Inledning
Regeringen har i sin proposition 1990/91:14 redovisat sin syn på ansvaret för service och vård till äldre och handikappade. Förslaget innebär i huvudsak att de lokala sjukhemmen fr.o.m. 1.1.1992 formellt sett försvinner och istället blir en form av särskilt boende och service inom ramen för socialtjänsten. För resterande delar av långtidsvården föreslås ett köp- och sälj-system där kommunerna av landstingen skall upphandla långtidsvård.
För att finansiera förändringarna kommer mellan 17 och 20 miljarder att överföras från sjukvården till socialtjänsten. För utjämning mellan primärkommunerna skisseras ett ytterst komplicerat överföringssystem med en rad olika inslag. Därutöver anges att efter en viss övergångstid skall den enskilde i eget boende själv svara för sina kostnader för bostad, mat och övriga levnadsomkostnader.
Direkt berörda av regeringens förslag är ungefär 50 000 långtidssjuka patienter. Nio av tio av dessa klarar inte på egen hand att ta sig ur sängen, att äta eller sköta sina toalettbestyr. En stor del av patienterna lider av hjärt- och kärlsjukdomar samt har nedsatt psykisk förmåga. Medelåldern är hög och många är ensamstående.
Indirekt berörs många fler genom att de svårt långtidssjukas oavvisliga krav på vård leder till att akutsjukvården får ta hand om dessa patienter i brist på väl anpassade alternativ när behoven akut gör sig gällande. Man räknar med att det idag finns ungefär 4 000 omvårdnadspatienter i akutsjukvården. I serviceboendet finns idag också många långtidssjuka som inte kan få adekvat vård.
Den huvudsakliga innebörden av regeringens förslag är att de cirka 60 000 långtidssjuka patienterna i fortsättningen inte skall behandlas i sjukvården utan istället tas om hand av socialtjänsten.
Kraven på förbättringar i vårdens innehåll har fått stå tillbaka för rent organisatoriska förslag till åtgärder. Möjligheterna att ta till vara positiva, lokala lösningar är med regeringens förslag mycket små. De handikappades behov av adekvat vård och omsorg har vidare inte uppmärksammats i tillräcklig omfattning.
Propositionens huvuddrag
I propositionen föreslås att kommunerna skall ges ansvar för service och vård av äldre och handikappade. Hälso- och sjukvårdslagen skall reglera kommunernas skyldighet att erbjuda god hälso- och sjukvård. Vidare införs en lagstadgad rätt för kommunerna att överta sjukhem och andra somatiska långvårdsinrättningar från landstingen. Kommunerna ges även ett kostnadsansvar för sådan somatisk långtidssjukvård som man inte har verksamhetsansvar för. Försöksverksamhet med kommunalt huvudmannaskap för primärvården skall genomföras.
Kommunerna förslås få ett utvidgat ansvar för långvarig vård till äldre och handikappade. Förslagen skall träda i kraft den 1 januari 1992. Reglerandet av de ekonomiska förutsättningarna sker i en proposition som aviserats till våren 1991.
Centerpartiets förslag
Vem tjänar på regeringens förslag?
Regeringens proposition om ansvaret för service och vård till äldre och handikappade presenteras nu efter drygt tio års utredande. Resultatet har blivit en reform utan hänsyn tagen till människors behov av vård och omsorg. De äldre, som inte är en enhetlig grupp med likartade behov, kommer inte att få en bättre vård. Sjukvårdspersonalen känner stor oro inför vad omorganisationen skall föra med sig, bl.a. vad gäller ansvarsuppdelningen. Såväl de äldre som sjukvårdspersonalen får finna sig i att inte veta hur de långsiktiga lösningarna skall komma att se ut.
Det är huvudmannaskapsfrågan som satts i förgrunden, inte de äldres eller handikappades behov av vård och service. En reform värd namnet måste ha siktet inställt på att finna former för att på ett värdigt sätt ta hand om dessa. Den måste även verka framåtsyftande genom att analysera och formulera kraven på vårdens innehåll som morgondagens äldre och handikappade har rätt att ställa.
Vad vi nu ser är resultatet av en uppifrån tillsatt utredning och en intensiv strid mellan kommun- och landstingsförbundens ledningar. Vad våra äldre och vad den kunniga och engagerade sjukvårdspersonalen vill, har inte tillmätts någon större betydelse.
