Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Regeringens proposition

1983/84:7

om ändring i lagen (1977:654) om kungörande i mål och ärenden hos myndighet m.m.;

beslutad den 15 september 1983.

Regeringen föreslår riksdagen att anta det förslag som har tagits upp i bifogade utdrag av regeringsprotokoll.

På regeringens vägnar OLOF PALME

OVE RAINER

Propositionens huvudsakliga innehåll

1 propositionen läggs fram förslag till ändring i lagen (1977:654) om kungörande i mål och ärenden hos myndighet m. m. Det föreslås att möjlig­heten till s. k. stödjande kungörande, dvs. kungörande i större utsträckning eller i annan form än som särskilt har föreskrivits, begränsas till de fall där det föreligger särskilda skäl att utvidga det föreskrivna kungörandet. För­slaget tar närmast sikte på att inskränka kungörande av uppgifter ur han­dels- och föreningsregistret.

Lagändringen föreslås träda i kraft den I januari 1984.

Riksdagen 1983/84. I suml. Nr 7


Prop. 1983/84:7


 


Prop. 1983/84:7                                                                    2

Förslag till

Lag om ändring i lagen (1977:654) om kungörande i mål och ärenden hos myndighet m. m.

Härigenom föreskrivs att 4 § lagen (1977:654) om kungörande i mål och ärenden hos myndighet m.m. skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                               Föreslagen lydelse

Kungörande bör ske även i annan Kungörande/år ske även i annan

form eller i större utsträckning än form eller i större utsträckning än

den föreskrivna, om syftet med till- den föreskrivna, om det finns sär-

kännagivandet därigenom främjas skilda skäl till det och den samman-

och den sammanlagda kostnaden lagda kostnaden inte blir större än

(fitf blir större än som är försvarligt som är försvariigt med hänsyn till

med hänsyn till det intresse tillkän- det intresse tillkännagivandet skall

nagivandet skall tillgodse.                               tillgodose.

Denna lag träder i kraft den I januari 1984.


 


Prop. 1983/84:7

Utdrag
JUSTITIEDEPARTEMENTET
               PROTOKOLL

vid regeringssammanträde 1983-09-15

Närvarande: statsministern Palme, ordförande, och statsråden 1. Carlsson, Lundkvist, Feldt, Gustafsson, Leijon, Peterson, Rainer, Bodström, Gö­ransson, Gradin, Dahl, R. Carlsson, Hellström, Thunborg

Föredragande: statsrådet Rainer

Proposition om ändring i lagen (1977:654) om kungörande i mål och ärenden hos myndighet m.m.

1    Inledning

I samband med behandlingen av länsstyrelsernas anslagsframställningar för budgetåret 1983/84 togs bl. a. upp frågan om en begränsning av kungö­relseannonseringen i dagspressen av uppgifter ur handels- och föreningsre­gistret. I budgetpropositionen (1982/83:100 bil. 15) uttalade chefen för civildepartementet bl. a. att kungörelseannönseringen av sådana uppgifter borde med i stort sett samma effekt som i dag kunna ske enbart i Post- och Inrikes Tidningar, eftersom den läsekrets som länsstyrelserna vänder sig till i stor utsträckning torde kunna nås genom en sådan annonsering. Därigenom skulle en besparing uppnås.

Det anslag som disponeras av länsstyrelserna för att täcka kostnaderna för kungörande i dagspress och Post- och Inrikes Tidningar beräknades mot bakgrund av det anförda till 7,4 milj. kr.

Det framhölls också i propositionen att förutsättningarna borde utredas för att även inom övriga områden annonsera enbart i Post- och Inrikes Tidningar. Denna åtgärd borde kombineras med ändringar i lagen (1977:654) om kungörande i mål och ärenden hos myndighet m.m. (kun-görandelagen) och kungörandeförordningen (1977:827).

I sitt av riksdagen godkända utlåtande över propositionen (CU 1982/83:23, rskr. 1982/83:244) tillstyrkte civilutskottet bifall till propositio­nens förslag. Vad beträffar kungörelseannonsering av uppgifter ur handels-och föreningsregistret delade utskottet den i propositionen framförda upp­fattningen. Utskottet erinrade också om att informationsdelegationen (B 1982:01) har som sin huvuduppgift att pröva möjligheterna att få till stånd en effektivare samordning av de statliga myndigheternas informations­verksamhet samt att delegationen enligt vad utskottet erfarit skulle få


 


Prop. 1983/84:7                                                                       4

tilläggsdirektiv om att göra en översyn av dagspressannonseringen samt att undersöka om det finns nya och mer koslnadseffektiva former för denna typ av annonsering.

