Propositionen
Regeringen föreslår i propositionen att det införs ett nytt system för rehabilitering vars mål är att återföra personer med långa eller ofta upprepade sjukskrivningar till arbetslivet.
Enligt förslaget skall en rehabiliteringsplan upprättas av arbetsgivaren då en arbetstagare varit frånvarande fyra veckor i följd, när en arbetstagare varit frånvarande vid upprepade tillfällen eller när arbetstagaren själv begär det.
Planen skall tillställas försäkringskassan.
Arbetsgivaren blir ansvarig för att rehabiliteringsplanen genomförs. Ersättningen för den som omfattas av planen blir enligt förslaget 100 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Förutom vid hel rehabilitering skall ersättning dessutom kunna utgå för tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels rehabilitering.
Försäkringskassan ges det övergripande ansvaret för att rehabiliteringsverksamheten fullföljs enligt den upprättade planen.
Inledning
Bakgrunden till propositionen är den kraftiga ökningen av sjukförsäkringens utgifter och antalet förtidspensioner. Det s.k. ohälsotalet har ökat med drygt 17 procent om man utgår från förändringen mellan 1975 och 1989 och med 25 procent vid jämförelse mellan åren 1982 och 1989. Utvecklingen är alarmerande.
Regeringens slutsats synes vara att den ''utslagningsprocess'' som utvecklingen tycks tyda på i huvudsak hänger samman med brister i arbetsmiljö och dåligt intresse för rehabilitering. Så enkelt är det emellertid inte.
Det är många faktorer som medverkar till långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar, bland annat sjukdom eller handikapp, alkoholism och annat missbruk, ålder, arbetskrav och arbetsmiljö, utbildning, ekonomi och inte minst utformningen av socialförsäkringssystemen.
Ökningen av antalet långtidssjukskrivna och förtidspensionerade har helt klart påverkats av att sjukskrivning och förtidspensionering i många fall i realiteten utnyttjats som arbetsmarknadspolitiska medel. För staten har det varit bekvämt att dölja arbetslöshet och ge en försörjningsmässig trygghet genom att utnyttja sjukförsäkrings- och pensionssystemen för ändamål som dessa inte är avsedda för. För företagen har förtidspensionering varit en god lösning för att klara övertalighet. För den enskilde har alternativet långtidssjukskrivning på grund av arbetsskada och därefter förtidspensionering ofta varit en ekonomiskt överlägsen lösning jämfört med fortsatt arbete.
Den första åtgärd som bör vidtas för att komma till rätta med den nu beskrivna utvecklingen är att ändra utformningen av transfereringssystemen inom socialförsäkringen. Dessa problem har regeringen endast halvhjärtat gett sig i kast med.
Ersättningsnivån inom sjukförsäkringen vid korttidsfrånvaro har visserligen gjorts mindre gynnsam. Resultaten har visat sig mycket snabbt. En arbetsgivarperiod inom sjukförsäkringen kommer också att bli en realitet från och med den 1 januari 1992. Detta är positivt. Däremot har inte regeringen haft kraft att föreslå fastare regler inom arbetsskadeförsäkringen. Det är allmänt omvittnat att de alltför generösa reglerna inom denna försäkring i kombination med arbetsmarknadsförsäkringen har varit kostnadsdrivande. Till detta kommer att de kombinerade reglerna inom arbetskade- och arbetsmarknadsförsäkringarna försvårar rehabiliteringsprocessen.
Den som är arbetslös och stämplar men som kan åberopa en godkänd arbetsskada -- och detta kan enligt Riksförsäkringsverket i stort sett alla göra -- får samma inkomster eller i bland t.o.m. högre inkomster än när han förvärvsarbetar. Vid sidan om de nu nämnda ekonomiska faktorerna kommer psykologiska. För en del kan det kännas som en lättnad att lämna arbetslivet. Sjukdom, ålderskrämpor eller arbetsskador är en välkommen ursäkt, som legitimerar ett tidigt utträde ur arbetslivet.
Den press som ett högt svenskt kostnadsläge haft på företagen att höja produktiviteten har vidare lett till att många lätta reträttjobb rationaliserats bort.