Regeringen har utgått från en äldrevård sett ur ett tämligen snävt storstadsperspektiv. Kraven och behoven på vården varierar från individ till individ och från landsända till landsända.
I analyserna saknas också en insikt om att det i en nära framtid kommer att finnas en stor andel äldre med invandrarbakgrund. Få kommuner har planerat sin äldrevård utifrån detta faktum.
En bra äldrevård måste vara mänsklig och effektiv. Mänsklig vård är att ge tid, god omsorg och trygghet. Effektiv vård är att ge rätt vård vid rätt tillfälle. Förslagen kommer inte att leda till en mänskligare och effektivare vård, tvärtom skapas nya gränsdragningar mellan olika vårdnivåer. Regeringen har enligt vår mening misslyckats med att göra de äldres -- framför allt de svårt sjuka -- och de handikappades vardag tryggare.
Centerpartiet yrkar avslag på propositionens huvudlinjer. Propositionen är ingen äldrereform, det är en organisatorisk omstöpning. Vi förordar en annan inriktning av vården och ett annat ansvarstagande för de äldre och de handikappade. Vi framför i denna motion vår syn på äldrevården och vården av de handikappade.
Centerpartiet är starkt kritiskt till regeringens hantering av äldreomsorgsfrågorna. Kommuner och landsting har på grundval av ett sexpunktsprogram från den socialdemokratiska partistyrelsen uppmanats att starta utredningar och förhandlingar om den framtida äldreomsorgens organisation. Uppmaningen har inte föregåtts av något beslut i riksdagen, och lagrådet har inte hörts i frågan. Detta förfarande strider mot alla demokratiska principer och mot det beredningsförfarande som föreskrivs för regeringens propositioner. Lagrådsgranskning bör i detta skede ske på initiativ av berört utskott. Vad här anförts om hanteringen av äldreomsorgsfrågorna bör ges regeringen till känna.
Förslagets finansiering
Centerpartiet vänder sig mot det ekonomiska risktagande som följer av ett genomförande av propositionens förslag. Konsekvenserna av förslagen på det ekonomiska området är mycket svåröverskådliga. Regeringen begär nu ett riksdagsbeslut men ämnar därefter lägga en separat proposition som behandlar ekonomin först under våren 1991.
Kommunerna, särskilt de som redan idag har en ansträngd ekonomisk situation, kommer att få mycket svårt att genomföra förslagen. Vårdens kvalitet måste upprätthållas, något som i hög grad är beroende av kommunernas begränsade ekonomiska resurser. Kommuner med hög andel äldre får en större ekonomisk belastning än de med låg andel äldre.
Frågan om en rättvis fördelning av resurserna gör sig med kraft gällande när det gäller sjukvård för äldre. Sjukvårdshuvudmännen har sedan 1982 drabbats av indragningar på minst 17 miljarder kronor. Kommunsektorn har utsatts för likartad behandling av regeringen. Samtidigt råder skattestopp. Regeringens förslag innebär att resurser, motsvarande 17--20 miljarder kronor, överförs från sjukvårdshuvudmännen till socialtjänsten. Vi anser att det i nuvarande läge med bl.a. långa vårdköer och brist på vårdplatser är orimligt att anvisa en miljard för information och utbildning. Riksdagen bör därför avslå detta förslag. Dessa medel bör istället gå direkt till sjukvårdsinsatser. Detta bör ges regeringen till känna.
Kommunernas situation
Kommunerna får allt fler uppgifter och ett ökat ansvar för många viktiga samhälleliga uppgifter. Det finns redan idag vissa brister i den kommunala verksamheten. Mer än hälften av kommunerna har inte klarat att bygga ut barnomsorgen. På skolområdet väntar nya stora uppgifter. Socialtjänsten fungerar inte på ett smidigt och effektivt sätt i alla kommuner.