I enlighet med vad som förutskickades i budgetpropositionen avser jag nu att ta upp frågan om kungörande av uppgifter ur handels- och förenings­registret m. m. Vad gäller frågan om utformningen av kungörelseannonse­ringen i ett större perspektiv vill jag erinra om att informationsdelegationen nyligen har fått tilläggsdirektiv (dir. 1983:29) som innebär bl.a. att delega­tionen skall se över principerna för dagspressannonseringen samt över­väga behovet av eventuella ändringar i de författningar som reglerar kun­görandet.

Den 5 januari 1978 tillkallades en särskild utredare' för att se över frågan om vidgad ortspressannonsering. Utredaren avlämnade i oktober 1979 betänkandet (Ds Ju 1979:16) Kungörelseannonsering — men till vilket pris? Betänkandet, som även behandlar frågan om stödjande kungörande, har remissbehandlats men har inte lett till lagstiftning. En sammanställning av remissyttrandena såvitt de berör frågan om stödjande kungörande bör fogas till protokollet i detta ärende som bilaga.

1 ärendet har samråd skett med riksrevisionsverket (RRV), länsstyrel­sernas organisationsnämnd (LON) och informationsdelegationen.

2   Gällande ordning m. m. 2.1 Allmänt

Bestämmelser om kungörande av registeruppgifter finns bl.a. i 18 § handelsregisterlagen (1974:157), 104 § lagen (1951:308) om ekonomiska föreningar, 18 kap. 2§ aktiebolagslagen (1975:1385), 172 § lagen (1955:183) om bankrörelse, 89 § lagen (1955:416) om sparbanker, 5 § lagen (1956:216) om jordbrukskasserörelsen, 20 kap. 2 § lagen (1982:713) om försäkringsrörelse och 21 § lagen (1975:417) om sambruksföreningar.

Bestämmelsema innebär att registreringsmyndigheten i Post- och In­rikes Tidningar skall kungöra varje uppgift som förs in i, ändras eller tas bort ur registret.

Tidigare gällde den ordningen att uppgifterna i register för ekonomiska föreningar, sparbanksregistret, jordbrukskasseregistret, sambruksför­eningsregistret och handelsregister skulle kungöras även i ortstidning. I samband med kungörandereformen (prop. 1976/77:63, KU 45, rskr 336) avskaffades annonsering i ortstidning som obligatorisk kungörandeform för registeruppgifter. Genom 4 § kungörandelagen öppnades emellertid möjlighet att komplettera det föreskrivna kungörandet i Post- och Inrikes

' Jiislitieombudsmannen Per-Erik Nilsson.


 


Prop. 1983/84:7                                                        5

Tidningar med kungörande i annan form eller i större utsträckning, s. k. stödjande kungörande.

Regeln i 4 § kungörandelagen är utformad som en rekommendation lill den som kungör att kungöra även i annan form eller i större utsträckning än den obligatoriska, om syftet med tillkännagivandet därigenom främjas och den sammanlagda kostnaden inte blir större än som är försvarligt med hänsyn till det intresse tillkännagivandet skall tillgodose. Enligt 3 § kun­görandeförordningen (1977:827) börden för vars räkning kungörandet sker vid behov beredas tillfälle att yttra sig innan beslut fattas om stödjande kungörande. Denne är i allmänhet skyldig att betala kostnaden för det stödjande kungörandet.

2.2 Handels- och föreningsregistret

Länsstyrelserna är registermyndighet för handels- och föreningsregist­ren.

När en enskild näringsidkare, handelsbolag, ideell förening eller stiftelse som idkar näring eller en ekonomisk förening för första gången förs in i handels- och föreningsregistret registreras vissa identitetsuppgifter, bl.a. firman, ställföreträdares namn, verksamhetens art och vissa ekonomiska förhållanden. Ändras något förhållande som har antecknats i registret, skall registermyndigheten kungöra ändringen i Post- och Inrikes Tidningar.

Enligt handelsregisterförordningen (1974:188) resp. kungörelsen (1952:495) om förande av register för ekonomiska föreningar m.m. skall sökanden betala en avgift i ärenden om nyregistrering eller ändring av registrerade uppgifter. Avgiften fastställs av regeringen och är avsedd att täcka registrerings- och kungörelsekostnaderna. Kostnaden för ett eventu­ellt stödjande kungörande tas därför inte ut av sökanden även om den totala kungörelsekostnaden överstiger den fastställda avgiften.

