Sammanfattning
I ett läge när jämställdhetsarbetet har avstannat och kvinnornas villkor försämras behövs mer än någonsin en jämställdhetslag som lyfter fram kvinnornas rättigheter. Det behövs en lag, som med sina krav och sanktionsmöjligheter visar att samhället tycker att jämställdhetsfrågorna är viktiga. Regeringens proposition fyller inte de kraven. Den är både otillräcklig och tandlös.
Vänsterpartiet lägger i denna motion fram följande krav:Jämställdhetslagen bör omfatta hela samhällslivet. Särskilt viktigt är det att lagen gäller utbildningsområdet. Arbetsdomstolen måste få en jämn könsfördelning i mål enligt jämställdhetslagen.Lönediskriminering måste förbjudas -- både individuell och kollektiv lönediskriminering. Vi bör åtminstone nå EGs nivå.Lika lön för likvärdigt arbete. Vi anser att JämO bör få i uppgift att ta fram underlag för ett nytt arbetsvärderingssystem. Jämställdhetslagens regler om jämställdhetsplaner skall vara tvingande och kollektivavtal om jämställdhetsåtgärder får inte ha lägre ambitionsnivå än jämställdhetslagen. Rätt till anställning för den som har diskriminerats om arbetsgivaren gett jobbet till ''fel'' person och fällts för brott mot jämställdhetslagen.Skärpta krav på arbetsgivarna och deras ansvar för det psykiska och fysiska välbefinnandet, när det gäller människor som arbetar inom områden eller arbeten som domineras av det motsatta könet.Skärpt lagstiftning mot sexuella trakasserier. Kraftigt höjda skadestånd vid brott mot jämställdhetslagen.
Med dessa skärpningar kan jämställdhetslagen bli ett viktigt redskap för kvinnornas kamp för likaberättigande och jämlikhet.
Inledning
En rad politiska beslut under de senaste åren har konsekvent missgynnat kvinnor och försvagat kvinnans ställning på arbetsmarknaden. Det gäller t.ex. skatteomläggningen, försämringarna i sjukpenningen och försämrad ersättning för vård av sjuka barn. Det gäller den ekonomiska politiken som snart är helt anpassad till en kapitalistisk marknadsekonomi. De ekonomiska besluten fattas alltmer i slutna styrelserum dit få kvinnor har tillträde.
Klasskillnaderna ökar liksom löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Många kvinnor arbetar i dåliga och nedslitande arbetsmiljöer -- den vanligaste arbetsskadan bland kvinnor är en belastningsskada. Det sexualiserade våldet mot kvinnor liksom pornografin blir allt råare och många kvinnor far illa av trakasserier på arbetet.
Mot den bakgrunden är regeringens förslag en dyster läsning och inger inget hopp om stora förbättringar för kvinnorna och jämställdheten.
Jämställdhetsutredningen, som tillsattes för att utvärdera den nuvarande lagen, kunde konstatera stora brister i jämställdhetsarbetet och man lämnade flera förslag till skärpningar av lagen.
Tyvärr har regeringen inte lyssnat på den kritiken. Endast på ett par områden innebär förslaget en skärpning. Det är bra att det klart framgår av lagtexten att lagen syftar till att förbättra kvinnors villkor, men en brist att den begränsas till arbetslivet. Det är också bra att indirekt könsdiskriminering skall omfattas av lagen och att vad som vid ifrågasatt lönediskriminering skall anses som lika eller likvärdigt arbete skall kunna prövas i fler fall än nu.
Huvudintrycket är dock att den föreslagna nya jämställdhetslagen är både otillräcklig och tandlös.
Jämställdhetslagen bör gälla hela samhällslivet
Det är en allvarlig brist att enbart arbetslivet omfattas av lagen. Lagen bör gälla på samhällslivets alla områden. Det stämmer också med den allmänna rättsuppfattningen. Många tror att lagen har ett bredare tillämpningsområde än som faktiskt är fallet.
Särskilt viktigt är att jämställdhetslagen gäller utbildningsområdet. Jämställdhet i utbildningen har en strategisk betydelse när det gäller förutsättningarna för att uppnå jämställdhet i arbetslivet. Jämställdhetslagen bör därför omfatta missgynnande på grund av kön i samband med antagning till utbildning eller vid examination.
Det behövs fler kvinnor i arbetsdomstolen
Vänsterpartiet kan inte godta att arbetsdomstolens sammansättning så ofta missgynnar kvinnor. Av domstolens ledamöter är 18 procent kvinnor och av ersättarna 31 procent. Under tiden 1981--1990 avgjordes inte mindre än 24 procent av målen enligt jämställdhetslagen av en helt manlig sammansättning.
Kvinnors och mäns liv och arbete skiljer sig fortfarande starkt åt. Det leder till att kvinnor och män har skilda erfarenheter och därför får skilda referensramar för sina värderingar. Därför är det särskilt viktigt att mål enligt jämställdhetslagen avgörs av en domstol med jämn könsfördelning. Detta bör regleras i jämställdhetslagen. Målet bör självklart vara att uppnå en jämn könsfördelning i arbetsdomstolen, vid alla mål.
