Efter tio års utredande har regeringen avlämnat sin proposition om var ansvaret för de äldres och handikappades vård ska ligga.
Propositionen föreslår att kommunerna får ett samlat ansvar för service och vård av äldre och handikappade. Förslaget är en halvmesyr. De äldres vardag blir enligt förslaget inte tryggare. Nya gränser skapas och väl fungerande lokala lösningar på hur vården bäst ska fungera slås sönder.
Förslaget går ut på att köpa de äldre vård mellan kommun och landsting. Det är svårt att tro att förslagen kommer att leda till en mänskligare och effektivare vård. Dessutom anvisas i propositionen en miljard enbart till information om förslaget! I tider av ekonomisk åtstramning ter sig denna summa astronomisk.
Vi yrkar avslag på propositionen utom i den del där man föreslår en utredning om primärvården.
Vi föreslår att denna försöksverksamhet förläggs till Kalmar län. Samtliga tolv kommuner och Kalmar läns landsting har gemensamt ansökt om att en sådan försöksverksamhet ska förläggas till länet.
Våra invändningar:
En proposition om ansvaret för service och vård till äldre och handikappade måste ha siktet inställt på att finna former för ett värdigt omhändertagande. Den ska vara framåtsyftande och analysera och formulera kraven på vårdens innehåll som morgondagens äldre och sjuka har rätt att ställa.
Den s k huvudmannaskapsfrågan har satts i förgrunden. Höga företrädare för kommun- och landstingsförbunden har debatterat och stridit. Mycket sällan har företrädare för vården -- personalen -- trätt fram eller tillfrågats om sin åsikt. Ändå är det de som vet hur vården fungerar.
Helhetssynen saknas. Förslagen bygger på ett föråldrat vårdtänkande, och utvecklingen inom hälso- och sjukvården har för länge sedan passerat propositionens tankegångar.
Helhetssyn
Hälso- och sjukvården måste bedrivas utifrån en helhetssyn där man sätter individen, patienten, i centrum och där man så långt möjligt söker respektera och förverkliga dennes behov. Med regeringens förslag kommer en mängd gränstvister att uppstå. Det kan gälla när det medicinska ansvaret för äldre övergår från landstinget till kommunal äldreomsorg. Det kan också gälla var landstingets ansvar för rehabilitering går i förhållande till det kommunala ansvaret för omsorg och stadigvarande medicinska insatser.
Primärvård i samverkan
En väl fungerande primärvård är själva motorn i hälso- och sjukvården. Vårdcentralerna kan ses som sjukhusens förlängda arm ute i bygderna. Det krävs samverkan mellan primärvård, hemsjukvård och hemtjänst för att ge äldre och handikappade bästa möjliga vård.
Regeringens förslag innebär en splittring av primärvårdens resurser. Man slår sönder det som redan finns och som på många håll fungerar mycket bra. Samtidigt försenas en uppbyggnad av primärvården mycket kraftigt. En splittring av primärvården innebär ett hot mot vårdens kvalitet.
Sjukhemmen behövs som sjukhem
Sjukhemmen har genomgått en dynamisk utveckling. De erbjuder i dag en varierad vård och omsorg för de äldre: akutsjukvård, växelvård, avlastningsplatser och rehabilitering. Patienterna är trygga i denna sammanhållna vårdorganisation. Utan denna inriktning på sjukhemmen skulle nuvarande omfattning av hemsjukvård inte vara möjlig. Den pågående utvecklingsprocessen på sjukhemmen fordrar enligt vår mening primärvårdens samlade lednings- och driftsansvar. Sjukhemmen måste förbli en organisatorisk enhet. Regeringens förslag leder endast till praktiska gränsdragningsproblem som ytterst går ut över patienten.
Lokala samverkanslösningar
På många håll i landet har utvecklingen den sista tioårsperioden inneburit att man nått fram till mycket goda samverkansformer inom vården. Vårdplanering med sikte på patientens bästa sker obyråkratiskt och praktiskt. Ansvaret har delegerats till befattningshavare som arbetar nära patienten. Behoven kan snabbt avläsas och insatserna kan dimensioneras därefter. Dessa väl fungerande samverkansmodeller hotas nu att slås sönder.
Distriktssköterskorna -- en viktig resurs i primärvården
Regeringens förslag innebär att vissa distriktssköterskor flyttas till kommunerna medan andra stannar kvar inom landstinget. Distriktssköterskan riskerar att förlora sin närmaste medhjälpare, undersköterskan, till kommunen och kan således inte längre styra de medicinska insatserna i patientens hem eller fördela och delegera uppgifter i samma utsträckning som förut.
Centern vill värna om distriktssköterskorna. Deras breda yrkeskunnande, stora förtroendekapital och helhetssyn behövs som en stark länk i vårdkedjan. Att flytta över en stor del av denna yrkeskår till kommunerna skulle innebära en allvarlig försvagning av en väl fungerande verksamhet inom primärvården.
Mer resurser till vården
I stället för att lägga en miljard på informationsinsatser som inte kommer de äldre och sjuka annat än marginellt till godo anser vi att denna miljard ska tillföras vården. Vårdbehoven blir allt större. Antalet 80-åringar och därutöver kommer att öka med 30 % fram till år 2000. Behovet av sjukvårdsinsatser är störst bland de allra äldsta. Det kommer att krävas ökad medicinsk kompetens på sjukhemmen, då 'utskrivningar'' från akutklinikerna måste ske i allt snabbare takt.
Försöksverksamhet
Förslagen till förändringar i vården av äldre och handikappade är en halvmesyr. Primärvården måste hållas samman för att garantera en god vård och en obruten vårdkedja. I Kalmar län har landstinget och de tolv kommunerna ansökt att få bedriva försöksverksamhet med kommunalt huvudmannaskap för primärvården. Vi föreslår att en sådan försöksverksamhet får startas i Kalmar län.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en försöksverksamhet med primärkommunalt ansvar för primärvården bör förläggas till Kalmar län.
Stockholm den 25 oktober 1990 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)