Det finns vissa speciella problem när det gäller att få in kommunalskatt i kommuner där ett stort antal personer tjänar sitt huvudsakliga uppehälle under turistsäsongerna och sedan lämnar kommunen.
Man betalar skatt till den kommun där man är mantalsskriven och man mantalsskrivs i den kommun man vistas i den 1 november.
Oktober--november är en vanlig semestermånad för anställda inom turistnäringen. Man kan alltså flytta före den 1 november och därmed betala sin skatt i en kommun som man inte arbetar i.
Det riktiga borde vara att skatteskyldigheten började från den dag då man flyttade in i och började arbeta i en kommun, alltså i samband med att man fyllt i postens nya blankett om definitiv flyttning. Det finns ingen anledning att ha kvar ett bestämt datum, den 1 november, för mantalsskrivning. Om en person bor och arbetar i mer än en kommun under ett år är det rimligt att kommunalskatten delas mellan kommunerna.
Malung är en av de kommuner, som har många säsongsanställda. Under tiden 1 december till 30 april finns ca 800 anställda inom turistnäringen i Sälen. De flesta av dessa, ca 500 personer, är inflyttade från andra kommuner och kommer alltså inte att bli mantalsskrivna inom kommunen och följaktligen inte heller att betala skatt här. Den allmänna servicen måste ändå baseras på den befolkningstäthet som råder under vinterhalvåret. Det innebär en större belastning skattemässigt på den fast boende befolkningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändrade regler så att mantalsskrivning sker från den dag man bosätter sig i en kommun.
Stockholm den 23 januari 1991 Birgitta Hambraeus (c)