1. Sammanfattning
Arbetet med att skapa goda arbetsmiljöer är mycket viktigt. Regeringen har försökt ge intrycket av att det finns starka politiska motsättningar kring arbetsmiljöfrågorna. Så är inte fallet. Det finns en grundläggande samstämmighet i strävan att skapa en god arbetsmiljö för alla.
Arbetsmiljökommissionen kunde aldrig presentera en kartläggning av de 400 000 farligaste jobben. Kommissionens arbete avspeglas nu i regeringens förslag till justeringar av den nuvarande arbetsmiljölagen. Till stora delar är dessa förslag preciseringar och förtydliganden av den nuvarande lagtexten. Det är t.ex. positivt att den nya lagen tydligt påvisar rollfördelningen mellan arbetsgivare och skyddskommittéer.
I en del avseenden är dock lagtexten mycket oklar och kan ge upphov till olika tolkningar. Det är viktigt att de tillämpningsföreskrifter som utfärdas med utgångspunkt från lagen inte ställer från praktiska eller arbetsrättsliga utgångspunkter orimliga krav på företagen.
Ett problem gäller t.ex. i vilken utsträckning som frågor om arbetsorganisation, löneformer och arbetstider skall omfattas av arbetsmiljölagstiftningen. Enligt vår mening bör denna typ av frågor normalt fastställas i avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Lagförslagets krav på utredningar och tidsplaner är i sig berättigade men är uppenbarligen utformade utifrån förhållanden på stora arbetsplatser. Det är viktigt att de formella kraven inte ställs på ett sådant sätt att småföretagare får en orimlig administrativ börda.
Vi har vid ett flertal tidigare tillfällen kritiserat regeringens syn på företagshälsovården. För de anställda vid företag med företagshälsovård är det svårt att förstå varför företagsläkaren inte skall kunna utnyttjas vid akuta sjukdomsfall. Om företagshälsovården får fria möjligheter att ge sjukvård till de anställda får företagshälsovårdens läkare också möjlighet att på ett tidigt stadium upptäcka yrkesrelaterade sjukdomar. Statsbidragssystemet för företagshälsovården bör avskaffas och arbetsgivaravgiften sänkas i motsvarande mån. Företagshälsovården bör ha möjlighet att inom ramen för en allmän sjukvårdsförsäkring även ge sjukvård parallellt med dess förebyggande och rehabiliterande uppgifter. Regeringens förslag beträffande företagshälsovården bör därför avvisas.
2. Inledning
Inför förra valet talade regeringen om att bekämpa dålig arbetsmiljö och att de 400 000 farligaste jobben skulle elimineras.
Det var ett politiskt utspel som saknade verklighetsbakgrund. Arbetsmiljökommissionen presenterade aldrig någon kartläggning över de 400 000 farligaste jobben. Det går helt enkelt inte att identifiera dessa arbetsuppgifter. Man varken kan eller bör mäta olika arbetsmiljöskador med samma måttstock. Ett yrke kan medföra, i förhållande till genomsnittsvärdena, en kraftigt förhöjd risk för allvarliga olyckor eller olyckor med dödlig utgång. Andra yrken kan ha lägre än genomsnittlig olycksrisk men hög frekvens av belastningsskador. Det är givetvis inte möjligt att på generell basis jämföra dessa risker för att fastställa vad som är farligast.
Regeringen var säkerligen väl medveten om att arbetsmiljökommissionen aldrig skulle kunna presentera en tillfredsställande redovisning av de farligaste jobben. Likväl spred man detta budskap till allmänheten. Regeringen försökte förmedla bilden av ett aktivt arbetsmiljöarbete.
Arbetsmiljökommissionen presenterade i stället en del förslag till justeringar av den gällande arbetsmiljölagen. Dessa återspeglas till en del i den nu föreliggande propositionen.
Socialdemokraternas försök att göra arbetsmiljöfrågorna till en politisk fråga har misslyckats. Arbetsmiljöfrågorna är i grunden tekniska och ekonomiska. Det finns en grundläggande samstämmighet i arbetet med att finna goda arbetsmiljöer.
Ingen skall utsättas för orimliga risker i arbetslivet. Samtidigt är det omöjligt att helt eliminera alla olyckseller skaderisker i arbetslivet. All mänsklig aktivitet innebär ett visst mått av risktagande.
Svenska arbetsmiljöregler håller i internationell jämförelse en på de flesta områden hög standard. De viktigaste uppgifterna är därför att dels tillse att gällande normer och regler följs, dels följa den vetenskapliga utvecklingen och erfarenheterna från andra länder för att lagar, regler och praxis skall vara så väl utformade som möjligt.
