Innehållsförteckning
Inledning 2
Sverige -- möjligheternas land 2
Naturen tål inte vår livsstil. Resursslöseri oroar forskare 2
Tillväxt och miljö 2
Tre utgångspunkter och krav 3
Tillväxttrojkan klarar inte kraven 5
Den gröna strategin -- huvudlinjerna i miljöpartiets ekonomiska politik 6
Något måste göras 6
Minskad materiell förbrukning 6
Antiinflationspolitik 7
Ekonomiska styrmedel för fungerande marknader 7
Effektivare resursuttnyttjande och ökad produktivitet 8
Sänk lönearbetstiden -- rädda 50 000 jobb9
Konkurrensen i Sverige måste bli bättre 10
Kraftig satsning på ''gröna'' investeringar 12
Den offentliga sektorn 12
Gröna ''dynamiska effekter'' 14
En bättre miljöredovisning 18
Ekologiskt balanserad ekonomisk utveckling 18
Investeringar och sparande 18
Miljöinriktade investeringar 19
Sparandet 20
Utförsäljning av statlig verksamhet 20
Sammanfattning -- ett nytt tänkande 21
Europeiskt samarbete 22
Vissa anslagsfrågor 23
Hemställan 23
p:Fi39 p
Inledning
Sverige -- möjligheternas land
Sverige är ett modernt utvecklat land med goda mänskliga och naturliga resurser. Vi har ett väl utvecklat socialt system för att solidariskt kunna hjälpa dem som har det svårt. Skolsystemet är internationellt känt för den höga kvaliteten i utbildningen. Den måste nu kompletteras med utbildning i alla de frågor som rör ekologi och överlevnad. Svensk industri är mycket modern och står sig väl i internationell jämförelse när det gäller kvalitet och produktivitet. Vi som bor i Sverige är väl utbildade och rustade att ta oss an de viktiga framtidsfrågorna. Vi har en månghundraårig parlamentarisk tradition, som har utvecklats till en väl fungerande demokrati under de senaste 100 åren. Sverige har gjort sig känt som ett land, som villigt engagerar sig i internationella sammanhang på de sociala, kulturella och ekonomiska områdena samt för att förbättra miljön. Vi har kunskaper, teknik och ekonomiska resurser att hjälpa till.
Miljöpartiet de gröna har utarbetat politiska program, inom samhällslivets alla områden, som bland annat baseras på vår starka tro på Sverige som möjligheternas land. Vi är övertygade om att vi, inom landet och i ett vidgat internationellt samarbete på för länderna lika villkor, kan bidra till att lösa de stora problem som vi alla står inför med bland annat omställningen till en ekonomisk utveckling, som håller sig väl innanför naturens ramar så att de samlade resurserna räcker till alla som lever nu och i framtiden. Vi kan på så sätt ta såväl nationellt som internationellt ansvar för utvecklingen.
Naturen tål inte vår livsstil. Resursslöseri oroar forskare
Denna rubrik inleder ett referat i DN av Institutets för vatten- och luftvårdsforsknings, IVL, konferens om ''hållbar utveckling''. Konferensen ägde rum den 23 april 1991.
Vid konferensen gavs åtskilliga vittnesbörd om kraftiga skador på naturen både i Sverige och utomlands. Professor Arne Jernelöv sammanfattade, enligt referatet:
Om vi skall ha en hållbar utveckling kanske fem hundra miljoner människor kan leva på vår standard. Idag lever omkring en miljard på vår nivå och det finns redan några miljarder till på vår jord. En bit in på 2000-talet får vi räkna med tio miljarder människor. Detta är ingen hållbar utveckling.
Tillväxt och miljö
I Gröna Luntan 91, som var miljöpartiets svar på regeringens statsverksproposition i januari 1991, redovisas ett omfattande faktamaterial rörande de ekologiska tillstånden i världen och nationen. Där visades material från Worldwatch Institute och Statens Naturvårdsverk och andra källor, som pekar på de dramatiska negativa förändringar, som sker i våra livsvillkor som följd av framförallt livsstilen i de utvecklade industriländerna i västvärlden och i de gamla statskapitalistiska länderna. Förändringar som många gånger är smygande och därför inte alltid är direkt synliga för oss alla. Här hjälper oss vetenskapsmännen att öppna våra ögon för det som sker. Vi har analysinstrument, vi har kunskaper om allvarliga skeenden långt borta och ändå så nära, vi har kunskaper om ömsesidiga beroenden och om miljöförstöringens gränsöveskridande karaktär. Kunskaper som känns mycket levande i dessa dagar i slutet av april 1991, och aktuella i minnet av Tjernobylkatastrofen för fem år sedan, som i så hög grad har påverkat våra liv; fysiskt och känslomässigt.
Utifrån dessa kunskaper och från en överlevnadsideologi på demokratisk grund formade miljöpartiet sitt motförslag till regeringens budget. Miljöpartiet visade den politiska handlingsviljan att ta tag i våra grundläggande överlevnadsproblem baserad på vårt samlade kunnande och med viljan att de nödvändiga förändringarna i vår livsstil måste vara demokratiskt förankrade och solidariska samt med beaktande av nuvarande trögheter i samhället.
Tre utgångspunkter och krav
Debatten om sambanden mellan ekonomisk aktivitet och miljö förs många gånger i mycket förenklade ordalag. Några utgångspunkter borde det dock kunna gå att nå politisk enighet omkring:
Miljöförstöringen måste minska
Det räcker inte att stoppa ökningen av naturresursförbrukning och miljöfarliga utsläpp, som de tre stora partierna tror. Förbrukning och utsläpp måste minska, i många fall på ett drastiskt sätt. Det gäller t ex utsläppen av kväveoxider, som måste minska med 80% för att nå den nivå, som naturen tål. Sverige har på detta område gjort internationellt förpliktigande avtal i syfte att minska utsläpp. Avtal som inte fullföljs därför att ett fullföljande innebär inskränkningar i möjligheternaka den ekonomiska tillväxten mätt på traditionellt sätt.
Utsläppen av koldioxid måste minska med 85% i Sverige inom ramen för en global begränsning för att hejda den globala uppvärmningen. Länder med höga koldioxidutsläpp måste ålägga sig stora restriktioner av solidaritet med länder med låga utsläpp, vilka måste tillåtas att öka sina utsläpp. Worldwatch Institute har gjort en beräkning för hela världen som visar hur förändringarna bör fördelas globalt. Vi ser ännu inte någon medveten positiv ansvarstagande reaktion från regeringens och de stora partiernas sida. Den reaktion som vi har sett är den motsatta när socialdemokrater och folkpartister tvingar fram en momsbeläggning av kollektivtrafiken trots att de visste att det skulle leda till kraftig ökning av koldioxidutsläppande vägtrafik.
För att klara dessa mål och samtidigt avveckla kärnkraften måste energiförbrukningen i Sverige minska med 2% årligen, vilket ger en halvering på 35 år. Miljöpartiet vill minska användningen av fossila bränslen med 85% på 25 år. Sverige har större möjligheter till en snabb avveckling av fossila bränslen än de flesta andra länder på grund av god tillgång till inhemska förnybara energislag och mycket stort kunnande.
Olika ekonomiska aktiviteters inverkan
Den ekonomiska tillväxten och dess komponenter måste anlyseras. Vi måste på goda grunder kunna fastställa vilken ekonomisk utveckling, som främjar överlevnad och vilken som motverkar. Vi har ett spektrum alltifrån produktion och aktiviteter som är starkt naturresurskrävande och miljöförstörande till ''ren'' varuproduktion och de flesta tjänster som inte förbrukar knappa råvaror eller förstör miljön. ''Ren'' varuproduktion är sådan, som medger återanvändning och återbruk och som i första hand och i största utsträckning använder förnybara och biologiskt nedbrytbara råvaror.