Användningen av kommunernas resurser måste alltid noga prioriteras och olika angelägna kommunala uppgifter måste vägas mot varandra. Att ge kommunerna ett samlat ansvar för vård och service för äldre och handikappade är att sätta kommunerna på hårda prov. Enligt aktuell statistik från socialstyrelsen kan konstateras att endast fyra av tio kommuner i ett län kan redovisa ordentliga äldreomsorgsplaner. Många kommuner har medvetet väntat med att göra sin äldreomsorgsplanering i avvaktan på äldrereformen. En väntan som kan visa sig ödesdiger. Det framgår nämligen att kunskapen om de äldres behov är mycket dålig, både vad gäller boende och vård.
Med regeringens förslag kommer en mängd nya gränstvister att uppstå. Det kan gälla när det medicinska ansvaret för polikliniska kontroller av kroniska sjukdomar i primärvården skall övergå i kommunal äldreomsorg. Det kan också gälla var landstingets ansvar för rehabilitering går i förhållande till det kommunala ansvaret för omsorg och stadigvarande medicinska insatser.
Helhetssyn
En god hälsa är en av de viktigaste förutsättningarna för att människor skall kunna leva ett i olika bemärkelser rikt liv. För att uppnå detta krävs en väl fungerande hälso- och sjukvård som bedrivs på lika villkor, för alla, oavsett ålder, bostadsort eller inkomst. Det är också nödvändigt att resurserna till sjukvården fördelas rättvist.
Människor måste utifrån sina egna behov och önskemål kunna välja de sociala lösningar som passar dem bäst. Verkliga möjligheter att påverka sin eller sina anhörigas sociala situation, t.ex. vad gäller vård och omsorg, måste erbjudas.
Hälso- och sjukvården måste bedrivas utifrån en helhetssyn där man sätter individen, patienten, i centrum och där man inte väjer för att så långt möjligt respektera och förverkliga dennes behov. Helhetssynen måste också innefatta en insikt om sambandet mellan den enskildes hälsa och samhällets struktur. Det är klarlagt att brister i den fysiska och sociala miljön ofta leder till olika sjukdomar.
Att bli äldre
Andelen äldre i Sverige ökar. Antalet 75-åringar beräknas öka med 30 procent fram till år 2000. Glädjande nog är dagens 70-åringar friskare och vitalare än 70-åringarna för tio år sedan. Men med stigande ålder ökar sjukligheten och därmed behoven av både öppen och sluten sjukvård och av omvårdnad.
Vårdbehovet varierar naturligtvis i hög grad från individ till individ, men rent generellt kan konstateras att de äldre behöver mycket vård. I åldrarna 85--89 år bor var tredje kvinna och var fjärde man på institution och i åldrarna 90 år och däröver är motsvarande andel drygt varannan kvinna och 45 procent av männen. Den grupp som är över 75 år använder 60 procent av alla slutenvårdsresurser.
Allas rätt till god vård måste innebära att de äldre inte bortprioriteras. Vi måste ha råd att ge de äldre den tryggheten. Allas rätt till en god vård måste också innebära att de äldre tillförsäkras en vård med hög medicinsk kvalitet.
Välfärd och ensamhet
Mitt i vår välfärd finns ett stort antal äldre människor som är ensamma och som lever ett liv i tystnad utan vänner eller släktingar. Ensamheten kan också bidra till en snabbare utveckling av sjukdomar. Debatten om äldreomsorg har i mångt och mycket fokuserats kring fysiska faktorer som boendet, men inte uppmärksammat de svåra familje-sociala problemen med bl.a. ensamhet och isolering. Socialmedicinsk forskning har visat att den sociala förankringen är en av de allra viktigaste faktorerna för att ge människor en god ålderdom. Andelen ensamstående pensionärer kommer att växa snabbt i framtiden. Med ensamheten ökar vårdbehovet. De ensamstående efterfrågar hemtjänstens service mer än andra och de dominerar också efterfrågan på institutionsvård.
Problem och möjligheter i dagens äldrevård
Problem
Sverige är det enda västland som starkt minskat hälso- och sjukvårdens andel av bruttonationalprodukten, BNP, sedan 1982, från 9,7 procent till 9,0 procent. Detta trots vår mycket höga andel äldre och sjuka som kräver stora vårdinsatser. Sviterna av dessa indragningar är tydliga i dagens sjukvård.
