Sammanfattning: Ingen lösning anvisas i propositionen på beskattningen av sådana kulturbyggnader som från 1991 inte längre avses få avdragsrätt för reparationer. Detta kan innebära oöverkomliga svårigheter för ägarna att även fortsättningsvis underhålla dessa. En skyndsam lösning är därför nödvändig. I motionen föreslås därför att bostadshus som i den kommunala översiktsplaneringen betecknats som kulturhistoriskt skyddsvärt skall kunna beskattas som näringsfastighet.
Den skatteomläggning som träder i kraft 1991 indelar bostadsbyggnaderna i ''näringsfastigheter'' och ''privatbostäder''. Privatbostad är småhus inrättat som l- eller 2-familjsbostad och ägares bostadshus i jordbruket om det till övervägande delen används för ägarens eller hans närståendes permanent- eller fritidsboende. Övriga bostadsbyggnader är näringsfastigheter.
Beskattningen av privatbostäder resp. näringsfastigheter sker efter två olika system. Det innebär bl a att kostnaderna för reparation och underhåll av privatbostäder inte är avdragsgilla medan så är fallet för näringsfastigheterna.
Skattereformens system för beskattningen av privatbostäder tar fasta på de förutsättningar som gäller för vanliga villor. I landets skiftande bestånd av småhus från olika tider finns emellertid åtskilliga bostadsbyggnader som avsevärt skiljer sig från vanliga villor men som delvis används på liknande sätt, dvs som bostad för ägaren. Dessa byggnader återfinns framför allt på landsbygden och utgörs bl a av gamla, stora och otidsenliga mangårdsbyggnader på gårdar och gods alltifrån stora gamla trähus i Norrland till medeltida borgar i Skåne. De har ibland stort kulturhistoriskt värde och utgör ett viktigt inslag i landsskapsbilden och kulturmiljön och ofta även ett underlag för turism i bygden. Det är ett viktigt samhällsintresse att dessa byggnader även fortsättningsvis kan bebos och bevaras för framtiden.
Driften och underhållet av slott och herrgårdar och även andra kulturbyggnader på jordbruksfastighet utgör normalt en stor belastning för fastighetens ägare. Det är ofta fråga om avsevärt större bostadsytor än som numera erfordras för familjens behov. För de utrymmen som kan utnyttjas är planlösningarna ofta otidsenliga och medför att boendet blir obekvämt och svårigheterna stora att effektivt utnyttja tillgängliga utrymmen. Även om inte större utrymme än i en normal villa disponeras för familjens behov, är kostnaderna långt större eftersom hela huset måste underhållas även om endast en mindre del bebos.
Riksskatteverket har i sin kompletterande anvisning Dnr 985/80-309 till värdering av lantbruk inför föregående fastighetstaxering utfärdat anvisningar om hänsynstagande till de säregna förhållanden som gäller för ifrågavarande slag av byggnader. Det synes dock som om dessa anvisningar haft dålig genomslagskraft vid taxeringen och berörda byggnader har i många fall åsatts alltför höga värden. Endast i undantagsfall torde negativt värde ha åsatts, trots att detta ej sällan varit motiverat.
Från många håll har uppmärksammats att det nya skattesystemet inte ger tillräckligt utrymme för att beakta de speciella förhållanden som föreligger för detta slag av äldre kulturbyggnader. Slopandet av avdragsrätten för reparation och underhåll innebär i praktiken ett förödande slag för kulturminnesvården i Sverige. Privata ägare kan inte bekosta det betydande underhållet med beskattade medel. Det är inte realistiskt att ägarnas insatser kan ersättas med statliga eller kommunala bidrag.
Kulturbyggnader som av kulturhistoriska skäl bör bevaras måste därför kunna klassificeras och beskattas som ''näringsfastighet'' även i de fall de bebos av ägaren eller dennes närstående med därav följande rätt att göra avdrag för kostnaderna för reparation och underhåll men skyldighet att betala skatt för förmånen av fri bostad. Detta överensstämmer med vad som tidigare gällt för alla ägarebostäder på jordbruksfastigheter. Att beskattningen kan ske enligt reglerna för näringsfastigheter är naturligt även med hänsyn till att det oftast är fråga om gamla, stora och obekväma byggnader som numera endast till en mindre del används som bostad men utgör en integrerad del av den näringsverksamhet som bedrivs på gården.
Det är sålunda angeläget att intressanta kulturhistoriska byggnader klassificeras och beskattas som näringsfastighet och fråga uppkommer då hur en avgränsning kan ske.
En lämplig lösning vore att möjliggöra för ägaren att få bostadshus som i den kommunala översiktsplaneringen betecknas som kulturhistoriskt skyddsvärt beskattat som näringsfastighet redan från inkomståret 199l.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att bostadshus som i den kommunala översiktsplaneringen betecknas som kulturhistoriskt skyddsvärt skall kunna beskattas som näringsfastighet.
Stockholm den 22 november 1990 Ingegerd Troedsson (m) Ingrid Sundberg (m) 1:e vice talman