En långsiktigt hållbar utveckling måste rimligtvis koncentreras till den senare kategorin medan de miljövidriga aktiviteterna måste minska drastiskt. Vi kritiserar det traditionella sättet att betrakta ekonomisk tillväxt.
Ny struktur och teknik kan förbättra miljön.
Dagens industriella system är i huvudsak linjärt: ''från gruvan till avfallshögen''. Det måste ersättas av ett cirkulärt system ''kretsloppstänkande'' där nyuttaget av icke förnyelsebara råvaror starkt begränsas och material från förbrukade varor återanvänds. Kretsloppstänkande minskar energianvändning och miljöfarliga utsläpp.
Ny teknik måste användas för att göra såväl produktionsprocesserna som produkternas användning miljövänliga.
Ett typexempel på kretsloppstänkande är att industrier skall återföra sina avlopp till sina vattenintag. De kan då själva bestämma den vattenkvalitet, som tillverkningen kräver. De skall ha rätt att kompenser för avdunstning och det vatten, som binds i produkterna.
Tillväxttrojkan klarar inte kraven
Den 23 april presenterade regeringen sin kompletteringsproposition. Två dagar tidigare hade moderaterna och folkpartiet liberalerna presenterat sin gemensamma valplattform Ny start för Sverige.
I båda dokumenten är huvudinriktningen helt klar: mer av samma sort. En snabb ekonomisk tillväxt är det enda som kan rädda Sveriges ekonomi enligt, tillväxttrojkan, m-fp-s, som är överens om allt väsentligt i den ekonomiska politiken. Vad som skall rädda Sveriges och världens ekologiska situation nämns knappast i de båda dokumenten.
I såväl kompletteringspropositionen som m-fp- programmet berörs sambandet mellan ekonomisk aktivitet och miljö fåordigt. I båda dokumenten sägs att den ekonomiska tillväxten måste vara långsiktigt hållbar. Det finns dock nästan ingen beskrivning av hur detta skall gå till. Och det finns ingen diskussion eller belysning av om den tillväxtpolitik man själv föreslår verkligen är långsiktigt hållbar.
Detta är den stora bristen i såväl socialdemokraternas som folkpartiets/moderaternas ekonomiska politik. De har ingen aning om huruvida den politik de föreslår är långsiktigt ekologiskt hållbar. De vill att vi skall rusa in i framtiden i blindo.
En politik för en långsiktigt hållbar tillväxt måste bygga på de ovannämnda utgångspunkterna och kraven. Varken i propositionen eller i m-fp-programmet framgår på något sätt om deras alternativ klarar dessa krav. Det mesta talar dock för att de inte klarar kraven:
De skiljer inte på olika slags tillväxt
Ekonomisk tillväxt mäts i en enda klump som ökning av BNP utan att skilja mellan ur ekologisk synpunkt god och dålig tillväxt. Inom ramen för en eftersträvad BNP-ökning i den reviderade nationalbudgeten åren 1993--1995 på i genomsnitt 2,4% per år växer den privata konsumtionen med i genomsnitt 1,7% per år. Den privata konsumtionen innehåller ofta till en betydande del förbrukning av varor som är gjorda av icke förnyelsebara råvaror och är skadliga för miljön vid produktion och/eller användning. Detta torde i synnerhet gälla konsumtionsökningar på marginalen. När den privata konsumtionen steg som snabbast åren 1985--88 med 3,8 % om året steg t ex försäljningen av bilar med 19,5 procent årligen, av utlandsresor med 11,8 % och av sällanköpsvaror med 6,4 %.
Det är stor risk att detta konsumtionmönster upprepas igen vid en snabb privat konsumtionsökning. I kontrast till detta förutses den offentliga konsumtionen, som i huvudsak består av miljövänliga tjänster, öka med endast 0,4 % per år. Detta tyder på att m-fp-s:s tillväxt har en profil som ytterligare kommer att accentuera de ekologiska problemen.
De anvisar inte styrmedel för ekologisk struktur och teknik
I de tre partiernas dokument finns bara några vaga och till intet förpliktigande ord om ekonomiska styrmedel. Därmed talar också det mesta för att kretsloppstänkandet och den nödvändiga övergången till miljövänlig teknik inte kommer till stånd i behövlig omfattning.
Miljöproblemen kommer att öka
Det mesta talar därför för att den nödvändiga kraftiga minskningen av miljöutsläpp och resursförbrukning inte kommer till stånd. Tvärtom är risken stor att miljöförbättringarna till följd av ny teknik helt kommer att ätas upp av eller överträffas av de miljöskador som samtidigt blir en följd av en ökad produktions- och konsumtionsvolym inom de miljöskadliga och särskilt resursförbrukande sektorerna av ekonomin.
Den gröna strategin -- huvudlinjerna i miljöpartiets ekonomiska politik
En politik med grön inriktning bidrar till att lösa såväl de mänskliga som de ekologiska och ekonomiska problemen i vårt land och i världen. Minskad materiell förbrukning minskar stressen för människor, miljö och natur och inom ekonomin.
Något måste göras 1. Minskad materiell förbrukning 2. Antiinflationspolitik 3. Den offentliga sektorn -- omstrukturering nödvändig 4. Sänkt lönearbetstid -- rädda 50 000 jobb 5. Ökad effektivitet i resursanvändningen -- förbättra produktiviteten 6. Ökad konkurrens på lika villkor 7. Effektivisera marknadsekonomin med gröna skatter och avgifter 8. Gröna investeringar inom trafikområdet 9. En bättre miljöredovisning och riktigare nationalräkenskaper 10. Ekologiskt balanserad ekonomisk utveckling 11. Utförsäljning av statlig verksamhet 12. Sammanfattning -- ett nytt tänkande
Minskad materiell förbrukning
Minskad användning av fossila bränslen genom: Miljöanpassade drivmedelsskatter också för flyget Sänkta fordonshastigheterSlopad mervärdesskatt på kollektivresande på land och havStyrande miljöavgifter -- inför koldioxidskattpå all användning av fossila bränslenEnergibeskattning genom råvaruskatt Utbyggnad och förbättring av den kollektiva spårburna trafikenÖverföring av person- och godstrafik till järnvägenLösning av storstädernas trafikproblemInga nya motorvägsbyggenBromsad utveckling för inrikesflygetUtöka användningen av biobränslen, vindkraft, olika former av solenergiSlopa skattemässig bilsubvention via företagsbilarEffektivisera befintliga energiproduktionsanläggningar
Effektivisera energianvändningenStarta speciella effektiviseringsprogram för samhällets alla sektorer
Bygga upp en fungerande konsumentupplysning med bl a medvetet genomförda informationskampanjer
Motverka konsumtionsstimulerande reklam
Stödja utvecklingen av ett avfallssnålt samhälle Motverka engångsförpackningarStimulera till förlängd användningstid för varorInför livscykelspecifikationer
Minska transportarbetet genom att stimulera till mera lokal tillverkningAvveckla löntagarfonderna och omvandla dem till kommunala närfonderUtveckla stadsplaneringen så att det blir närmare mellan bostad, arbete och service
Minska skatterna på arbete och ersätta dem med skatt på energiråvarorSänk arbetsgivaravgifterna i Norrland, norra Svealand och på Gotland med 10 procentenheter med 4 procentenheter i övriga landet utom i storstäderna där sänkningen på 4 procentenheter gäller vård och omsorg
Omläggning av jordbruket, bort från kemikalieberoendet
Antiinflationspolitik
Ett bestående problem i svensk ekonomi är de höga kostnaderna som följd av den inflationsdrivande politik som regeringen har fört under ett stort antal år. Lägre kostnader och sänkt inflation kan uppnås genom en genomtänkta ekonomiska politik med ekologiska förtecken.