Att vända den nu beskrivna utvecklingen är inte utan problem. Den kräver realism och ett väl genomtänkt reformarbete. Regeringens förslag lämnar här mycket övrigt att önska.
Förslaget om ''aktiv rehabilitering'' hängs upp på en princip som hämtats från arbetsmarknadspolitiken, nämligen arbetslinjen. Det bör dock poängteras att utgångspunkterna för arbetsmarknadspolitiken och sjukförsäkringen är olika. Sjukförsäkringens syfte är att bereda inkomsttrygghet under en sjukdomsperiod och underlätta för den sjuke att få adekvat medicinsk behandling så att full hälsa återvinns. Ett andra steg i denna process är att -- om den sjuke inte helt återvunnit fysisk och psykisk hälsa -- vidta positiva rehabiliteringsåtgärder. Skall dessa två syften kunna tillfredsställas inom sjukförsäkringens ram måste det första steget i reformpolitiken vara förändringar inom transfereringssystemen, så att dessa inte skapar incitament till krav på sjukskrivning och förtidspensionering. En grundläggande utgångspunkt bör vara att ''arbete skall löna sig''.
Detta innebär att arbetsskadeförsäkringen måste förändras. Försäkringens utformning får för det första inte försvåra rehabiliteringsarbetet, vilket är fallet i dag.
Arbetsskadeförsäkringen måste för det andra bygga på ett mera realistiskt och avgränsat arbetsskadebegrepp.
Hur förändringarna närmare skall utformas behandlas längre fram i motionen.
Den nya lagstiftningen får inte skapa byråkratiska omgångar, som försvårar i första hand de mindre företagens situation. Detta är ett krav, som är av väsentlig vikt, inte endast för företagsamheten utan också i hög grad för den grupp löntagare som drabbas av funktionsnedsättningar och är beroende av goda rehabiliteringsåtgärder. En förutsättning för att det skall finnas möjligheter till omplaceringar och anpassningar av arbetsplatserna är att företagen är lönsamma och inte tvingas till en hård rationalisering, där det kortsiktiga perspektivet måste få övervikt. De nu framförda synpunkterna har förbisetts i regeringens förslag. Våra motionsförslag syftar däremot till att tillgodose detta grundläggande krav.
Rehabiliteringsutredningen
Vår uppfattning är självfallet att det är angeläget att rehabiliteringsåtgärder kan sättas in snabbt och på rätt sätt för de individer som behöver sådana. Moderata samlingspartiet har varit pådrivande i rehabiliteringsfrågorna, liksom i att försäkringskassan skall ges ett övergripande ansvar för dessa. Vi vill i detta sammanhang understryka att det inte bör tillskapas någon ny byråkrati vid kassorna i form av olika diskussions- eller beredningsorgan. Ärendena bör kunna handläggas på tjänstemannanivå.
Det föreslagna systemet med ett generellt uppförande av en rehabiliteringsplan redan efter fyra veckor synes oss såväl stelt som byråkratiskt. Bedömningen av nödvändigheten av rehabilitering bör ske individuellt.
I flertalet fall kan den behandlande läkaren redan i initialskedet av en sjukdom med ganska stor säkerhet bedöma om sjukdomen leder till tillfrisknande eller till ett eventuellt rehabiliteringskrävande tillstånd.
Vi föreslår därför att läkaren, i samband med sjukskrivning, genom en enkel markering (t.ex. kryssmarkering) på intyget skall ange om rehabiliteringsbehov kan bedömas troligt. Med vårt system kan då sådana åtgärder initieras ganska omgående, när så är befogat.
Många sjukdomsfall, behandlingar och operationer leder till sjukskrivningar som är längre än fyra veckor, trots att patienten kommer att tillfriskna totalt. Sex veckor är ingen ovanlig sjukskrivningstid efter mer komplicerade åtgärder eller svårare sjukdomstillstånd. Vi föreslår därför att de i propositionen relativt fasta tidsgränserna byts ut mot mera flexibla regler och att de föreslagna åtgärderna från försäkringskassans och arbetsgivarens sida i sista hand träder i kraft först efter åtta veckor i enlighet med läkarbedömningen.