I ett internationellt perspektiv har 80-talets neddragningar av den svenska sjukvården få motsvarigheter. OECD-statistiken visar att Sverige år 1987 hade exakt den sjukvårdskostnad som kunde förväntas med hänsyn till samhällsekonomi och befolkningens åldersstruktur. Med senare ytterligare begränsningar och nu föreslagna överföringar till socialtjänsten kommer svensk sjukvård att ha betydligt mindre resurser än andra jämförbara länder.
De problem som svensk sjukvård lider av är framför allt de långa köerna till främst höftleds-, knä- och starroperationer. Det är ofta äldre människor som har dessa besvär och de orsakas ett stort lidande under en mycket lång tid. Väntetiden för en höftledsoperation är på sina håll mer än två år. Propositionen innehåller inga förslag till lösningar på detta problem.
Ett stort antal medicinskt färdigbehandlade äldre tvingas ligga kvar på akutsjukhusen eftersom det inte finns andra vårdformer för dem i tillräcklig omfattning. Landstingsförbundets inventering av färdigbehandlade patienter inom somatisk korttidsvård i mars 1989 visade att 84 procent väntade på plats i annan vårdinstitution inom landstingen. Bristen på institutioner i ordets vida bemärkelse är skriande. Det krävs enligt vår mening en medveten satsning på lämpliga boende- och vårdalternativ för att därigenom avlasta sjukhusen. Det får aldrig accepteras att äldre eller mentalvårdens färdigbehandlade men ändå handikappade patienter skrivs ut till en otrygg tillvaro där ingen tar sitt ansvar för en god uppföljning. Regeringens förslag är en ren kompromiss där landsting och kommuner skall förhandla om betalningsansvaret.
Vi vill också varna för de svårigheter som kan uppstå vid tillämpningen av begreppet ''klinikfärdig'' om reformens förslag vinner gehör. Tillämpningen kan bli högst beroende av växlingar i beläggning eller av ett intresse att bevaka sitt platsantal. Frågor uppkommer om hur vårddagar skall räknas och vem som avgör klinikfärdigheten, när patienten remitterats mellan sjukhus och slutligen hamnar på regionsjukhuset.
Bristen på äldreomsorgsplatser i ålderdomshem, sjukhem och gruppboende är ett annat problem. Detta är särskilt allvarligt med tanke på det ökande antalet äldre. Antalet vårdplatser inom långtidssjukvården har under perioden 1985--1987 minskat med drygt 800 per år.
Möjligheter
Det finns goda utvecklingsmöjligheter i dagens sjukvård, både vad gäller dess organisation och innehåll. Många goda krafter finns att ta tillvara i detta förnyelsearbete. Även om det behövs förändringar skall man inte bortse ifrån att äldrevården fungerar mycket bra ute i landet. På många håll har man i samarbete mellan landsting och kommuner utvecklat verksamheter som väl uppfyller kraven på trygghet, kunnande och kontinuitet. Regeringens förslag slår sönder hela denna verksamhet.
Det krävs stor öppenhet och frihet när det gäller att prova nya lösningar. Valfrihet och mångfald måste prägla förändringsarbetet. Sjukvårdspersonalens kunnande och engagemang måste tas till vara. Ett exempel på en positiv vårdform utgör personalkooperativen. Vården är inget område enbart för specialister. Många gånger är omtanke och omsorg tillräckligt för att få en värdigare vård för våra äldre. De anhörigas roll i äldrevården måste uppvärderas. Vid längre vårdtider bör den anhörige kunna anställas av kommunen eller landstinget med samma lön som ett vårdbiträde. En väl fungerande hemtjänst är också en förutsättning för att de äldre skall kunna få den hjälp de behöver i sina egna hem.
Lokala lösningar krävs
De organisatoriska förändringar som krävs måste ge stor frihet för regionala och lokala lösningar. De svårigheter som finns löses bäst lokalt och inte genom några centralistiska beslut. Det krävs en väl utvecklad samverkan mellan landsting, kommuner, enskilda vårdgivare och ideella organisationer.
En förändring av huvudmannaskapet får inte enbart innebära att landstinget och kommunen finansierar och i egen regi producerar vård eller omsorg utan måste också innebära ett yttersta ansvar för att ge medborgarna en god vård som bedrivs av många olika vårdgivare.
