målsättningen för drift och underhåll av vägar,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hastighetsgränser,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om automatisk hastighetsövervakning,2]
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att delvis ersätta nuvarande beskattning med en allmän vägavgift,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fasta förbindelser över Öresund,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafiksäkerheten,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den regionala och lokala trafiken,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrens i busstrafiken,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om affärsverken,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om telepolitiken,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Gotlandstrafiken,
17. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett svenskt internationellt sjöfartsregister i enlighet med vad som anförts i motionen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samma svavelkrav bör ställas för dieselbränsle för sjöfarten som för annan verksamhet och att Sverige bör verka för detta genom bilaterala överenskommelser eller genom Östersjökonventionen,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om luftfartspolitiken,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i internationella sammanhang bör verka för skärpta miljökrav på flyget,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att koncession på de mest lönsamma inrikeslinjerna inte skall vara förbehållen SAS,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att regeringen bör uppta förhandlingar med Danmarks och Norges regeringar om en total försäljning av SAS,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om europeiskt trafiksamarbete,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för järnvägspolitiken,
25. att riksdagen till Drift och underhåll av statliga vägar för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 1 408 000 000 kr. förhöjt reservationsanslag på 7 533 900 000 kr.,
26. att riksdagen till Bidrag till drift och underhåll av statskommunvägar för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 403 600 000 kr. förhöjt reservationsanslag på 1 215 000 000 kr.,
27. att riksdagen till Bidrag till drift och byggande av enskilda vägar för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 188 400 000 kr. förhöjt reservationsanslag på 818 000 000 kr. avseende verksamheten under år 1992,
28. att riksdagen till Nyinvesteringar i stomjärnvägar för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 500 000 000 kr. förhöjt reservationsanslag på 2 000 000 000 kr.,
29. att riksdagen under förutsättning av bifall till förslaget om inrättande av ett svenskt internationellt sjöfartsregister avslår regeringens förslag att till Bidrag till svenska rederier för budgetåret 1991/92 anvisa ett förslagsanslag på 550 000 000 kr.
Stockholm den 22 januari 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Sonja Rembo (m) Arne Andersson i Ljung (m)
1 1990/91:Fi208 2 1990/91:Ju206