I denna politik ingår följande miljörelaterade åtgärder:
Sänkta arbetsgivaravgifter, som leder till betydande sänkningar av de totala lönekostnaderna i företag och offentlig sektor. Lönekostnadssänkningarna kommer att variera mellan 4 och 10% berende på var verksamheten finns i landet. Betalas med skatt på energi och miljöfarliga utsläpp.
Slopad moms på kollektivtrafik till lands och sjöss, som minskar kostnaderna för anställdas resor i arbetet och därmed företagens och den offentliga sektorns transportkostnader.
Sänkt moms på restauranger och turism m m, som bidrar till att sänka kostnaderna för yrkesverksammas lunch- och middagsätande.
Slopad moms på basmaten, som leder till att medborgarna prioriterar de billigare matalternativen och därför inte leder till krav på ökade löner på grund av stigande levnadsomkostnader. Se separat motion.
Ekonomiska styrmedel för fungerande marknader
Miljöpartiet vill utveckla det marknadsekonomiska systemet -- få det att fungera bättre genom att få in samhällskostnader i företagens och köparnas kalkyler. Vinsterna av en mer miljövänlig teknik får inte ätas upp av att miljöstörande produktion och konsumtion samtidigt ökar snabbt som i m-fp-s-alternativet. Detta problem kan till en del lösas med ekonomiska styrmedel, som bidrar till att göra tillverkning miljörimlig och att få fram varor som i sin användning inte förstör miljön. Produkter som är hållbara, kan repareras och som kan återanvändas eller är biologiskt nedbrytbara.
För att få till stånd bättre fungerande marknader måste ett huvudinslag vara att i marknadspriserna för varorna inkludera s k externa effekter, dvs kostnaderna för miljöförstöring och naturresursuttag. När dessa kostnader avspeglas i varupriserna kan vi tala om väl fungerande marknader med konkurrens på lika villkor. Då man kan få fram sannare produktivitetsmått, som även inkluderar den ''ekologiska produktiviteten''. Dagens tillstånd innebär att samhället subventionerar miljöbusarna.
Vår bedömning är dock att detta inte kommer att räcka. En ökning av miljöstörande produktion och konsumtion måste också förhindras genom en begränsning av det ekonomiska utrymmet för en ökad privat varukonsumtion.
Det betyder en skärpt miljölagstiftning och ett grönt skattesystem med betydligt högre skatter och avgifter på icke förnyelsebara råvaror och på utsläpp och avfall. Samtidigt sänks skatterna på arbete, baslivsmedel och kollektivtrafik. Vi vill motverka att bilism gynnas skattevägen.
Miljöpartiets förslag, framlagt i tidigare riksdagsmotioner, innebär höjda råvaru- och miljöskatter, främst inom energiområdet, på ca 25 miljarder kronor. Samtidigt sänks arbetsgivaravgifterna med drygt 20 miljarder kronor.
En lägre ekonomisk tillväxt i konventionella termer är inte ett mål i sig för grön politik. Däremot är den ett mycket sannolikt resultat av och förutsättning för en politik där miljöförstöring och naturresurser snabbt skall minska. Målet är att minska utsläpp till nivåer, som ligger väl under de för tillfället kända skadlighetsgränserna. En bättre fungerande marknadsekonomi leder till tillväxt inom industrier som tillverkar varor som fungerar ekologiskt rimligare och inom energiområdet med omställning till inhemska förnybara energislag. Det blir en minskning inom områden som tillverkning av konventionella bilar. Industrin kommer att genomgå en förvandling och det kommer under en övergångstid att betyda att den ekonomiska aktiviteten kommer att vara hög.
Effektivare resursutnyttjande och ökad produktivitet
Produktivitet är ett uttryck för hur bra vi utnyttjar givna resurser. Effektivare energianvändning är att öka energins produktivitet. Att öka utbyten i tillverkningen eller göra rätt från början är att öka produktiviteten. Att t ex tänka igenom hela tillverkningskedjan från ax till limpa och göra den energianvändningsminimal är att öka den totala produktiviteten i samhället. Produktivitetsökningar beror i de flesta fall på att vi utför arbeten på ett resurssnålare sätt. Produktivitetsökningar får inte leda till ökad miljöstörning och förslitning av människor. Produktivitetsökningar främjas av en fungerande konkurrens på lika villkor, som förutsätter väl fungerande marknader.
Normalt talar man bara om ökad produktionseffektivitet. Det räcker inte i dagens läge. Vi måste också arbeta för ökad produktivitet i energianvändning och av förnybara resurser. I en huvudkalkyl i nationalbudgeten förutses en ökning från under 1 % produktivitetsökning 1990--1991 till i genomsnitt 1,7 % 1992--1995. I en mer optimistisk kalkyl anges den senare siffran till 2,6% dvs i närheten av vad som gällde mellan 1979 och 1987. Förutsägelserna om en ökad produktivitet baseras bl a på vidtagna och planerade åtgärder för avreglering och ökad konkurrens och på satsningar i forskning och utbildning och i infrastruktur. Produktiviteten kommer att öka när företagens vinstsituation försämras i en lågkonjunktur.
Ett huvudmål i såväl kompletteringspropositionen som m-fp-förslaget är en kraftig konventionell produktivitetsökning i samhället. Avsikten är att den skall leda till ökad varutillverkning och ökad materiell förbrukning. Någon diskussion av vad produktivitetsökning är förs inte. Inte heller görs därför någon distinktion mellan ekologiskt acceptabel och icke acceptabel produktivitetsökning.
Med en medveten resursbevarande politik kommer det att bli möjligt att effektivisera resursanvändningen och höja produktiviteten på ekologiskt godtagbara sätt. Det betyder att också arbetsproduktiviteten i traditionella termer kommer att öka. Det kommer att ske i en takt som inte väsentligen avviker från den av regeringen förutsedda.
Sänk lönearbetstiden -- rädda 50 000 jobb
Vårt alternativ att nyttiggöra en produktivitetsökning är då i stället en förkortad lönearbetstid. Många undersökningar visar att detta också är det sätt på vilket en majoritet av svenska folket vill ta ut en standardökning. En inriktning på en kortare lönearbetstid innebär också på sikt minskade kostnader i form av stress, utslagning, sjukvård, mm. En arbetstidsförkortning bör i första hand avse veckoarbetstiden.
En lönearbetstidsförkortning från 40 till 38 timmar per vecka ligger väl inom ramen för produktivitetsökningen i näringslivet. Finansieringen kan då ske genom att löntagarna tar ut den reallönehöjning, som produktivitetsökningen medger i form av förkortad arbetstid i stället för genom höjd lön. Genom att i en första omgång sänka veckoarbetstiden i arbetstidslagen från 40 till 38 timmar skapas en ny norm för vad som anses vara ''lagstadgad arbetstid''. Det troliga är att denna nya norm snabbt kommer att etableras på arbetsmarknaden.
Resultatet av en förbättrad produktivitet -- en effektivare resursanvändning -- kan nyttiggöras på olika sätt. Det sätt som m-fp-s anvisar är ekonomisk tillväxt i form av en snabb produktionsökning framför allt för en ökad privat konsumtion. Miljöpartiet anser att denna väg är helt oförenlig med målet att kraftigt minska naturresursförbrukning och miljöpåverkan. Minskad lönearbetstid leder till minskad resursförbrukning.
