Värnpliktiga bör kunna direktrekryteras till värnpliktsutbildning i civilförsvaret. Därmed skulle civilförsvaret få en ytterst angelägen föryngring och kvalitetsförstärkning, samtidigt skulle detta medverka till en avveckling av den s.k. värnpliktspuckeln, skrev folkpartiet liberalerna i sin partimotion med anledning av proposition 1989/90:9.
När riksdagen behandlade frågan konstaterade försvarsutskottet i betänkande 1989/90:3 att förslaget i och för sig ligger i linje med det i 1987 års försvarsbeslut dokumenterade behovet av föryngring av civilförsvaret samtidigt som det innebär en inte oväsentlig förändring av de grundläggande principerna för totalförsvarets personalförsörjning. Utskottet ansåg dock att det finns skäl att överväga olika åtgärder som kan bidra till en reducering av den icke önskvärda delen av kvarståendeläget för värnpliktiga, varav en direktrekrytering av värnpliktiga till civilförsvaret kan vara en. Enligt utskottets mening bör dessa frågor sättas i ett större sammanhang och ges en samlad bedömning i ett säkerhets- och försvarspolitiskt perspektiv. Detta bör enligt utskottets mening göras av den nu arbetande försvarskommittén. Riksdagen beslutade att som sin mening ge regeringen detta till känna.
En direktrekrytering av värnpliktiga till civilförsvaret skulle ha flera positiva effekter varav en föryngring av civilförsvaret kanske är den angelägnaste. Dessa skulle enligt folkpartiet liberalernas mening kunna ges utbildning vid totalförsvarets skyddsskola eller vid räddningsverkets skolor.
I samband med senaste försvarsbeslutet konstaterade riksdagen att Sollefteå kommun var den enda kommun där förband skall avvecklas, vilket kräver statliga insatser i form av ny företagsamhet. Någon sådan insats från regeringens sida har inte verkställts. T3 i Sollefteå är nu avvecklat och där finns anläggningar som mycket väl lämpar sig för civilförsvarsutbildning.
Räddningsverkets skola i Sandö ligger i Kramfors kommun, några mil ifrån T3:s anläggning i Sollefteå. Sandöskolan har en mycket god kompetens. Sandöskolan bör därför administrativt kunna utöva ledningen av civilförsvarsutbildning även vid T3 i Sollefteå. Därmed kan Sandöskolans goda kompetens utnyttjas och betydande ekonomiska besparingar göras i såväl lokaler som administration.
Sollefteå och Kramfors kommuner ligger mitt i Sverige med flygplats belägen mitt emellan de båda centralorterna. Restiden med flyg Sollefteå/Kramfors--Stockholm, från dörr till dörr, är endast 2,5 timmar. Kommunerna förfogar över goda flygförbindelser med hela landet.
Försvarskommittén har begärt att räddningsverket i samråd med PB och ÖCB skall studera möjligheter och konsekvenser av en direktrekrytering av vissa värnpliktiga till civilförsvaret. Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att frågan på nytt skall aktualiseras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktrekrytering av värnpliktiga till civilförsvaret,
2. att riksdagen hos regeringen begär att möjligheten prövas att förlägga del av denna utbildning till T3 i Sollefteå, i samverkan med räddningsverkets skola i Sandö, Kramfors.
Stockholm den 17 januari 1991 Sigge Godin (fp)