Om man inte vill rasera de fungerande lösningar som redan finns, måste man skapa stort utrymme för många organisatoriska former, anpassade till lokala förhållanden, resurser och traditioner. Det finns anledning att stimulera ett utvecklingsarbete som möjliggör lösningar utifrån ett lokalt perspektiv. Vad här anförts om lokala lösningar bör ges regeringen till känna.
Mera resurser till vården
En reform som verkligen kan komma att gynna de äldre kan inte endast se till organisationen utan även i hög grad till resurserna. Vi menar också att sjukvårdens problem inte kan lösas inom befintliga ekonomiska ramar, i en tid då antalet äldre ökar och den medicinska utvecklingen ställer krav på nya resurser. Det är inte i längden hållbart att flytta en utgift mellan två tomma fickor.
Regeringen är inte i årets Dagmar-förhandling beredd att bidra med ökade statliga resurser till sjukvården under det kommande året. Regeringen har ensidigt bestämt att uppräkningen av den allmänna sjukvårdsersättningen skall vara endast 100 miljoner kronor. Det motsvarar 0,7 procent, vilket skall jämföras med en inflation på ca 11 procent. Landstingen kommer därmed att vara tvungna att öka sina intäkter via avgifter från patienterna. I och med att landstingen för nästa år själva får bestämma storleken av dessa avgifter, inom ramen för högkostnadsskyddet, kan kostnaden för ett läkarbesök öka betydligt. Taket för högkostnadsskyddet kommer att höjas mycket kraftigt, något som särskilt drabbar dem med låga inkomster och som är i stort behov av vård och omsorg. Höjningen av högkostnadssskyddet från 900 kronor till 1 500 kronor är enligt vår mening oacceptabel. Centerpartiet anser att högkostnadsskyddet borde vara 1 000 kronor.
Tumskruven har alltså åter satts på sjukvården, medan kostnaderna för socialförsäkringssystemet hittills får fortsätta att växa tämligen ohämmat. Kostnaderna för exempelvis arbetsskadeförsäkringen har mer än sexdubblats under perioden 1983--1988. Nu krävs krafttag mot kostnadsexplosionen inom socialförsäkringssystemet.
Beträffande frågan om sjukvårdsersättningen till landstingen avser vi att återkomma i ett annat sammanhang.
Primärvård i samverkan
En väl fungerande primärvård, d.v.s. vård på nära håll, måste vara själva motorn när det gäller samverkan i folkhälsovården. Primärvården har goda utvecklingsmöjligheter, särskilt när det gäller tillgänglighet, kvalitet och samverkan. Vi ser de förstärkta vårdcentralerna som sjukhusens förlängda arm ute i bygderna. Genom en förstärkt primärvård kan rätten till en egen läkare bli verklighet. Att kunna välja sin läkare är idag i stort sett omöjligt. I läkartäta områden är valfriheten större, medan man i glesbygd får vara nöjd om det ens finns en läkare. Det krävs omfattande regionalpolitiska satsningar för att få till stånd en jämnare fördelning av kvalificerad sjukvårdspersonal över hela landet. För att de äldre skall ges bästa möjliga vård krävs vidare ett bättre samarbete mellan primärvård, hemtjänst och socialtjänst.
Regeringens förslag innebär en klar risk för att primärvården inte kommer att kunna fullgöra sina uppgifter. Man slår sönder det som redan finns och som på många håll fungerar mycket bra, samtidigt som uppbyggnaden av primärvården försenas kraftigt. En splittring av primärvården innebär ett hot mot vårdens kvalitet.
Inrätta länsparlament
Centerpartiet vill utveckla de folkvalda landstingen och stärka deras roll som länsparlament. En decentraliserad demokrati på länsplanet gynnar tveklöst en god vård. Samordnade insatser ger stora vinster, bland annat i form av minskad administration och större effektivitet. Landstingen måste ha kvar det lagreglerade ansvaret att garantera alla invånare rätt till hälso- och sjukvård på lika villkor.
Landstingen behövs att stärka demokratin och den regionala utvecklingen. Landstingen behövs också för att utjämna de regionala skillnaderna inom landstingsområdet.
Vi ser i det perspektivet med oro på regeringens förslag om ett samlat kommunalt ansvar för service och vård. I förlängningen kan det komma att betyda en urholkning av demokratin och att en storkommunreform framtvingas.