Arbetslösheten stiger nu kraftigt. Det gäller då att vidta rader av åtgärder, som gör det möjligt att de arbetslösa kan förkovra sig och kunna ta mera kvalificerade arbeten framöver. Regeringens olika förslag på detta område har hitintills varit bra.
50 000 nya jobb
Eftersom allt talar för att Sverige i början av 1992 kommer att ha en hög arbetslöshet, bör sänkningen av arbetstiden koncentreras till början av perioden med sänkning av veckoarbetstiden med en timme vardera 1992 och 1993. En sådan sänkning kan bidra till att mildra arbetslösheten. Ett räkneexempel visar, att om en tredjedel av en sådan arbetstidssänkning i timmar resulterar i nyanställningar (eller att avskedanden kan undvikas) så motsvarar detta en lägre arbetslöshet motsvarande ca 50 000 heltidsarbeten. Även den ökade satsningen på miljöinriktade investeringar som tidigare har berörts kommer att bidra till ytterligare arbeten.
Den försöksverksamhet, som har bedrivits i Kiruna med sänkt lönarbetstid till 30 timmar per vecka inom vården med bibehållen lön, har slagit mycket väl ut och kraftigt minskat sjukfrånvaron och ökat kvaliteten i arbetet. Sådan försöksverksamhet bör fortsätta i hela landet. Regeringen bör stimulera detta arbete. Det är en viktig kvinnofråga eftersom merparten av dem som arbetar inom vård och omsorg är kvinnor.
Konkurrensen i Sverige måste bli bättre
Fungerande marknader förutsätter konkurrens på lika villkor. Inom många områden är konkurrensen mycket dålig. Så är det till exempel på livsmedelsområdet och när det gäller byggvaror. Detta visas klart i utredningen ''Konkurrenssverige'' SOU 1991:128.
Det är uppenbart att prisstegringarna för delar av livsmedelssortimentet stigit betydligt snabbare än för hela livsmedelsområdet. Det är främst de varor som faller inom bondekooperationen och som har varit inom regleringssystemet som har stigit snabbast i pris. Bondekooperationen har i många fall praktisk monopolställning i viktiga delar av livsmedelsproduktionen. Den bristande konkurrensen har lett till en stark koncentration inom förädlingsindustrin till ett fåtal produktionsställen. Vi har därför kommit till en situation som leder till ett omfattande och resursslösande transportarbete, som strider mot våra grundläggande mål att minska resursslöseriet.
Koncentrationen inom dagligvaruhandeln är mycket stor. Tre företagsgrupper står för 86% av försäljningen. Det finns säkert få länder där man skulle acceptera sådan koncentration över människors vardag som i Sverige.
Byggvarubranschen är ett område som kännetecknas av stela konkurrensförhållanden och prisstegringar långt utöver producentprisindex (PPI)
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att viktiga delar av svenskars vardagsliv styrs av ett fåtal stora ägargrupper med bristande konkurrens. Det driver kostnaderna för medborgarna i höjden och inom näringarna finns små incitament till att ordna tillverkningsförhållandena och distributionen på ett resurssnålt sätt.
Det finns all anledning att regeringen snarast kommer med förslag, som kan förändra och förbättra konkurrensförhållandena i ovan nämnda och i andra branscher. God konkurrens ger ökad effektivitet, lägre priser och minskar behovet av inflationsdrivande lönehöjningar. Ökad konkurrens ger mångfald och minskad storskalighet och färre transporter. Ökad konkurrens kan med andra ord vara bra för miljön.
Kraftig satsning på ''gröna'' investeringar
En stor satsning på ombyggnad av bl a energi-, kommunikations- och produktionssystem för att klara ekologiska krav på hushållning med råvaror och minimering av utsläpp. Denna satsning sker såväl inom den privata sektorn som den offentliga.
En kraftfull användning av ekonomiska styrmedel kommer att leda till verkningsfull stimulans för investeringar i miljövänlig teknik inom bl a energi- och kommunikationer och i teknik för produktion och återvinning. Samtidigt kommer konsumtionsmönstret att förskjutas i riktning mot miljövänliga varor, som på detta sätt blir billigare. Intresset för gröna investeringar stimuleras markant av omläggningen av skatt i grön riktning, vilken gör gröna investeringar företagsekonomiskt lönsamma. Investeringarna stimuleras ytterligare genom höjda statsanslag på, i inledningsskedet, 7 miljarder kronor per år till bland annat järnvägsbyggande och investeringsstöd för ny miljövänlig energiteknik. Detta bidrar kraftfullt till att minska arbetslösheten.
Den offentliga sektorn
Aktuella beräkningar och långtidsbudgeten för perioden fram till 1995/96, som ingår i kompletteringspropositionen, visar att statens finanser nu återigen allvarligt har försvagats. För budgetåret 1990/91 förutses nu ett budgetunderskott på 18,5 miljarder kronor som växer till 46 miljarder budgetåret 1992/93. En huvudorsak till att underskottet ökar anges vara lågkonjunkturen, som ger mindre skatteinkomster samt betalningseffekter av växlingen från inflationslöner till reallöner.
För budgetåren därefter fram till 1995/96 visas på två alternativ. I huvudalternativet, som bygger på en snabb ekonomisk tillväxt med i genomsnitt 2,3% per år, blir det åter möjligt att nå budgetbalans 1995/96. I ett referensalternativ med en tillväxttakt på i genomsnitt drygt 1 procent om året kvarstår under hela perioden ett årligt budgetunderskott på drygt 30 miljarder.
Ett dilemma
Dessa siffror belyser ett grundläggande dilemma av stor betydelse inte minst för en ekologiskt balanserad ekonomisk politik. Den verksamhet som bedrivs inom den offentliga sektorn består till stor del av tjänster som förutom att ha stor social betydelse inte heller har någon nämnvärd negativ inverkan på miljön. Det vore därför naturligt, i en ekologiskt balanserad utveckling, att låta sådan verksamhet öka medan naturresurskrävande och miljöstörande varuproduktion, som till stor del ingår i den privata konsumtionen, hölls tillbaka. Men en sådan utveckling är tyvärr inte möjlig med nuvarande organisation och finansiering av den offentliga sektorn. Den skulle nämligen kräva ständigt stigande skattekvoter, vilket inte är möjligt i ett land, som redan har världens högsta skattekvot.
Dilemmat kan förstärkas ytterligare
Kommun- och landstingsförbunden har för långtidsutredningen gjort ''baskalkyler'' som visar på behov av resurstillskott av 1,3% årligen bara för att klara de behov som befolkningsutvecklingen (stark ökning av personer över 80 år) och den medicinska utvecklingen ställer. I siffran ingår också resursbehov för redan beslutad utbyggnad av barnomsorgen till full behovstäckning. Till detta kommer stora automatiska kostnadsökningar också inom transfereringssystemet, bl.a. för pensioner och bostadssubventioner om inte systemen läggs om.
En ytterligare negativ faktor för den offentliga tjänsteproduktionen är att det är mycket svårare att öka produktiviteten för personliga tjänster som omsorg om barn, gamla, sjuka, handikappade, osv. än i varuproduktionen där arbetskraft kan ersättas av maskiner. Om de som arbetar i dessa sektorer, trots en oduktivitetsökning, skall ha samma löneutveckling som anställda i varuproduktionen, kommer de relativa kostnaderna för offentliga tjänster hela tiden att stiga. Även detta pressar skattekvoten uppåt. Sammantaget innebär dessa faktorer, med nuvarande utformning av de offentliga systemen, att ekonomin måste växa med storleksordningen 2% per år för att bibehålla ungefär ''oförändrad standard'' inom offentlig tjänsteproduktion och transfereringar. Inom denna ram måste dessutom, med nuvarande finansieringslösningar, den privata konsumtionen växa snabbare än den offentliga om inte skattekvoten skall öka.
