Ideella föreningar som har allmännyttiga ändamål behandlas ganska förmånligt i skattehänseende. Till allmännyttiga föreningar räknas de vars huvudsakliga ändamål är religiöst, välgörande, socialt, politiskt, konstnärligt, idrottsligt, kulturellt eller därmed jämförbart. Med ''huvudsakliga'' menas att 75 -- 80 procent av verksamheten är inriktad på det allmännyttiga ändamålet.
I RRV:s anvisningar jämställs helt idrottsföreningar med andra föreningar. Emellertid har idrottsföreningar, enligt tidigare gällande regler, särbehandlats när det har gällt arbetsgivaravgifter, eftersom ersättningar upp till ett halvt basbelopp för idrottsutövning varit befriade från erläggande av socialavgifter.
I samband med ändringar i skattelagstiftningen fr.o.m. den 1 januari 1991 fattades också beslut om uttag av socialavgifter.
Alla förvärvsinkomster har belagts med socialavgift eller motsvarande skatt. Fulla avgifter i form av arbetsgivaravgifter och egenavgifter tas i princip ut då inkomsten är förmånsgrundande. Detta innebär i princip att alla inkomster som skall tas upp till beskattning såsom inkomst av tjänst också blir föremål för uttag av socialavgifter.
Enligt de gamla reglerna var idrottsföreningarna befriade från att erlägga socialavgifter om ersättningen endast motsvarade ett halvt basbelopp. Idrottsrörelsen har hävdat att det är av stor vikt både administrativt och ekonomiskt att dessa regler skulle bibehållas.
Regeringen föreslår nu i propositionen att ersättning från en ideell förening till en idrottsutövare, som inte är att betrakta som näringsidkare, skall -- om den understiger ett halvt basbelopp -- inte räknas med vid beräkning av sjukpenning- och pensionsgrundande inkomst och inte utgöra underlag för arbetsgivaravgifter. Med idrottsutövare menas också tränare, innefattande gymnastikinstruktörer, domare eller därmed jämställda slag av funktionärer. Med funktionärer avses i detta sammanhang också sådana ledare i föreningar som regelmässigt medverkar vid träningar, matcher och dylikt och vars medverkan är en direkt förutsättning för den idrottsliga verksamheten i föreningen.
Det förslaget tycker vi är bra eftersom idrottsrörelsen och föreningslivet är stora förlorare i skatteomläggningen.
Även om idrottsrörelsen är vår största folkrörelse, fångar den inte upp alla ungdomar. Det fordras en mångfald av föreningar som tar hand om de ungdomar som inte har ett idrottsintresse. En rad undersökningar visar att flickorna är mindre aktiverade i föreningslivet, inte minst i idrottsrörelsen. Ur samhällets synpunkt bör, enligt vår mening, musikutövande, jazzdans eller teater vara lika angeläget som fotboll och ishockey.
Det är vår uppfattning att även det övriga föreningslivet, som uppfyller RRV:s krav på allmännyttig förening, också borde vara befriat från att betala socialavgifter upp till ett halvt basbelopp, för sina funktionärer.
Det är nu dags att särbehandlingen av föreningslivet upphör och därför bör det vara likvärdig behandling av föreningslivet även när det gäller arbetsgivaravgifter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för allmännyttiga föreningar som uppfyller RRVs krav jämställs med de regler som i propositionen föreslås gälla för idrottsföreningars skyldighet att erlägga socialavgifter.
Stockholm den 23 januari 1991 Ulf Melin (m) Birgit Henriksson (m)