Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Riksdagens protokoll 1989/90:88

Måndagen den 19 mars

Kl. 15.00-15.03

1 § Ny riksdagsledamot

Upplästes och lades lill handlingarna följande från valprövningsnämnden inkomna

Berättelse om granskning av bevis för riksdagsledamot och ersättare för riks­dagsledamöter

Till valprövningsnämnden har från riksskatteverket inkommit bevis om att Marianne Carlström (s), Göteborg, utsetts till ny ledamot av riksdagen fro.m. den 17 mars 1990 sedan Sven Hulterström (s) avsagt sig sitt uppdrag som riksdagsledamot. Till ersättare för riksdagsledamöter har utsetts Anneli Hullhén, Göteborg, Claes-Göran Brandin, Göteborg, Arne Claesson, An-gered, Juoko Karttunen, Göteborg, Marianne Lagberg, Angered, och Rolf Frostholm, Viskafors (alla s).

Valprövningsnämnden har denna dag granskat bevisen och därvid funnit att de blivit utfärdade i enlighet med 15 kap. 1 § vallagen. Stockholm den 19 mars 1990 Stig Nordlund

/Sven-Georg Grahn

2 § Anmälan om kompletteringsval till lagutskottet och näringsut­skottet

Talmannen meddelade atl moderata samlingspartiets riksdagsgrupp som suppleant i lag- och näringsutskollen under Nic Grönvalls ledighet anmält hans ersättare Carl Fredrik Graf.

Talmannen förklarade utsedd lill

suppleant i lagutskottet Carl Fredrik Graf (m)

suppleant i näringsutskottel Carl Fredrik Graf (m)

1  Riksdagens protokoll 1989190:8


Prot. 1989/90:88        3§ Justering av protokoll

19 mars 1990

Justerades protokollen för den 12 och 13 mars.

4 § Hänvisning av ärenden till utskott

Föredrogs och hänvisades Motionerna

1989/90:Krl3-Kr20 till kulturutskottet 1989/90;Sf46-Sf52 lill socialförsäkringsutskoltet 1989/90;So24-So29 till socialutskottet 1989/90;Sf53-Sf60 till socialförsäkringsutskoltet 1989/90:Sk49 och Sk50 till skatleutskoltel

5 § Förnyad bordläggning

Föredrogs men bordlades åter Skatleutskottets belänkande 1989/90:SkU26 Justifieulskottets betänkanden 1989/90:JuU20 och JuU21 Lagutskottets betänkanden 1989/90:LU18-LU20 Socialförsäkringsutskollels betänkande 1989/90;SfU9 Näringsutskoitels betänkanden 1989/90:NU19 och NU23

6§ Bordläggning

Anmäldes och bordlades Kulturutskollets betänkande 1989/90;KrU22 Lokalförsörjning m.m. för kullurändamål

Näringsutskoitels betänkande 1989/90;NU27 Tekoindustri och tekohandel

Arbetsmarknadsutskottets betänkanden

1989/90:AU10 Den sjätte semesterveckan

1989/90:AU20 Särskilda regionalpolitiska insatser i Blekinge län m.m.

1989/90:AU21 Semesteriön m.m.


 


7§ Meddelande om interpellationer                                               Prot. 1989/90:

19 mars 1990 Meddelades atl följande interpellationer framställts

den 16 mars

1989/90:145 av Ulla Tilländer (c) till statsrådet Lena Hjelm-Wallén om re­spekten för mänskliga fri- och rättigheter i Vietnam;

I Vietnam pågåren långsam politisk förnyelseprocess som inneburit frigiv­ning av tusentals fångar Ännu hålls emellerlid många s. k. samvetsfångar under strängt regemente i fångenskap.

Trots atl religionsfrihet råder på papperet har den i praktiken varit kraftigt beskuren. Elt yttrande av ministern för religionsfrågor Dang Thanh Chon belyser den syn de makthavande haft och alltjämt har på religionen; "Staten skall arbeta på alt avslöja och eliminera ränker som imperialister och reak­tionärer smider under religionens täckmantel för alt söndra och undergräva det vietnamesiska folkets revolution."

Sedan 1986 har en motsvarighet till perestrojkan och glasnost börjat till-lämpas i Vietnam, "doi-moi-poliliken". Som en följd av tövädret har poli­tiska fångar frisläppts och nya lagar stiftats som skall garantera mänskliga rättigheter vilka tidigare inte ens funnits på papperet.