En sådan tillväxttakt är, som vi tidigare berört, inte förenlig med grundläggande miljö -- och resursmål och med en önskan att ta ut ökad välfärd i form av kortare arbetstid i stället för ökad varukonsumtion. Med tidigare räkneexempel med en ekologiskt balanserad utvecklingstakt på 0,5--1% per år ''fattas det'' vid oförändrad skatt årligen i storleksordningen 10 miljarder kronor (ca 1,3% x BNP 1400 miljarder x skattekvoten 56%) i skattemedel för att finansiera den offentliga sektorn. Fram till år 1995/96 växer ''gapet'' mellan vad som skulle behövas enligt föregående avsnitt och vad den lägre tillväxttakten ger till mellan 40 och 50 miljarder kronor.
Om inte en medveten och aktiv strategi utvecklas för att hantera detta problem kommer antingen statens och kommunernas underskott att växa snabbt eller också måste stora och oplanerade besparingar och standardsänkningar göras.
Den gröna strategin för en omstrukturering av den offentliga sektorn innehåller flera komponenter, som närmare utvecklas nedan. Gemensamt för strategierna är att värna om det sociala ansvaret för dem, som verkligen har det svårt i samhället medan medel- och höginkomsttagare i ökad utsträckning själva får finansiera sin konsumtion och sin sociala trygghet.
Gröna ''dynamiska effekter''
En grön inriktning av politiken kommer på lång sikt att ge stora positiva effekter på samhällsekonomin i form av mindre miljöskador och förbättrad folkhälsa. En minskad biltrafik i storleksordningen 15% och lägre hastigheter får t ex ett omedelbart genomslag i minskade trafikolyckor. Minskade miljöfarliga utsläpp minskar kostnaderna för att reparera miljöskador.
En kortare arbetstid kan relativt snart medföra minskad sjukskrivning och på längre sikt minskade arbetsskador av förslitning, etc. En arbetstidsförkortning införd i ett läge med hög arbetslöshet, som kommer att bli fallet de närmaste åren, kommer också att innebära en kraftig minskning av behovet av arbetslöshetsunderstöd och vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
De flesta dynamiska effekterna av en grön politik inträder först med en betydande eftersläpning men redan till 1995 bör vissa ekonomiska effekter kunna skönjas. Vi bedömer att detta kan ge besparingar för de offentliga systemen i storleksordningen 2--3 miljarder kronor årligen förutom minskade kostnader på arbetsmarknaden med upp till 5 miljarder kronor årligen.
Grundstandard i socialförsäkringarna
Dagens system av socialförsäkringar och bidrag från staten till hushållen bygger på en blandning av flera olika principer. ATP, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och arbetslöshetsförsäkring följer inkomstbortfallsprincipen, dvs ger i större eller mindre grad ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Andra bidrag ger en sorts grundskydd, lika för alla, t ex folkpensionen och det allmänna barnbidraget. Det finns också inkomstprövade bidrag, som trappas av och borfaller vid högre inkomst. Miljöpartiet anser att socialförsäkringarna i större utsträckning skall bygga på principen om skydd för en grundstandard, lika för alla, kompletterat med vissa inkomstprövade bidrag.
Principen att samhället står som garant för en grundstandard som det går att leva på men inte ger något utrymme för en mer utvecklad privat konsumtion står i överensstämmelse med de gröna värderingarna om återhållsamhet med materiell konsumtion. Detta leder också till att människor med högre inkomster som vill skydda sig mot inkomstbortfall i högre grad än i dag själva får svara för detta försäkringsskydd. Ett sådant arrangemang har minst två ytterligare fördelar:Det privata hushållssparandet ökar genom att människor får ytterligare motiv att spara.Fördelningspolitiskt uppstår en omfördelning till förmån för lägre inkomsttagare. Detta sker om nuvarande finansiering av grundskyddet kvarstår, dvs arbetsgivaravgifter i proportion till inkomsten och utan tak. Fördelen är att denna form av fördelningspolitik inte innebär högre obligatoriska marginaleffekter. Den som vill ha ett kompletterande försäkringsskydd har valfrihet att göra detta om hon/han så önskar genom att låta premien belasta hans privata konsumtionsutrymme.
Utöver inriktningen på ''grundskydd'' är det också rimligt med en viss självrisk i vissa av socialförsäkringssystemen, t ex sjukförsäkringen.
Ersätt ATP
Nuvarande offentliga pensionssystem har i sig starka inslag av grundpension upp till en inkomstnivå på cirka 160 000 kronor per år. Den som förtjänat full ATP på denna inkomstnivå får efter skatt bara 11 000 kronor mer per år i pensionsförmåner än den som inte tjänat in några som helst pensionsförmåner. Det är först den ''bättre bemedlade medelklassen'' som har någon större glädje av ATP medan de, för vilka systemet skapades, arbetarna, sällan når upp till de inkomstnivåer där ATP har någon större betydelse.
Ett framtida hållbart pensionssystem för utformas enligt följande riktlinjer:ATP, folkpension, pensionstillskott och KBT ersätts successivt av en grundpension på ungefär samma nivå som nuvarande folkpension, pensionstillskott och KBT för en ordinär pensionärslägenhet. Samma skatteregler för pensionärer som för aktiva.Inga nya ATP-poäng kan intjänas sedan beslut om en omläggning fattats. Redan intjänade ATP-rättigheter skall givetvis betalas ut.Utöver grundpensionen hänvisas till pensionssparande i avtalsförsäkringar eller privat pensionssparande.
Övriga socialförsäkringar
Även i sjukförsäkring, föräldraförsäkring och arbetslöshetsförsäkring kan ett visst närmande till grundskyddslinjen ske, i första hand genom att försäkringarna görs regressiva. Det betyder att den andel av lönen som försäkringarna ersätter successivt sänks vid högre inkomstnivåer. Exempelvis föreslog miljöpartiet vid omläggningen av sjukförsäkringen att ersättningsnivån upp till 4 basbelopp skulle vara 95% för att sedan successivt sjunka till 79 % vid 7,5 basbelopp. Detta var också motiverat ur rättvisesynpunkt eftersom låginkomsttagare på grund av sämre arbetsmiljöer, mm har nästan tre gånger så hög sjukfrånvaro som höginkomsttagare. För att spara pengar måste en förenkling av regelsystem och administration ske bland annat beträffande föräldraförsäkringen, sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen. De senare bör dessutom samordnas till ett system, eventuellt kompletterat med obligatoriska privata ansvarsförsäkringar, betalade av arbetsgivaren.
Egenavgiften till arbetslöshetsförsäkringen bör höjas och statsbidragen minska. Genom att produktivitetsökningar i huvudsak tas ut i form av kortare arbetstid i stället för höjda löner, begränsas också kostnaderna för de försäkringssystem där ersättning utgår i procent av lönen (bl.a. sjuk- och föräldraförsäkring).