Alternativa boendeformer
De äldre måste ges rätt att själva välja var de vill bo. Många föredrar att så länge som möjligt bo kvar i det egna hemmet där miljön är invand och det känns tryggt. Andra åter behöver mera vård och omsorg eller vill bryta ensamheten. Då är det viktigt att det finns alternativ och en väl fungerande hemtjänst. Vi menar att regeringens föreslagna reform inte i tillräcklig grad tillgodoser de äldres behov och önskemål av alternativa boendeformer.
Slå vakt om ålderdomshemmen
Under åren 1980--1987 har 11 000 ålderdomshemsplatser försvunnit. Den socialdemokratiska regeringen har hävdat att ålderdomshem är en föråldrad institutionsform som inte har något berättigande i dagens Sverige. Centerpartiet har motsatt sig denna nedrustning. Vi menar att ålderdomshemmen som boende- och vårdform behövs som ett viktigt alternativ till servicehus och långvård. Det behövs ett alternativ som ger närhet och trygghet och som avlastar sjukvården.
1988 uttalade riksdagen på centerpartiets initiativ att ålderdomshemmen kommer att behövas även fortsättningsvis inom äldreomsorgen. Statsbidrag beslöts utgå till personalen på ålderdomshemmen och statliga lån beviljades till ny- och ombyggnad av ålderdomshem. Riksdagsbeslutet borde innebära att flera äldre människor kan erbjudas denna boendeform. Beslutet tycks dock ha fastnat i byråkratin och inte nått ut till kommunerna. Beslutet måste snarast få genomslag i den praktiska verksamheten.
Sjukhemmen behövs
Den stora ökningen av antalet äldre över 80 år och det ökande antalet utskrivningar från sjukhusens avdelningar kommer att kräva flera sjukhemsplatser. Andelen äldre ''tunga vårdfall'' på sjukhemmen kommer vidare att öka, vilket ställer stora krav på sjukvårdspersonalens medicinska kompetens.
Sjukhemmen kan idag erbjuda en varierad vård och omsorg för de äldre: akutsjukvård, växelvård, rehabilitering och sjukhemsbaserad hemsjukvård. Patienterna upplever trygghet i den vårdkedja som erbjuds, en trygghet som nu riskerar att slås sönder. Med regeringens förslag kommer exempelvis patienter som kräver rehabilitering att blandas med patienter som kräver mera akuta insatser av direkt sjukvårdande karaktär. I propositionen ställs inte ens några minimikrav på sjukhemmens utformning.
Den pågående utvecklingsprocessen av sjukhemmen fordrar enligt vår mening primärvårdens samlade lednings- och driftsansvar. Sjukhemmen måste förbli en organisatorisk enhet. Reformen leder endast till praktiska gränsdragningsproblem som ytterst går ut över patienten.
Det är landstinget som ansvarar för en patient som behandlas på en akutklinik och sedan placeras på ett sjukhem för eftervård. Efter reformen måste landstinget, när patienten väl är färdigbehandlad, avvakta kommunens besked innan patienten kan placeras på vårdhem. Patientens situation förbättras inte av reformen, inte heller personalens. Ett annat exempel på den försämring som reformen innebär kan ges. Den medicinska vård som en långvårdspatient behöver i sitt eget hem eller på sjukhem tillhandahålls idag av landstinget. Med reformens förslag skall kommunen ansvara för att patienten får erforderlig medicinsk service -- inte läkarinsatser -- på sjukhemmet, men inte i det egna hemmet. Man förutsätter att äldre som vårdas på sjukhem saknar behov av medicinskt kompetent personal.
Utveckla demensvården
Genom nedläggning av mentalsjukhus och ålderdomshem har omvårdnadsresursen för åldersdementa reducerats samtidigt som antalet åldersdementa ökat. Vården av de senildementa har därför länge varit eftersatt och utvecklats först under senare år, med t.ex. dagvård och gruppboende. Erfarenheterna av gruppboende är mycket goda. Vårdformen är dock vad gäller personal lika resurskrävande som vård på sjukhem och bör jämställas med det. Genom en kraftfull utbyggnad av gruppboende och utvecklandet av nya former för vård och omsorg för de senildementa kan vårdplatser erbjudas andra inom akutsjukvård, sjukhem och servicehem. Det behövs också en ökad tillgång på psykogeriatriska sjukhemsplatser för patienter som försämras så att de inte längre kan vårdas i gruppboende.