Enligt en nyss utgiven Amneslyrappori återfinns dock bland dem som allt­jämt hålls i fångenskap buddislmunkar, jesuitpräster och protestantiska präster, Amnestyrapporlen riktar skarp krifik mot Vietnam för atl bara halv­hjärtat efterfölja de nya lagarna. Fortfarande hålls många i fångenskap i de otaliga lägren utan all veta på vilka grunder De rättegångar som hållits har ofta varit godtyckliga. Tortyr förekommer fortfarande i omskolningslägren. Myndigheterna vägrar att omtala hur många som alltjämt dväljs i dessa om­skolningsläger, än mindre all bereda möjlighet för besök av internationella organisationer,

Sverige har som stor biståndsgivare ett ansvar när det gäller alt påverka ulvecklingen i Vietnam, Biståndet är redan försett med villkor av grundläg­gande art, och dessa bör kunna förtydligas.

Alt liga om förhållandena, av försiktighet, för gammal vänskaps skull, för all inte störa en ömtålig process - det är atl ta ställning. Demokratimålet i biståndet bör medföra en självklarhet för regeringen all påtala missförhål­landen.

Med hånvisning till ovanstående vill jag lill biståndsministern ställa föl­jande frågor;

På vilket sätt har regeringen verkat för alt mänskliga fri- och rättigheter skall respekteras i Vietnam?

På vilkel sätt avser regeringen alt framöver verka för att demokrati för­verkligas i Vietnam och mänskliga fri- och rältigheter respekteras?


 


Prot, 1989/90:88     den 19 mars

19 mars 1990

1989/90:146 av Hans Lindblad (fp) till försvarsministern om mobbning inom försvaret:

I Ystad förbereder åklagarmyndigheten åtal i ett mobbningfall vid Lv 4 i staden. En värnpliktig har utsatts för myckel kränkande behandling, får fortfarande läkarvård och kan få bestående psykiska men. Flera värnpliktiga har varit vittnen lill övergreppen ulan all ingripa. De händelser åklagaren lar upp inträffade i februari och maj förra året, men även vid fler tillfällen har den aktuelle värnpliktige kränkts.

Vid ett tillfälle hade två värnpliktiga på natten slängt elt tiotal påsar med totalt 50 liter vatten i sängen där den mobbade låg. Övriga värnpliktiga tyck­tes förinformerade om vad som skulle hända - de hade nämligen lagt sig i sängar på motsatta sidan av logementet. Den mobbade har tvingats dricka öl, trots atl han är nykterist. Han har tvingats dansa. Enligt uppgift har plå­goanden hotat den mobbade om denne vågade anmäla vad som hänt. Even­tuellt har också hot om atl döda den mobbade förekommit..

Mobbning förekommer också i skolan och i arbetslivet. Del är självklart all samhället måste skydda de värnpliktiga mot mobbning. Den enskilde åläggs med tvång all fullgöra värnpliklsutbildning på plats som staten be­stämmer. Då måsle staten se till att fysiskt och psykiskt våld mol den en­skilde inte utövas på dessa platser Den enskilde tillåts inte avvika från plat­sen för atl på så sålt komma ifrån gärningsmännen.

Gärningsmännen kan säkert vara av olika slag. En del mobbar i berusat tillstånd. Andra gör det systematiskt. En del mobbar kanske til! följd av psy­kiska defekter - den som mobbar vill känna makt eller bara känna den per­versa njutning i alt pläga och förnedra andra. Det är i grunden samma ondska och perversion som ligger bakom mobbning i alla sammanhang. Det kan inte uteslutas atl värnpliklsmiljön, där kollektivet formats med tvång, kan leda till alt där spärrarna mot omognad och dåligt omdöme är mindre än normalt.

Det grundläggande bör vara atl den som utsätts för mobbning alltid skall kunna anmäla detta och all den som mottar anmälan då har skyldighet att ingripa. Lika självklart måste del vara alt den värnpliktige som blir vittne lill mobbning på samma sätt måste känna all han bör anmäla del inträffade.

I fallet i Ystad har den drabbade enligt tidningsuppgift tidigt anmält vad som pågick, men "ingen viUe lyssna på mig".

Inför utbildningen får de värnpliktiga information av generell karaktär, om ekonomiska villkor, resor, skyldigheter och rättigheter av olika slag. Re­dan där bör de - både skriftligt och muntligt - upplysas om all mobbning inte får förekomma. Den enskilde skall uppmanas all omedelbart anmäla sådan, om den förekommer mot honom själv eller om han blir vittne till mobbning mol annan.

Grundregeln bör vara alt den enskilde skall vända sig lill sin chef, t.ex. kompanichefen. Naturligtvis kan man anmäla även till annan, som förbands­läkare och personalvårdsassislenl.