Förbjud lönediskriminering -- lika lön för likvärdigt arbete
Sedan mitten av 80-talet har löneutjämningsprocessen avstannat. Nu ökar åter löneskillnaderna mellan kvinnor och män. 1989 fick privatanställda LO-män en genomsnittlig lönehöjning med 159 kr/mån mer än vad kvinnorna fick. Därför anser vi också att propositionens förslag till bestämmelser om lönediskriminering är helt otillräckliga. I ett avseende innebär den till och med en försämring jämfört med nuvarande jämställdhetslag. Det gäller vilka arbetsuppgifter som en jämförelse skall avse i ett lönediskrimineringsmål. Nu får jämförelse ske med arbete som är att betrakta som lika. Regeringen föreslår att jämförelsen skall avse arbete som är lika. Härigenom har bestämmelsens räckvidd kraftigt inskränkts trots att nästan total enighet råder om att inte ens nuvarande lagstiftning uppfyller de krav EG-domstolen ställer på jämställdhetslagstiftningen.
Vänsterpartiet kräver att arbetsgivare åläggs skyldighet att verka för utjämnande av löneskillnader mellan män och kvinnor, som utför arbete som är lika eller av lika värde.
En annan avgörande brist vad gäller den föreslagna regleringen av lönediskriminering är avsaknaden av regler som gör det möjligt att rättsligt angripa kollektiv lönediskriminering. Nu krävs nämligen att det finns ett annat arbete på samma arbetsplats som är lika eller av lika värde att jämföra med.
I USA finns lagstiftning mot kollektiv könsdiskriminering som visat sig vara av stort värde som hjälpmedel att bekämpa könsrelaterade löneskillnader mellan större kollektiv av manliga och kvinnliga anställda. Eftersom den faktiska lönediskrimineringen av kvinnor huvudsakligen sker genom att kvinnodominerade yrken betalas sämre än motsvarande yrkesgrupper där män dominerar, är det nödvändigt med regler som möjliggör att hela kollektiv uppvärderas.
Jämställdhetsutredningen föreslog i sitt betänkande att arbetsgivare skulle åläggas skyldighet att verka för att utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor när de utför arbete som är lika eller av lika värde. JämO skulle också ha rätt att vitesförelägga arbetsgivare som inte rättade sig efter en uppmaning att vidta åtgärder mot könsrelaterade löneskillnader. I propositionen läggs inget sådant förslag fram med motivering att lönerna i allmänhet bestäms genom kollektivavtal. Denna motivering är inte hållbar. Om kollektivavtal innehåller bestämmelser som innebär lönediskriminering av kvinnor kan diskrimineringen inte försvaras med hänvisning till att det rör sig om kollektivavtal. Vi stödjer jämställdhetsutredningens förslag på denna punkt.
Lönestatistik bör redovisas uppdelad på kön
En bestämmelse bör införas i lagen att arbetsgivarens jämställdhetsplan skall innehålla könsbaserad lönestatistik för grupper av anställda med likvärdigt arbete. Såsom rektorsämbetet vid Uppsala universitet anför i sitt remissyttrande skulle en sådan statistik vara ett viktigt instrument för att kunna vidareutveckla diskussionen om hur kvinno- och mansdominerade arbetsuppgifter värderas.
Det behövs ett nytt arbetsvärderingssystem
Arbetets värde bestäms idag med en manlig norm som utgångspunkt. Kvinnors arbetsuppgifter värderas konsekvent lägre än likvärdiga arbetsuppgifter som traditionellt utförts av män. Tunga lyft och smutsigt arbete ger högre lön när de förekommer inom verkstadsindustrin än inom sjukvården. Det är därför nödvändigt att utarbeta arbetsvärderingssystem som gör det möjligt att jämföra olika slags arbeten med varandra.
JämO bör få till särskild uppgift att föra ut frågan om arbetsvärdering till en bred samhällelig diskussion. Den könsbaserade lönestatistiken kommer att vara värdefull som underlag för detta. Mot bakgrund av detta bör JämOs instruktion ses över. I den nya instruktionen bör bl.a. framgå JämOs ansvar för att aktivt övervaka lönediskriminering på hela arbetsmarknaden inklusive den kollektivavtalsreglerade delen och JämOs uppgift att vidareutveckla diskussionen om ett nytt arbetsvärderingssystem.
Stärk rättigheterna för kvinnor i mansdominerade miljöer
I likhet med jämställdhetsutredningen föreslår vi också att arbetsgivare skall åläggas att särskilt värna om det fysiska och psykiska välbefinnandet hos arbetstagare inom ett yrkesområde eller i ett arbete som domineras av det motsatta könet. I propositionen sägs att detta är onödigt och att behövliga regler redan finns i arbetsmiljölagen. Men det finns många rapporter om att kvinnor som brutit in i en mansdominerad värld har utsatts för en så trakasserande behandling att de känt sig tvingade att sluta sin anställning. När sådant inträffar är det inte bara fråga om personal- eller arbetsmiljöproblem utan också tecken på att arbetsgivaren brustit i sina ansträngningar att främja jämställdheten. Även här bör utredningens förslag genomföras.