Nuvarande regler för byggande av gruppbostäder för omsorgspatienter är mycket byråkratiska och stelbenta. Det finns därför anledning att se över de regler som styr finansieringssystemet för gruppboende för senildementa. De regler som gäller för statligt stöd till byggande av sjukhem och andra ''särskilda boendeformer'' ställer orealistiska krav på bland annat boendeytor, något som bidragit till att starkt försvåra inrättandet av gruppbostäder för åldersdementa. Kravet på kök i den egna lägenheten bör tas bort, då ett stort gemensamt kök är det viktigaste inslaget i gruppboendet. Vad här anförts om en översyn av reglerna för att få bostadslån till gruppbostäder bör ges regeringen till känna.
Vi stöder förslaget om att kommunerna tar över ansvaret för gruppboende för senildementa. Man bör dock vara medveten om att det ställer krav på tillräckliga resurser och kan leda till svåra prioriteringsfrågor i kommunerna.
Förbättra för de handikappade
Det saknas en godtagbar analys av vad förslaget kommer att innebära för de handikappade som ofta har helt andra krav på vård och service än äldre. Härvidlag bör särskilt de yngre handikappades situation uppmärksammas.
Människor med svåra och sammansatta handikapp behöver hjälp och service i många olika former. Medicinska insatser är ofta av väsentlig betydelse. Med propositionens förslag blir gränsen mellan serviceuppgifter och medicinska insatser oklar. Detta leder till en försvagning och försämring av insatser för handikappade.
Propositionens förslag innebär att vårdkedjan bryts. Gränsen kommer att flyttas och medföra att rehabilitering försvåras. En framgångsrik rehabilitering måste bedrivas inom en sammanhållen vårdkedja, där tillgång till specialistkunskaper inom den slutna vården är mycket viktig.
Handikapphjälpmedel
Frågan om hur hjälpmedelsverksamheten skall vara utformad behandlas inte i propositionen, man hänvisar endast till fortsatta beredningar. En förändring av huvudmannaskapet innebär att de redan idag oklara kompetensförhållandena beträffande handikappverksamheten ytterligare förstärks. De stora oklarheter som råder kan endast lösas genom ett statligt ansvar. Detta bör ges regeringen till känna.
Svåra gränsdragningar mellan socialtjänstlagens regler och omsorgslagens regler kan uppstå t.ex. vad gäller de psykiskt utvecklingsstördas rätt till plats i gruppbostad. Det får enligt vår mening inte finnas någon risk för att omsorgslagen återtar sin tidigare särlagsinriktning.
Sekretess och patientjournaler
Inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården gäller särskilda regler om förvaring av handlingar. Patientjournaler innehåller en mängd integritetskänsliga uppgifter och deras handhavande kräver största noggrannhet.
Reformen innebär att patientjournalerna skall överföras till kommunerna och integreras i den kommunala socialtjänsten. Detta kan medföra en annan hantering av de integritetskänsliga uppgifterna vars konsekvenser inte är tillräckligt utredda. Lagrådet bör ges i uppdrag att granska frågan. Det är vidare angeläget att lagrådet ger sin syn på frågan om tillägget till 7 kap 4 § sekretesslagen är tillräckligt som kompletterande sekretessreglering till följd av reformen. Vad här anförts om lagrådsgranskning av sekretessbestämmelser och patientjournaler bör ges regeringen till känna.
En bra personalpolitik
Propositionens förslag har skapat osäkerhet bland en stor del av sjukvårdspersonalen. Utan sjukvårdspersonalens engagemang och insikt blir det svårt, trots tillskjutandet av en miljard till informationsverksamhet, att få reformen att fungera på ett bra sätt. Många sjuksköterskor uppger sig vara oroliga för att det kan bli svårt att behålla sin medicinska kompetens i och med att de mister den dagliga kontakten med läkare och annan primärvårdspersonal. Undersköterskor visar redan idag en minskad benägenhet att söka tjänster inom distriktsvården. Det oklara medicinska ansvaret skrämmer. Den nya kommunala sjukvårdsorganisationen kommer att sakna kvalificerat medicinskt ledningsansvar.