Härigenom kan en omfattande och onödig byråkratisk hantering när det gäller övergående sjukdomstillstånd undvikas.
När det gäller ansvaret för rehabilitering anser vi att detta ligger såväl hos den enskilde som hos arbetsgivaren. Genom införandet av en arbetsgivarperiod växer naturligt ett ökat ansvar fram hos arbetsgivaren för såväl arbetsmiljö som rehabiliteringsinsatser. Vi är emellertid mycket tveksamma till små företags möjligheter att klara ett ökat ansvar för rehabilitering av sina anställda.Vi föreslår därför att klarläggandet av rehabiliteringsbehov, upprättandet av rehabiliteringplan m.m. bör åvila försäkringskassan i samarbete med arbetsgivaren och avvisar regeringens förslag på denna punkt.
Arbetsskadeförsäkringen måste reformeras
Som vi nämnt ovan accepterar vi i vissa delar regeringens förslag om en rehabiliteringsplan och en rehabiliteringsersättning. Vi menar dock att det föreliggande förslaget får ses som ett provisorium när det gäller sjukskrivning på grund av arbetsskada/sjukdom.
Under flera års tid har vi krävt åtgärder inom arbetsskadeförsäkringens område, bland annat en utredning till förmån för en obligatorisk arbetsskadeförsäkring tecknad av arbetsgivaren. Vi anser att arbetsskadeförsäkringen bör lyftas ut ur den allmänna försäkringen. Vi upprepar detta krav. Det är utomordentligt anmärkningsvärt att regeringen ännu inte förmått lägga fram ett förslag till reformering av arbetsskadeförsäkringen.
Grunden för den av oss föreslagna försäkringsmodellen är bland annat att det är väsentligt att uppnå en direkt koppling mellan den enskilde arbetsgivarens utgifter för arbetsskadeförsäkringen och skadeutfallet.
Alla arbetsgivare skall vara skyldiga att teckna en sådan försäkring för samtliga anställda. Skyldigheten går att jämföras med den obligatoriska trafikförsäkringen som alla bilägare är skyldiga att teckna.
Den nya försäkringen skall kunna tecknas hos enskilda försäkringsbolag. Premien sätts i relation till det förväntade skadeutfallet och speglar därför omedelbart de insatser arbetsgivaren vidtar för att förbättra arbetsmiljön. I kombination med en arbetsgivarperiod innebär ovan skisserade förslag att arbetsgivaren och berört försäkringsbolag får ett väsentligt intresse att snabbt rehabilitera personer som riskerar att annars bli långtidssjukskrivna.
En kommande utredning bör skyndsamt ta ställning till hur förslaget skall utformas i detalj.
I avvaktan på att det av oss föreslagna systemet kan träda i kraft föreslår vi att samordningstiden i arbetsskadeförsäkringen förlängs till 180 dagar fr.o.m. den 1 juli 1991.
Reformera arbetsskadebedömningen
I sammanhanget vill vi också åter uppmärksamma vikten av en skyndsam översyn av lagstiftningen vad gäller själva arbetsskadebegreppet och menar att ett preciserande av kriterierna för arbetsskada bör ingå i utredningens uppdrag. Det måste skapas klarare kriterier för rätten att uppbära arbetsskadeersättning. Praxisförskjutningar har nu medfört att ca 90 procent av alla arbetsskadeanmälningar godkänns som arbetsskada. Dagens förhållanden är inte rimliga.
Rätt till en fjärdedels pension
I propositionen föreslås att rätten till en fjärdedels sjukpenning skall upphöra efter ett år. Vi motsätter oss en så schabloniserad bedömning. Ett eventuellt upphörande av långvarig sjukskrivning bör ske samtidigt med pensionsprövning.