Boende betalar bostaden
Bostadskostnaderna bör i princip betalas av de boende själva och inte som idag till en väsentlig del via skattsedeln. Detta ger människor en ökad frihet att själva välja om de vill använda sina pengar till boende eller till annat. En resurskrävande överstandard som finns på många håll skall inte heller finansieras med statliga medel. En minimering av bostadssubventionerna måste ske successivt i flera steg. Det nya bostadsfinansieringssystemet med räntelån är ett bra första steg, där en stor del av räntebidragen tas bort och ersätts av en möjlighet att omfördela bostadskostnaderna över tiden med hjälp av räntelån. Detta medför att det fortfarande blir möjligt att klara kostnaden i en nybyggd lägenhet, men att den reala bostadskostnaden i äldre hus inte sjunker lika snabbt som idag. Det bidrar också till en större rörlighet på bostadsmarknaden.
Kommande steg i minimeringen av bostadssubventionerna kan vara att successivt avskaffa det särskilda investeringsbidraget på för närvarande 5 miljarder kronor, som har tillkommit som en kompensation för den höjda byggmomsen, samt en begränsning av ränteavdrag, i första hand genom ett tak för möjliga avdrag. Bostadsbidrag måste finnas kvar i någon form för att säkra tillgången till socialt acceptabla bostäder för låginkomsthushåll med och utan barn.
Släpp krafterna loss
De stora offentliga systemen som skola, sjukvård, barn- och äldreomsorg är idag mycket stela och tungrodda. Genom att lätta på regleringar och tillåta att nya alternativ får arbeta på lika villkor bör det vara möjligt att få ut mer service för pengarna.
De enskilda individerna måste i ökad utsträckning få inflytande eller disponera över ''sina'' medel för barnomsorg, skola, etc. Finansieringen jänsterna bör skiljas från utförandet.
För utförandet av tjänsterna bör offentliga, kooperativa och privata lösningar finnas sida vid sida. Det kan ge en stimulerande konkurrens med utveckling av många olika lösningar för att tillgodose medborgarnas skiftande behov.
En utveckling med en kortare arbetstid skall också göra det möjligt för medborgarna att i större utsträckning själva utföra vissa tjänster som idag bekostas med skattemedel. Det bör till exempel vara naturligt, och kunna ställas krav på, att föräldrar deltar i arbetet i kommunala daghem och skolor på samma sätt som de gör i föräldrakooperativa daghem och många alternativa skolor. Ett sådant deltagande skulle både minska behovet av skattefinansiering och dessutom få goda sociala och pedagogiska verkningar.
Ett exempel idag på att människor gör oavlönade insatser för det gemensamma bästa är den allmänna värnplikten. Miljöpartiet vill förnya och utveckla denna till en allmän värntjänst. I värntjänsten skall både pojkar och flickor delta och man skall kunna välja på arbetsuppgifter i totalförsvaret, i miljö- och räddningstjänst och i vård- och omsorgsarbete. Värntjänsten skall innehålla både utbildning och konkreta arbetsuppgifter inom resp. område. Värntjänsten kan härigenom bli ett värdefullt resurstillskott till både miljövården och omsorgen. Den bidrar också till möjligheten att rekrytera till dessa områden i framtiden.
Nya finansieringsformer
Det är också nödvändigt att se över om all den verksamhet som idag finansieras med skattemedel skall göra det i samma utsträckning också i fortsättningen. Andra tänkbara finansieringslösningar, som försäkringar och avgifter, måste noga prövas.
I några fall bör man diskutera om hela verksamheter helt bör utgå ur den offentliga sektorn eller drivas offentligt men finansieras på annat sätt. Det borde t ex vara möjligt att finansiera det kommunala brandförsvaret genom ett tillägg till brandförsäkringen eller särskilda brandförsvarsavgifter. Då skulle avgifterna kunna anpassas till risknivån i olika verksamheter, och de som har höga risker, t ex vissa industrier, får betala en större andel. Det kommunala gatuunderhållet borde också finansieras av dem som utnyttjar gatorna i stället för via kommunalskatten.
När det gäller offentlig service som de flesta människor använder sig av då och då bör en högre grad av avgiftsfinansiering kunna användas, men i kombination med ett högkostnadsskydd för storkonsumenter. Exempel på områden där en högre grad av avgiftsfinansiering borde vara möjliga är t ex för bostadsförmedling, läkemedel och viss sjukvård, föreningslokaler, serviceutbud på fritidssidan, särskilt för vuxna, etc.
En rättvis fördelning
Varken i kompletteringspropositionen eller i Ny start för Sverige, från moderater och folkpartister, berörs de fördelningspolitiska effekterna av den politik man vill driva. Bl.a. skattereformen har medfört att vissa grupper kommit i kläm, t ex vissa pensionärer för vilka man nu föreslår provisoriska lösningar. Flera av m-fp-förslagen går i motsatt riktning mot vad som kan betraktas som en rättvis fördelning. T.ex. vill partierna ta bort ATP-avgiften över det så kallade taket, 7,5 basbelopp. Det innebär att företagen då får råd att betala höginkomsttagare ännu högre löner.
En grön politik för en ekologiskt balanserad utveckling ställer stora krav på fördelningspolitiken eftersom det totala utrymmet för privat konsumtion inte kommer att växa på samma sätt som i de röd-blå förslagen.
Låginkomsttagarna måste med lämpliga åtgärder skyddas för t ex de ökade utgifter för energi och boende som kommer att bli effekten av den gröna politiken. Men fördelningspolitiken måste drivas med sådana medel att man inte med alltför höga skatter och marginaleffekter gör att ekonomin fungerar sämre så att inte de nödvändiga produktivitetsförbättringarna och miljöinvesteringarna kommer till stånd. Vi tror inte att det är realistiskt att de närmaste åren sänka skattetrycket, men det kan inte heller höjas nämnvärt utan allvarliga verkningar för samhällsekonomin.
Inom ramen för en i stort sett oförändrad skattekvot bör det vara möjligt att göra justeringar av inkomstskatterna med ett högre grundavdrag och en högre marginalskatt för de har vidgat inkomstklyftorna i samhället. Miljöpartiet har i riksdagen föreslagit ett grundavdrag på 20 000 kronor och en högsta marginalskattesats på 60% och ett par procents högre marginalskatt i mellaninkomstlägena.
En annan viktig omfördelningseffekt uppkommer via det ovan nämnda förslaget om grundpension och regressiv ersättningsnivå i vissa andra socialförsäkringar. Detta gör att medel- och höginkomsttagare får avsätta en del av sitt privata konsumtionsutrymme för kompletterande försäkringspremier. Denna omfördelning har inte samma negativa inverkan som en ytterligare höjning av marginalskatterna skulle ha.
Omläggningen med ökade skatter på energiråvaror och utsläpp i kombination med minskade skatter på arbete kan i allmänhet få positiva fördelningseffekter. Högre inkomsttagare är i allmänhet större konsumenter av t ex energi och det blir också möjligt för den enskilde att själv påverka sin skattebelastning genom att leva energisnålt och miljövänligt. Ett särskilt stöd bör utgå till glesbygdsboende som inte har samma möjlighet att utnyttja kollektiva transportmedel.
En bättre miljöredovisning och riktigare nationalräkenskaper
Diskussionen om ekonomisk aktivitet och miljö försvåras av bristande redovisning av de samband som finns. Det är mycket möjligt och många gånger högst sannolikt att det som i nuvarade nationalräkenskaper ser ut som ekonomisk tillväxt i själva verket är en negativ tillväxt om hänsyn också togs till miljöskador, minskat råvarukapital och social utslagning. Beräkningar som gjorts i f d Västtyskland tyder på detta. Ekonomisk tillväxt mäts idag med hjälp av det klumpiga måttet BNP, som är en summering av alla registrerade ekonomiska transaktioner i ett land under ett år. BNP-mätningarna omfattar inte alla de nyttiga verksamheter som sker på informell grund och som inte registreras. En mycket stor del av samhällsarbetet utförs inom dessa områden. Ekonomisk tillväxt som baseras på ekologiskt och mänskligt acceptabel produktivitetsökning är acceptabel ekonomisk tillväxt. Ekonomisk tillväxt kan också bero på att fler människor kommer ut i lönearbete eller att de som lönearbetar arbetar mera. Beroende på vad vi arbetar med och hur vi arbetar kan denna ekonomiska tillväxt ur resurssynpunkt vara acceptabel eller oacceptabel.