Arbetsgivarens skyldighet
Jämställdhetsutredningen föreslog att arbetsgivaren vid likvärdiga meriter skall vara skyldig att som aktiv åtgärd anställa den som tillhör underrepresenterat kön. En arbetsgivare som bröt mot regeln skulle kunna föreläggas vid vite att i framtiden rätta sig efter bestämmelsen. I dag räcker det om arbetsgivaren anstränger sig att jämna ut könsfördelningen. Regeringen anser att den nuvarande regeln är tillräcklig. Den bestämmelsen är dock så vag att den inte går att använda rättsligt. Därför stödjer vi utredningens förslag.
Arbetsgivaren ska också vara skyldig att anställa den person, som ej fått ett jobb som hon eller han sökt, om arbetsgivaren fällts för brott mot jämställdhetslagen.
Kollektivavtal måste ha minst lagens krav
När det gäller aktiva åtgärder för att främja jämställdheten konstaterade utredningen att det hos kommuner och landsting i stor omfattning saknas målsättningar, planer och konkreta åtgärder. Kollektivavtalen som reglerar aktiva jämställdhetsåtgärder är i de flesta fall så allmänt hållna att det har ifrågasatts om de över huvud taget kan grunda rätt till skadestånd.
Det är idag tillåtet att träffa kollektivavtal som innebär lägre krav på aktiva åtgärder för att främja jämställdhet än vad lagen säger. Jämställdhetsutredningen ville skärpa kraven både på arbetsgivare och fackliga organisationer och föreslog att reglerna om jämställdhetsplan skulle göras tvingande och att kollektivavtalen inte fick ha en lägre ambitionsnivå än lagen. Utredningens förslag innebar dessutom att JämO i motsats till vad som gäller idag skulle ha tillsyn också över den kollektivavtalsreglerade delen av arbetsmarknaden. Tyvärr saknas dessa ytterst centrala förslag i propositionen.
De skärpningar i förhållande till nuvarande lag som utredningen förordat på detta område bör genomföras.
Skärp förbudet mot sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier är ett dolt, men vanligt problem för många kvinnor. Vänsterpartiet stödjer jämställdhetsutredningens förslag att ovälkomna krav på eller förslag om sexuellt tillmötesgående som är förenade med hot eller löften skall förbjudas i jämställdhetslagen. I regeringens proposition har jämställdhetsutredningens förslag till förbud mot sexuella trakasserier kraftigt urholkats. Regeringen anser att redan befintlig straff- och skadeståndslagstiftning är fullt tillräcklig. Vi tror inte att de 17 procent av kvinnorna på arbetsmarknaden som enligt JämOs stora enkät varit utsatta för sexuella trakasserier delar den uppfattningen. Det är av utomordentlig vikt att utredningens mer ambitiösa förslag inte försvagas.
Höj skadeståndet vid brott mot jämställdhetslagen
Regeringen avfärdar också i propositionen utredningens förslag att skadeståndsbeloppen i jämställdhetsmål måste höjas mycket kraftigt. Den nuvarande nivån på skadeståndsbeloppen gör det billigt för arbetsgivaren att köpa sig fri från att tillämpa lagen. Utredningens förslag måste genomföras, annars kommer lagen att sakna tänder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhetslagens tillämpningsområde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagreglering av domstolarnas könssammansättning i mål enligt jämställdhetslagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyldighet för arbetsgivare att aktivt verka för utjämnande av löneskillnader mellan män och kvinnor som utför arbete som är lika eller av lika värde,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder mot lönediskriminering,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av anpassning till EG- domstolens krav på effektivt skydd i jämställdhetslagen mot lönediskriminering,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regler i jämställdhetslagen mot kollektiv lönediskriminering,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regler i jämställdhetslagen om skyldighet för arbetsgivare att upprätta könsbaserad lönestatistik,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya instruktioner för JämO,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt arbetsvärderingssystem,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bestämmelse i jämställdhetslagen om skyldighet för arbetsgivare att särskilt värna om det fysiska och psykiska välbefinnandet hos arbetstagare inom ett yrkesområde eller i ett arbete som domineras av det motsatta könet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyldighet för arbetsgivare att vid likvärdiga meriter anställa den som tillhör underrepresenterat kön,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsgivares skyldighet att vid fällande dom i arbetsdomstolen anställa person som vid tjänstetillsättning diskriminerats på grund av kön,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kollektivavtal om jämställdhetsåtgärder inte får ha lägre ambitionsnivå än jämställdhetslagen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett verksammare förbud i jämställdhetslagen mot sexuella trakasserier,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna i jämställdhetslagen om jämställdhetsplan skall vara tvingande,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av höjda skadeståndsbelopp för brott mot jämställdhetslagen.
Stockholm den 14 mars 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Annika Åhnberg (v) Karl-Erik Persson (v)