Journalister och andra som har att ta befattning med utgivning av tryckta skrifter är i regel skyldiga att hålla tyst om identiteten hos sådana uppgiftslämnare som vill vara anonyma. Rätten till anonymitet är ett av de rättsinstitut som främjar nyhetsmediernas tillgång till nyheter även i känsliga ämnen.
Anonymitetsrätten samverkar med TF:s bestämmelser om ansvarsfrihet för uppgiftslämnare. Om ett meddelande som lämnas till ett nyhetsmedium för publicering är brottsligt, exempelvis på det sättet att den meddelade uppgiften är sekretessbelagd, är uppgiftslämnaren ändå i allmänhet fri från straff- och skadeståndskrav. Han har också som regel rätt att förbli anonym.
Ansvarsfriheten för uppgiftslämnare gäller inte undantagslöst. I vissa fall kan straffansvar utkrävas även när det hemliga meddelandet har lämnats till ett nyhetsmedium för publicering. Dessa fall är i allmänna ordalag angivna i 7 kap 3 § TF och specificerade i sekretesslagen, till viss del i dess 16 kap.
Uppgiftslämnarens rätt att vara anonym har emellertid större räckvidd än hans frihet från straffansvar. Den ger ett skydd även mot omgivningens ogillande och andra ofördelaktiga reaktioner. Beträffande förhållandet till principen om meddelarfrihet gäller vidare att anonymitetsrätten inte upphör utan vidare i de fall då uppgiftslämnaren enligt undantagsreglerna kan fällas till ansvar för sitt meddelande. Uppgift om hans identitet kan framtvingas endast vid förhör inför domstol, i huvudsak vid vittnesförhör.
Om det hemliga meddelandet innefattar spioneri eller annat grovt uppsåtligt brott mot rikets säkerhet, har vittnesplikten företräde (3 kap. 3 § 3 TF). I övrigt (3 kap. 3 § 4 TF) skall domstolen i varje särskilt fall pröva intresset av fullständig bevisning mot intresset att anonymitetsskyddet bevaras. Vittnesplikten inträder, om domstolen finner det ''erforderligt'' att uppgift lämnas, huruvida den som är tilltalad eller skäligen misstänkt har lämnat meddelandet. Uttrycket ''misstänkt'' markerar att problemet kan uppkomma redan innan åtal väcks, nämligen under förundersökningen, vid ett särskilt anordnat vittnesförhör inför domstolen. Med uppgiftslämnare jämställs den som har författat eller på annat sätt medverkat till en framställlning (se 3 kap. 3 § 4 TF).
Frågan vem som har lämnat en uppgift för publicering till ett nyhetsmedium kan bli aktuell i mål av vilket slag som helst, t.ex. i en tvist om upphovsrätt. Även för sådana fall -- det kan gälla brottmål eller tvistemål -- föreskriver TF (3 kap. 3 § 5) att domstol skall göra en särskild avvägning mellan anonymitetsskyddet och bevisintresset. Här skall anonymitetsskyddet i regel få företräde. Vittnet kan tvingas yttra sig endast om ''rätten av hänsyn till allmänt eller enskilt intresse finner det vara av synnerlig vikt att uppgift i saken lämnas''.
Skyddet för anonyma källor spelar en central roll för nyhetsmedierna och skyddet bör inte beskäras annat än när verkligt viktiga hänsyn kräver det. Denna grundsats har också lagstiftaren anslutit sig till som princip. Trots de strävanden som otvivelaktigt har funnits, visar emellertid de gällande reglerna upp betydande svagheter.
I vissa fall har nämligen hela kategorier av sekretessöverträdelser förts in under undantagsreglerna trots att det är uppenbart att många tämligen oviktiga fall ryms därunder.
Ett tydligt exempel är överlämnande för publicering av en allmän handling som enligt sekretesslagen skall hållas hemlig. Här förutsätts inte att sekretessen till sin typ är särskilt viktig för vare sig allmänna eller enskilda intressen.
I andra fall bygger uppdelningen av sekretessen på en av lagstiftaren gjord bedömning efter sekretessens art och sakliga tyngd. Här bryter sålunda sekretessen i vissa fall igenom principen om meddelarfrihet även om den som lämnar meddelandet gör det muntligen. Fallen är angivna i 16 kap. sekretesslagen. Även bland dessa sekretessfall kan det finnas sådana som i det särskilda fallet framstår som lättviktiga i jämförelse med anonymitetsskyddet.
Av reglerna i proposition 1990/91:64 för avvägningen mellan vittnesplikt och anonymitetsskydd (2 kap. 3 § YGL och 3 kap. 5 § TF) går punkterna 4 och 5 uppenbarligen alltför långt i att tillgodose bevisintresset.
Man kan erinra om att offentlighetskommittén i sitt betänkande (SOU 1966:60) föreslog att vittnesförhör om uppgiftslämnarnas identitet i de här avsedda fallen aldrig skulle få bryta anonymitetsskyddet i tvistemål och i brottmål endast ifråga om verkligt grova brott.
I de fall som behandlas i 3 kap. 3 § 4 TF bör en regel om ''synnerliga skäl'' gälla. Principen för avvägningen bör således vara den som nu gäller enligt punkten 5. Det bör också motivledes betonas att domstolen skall pröva inte bara om vittnesförhöret har betydelse för utgången i saken utan också om det väckta åtalet gäller en så angelägen sak att det motiverar ett intrång i anonymitetsskyddet.
För återstående fall, d.v.s. de fall som nu behandlas i punkten 5 av 3 kap, 3 § TF, bör övervägas en reglering som i sak ansluter till vad offentlighetskommittén föreslog. I tvistemål som inte faller under TF eller YGL bör vittnesplikten aldrig tillåtas inkräkta på anonymitetsskyddet. Och i brottmål bör så få ske endast när åtalet gäller ett brott med minimistraff om fängelse två år eller längre tid.
I dessa frågor hänvisas till det särskilda yttrande som Karl-Henrik Ekberg avgav till meddelarskyddskommitténs betänkande (SOU 1990:12 s. 352 f.). Som Ekberg framhåller skulle de här förordade ändringarna av punkten 5 bringa svensk rätt i bättre överensstämmelse med vad som gäller i Danmark och Finland.
De ändringar som här diskuteras bör givetvis göras inte bara i tryckfrihetsförordningen utan också i propositionens förslag till yttrandefrihetsgrundlag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att ge 3 kap. 3 § punkterna 4 och 5 tryckfrihetsförordningen följande innehåll:
4. i den mån domstol, när det är fråga om brott enligt 7 kap. 2 § eller 3 § första stycket 2 och 3, finner det vara av synnerlig vikt att vid förhandling uppgift lämnas, huruvida den som är tilltalad eller skäligen misstänkt för den brottsliga gärningen har lämnat meddelandet eller medverkat till framställningen, eller
5. i den mån domstol i annat mål om brott, för vilket det stadgats strängare straff än fängelse i två år, av hänsyn till ett allmänt eller enskilt intresse finner det vara av synnerlig vikt att uppgift om identiteten lämnas vid vittnesförhör.
2. att riksdagen beslutar att 2 kap. 3 § punkterna 4 och 5 yttrandefrihetsgrundlagen ges motsvarande innehåll.
Stockholm den 17 januari l991 Jan-Erik Wikström (fp)