Det finns anledning att effektivisera arbetet med arbetsmiljöfrågorna. I januari presenterade vi i motion 1990/91:A265 en rad förslag som syftade till att skapa en mer ändamålsenlig struktur för arbetsmiljöarbetet. I denna motion återfinns förslag med anledning av regeringens nu framlagda proposition.
3. Regeringens förslag 3.1 Ändringar i arbetsmiljölagen
Som ovan framhållits är det huvudsakligen förslag till mindre justeringar av gällande lagstiftning som regeringen lagt fram.
3.1.1 2 kap 1§
De viktigaste förändringarna gäller 2 kap 1
§. Efter omfattande kritik från remissinstanserna har regeringen modifierat lagförslaget i förhållande till arbetsmiljökommissionens förslag.
Remissinstanserna, främst Arbetsdomstolen, har framhållit de konfliktrisker som kan uppstå med Arbetsmiljökommissionens ursprungliga förslag. Arbetsdomstolen skrev:
Man måste emellertid också räkna med att en arbetsgivare kan ha en avtalsenlig skyldighet att tillämpa eller åtminstone i första hand tillämpa en viss löneform eller en viss arbetstidsordning. Om ett ingripande från myndigheternas sida görs i ett sådant fall uppkommer rättsliga frågor som inte närmare har belysts i betänkandet.
En väsentlig fråga i detta sammanhang är vad som skall gälla i stället för de kollektivavtalsbestämmelser som ett ingripande riktas emot. Det framstår också som oklart vilka verkningar i övrigt ett ingripande får för kollektivavtalet och berörda arbetsgivare och arbetstagare. Några frågor som uppkommer är om kollektivavtalets övriga regler alltjämt skall vara bindande och om fredsplikt skall råda även om ett ingripande görs mot ett avtalsreglerat lönesystem. Man kan även ställa frågan om en arbetsgivare har skyldighet att överklaga yrkesinspektionens beslut för att på så sätt eventuellt kunna fortsätta att tillämpa kollektivavtalet.
Ett ingripande från yrkesinspektionen mot regler i kollektivavtal kan också leda till rättsliga prövningar på två skilda vägar. Utdömandet av straff eller vite prövas av allmän domstol och skyldigheterna enligt kollektivavtalet av arbetsdomstolen. Detta kan tänkas leda till att oförenliga avgöranden meddelas.
Enligt arbetsdomstolens mening bör den föreslagna ändringen inte genomföras utan att en grundlig analys görs av de nyss antydda frågorna.
Den ändring som regeringen gjort, där den nu säger att löneformer och förläggning av arbetstider skall beaktas, minskar men eliminerar inte helt de problem som arbetsdomstolen berör i sitt remissvar. Även den föreslagna lagtexten kan i princip göra det möjligt för arbetarskyddsstyrelsen att utfärda förordningar som får mycket långtgående effekter.
Det är därför viktigt att riksdagen i samband med sitt beslut tydligt klarlägger att frågor om arbetsorganisation, arbetstider och löneformer i första hand skall lösas mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det finns på den svenska arbetsmarknaden ett väl utvecklat system för avtal mellan arbetsmarknadens parter beträffande denna typ av frågor. Även i fortsättningen måste dessa frågor primärt fastställas utanför ramen för arbetsmiljölagen.
Detta innebär inte att frågor om arbetsorganisation, arbetstider och löneformer i särskilda fall kan vara sådana att de inte har en direkt och väsentlig betydelse för riskerna för ohälsa eller olycksfall, men möjligheterna att tillgripa arbetsmiljölagen måste inskränkas till undantagsfall.
Det vore oacceptabelt om en arbetsgivare skulle ''klämmas'' mellan två lagkomplex. Detta problem förstärks av att lagtexten är allmänt formulerad. Det finns även risk för att förordningstexter kommer att ha en så allmän innebörd att det inte utan domstolsprövning går att fastställa vilka krav som utifrån arbetsmiljölagstiftningen kan ställas.
Den av oss i andra sammanhang föreslagna arbetsrättsliga utredningen måste även beakta konflikter mellan generella lagar som t.ex. arbetsmiljölagen och de avtal som sluts utifrån den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Intill dess måste regeringen ta ansvar för att lagens formulering inte öppnar grunden för alltför långtgående förordningar.
Vi har i tidigare motion framhållit att yrkesinspektionen inte bör ha till uppgift att övervaka den psykiska situationen på arbetsplatsen.
I praktiken är det svårt för en tjänsteman från yrkesinspektionen att vid en inspektion själv skaffa sig en klar uppfattning om det psykologiska stämningsläget på en arbetsplats och därutöver dra slutsatser om vilka skyldigheter att vidta åtgärder som därför åligger arbetsgivaren.