En ny stor organisationsförändring, till stora delar framtvingad av sjukvårdsproblemen i storstäderna, är dålig personalpolitik och kommer att medföra rekryteringsproblem och risk för personalflykt från äldrevården.
Rekrytera ny personal
Behovet av sjukvårdspersonal kommer att öka rätt avsevärt med tanke på det stigande antalet äldre med ett ökat vårdbehov. Samtidigt minskar rekryteringsbasen både vad gäller antalet ungdomar och den andel av dessa som söker sig till vårdyrkena. Stora vakanser, hög frånvaro och hög personalomsättning är problem som skapar stor otrygghet för de äldre. Dessa förhållanden berörs knappt i propositionen. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med en utredning om personalförsörjning och arbetsförhållanden inom hälso- och sjukvården och hemtjänsten.
Stärk distriktssköterskornas roll
Centerpartiet vill värna om distriktssköterskorna. Deras breda yrkeskunnande, stora förtroendekapital och helhetssyn behövs som en stark länk i vårdkedjan. Att flytta över en stor del av distriktssköterskekåren till kommunens äldreomsorg skulle innebära en allvarlig försvagning av en väl fungerande verksamhet inom primärvården. Genom en överflyttning av huvudmannaskapet kan innehållet i deras arbete ändras på ett för de äldre negativt sätt.
Regeringens förslag innebär att vissa distriktssköterskor flyttas till kommunerna medan andra stannar hos landstingen. Distriktssköterskan riskerar att förlora sin närmaste medarbetare, undersköterskan, till kommunen och kan således inte längre själv styra de medicinska insatserna i patientens hem eller fördela och delegera uppgifter i samma omfattning som förut. Vi anser att distriktssköterskorna skall finnas kvar i primärvården med nuvarande huvudman. Vad här anförts om distriktssköterskornas roll bör ges regeringen till känna.
Se över sjukvårdens verksamhet och finansiering
Att tillgodose de äldres behov av service och vård är en central uppgift i ett välfärdssamhälle. I takt med att ett samhälle förändras, förändras också kraven och synen på hur de äldres behov av service och vård skall tillgodoses.
Välfärdssamhället Sverige har sedan en tid tillbaka fått vidkännas sprickor i fasaden. Vård för alla och på lika villkor är inte längre en självklarhet. Människor, unga som gamla, drabbas på grund av den bristfälliga vården.
Det krävs därför en ordentligt underbyggd och väl analyserad översyn av sjukvårdens framtida verksamhet och finansiering. En parlamentariskt tillsatt kommitté bör snarast inleda detta förändrings- och förbättringsarbete. Riksdagen bör hos regeringen hemställa att en sådan parlamentarisk utredning tillsätts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1990/91:14 om ansvaret för service och vård till äldre och handikappade m.m., med undantag för de delar som avser huvudmannaskapsfrågan för gruppboende för senildementa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av reglerna för byggande av gruppbostäder,
Vid avslag på yrkande 1 hemställs
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hanteringen av äldreomsorgsfrågorna,
4. att riksdagen avslår propositionens förslag om anvisning av 1 000 000 000 kr. till informations- och utbildningsverksamhet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansieringen av det statliga stödet till sjukvårdsinsatser,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lokala lösningar,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldrevårdens organisation och inriktning,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett statligt huvudansvar för handikapphjälpmedlen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sekretess och patientjournaler,
10. att riksdagen hos regeringen hemställer om att en utredning tillsätts med direktiv att se över personalförsörjning och arbetsförhållanden inom hälso- och sjukvården och hemtjänsten i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distriktssköterskornas roll,
12. att riksdagen hos regeringen hemställer om att en parlamentarisk utredning tillsätts med direktiv att se över hälso- och sjukvårdens framtida verksamhet och finansiering i enlighet med vad som i motionen anförts.
Stockholm den 25 oktober 1990 Olof Johansson (c) Görel Thurdin (c) Karl Erik Olsson (c) Bertil Fiskesjö (c) Karin Söder (c) Gunnar Björk (c) Gunilla André (c) Pär Granstedt (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Agne Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)