 


Enligt min mening bör man därutöver - skriftligt och muntligt - upplysa om att den enskilde har en överordnad instans att vända sig till. T.ex. miloin-spekiören (ett alternativ kan vara slabschefen i milostaben). Den enskilde kan dä omedelbart vånda sig till denne om han uppfattar att del egna befälet inte lar anmälan på allvar. Det kan för den enskilde också ligga en trygghet i atl alltid kunna vända sig lill någon utanför det egna förbandet. Mobbning cch pennalism är ju också någol som kan utövas av andra än andra värnplik­tiga, även befäl kan utöva sådan. Upprepade händelser vid lolkskolan kan las som exempel. Även andra för den enskilde kränkande handlingar kan beordras från befäl.

Ger man de fem miloinspektörerna elt övergripande ansvar inom resp. niilo att förebygga och ingripa i fall av mobbning får man rimligen också ef­fekten atl dessa i sina kontakter med förbandscheferna aktualiserar proble­men kring mobbning. Han bör ha ett särskilt ansvar för att se lill att informa­tionen fungerar och all man ägnar dessa frågor uppmärksamhet i befälsut­bildningen. På central nivå bör ett särskilt ansvar i mobbningfrågor ligga hos t.ex. en enhet inom försvarsstaben, som i sin tur använder miloinspektö­rerna för atl nå ut i organisationen.

Vissa förband har av erfarenhet speciella problem genom delvis myckel dåliga traditioner, Det gäller t.ex. jägarförbanden, vilket i olika samman­hang observerats under senare år Gränsdragningen mellan mobbning och dumma traditioner vid en utbildningsmyndighet är ofta hårfin. (Grova om-dömeslösheter i fjol vid polishögskolan ger exempel på atl problemen inte är begränsade lill det militära området.)

Ansvaret för att motverka mobbning har inte minst giltighet i fråga om försvarets sätt atl la hand om de kvinnor som påbörjar utbildning i syfte alt bli officerare. Både vissa befäl och en del värnpliktiga tycks vara alltför omogna för all kunna acceplera kvinnor som likaberälligade deltagare i verksamheten. Nyligen gav en 25-årig kvinna offentligt uttryck för sina ned­slående erfarenheter från marinens officershögskola i Karlskrona, där hon utsattes för psykningar Motsvarande redogörelser från andra kvinnor finner man från flera förband.

Med hänvisning till ovanstående önskar jag att försvarministern ger sin syn på följande frågor;

Vilka åtgärder för att förebygga och ingripa anser statsrådet möjliga för att förhindra att enskilda värnpliktiga utsätts för mobbning?

Vill statsrådet pröva tanken all ge t.ex. miloinspektörerna ett särskilt an­svar för frågor kring mobbning, både i förebyggande arbete och för all la emot anmälningar från värnpliktiga?

Vilka ytterligare åtgärder bör vidtas för all vid försvarets skolor och för­band komma till rätta med fördomar mol kvinnor?


Prot, 1989/90:88 19 mars 1990


 


Prot. 1989/90:88 19 mars 1990


8 § Meddelande om fråga

Meddelades all följande fråga framställts

den 16 mars

1989/90:467 av Ingemar Eliasson (fp) till utrikesministern om avrättningen i Irak av journalisten Farzad Bazoft:

Avrättningen i Irak av den brittiske journalisten Farzad Bazoft har med rätta mötts av en våg protester från hela världen. Men enligt uppgifter i massmedia har svenska UD meddelat att man inte tänker protestera mot av­rättningen i Irak.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga:

Av vilket skäl tänker UD inte protestera mot avrättningen i Irak av den brittiske journalisten Farzad Bazoft?

9§ Kammaren åtskildes kl. 15,03.

In fidem

TOM T;SON THYBLAD

/Gunborg Apelgren


 


Prot. 1989/90:

Innehållsförteckning                              19 mars 1990

Måndagen den 19 mars

1 §.................................................. Ny riksdagsledamot                          1

Anmälan om kompletteringsval till lagutskottet och näringsut­
skottel .....................................................
.... 1

3 § Justering av protokoll.......................................      2

4 § Hänvisning av ärenden till utskott...................... .... 2

5 § Förnyad bordläggning.......................................      2

Bordläggning.................................................. .... 2

Meddelande om interpellationer

1989/90:145 av Ulla Tilländer (c) om respekten för mänskliga

fri- och rättigheter i Vietnam................................         3

1989/90:146 av Hans Lindblad (fp) om mobbning inom försva­
ret ..............................................................         4

8 § Meddelande om fråga

1989/90:467 av Ingemar Eliasson (fp) om avrättningen i Irak

av journalisten Farzad Bazoft................................         6


 


gotab   96294, Stockholm 1990