Vi yrkar avslag på regeringens förslag, att omorganisera Arbetslivscentrum till ett renodlat forskningsinstitut. Genom att överföra den s.k. främjandeverksamheten och det traditionella utredningsarbetet till löntagarnas organisationer, tror vi att den breda ansatsen som finns framför allt inom kvinnoforskningen på Arbetslivscentrum går förlorad.
I dagens samhälle, med sitt starka inslag av kapitalistisk marknadsekonomi, är behovet större än någonsin att ''bedriva och främja forskning och utvecklingsarbete kring problem som rör individer och grupper i arbetslivet, arbetsmarknadsparternas relationer och inflytandefrågor samt arbetsorganisationen och dess arbetssätt'' (citat ur proposition 1990/91:69 om Arbetslivscentrums uppgift).
Särskilt viktig är forsknings- och utvecklingsarbete kring kvinnans stiuation i arbetslivet. Idag vet vi att det finns nästan lika många kvinnor som män på arbetsmarknaden. Samtidigt finns den manliga maktstrukturen och den könsuppdelade arbetsmarknaden kvar vilket påverkar kvinnors möjligheter till makt och inflytande över sin situation.
En omorganisation, som den föreslagna, med en kraftig reducering av tjänster -- från ca 90 till 35 fast anställda -- tror vi kommer att missgynna kvinnoforskningen och informationsverksamheten.
De fackliga organisationernas möjligheter till att bedriva utredningsarbete är i dag begränsade.
Arbetslivscentrums utredningsarbete och löntagarorganisationernas utredningsarbete står inte i motsatsförhållande till varandra.
I stället kan man nå fördelar med utredningsarbete och den s.k. främjandeverksamheten med en fristående och ej partsbunden organisation som Arbetslivscentrum.
Någon besparing i statens utgifter som nämns i propositionen är inte rätt eftersom Arbetslivscentrums ekonomi ej belastar statsbudgeten.
Om omorganisationen ändå genomförs, vill vi yrka att andelen kvinnor skall vara minst hälften av alla anställda på alla nivåer. Detta för att vi tror att arbetslivets utformning för närvarande har de största konsekvenserna för kvinnor och att forskning, utrednings- och informationsarbete måste koncentreras på kvinnors arbetsliv under de närmaste åren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår förslaget till omorganisation av arbetslivscentrum enligt nuvarande uppläggning.
Stockholm den 25 januari 1991 Maggi Mikaelsson (v) Karl-Erik Persson (v)