Därtill kommer rättsäkerhetsproblem. Vid risker för fysiska olyckor eller sjukdomar finns det konkreta, påvisbara förhållanden och förordningar inom detta område kan normalt omsättas i konkreta krav. När det gäller frågor kring psykiskt välbefinnande är detta mycket svårare.
Det finns sällan några objektiva sätt att fastställa förekomsten av problem. Inte heller kan förordningar förväntas vara så utformade att en arbetsgivare kan avgöra om kraven uppfylls.
Det finns risk för att yrkesinspektionen, övriga myndigheter och domstolar till stor del blir beroende av utsagor från enskilda arbetstagare eller arbetstagarorganisationer. På detta sätt kan också lagstiftningen och yrkesinspektionens tjänstemän utnyttjas som påtryckningsmedel vid förhandlingar med arbetsgivaren.
Av detta följer inte att psykiska belastningar i arbetslivet är ointressanta -- tvärtom är det säkerligen så att många somatiska sjukdomstillstånd har en bakgrund i psykiskt betingade problem. Även olycksriskerna kan negativt påverkas av psykiskt betingade problem.
Arbetsgivaren måste även inom denna del av arbetarskyddet ha ett ansvar. Invändningar mot arbetsformer, ledningsmetoder eller enskilda chefer och medarbetare måste i första hand riktas till företagsledningen, i andra hand kanaliseras genom de fackliga organisationerna. Företagshälsovården har en viktig roll i att motverka psykiska problem.
I enlighet med vad vi föreslagit i motion 1990/91:A265 (m1117) bör lagstiftningens utformning övervägas. Regeringen bör tillse att sådan analys kommer till stånd.
3.1.2 3:e kap 2a§
I första stycket åläggs arbetsgivaren ett utredningsansvar beträffande arbetsolyckor. Han skall vidare undersöka risker i verksamheten. Åtgärder som befinns lämpliga men som inte omedelbart utförs skall tidsplaneras.
I andra stycket åläggs arbetsgivaren att upprätta handlingsplaner i samråd med arbetstagarna och de fackliga organisationerna.
I sig är det en rimlig del av arbetsgivarens ansvar att han känner till befintliga brister och att han planerar för att i framtiden om möjligt förbättra arbetsmiljön. Det är emellertid uppenbart att lagtexten har utformats utifrån förhållanden vid större företag och förvaltningar.
Det finns en risk att arbetarskyddsstyrelsens förordningar blir sådana att kraven går utöver vad som rimligen kan krävas av en mindre företagare. Samtidigt är det viktigt att fastslå att arbetsmarknaden inte får delas i två delar. Samma praktiska arbetsmiljökrav måste gälla för små som stora företag. Det avkall som bör göras för att förenkla för de mindre företagen bör således gälla de formella kraven på hur planer och redovisningar skall vara utformade. En övertolkning av lagen kan i annat fall ställa helt orimliga administrativa krav på små företag.
3.2 Företagshälsovårdens roll
Företagshälsovården har en nyckelroll i arbetet med att förebygga arbetsskador och rehabilitera dem som drabbas av sådana skador. För att företagshälsovården skall klara dessa uppgifter krävs insatser från flera olika personalkategorier.
Företagshälsovårdens skyddsingenjörer har en viktig roll för att i förväg finna olämpliga arbetsmiljöer och ge råd till arbetsgivare.
Sjukvårdspersonalen, och främst läkarna inom företagshälsovården, har också en mycket stor roll i det förebyggande arbetet. Men det är fel att tro att en effektiv företagshälsovård kan bedrivas utan koppling till de anställdas akuta sjukdomar.
Regeringens modell innebär att företagshälsovården helt avskärs från den normala kontakten med de anställdas hälsoläge. Det kommer i realiteten att bli andra, främst läkarna vid landstingens öppenvårdscentraler, som först kommer att konfronteras med den arbetsskadade eller arbetssjuke. Denne läkare skall dels inleda den akuta behandlingen, dels avgöra om skadan eller sjukdomen föranleder kontakt med företagshälsovården.
Om skadan eller sjukdomen är av sådan art att det krävs rehabilitering är det emellertid inte företagshälsovården som primärt svarar för den medicinska rehabiliteringen. Denna skall huvudsakligen ske inom den allmänna sjukvården. Företagshälsovården skall medverka till att den anställde får hjälp av rätt instans.
Inte heller social rehabilitering skall vara en uppgift för företagshälsovården -- ansvaret för denna skall enligt propositionen i första hand falla på kommunernas socialtjänst. Även om vissa insatser kan vara tillåtna skall företagshälsovården även i detta fall huvudsakligen se till att den anställde får hjälp av rätt instans.