Det är därför nödvändigt att det arbete för en bättre miljöredovisning, som nu påbörjats fullföljs med kraft. Miljöpartiet har till den pågående utredningen överlämnat en kravspecifikation för miljörelaterade nationalräkenskaper.
Ekologiskt balanserad ekonomisk utveckling
Allt talar för att en ekonomi i ekologisk balans har en lägre ekonomisk tillväxt(mätt på konventionell BNP- grund) än dagens resursslösande ekonomier. Det gör att penningresurserna i samhället kommer att öka i lägre takt. Samtidigt blir ett samhälle i ekologisk balans billigare i drift än ett obalanserat samhälle. Vi bör kunna räkna med sjunkande samhällskostnader i framtiden och därmed spelar de minskande synliga ekonomiska resurserna en minskande roll. Vad som sker i en övergångsfas från ekologisk obalans till ekologisk balans är svårt att beskriva. Vi kommer att få leva med en delvis obalanserad ekonomi under överskådlig tid med fortsatt men minskande miljöförstöring.
Investeringar och sparande
Miljöinvesteringar ger försprång: ''De tuffa miljökraven på den svenska skogsindustrin har lett till att vi kunnat få avsättning för vår teknologi och våra produkter även utomlands'', säger Björn Åhs, VD för Kamyr. ''Svensk skogsindustri har idag ett försprång jämfört med sina viktigaste konkurrenter''.
Ovanstående citat är hämtade ur DN den 25 april. På samma sida redogörs också för SCA:s planer på bland annat ett fungerande återtagningssystem för förpackningar. Direktör Nils Jirvall på Skogsindustrierna säger också att ''vårt mål är att uppnå den slutna fabriken''.
Citaten visar att hårda miljökrav på svensk industri långt ifrån att vara en belastning i stället kommer att vara en stor fördel i den framtida internationella konkurrensen. En huvuduppgift för den framtida politiken måste därför vara att fortsätta att ställa tuffa miljökrav och framför allt att på ett aktivt sätt använda ekonomiska styrmedel för att göra det ekonomiskt lönsamt för företagen att arbeta vidare på t ex ''slutna fabriker'' och återvinning av förpackningar. Den bistra sanningen är att många sådana ambitioner idag stupar på att det inte är ekonomiskt lönsamt.
Miljöinriktade investeringar
En huvudambition i såväl kompletteringspropositionen som m-fp-dokumentet är att återigen få igång investeringarna i samhället, särskilt inom näringslivet, för att därigenom öka den ekonomiska tillväxten. Under åren 1990--1992 beräknas bruttoinvesteringarna falla med ca 1,5% årligen för att därefter stiga med 3--5% per år.
Huvudfelet med m-fp-s-politiken är att man, precis som när det gäller den ekonomiska tillväxten och privata konsumtionen, behandlar allt i klump och inte skiljer mellan ur ekologisk synpunkt goda och dåliga investeringar. Alla investeringar blir med deras synsätt lika mycket värda, bara de bidrar till den ekonomiska tillväxten. Man skiljer inte heller mellan investeringar för ny produktionskapacitet och ombyggnadsinvesteringar för t ex återvinning och bättre miljö.
Investeringarna i samhället måste, enligt vår mening, under kommande år i huvudsak koncentreras till sådana områden som förbättrar den långsiktiga ekologiska situationen. Däremot måste investeringar som leder till ytterligare försämrad miljö och förbrukning av knappa naturresurser hållas tillbaka. Inom energiområdet koncentreras investeringarna till energihushållning och till ny produktionskapacitet för förnyelsebara energikällor och kraftvärme. Inom kommunikationsområdet till miljövänlig, i första hand spårburen, trafik samt telekommunikationer. Inom industrin bl a till åtgärder för återvinning och recirkulation och för skapande av slutna system med minimala utsläpp.
Investeringar inom dessa områden stimuleras fram dels med ekonomiska styrmedel som gör dem företagsekonomiskt lönsamma, dels, vid behov, med statliga anslag (för t ex järnvägar) eller investeringsbidrag (för t ex energisparande och miljövänlig energiteknik). Inom industrin kommer sannolikt, trots den ökning av miljöinvesteringarna vi eftersträvar, de totala investeringarna inte att behöva öka eller kan till och med minska något jämfört med dagens nivå då behovet av ny industrikapacitet är mindre med en grön uppläggning av den ekonomiska politiken. Det är nödvändigt att näringslivet kan upprätta en tillfredsställande vinstnivå för att de miljöinriktade investeringarna skall komma till stånd.Inom bostadssektorn kommer sannolikt en omläggning att ske med ett minskat nybyggande av lägenheter till följd av omläggningen av bostadsfinansieringen. I stället kan ombyggnader, bl.a. för energisparande öka. Totalt sett sjunker sannolikt bostadsinvesteringarna.Inom den kommunala sektorn krävs ökade investeringar för bl.a. miljövänlig energiproduktion (kraftvärme) och omhändertagande av avfall (källsorteringssystem, biogasanläggningar, m m).I den statliga sektorn krävs ökade investeringar i främst miljövänliga transportmedel och alternativ energi (t.ex. vindkraft) medan däremot investeringar i väg och flyg (inkl. Öresundsbron) kan dras ned kraftigt.
Totalt bedömer vi att ungefär samma andel av BNP behöver avsättas för investeringar i det ekologiskt balanserade tillväxtalternativet som i m-fp-s okritiska tillväxtalternativ. Men sammansättningen av investeringarna blir helt annorlunda.
Sparandet
För närvarande finns ett sparandeunderskott i samhället som yttrar sig i en negativ bytesbalans. Sparandeunderskottet finns främst inom företagssektorn beroende på att företagens investeringar fortfarande är ganska höga medan deras vinstnivåer minskar. Ett stort sparandeöverskott finns inom den offentliga sektorn medan hushållssparandet från att tidigare ha varit negativt (på grund av stor upplåning när kreditrestriktionerna släpptes) nu just har blivit positivt.
Miljöpartiet anser det angeläget att hushållens sparande kan öka ytterligare. Detta kräver dels förstärkta motiv för hushållen att spara, dels att sparande blir ekonomiskt mer fördelaktigt i förhållande till konsumtion. Våra förslag om en övergång till en grundskyddslinje i socialförsäkringarna, i första hand pensionssystemet, gör att motiven för ett ökat hushållssparande drastiskt ökar.
Det breda hushållssparandet bör ytterligare stimuleras genom att ett sparavdrag återinförs i kapitalbeskattningen. Ränteavdragen bör också ytterligare begränsas, främst genom skärpning av ränteavdragstaket, vilket leder till att upplåning blir mindre intressant. I m-fp-förslaget finns också några intressanta uppslag till selektiva sparstimulanser, bl a så kallat startsparande för ungdomar.
Det är angeläget att företagens sparande åter kan öka genom en normalisering av vinstnivåerna. Här är det av stor betydelse att kostnadsutvecklingen kan hållas i schack bl a med låga löneavtal enligt Rehnberg-modellen. Höjda energi- och miljöskatter för företagen kompenseras med miljöpartiets förslag mer än väl av sänkta arbetsgivaravgifter.