Rehabiliteringsersättning föreslås i normalfallet utgå under ett år från den tidpunkt rehabiliteringen startar. Efter ett år skall alltså någon form av bedömning göras rörande den försäkrades framtida situation. Det kan röra sig om återgång i arbete, fortsatt sjukskrivning eller bedömning rörande förtidspension/sjukbidrag. Försäkringskassan har enligt 16 kap. 1 § andra stycket Lagen om allmän försäkring även rätt att tillerkänna en försäkrad förtidspension/sjukbidrag utan att vederbörande gjort ansökan därom. Sådan pensionsprövning torde i förekommande fall bli aktuell efter cirka ett år. Någon ''risk'' för en alltför långvarig deltidssjukskrivning torde därför inte föreligga. Däremot finns en risk för ''överpensionering'' om en fjärdedels sjukskrivning skall utbytas mot en halv pension.
Vi finner det stötande att en person som har tre fjärdedels arbetsförmåga skall tvingas till halv pensionering och upprepar vårt tidigare ställda förslag i kommittémotion 1990/91:Sf259 om införande av en fjärdedels förtidspension.
När det gäller övergången från sjukförsäkring till förtidspension avvisar vi regeringens förslag om att schablonmässigt ersätta sjukpenning med förtidspension eller sjukbidrag. Redan nu har försäkringskassan haft möjlighet att göra omprövning av sjukpenning efter 3 månader. Pensionsprövning enligt AFL 16 kapitlet 1
§ andra stycket har enligt praxis prövats efter c:a ett år. Regeringen föreslår här -- genom en generell schablonmässig hantering av långtgående praxis -- förskjutning till den försäkrades nackdel. Detta kan vi inte acceptera utan vill ha kvar nuvarande ordning.
Vi instämmer i att socialförsäkringssystemet skapat stora ekonomiska problem. Det är emellertid en grannlaga uppgift att förändra socialförsäkringen så att den ger skydd till dem som mest behöver det.
Hade regeringen haft denna insikt hade man inte tvekat att förändra arbetsskadeförsäkringen på det sätt vi -- vid åtskilliga tillfällen -- föreslagit. Regeringen lyssnar däremot i stället på starka särintressen och gör sådana förskjutningar i försäkringen som sannolikt i första hand går ut över en svag minoritet. En sådan politik kan vi inte ställa upp på.
Sjukpenning i samband med utbildning
Vi har i en tidigare motion (1990/91:Sf243) föreslagit att s.k. 3:8-sjukpenning (sjukpenning under rehabilitering) skall utgå enligt den bedömning som gjordes före år 1983. Riksrevisionsverket har bl.a. pekat på snedheten i nuvarande bedömningssätt. Vi upprepar vårt krav i denna fråga.
Det bör ankomma på utskottet att utforma eventuellt erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handläggningen av rehabiliteringsutredningar vid försäkringskassorna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att arbetet med upprättande av rehabiliteringsplan bör ske individuellt och flexibelt,
3. att riksdagen beslutar att rehabiliteringsbehovet skall markeras i samband med sjukskrivningsintyg i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar att rehabiliteringsplan skall upprättas först efter åtta veckors sjukskrivning i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att frågor om rehabiliteringen och bedömning av behovet av den bör åvila försäkringskassan i samarbete med arbetsgivaren i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen hos regeringen begär skyndsam utredning om en arbetsskadeförsäkring utanför den allmänna försäkringen i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen i avvaktan på ovan föreslagen utredning beslutar att samordningen mellan arbetsskadeförsäkringen och sjukförsäkringen förlängs till 180 dagar fr.o.m. den 1
juli 1991,
8. att riksdagen hos regeringen begär skyndsam utredning om en översyn av lagstiftningen vad gäller arbetsskadebegreppet i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar införa ytterligare en grad i förtidspensioneringen, en fjärdedels pension, som en uppföljning av en fjärdedels sjukskrivning,
10. att riksdagen beslutar avslå förslaget angående en generell schabloniserad övergång från sjukpenning till förtidspension,
11. att riksdagen beslutar att villkoren och maximitiden för sjukpenning under rehabilitering skall återgå till de förhållanden som gällde före 1983 i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 16 april 1991 Gullan Lindblad (m) Hans Dau (m) Margit Gennser (m) Bertil Persson (m) Karl-Gösta Svenson (m) Göran Åstrand (m)