Det framgår med önskvärd tydlighet att regeringen inte ser företagshälsovården på samma sätt som flertalet av de anställda. Den skriver (sid 65):
Företagshälsovård ses ibland som en arbetsplatsanknuten primärvård, kanske därför att en betydande del av företagshälsovårdens personal har sjukvårdsinriktningen i kompetens och arbetsätt. Att förväntningarna på företagshälsovården inte alltid stämmer överens med företagshälsovårdens målsättning på det sätt som det kommit till uttryck i avtalen och i statsmakternas uttalanden har även visat sig vara en konflikt som ibland varit svår för personalen vid företagshälsovårdsenheterna att hantera.
Vidare är det uppenbart att regeringen inte tycker att det är lämpligt med läkare och sjuksköterskor vid företagshälsovården.
Jag anser dessutom att bemanningsstrukturen inom företagshälsovården, med en hög andel medicinskt utbildad personal, bidrar till föreställningen om företagshälsovården som allmän sjukvårdsinstans. En utveckling av företagshälsovården i riktning mot mer förebyggande arbete bör få till konsekvens att personalsammansättningen förändras.
Det är således uppenbart att de anställdas missnöje med att de inte kan få vård av företagshälsovården skall undanröjas genom att företaghälsovården i framtiden bemannas med personal som inte kan ge vård.
Det är uppenbart att regeringen i denna fråga lever kvar i ett socialistiskt modultänkande, och att den till varje pris vill slå vakt om landstingens monopolställning.
För att göra det ännu svårare för företagshälsovården att ge sjukvård föreslås att patientavgifter skall förbjudas i företagshälsovården.
Enligt vår mening är det alldeles uppenbart att om företagshälsovårdens läkare får följa ett arbetsskadefall eller arbetssjukdomsfall från första början läkaren också får bättre kunskap om de faktorer som har orsakat skadan eller sjukdomen. Förebyggande arbetsmiljöarbete och sjukvårdsarbete måste gå hand i hand.
Företagsläkaren skall kunna vara husläkare för de anställda. Hon eller han bör också göra regelmässiga hälsokontroller av de anställda. Det är då naturligt att intresset särskilt koncentreras på de potentiella hälsorisker som finns i den enskildes arbetssituation, och som kan resultera i t.ex. belastningsskador, bullerskador, osv.
Genom en omfattande kontakt med de anställda får företagsläkaren bättre möjlighet att känna dem som individer och har därmed möjlighet att på ett tidigt stadium upptäcka skador eller sjukdomstillstånd. Utifrån denna kunskap och utifrån kända risker kan företagsläkaren jämte skyddsingenjörer arbeta med att förebygga arbetsmiljöproblem.
Enligt vår mening bör företagshälsovårdens sjukvårdande insatser ersättas genom en allmän sjukvårdsförsäkring. Det bör stå de till företagshälsovården anslutna företagen fritt huruvida de vill svara för patientavgifterna eller låta patienterna betala vid varje besök.
Den förebyggande verksamheten, hälsokontroller och dylikt skall betalas av de anslutna företagen.
I enlighet med vad vi föreslagit i motion 1990/91:A265 (m1117) bör systemet med statsbidrag till företagshälsovården upphöra. När företagshälsovården ges full frihet att ge sjukvård till de anställda kommer med all säkerhet de anställdas organisationer att slå vakt om de anställdas möjlighet till företagsansluten primärvård. Det kommer även att uppstå ett tryck på de företag som i dag saknar företagshälsovård att ansluta sig till företagshälsovårdscentraler. Det är ett rimligt krav från de anställda att kunna få del av en väl fungerande företagshälsovård, som dels kontinuerligt svarar för tillsyn över arbetsmiljö och hälsotillstånd, dels ger de anställda en god primärvård.
Regeringen föreslår att en procent av statsbidragsmedel för företagshälsovården skall avdelas för att upprätta ett centralt organ för samverkan och utveckling av företagshälsovården. Eftersom vi föreslår att statsbidragssystemet skall upphöra avvisar vi detta förslag. Om företagshälsovårdens aktörer finner behov av ett centralt organ bör detta kunna finansieras genom medlemsavgifter från anslutna företagshälsovårdsenheter.
Såväl socialstyrelsen som arbetarskyddsstyrelsen har också ett informationsansvar i förhållande till företagshälsovårdsenheterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av förordningar utifrån den föreslagna lydelsen av 2
kap. 1
§ arbetsmiljölagen (1977:1160),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av förordningar utifrån den föreslagna lydelsen av 3
kap. 2
a
§ arbetsmiljölagen (1977:1160),
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om villkor för bidrag till företagshälsovården,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagshälsovården.
Stockkholm den 16 april 1991 Sonja Rembo (m) Anders G Högmark (m) Mona Saint Cyr (m) Erik Holmkvist (m) Ulf Melin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Lars Ahlström (m)