Utförsäljning av statlig verksamhet
Miljöpartiet vill att Vattenfall skall säljas ut till de län där vattenfallen finns. Likaså bör Domänverkets skogar säljas till de som bor och verkar där skogarna finns. Det finns ingen anledning att staten skall äga Nordbanken, den kan med fördel säljas.
Sammanfattning -- ett nytt tänkande
En politik baserad på en ekologiskt balanserad utveckling kräver ett nytt tänkande jämfört med det traditionella ekonomisk-politiska tänkande som ligger bakom förslagen i kompletteringspropositionen och från moderaterna och folkpartiet.
Tillväxt till varje pris måste ersättas av utveckling i ekologiskt balanserade former. I en sådan utveckling är kvalitetsbegreppet centralt -- miljökvalitet och mänsklig kvalitet -- medan kvantitet -- mängden producerade varor och tjänster -- kommer i andra hand.
Ekologi och ekonomi måste gå hand i hand. Den här motionen har visat hur hänsyn till långsiktig resurshushållning och miljö kan förenas med en ansvarsfull ekonomisk politik. Vår strategi är att peka på både de fördelar en sådan politik kan medföra och de problem den är förknippad med.
Den främsta fördelen med en politik baserad på ekologiskt balanserad utveckling är att den utgör ett allvarligt försök att vända de kurvor på naturresursexploatering och miljöskador, som under hela efterkrigstiden pekat stadigt uppåt. Miljöpartiet de gröna presenterar som enda parti i Sverige en politik med det uttalade syftet att kraftigt minska exploatering och miljöskador, inte bara på enstaka områden utan i samhället i sin helhet.
Den andra fördelen är det uttalade målet att minska den påfrestning på människan i form av stress och förslitning som dagens högt uppdrivna takt i samhället leder till. En klar inriktning på kortare lönearbetstid ger mer tid för familj och vänner och för informella insatser för närsamhälle och medmänniskor. Ett första steg tas de närmaste åren med införande av 38-timmars normalarbetsvecka.
Det största problemet -- sett med ett konventionellt tänkande -- med en politik baserad på ekologiskt balanserad utveckling är att denna ger ett mycket litet, eller inget, utrymme för reallöneökningar i form av en ökad privat varukonsumtion. För vissa grupper, med en konsumtionsprofil som förbrukar mycket naturresurser och förstör miljön, blir det en direkt konsumtionssänkning om de inte förmår lägga om sin livsstil.
Denna inriktning stämmer överens med det gröna mottot: ''Inte guld, men gröna skogar och ett mänskligare samhälle''.
Mer förvånande kanske det är att det inte heller är möjligt att upprätthålla nuvarande struktur på och tillväxt av den offentliga sektorn i en ekologiskt balanserad ekonomi. Det beror på att en sådan ekonomi inte förmår att generera den ökning av skatteinkomsterna på ca 2% om året som dagens offentliga sektor är helt beroende av.
En ekologiskt balanserad utvecklingsekonomi förutsätter därför ett avsevärt nytänkande i den offentliga sektorn. Ingredienserna i ett sådant nytänkande är bl.a. ersättning för grundstandard i socialförsäkringarna, minimering av bostadssubventionerna, nya finansieringsformer och frisläpp av alternativa produktionsformer i den offentliga sektorn parat med ökade informella insatser av medborgarna.
Denna inriktning bygger på ett fortsatt solidariskt ansvar för de svagaste grupperna i samhället medan medel- och höginkomsttagare tar ett större eget ansvar för sin välfärd. Tillsammans med dynamiska effekter av en grön politik kan denna nyorientering av den offentliga sektorn göra en ekologiskt balanserad utveckling möjlig. Miljöpartiet de grönas ekonomiska politik bygger på att omorienteringen mot en ekologiskt balanserad utveckling skall genomföras inom ramen för en i flera avseenden utvecklad och förbättrad marknadsekonomi. Den viktigaste förändringen är att externa effekter, i form av naturresursuttag och miljöpåverkan, byggs in i ekonomin genom miljö- och råvaruskatter samtidigt som skatterna på arbete sänks.
Inte heller en politik baserad på ekologiskt balanserad utveckling kan undvika den typ av problem som den nuvarande ekonomin brottas med: prisstabilitet, lönebildning, incitament för sparande och investeringar, etc. Det finns dock inget som talar för att problemen är lättare att lösa med en traditionell tillväxtpolitik. Ytterst bygger möjligheten att lösa problemen på att det finns en någorlunda samstämd uppfattning hos stora grupper av befolkningen om att det finns alternativ till den hittills förda politiken.
Miljöpartiet de gröna vill med denna motion visa att ett sådant alternativ finns och att det är möjligt att vidare utveckla detta.
Europeiskt samarbete
Internationellt samarbete är av allra största betydelse för landets ekonomi. Miljöpartiet vill ha ett utvidgat all- europeiskt ekonomiskt, socialt, ekologiskt och kulturellt samarbete på lika villkor med respekt för de olika ländernas särart och historia. Ett samarbete på demokratisk grund. Miljöpartiet vill av solidaritetsskäl verka för överstatliga beslut mot gränsöverskridande miljöförstöring med hjälp av en demokratiskt vald all-europeisk församling. Miljöpartiet säger nej till det hårda integrationsarbete med en begränsad del av Europa, som regeringen nu genomför för en anslutning till EG, den västeuropeiska ekonomiska gemenskapen.
Motståndet har många orsaker. En orsak framstår i dag som viktigare än alla andra. Nämligen den att EG är odemokratiskt. Vi ser ingen anledning att Sverige nu skall snabbavsluta en drygt fyrahundraårig tradition och utveckling av parlamentarismen. Skall en en svensk demokratiavveckling ske skall det ske på goda och för hela svenska folket väl redovisade skäl och för att vi skall få ett nytt system, som ur demokratisk synpunkt är bättre. Varför vill regeringen avveckla demokratin och inte kärnkraften ?
En annan viktig orsak är att vi inte kan inse att Sverige kan överge neutralitetspolitiken innan det har skapats en fungerande all-europeisk säkerhetsordning.
Andra orsaker är diametralt olika synsätt när det gäller socialförsäkringar, synen på alkohol och narkotika.
EG är mycket svagt i jämförelse med Sverige när det gäller produktsäkerhet.
Vi kan inte acceptera den flyktingpolitik bakom EGs murar som nu i all tysthet och utan insyn förbereds i en gränskontrollskonvention som Sverige enligt uppgifter i Dagens Nyheter den 29 april vill ansluta sig till. EG- länderna har en negativlista som innebär att det krävs visum från 59 länder. EGs inre kärna Tyskland, Frankrike och Beneluxländerna, har kommit längre med en visumlista på 153 länder. EGs gränslöshet och fria rörlighet för människor gäller därmed bara ett priviligierat fåtal boende i den västliga delen av Europa. Vi kan inte acceptera avsteg från FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna och Genèvekonventionen.
Vissa anslagsfrågor
Se separat motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med anledning av proposition 1990/91:150 som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för den ekonomiska politiken,
2. att riksdagen med anledning av proposition 1990/91:150 som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för budgetregleringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkning av arbetsgivaravgifterna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att förändra och förbättra konkurrenslagstiftningen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reducerad restaurangmoms,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen har anförts om slopad moms på kollektivtrafik till lands och sjöss,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska politiken och EG,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omstrukturering av den offentliga sektorn,
Stockholm den 8 maj 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Carl Frick (mp) Gösta Lyngå (mp)