Antalet ärenden som skall beredas har för vissa utskott ökat dramatiskt främst genom ökat antal motioner. Alltför vanligt är att motioner med samma yrkanden upprepas år efter år.
Detta medför att berörda utskott i första hand med ökad personalinsats försöker upprätthålla konventionellt krav på beredning. I andra hand har ett par utskott under det gångna året börjat tillämpa förenklat beredningsförfarande, innebärande att man ''beslutat att fristående motioner i princip skall sakbehandlas högst en gång under varje valperiod'' (1990/91:JoU10).
Denna tillämpning av beredningstvånget har från riksdagens sida mött förståelse i den mening att man insett problemet med den ökande arbetsbördan och av allt att döma tills vidare godtar förfarandet. Mera långsiktigt torde problemet kräva en mera ingående penetrering av bakomliggande orsaker än att berörda utskott tar saken i egna händer. Härför krävs en konstitutionell granskning av förfarandet.
Utöver den mer principiella syn som jag ovan anlagt, vill jag påtala ett faktiskt fall, då jordbruksutskottet i betänkande 1990/91:JoU10 tillämpat förenklat förfarande beträffande en motion som inte tidigare väckts, motion 1989/90: Jo 934 av undertecknad. Detta måste vara ett klart åsidosättande av utskottets beredningstvång.
Än mer betänksam blir man över handlingssättet då man läser utskottets motivering till förfarandet, där man i nämnda betänkande sid. 4 anför: ''Många av de frågor om jakt och viltvård som tas upp i de nu aktuella motionerna har behandlats utförligt tidigare under innevarande mandatperiod''. Av citatet framgår att utskottet anser det tillräckligt att ''många'' av frågorna tidigare uförligt behandlats. Man har tydligen inte ens haft ambitionen att alla skulle behandlas utförligt.
Det åberopade ärendet behöver självfallet inte betyda att det i nämnda utskott annat än undantagsvis (kanske är detta enda fallet) händer att beredning av nytt ärende åsidosätts. Tvärtom tyder det förhållandet att det till ärendet fogats ett särskilt yttrande (i detta fall liktydigt med reservation) på att det vid tillfället funnits en politisk majoritet som mer eller mindre medvetet åsidosatt beredningsskyldigheten och därmed låtit mannamån vid beredningsarbetet komma till utryck.
Dessa nya och inte helt förtroendeingivande inslag i beredningsarbetet bör göras till föremål för ingående granskning från riksdagens sida. I avvaktan på resultat av en sådan granskning bör berörda utskott ges personella resurser för en konventionell beredning av lämnade motioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen uppdrar åt talmanskonferensen att utforma riktlinjer för behandlingen av motioner av innebörd
a) att konstitutionsutskottet skall se över förfarandet med förenklad motionsbehandling,
b) att konstitutionsutskottet skall särskilt uppmärksamma förhållandet, då motion inte sakbehandlas trots att den inte tidigare väckts,
c) att förenklat förfarande inte skall tillämpas i avvaktan på konstitutionell granskning,
2. att riksdagen uppdrar åt förvaltningsstyrelsen att, i avvaktan på konstitutionell översyn, åt utskott som tillämpar förenklat beredningsförfarande ge personella resurser för konventionell beredning av motioner.
Stockholm den 22 januari 1991 Arne Andersson (m) i Ljung