Propositionens förslag innebär bl.a. att jämställdhetslagstiftningen även i fortsättningen gäller endast arbetslivet och inte gäller inom t.ex. skolan. Vi menar att denna inskränkning är negativ för jämställhetsarbetets trovärdighet. Vi tänker t.ex. på utbildningens område i stort, dvs. jämställdheten inom förskolan, skolan och högskolan.
Självklart borde lagen gälla också undervisningsområdet eftersom barn och ungdomars normsystem och värderingar till största del formas under de tidiga åren. I förskolan och skolan möter så barn ett ojämlikt samhälle, manifesterat i att de som undervisar, lagar maten och städar skolan till största delen är kvinnor och att skolcheferna är män. Senare i livet utgår barnen omedvetet ifrån att det är så ett samhälle ska se ut, dvs. att män leder verksamheter och bestämmer och att kvinnor utför och lyder order. Det är viktigt hur jämställdheten praktiskt hanteras inom skolans väggar. Det finns också forskningsrapporter som visar att flickor och pojkar behandlas olika av lärarna. Kunskapen om detta bör alla lärare få om och om igen för att kunna förändra sina egna beteenden.
Inom högskolans område finns många rapporter om hur kvinnor diskrimineras t.ex. vid fördelning av forskningsanslag. Detta kan bero på att det finns övervägande män i forskningsråden som fördelar forskningspengarna. Folkpartiet liberalernas partimotion stöder att jämställdhetslagen ska omfatta även skolans område, vilken vi självfallet stöder.
Utöver skolan borde jämställdhetsarbetet omfatta även sammansättningen av de organ som utses indirekt. Det gäller den könsmässiga fördelningen i styrelser och nämnder som är mindra synliga än de direkt politiskt valda t.ex. statliga organ och styrelser. De senaste uppgifterna säger att av 123 ordförande i centrala lekmannastyrelser är endast 14 kvinnor eller att av 334 ordförande i regionala myndigheters styrelser är 41 kvinnor.
Målet för regeringens jämställdhetsarbete är att det ska vara minst 30 % kvinnor i statliga styrelser m.m. till 1992. För att det målet ska nås inom ett år bör intensifierade insatser genomföras. Detta för att de som har att föreslå kandidater ska inse att målet inte bara är retoriskt.
Nås inte målet 1992, menar vi att alternativet är att regeringen bör föreslå tvingande lagstiftning. För oss är jämställdhet inte en retorisk fråga utan en praktisk. Vi tror på att både analys och förslag i en styrelse eller nämnd blir bättre för samhället när både män och kvinnor deltar i det arbete som leder fram till förslag och beslut.
Jämställdheten bör också omfatta de rådgivande arbetsgrupper som tillsätts av regeringen. Ett tydligt exempel på vad vi menar är Folkhälsogruppen som tillsatts inom socialdepartementet. Gruppen tillsattes med nio ledamöter och tio experter. Av ledamöterna var två kvinnor. Av experterna var ingen kvinna. Med andra ord av landets samlade mänskliga resurser för att ''behandla tvärsektoriella hälsopolitiska frågor och vara rådgivare till Hälso- och sjukvårdsberedningen'' fanns det i landet 1990 två kvinnor och 17 män!!! Samma ojämlika sammansättning gällde för Hälso- och sjukvårdsberedningen med statsministern som ordförande, åtminstone när den tillsattes. Frågan om Folkhälsogruppens sammansättning togs upp i Arbetsmarknadsutskottets betänkande 1990/91:AU1 sid 19 med anledning av en enskild motion. Utskottet ansåg i full enighet att det var ''självfallet önskvärt med en god balans mellan kvinnor och män även i en grupp av detta slag''. Men ändra på reglerna ville man inte.
Kontentan är att riksdagens målsättning för jämställdhetsarbetet gäller inte för offentliga, rådgivande arbetsgrupper. Detta är mycket olyckligt och gör att riksdagens engagemang för jämställdhetsarbete brister i trovärdighet. Vi anser att även arbetsgrupper med rådgivande funktion till myndigheter, regering och riksdag ska omfattas av riksdagens riktlinjer för jämställdhetsarbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att riktlinjerna för jämställdhetsarbetet bör gälla även rådgivande arbetsgrupper och liknande,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om intensifierade insatser för jämställdhet så att målet om minst 30 % kvinnor i indirekt valda styrelser och nämnder nås 1992.
Stockholm den 13 mars 1991 Margitta Edgren (fp) Kjell-Arne Welin (fp)