2.3      Frågans tidigare behandling

Frågan om kungörande av registeruppgifter diskuterades ingående vid tillkomsten av kungörandelagen. I departementspromemorian (Ds Ju 1974:2) Effektivare kungörande föreslogs dels att det obligatoriska ortstid-ni ngskungörandet av registeruppgifter skulle slopas och att kungörande skulle ske enbart i Post- och Inrikes Tidningar, dels att kungörandet skulle begränsas till vissa registrerade uppgifter.

Både registermyndigheter och företrädare för näringslivet godtog försla­get när det remissbehandlades. Några remissinstanser ansåg dock att man borde behålla kungörande i ortstidning som obligatorisk form. Mot försla­get i dess helhet uttalade sig dåvarande nämnden för samhällsinformation (NSI) och företrädare för pressen. Dessa ansåg att promemorians bestäm­ning av den krets av personer som registerkungörelser riktar sig till var alltför snäv.


 


Prop. 1983/84:7                                                        6

1 prop. 1976/77:63 uttalade föredraganden bl. a. följande.

- Remissutfallet ger enligt min mening stöd för att kungörande enligt förslaget skulle ge tillfredsställande möjlighet till information för den mål­grupp till vilken kungörandet i de nu aktuella fallen i första hand vänder sig. Självfallet kan registrerad uppgift, vid sidan om det ekonomiskt beting­ade intresse som främst kännetecknar målgruppen, även vara av mera allmänt intresse, t.ex. för belysande av utvecklingen inom näringsliv och arbetsmarknad lokalt och regionalt. Också ett intresse av denna ari skulle emellertid enligt min mening bli tillgodosett genom kungörande i enlighet med förslaget. I en sådan vidare intressegrupp kan förväntas finnas en viss grad av informationssökande aktivitet, som kan inriktas på Post- och Inrikes Tidningar i dess planerade, mer lättillgängliga utformning. Upp­gifter av utpräglat allmänt intresse torde f. ö. vara garanterade spridning som nyhetsmaterial i dagspressen. Post- och Inrikes Tidningar är väl lämpad som upplysningskälla för dagspressens sekundärinformation. Jag ansluter mig därför till promemorians av flertalet remissinstanser godtagna bedömning att ett obligatoriskt ortstidningskungörande härutöver inte skulle tillföra kungörandet en mot kostnaden svarande ökad effektivitet. Genom kungörandelagens allmänna regel om stödjande kungörande finns emellertid möjlighet för registermyndighet att i en utsträckning, som be­döms ekonomisk rimlig, sörja för lokal/regional spridning av registerupp­gift i ortstidning.

Något förslag om att inskränka kungörandet till vissa uppgifter lades inte fram.

I en av de motioner (1976/77:1388) som väcktes med anledning av propositionen föreslogs bl. a. att den slopade ortstidningsannonseringen av registeruppgifter skulle kompenseras med andra insatser för att sprida kännedom om viktigare förändringar rörande dessa register.

Lagutskottet, som yttrade sig över motionen, motsatte sig inte förslaget att slopa den obligatoriska tidningsannonseringen i de angivna fallen men underströk det stora intresse från lokalt håll som ägnas ortspressannonse­ringen av vissa registeruppgifter. Utskottet betonade hur viktigt det var att registermyndigheterna i dessa fall utnyttjade möjligheterna att genom stöd­jande kungörande i ortstidning sprida registeruppgifter som kunde bedö­mas ha lokalt och regionalt intresse.

I sitt betänkande med anledning av propositionen uttalade konstitutions­utskottet (KU 1976/77:45) att det enligt utskottets mening var önskvärt med en bredare ortspressannonsering än som föreslogs i propositionen och ansåg att frågan i sin helhet borde ses över på nytt, varvid borde övervägas bl.a. en utvidgning av ortspressannonseringen enligt den s.k. totalitets-principen. I avvaktan på en sådan utredning förklarade utskottet sig berett att acceptera propositionens förslag men hemställde att riksdagen hos regeringen begärde en förnyad utredning om vidgad ortspressannonsering.

Riksdagen anslöt sig till vad KU hade anfört och hemställde hos rege­ringen om en förnyad utredning av frågan om en vidgad ortspressannonse­ring (rskr 1976/77:336).


 


Prop. 1983/84:7                                                        7

I enlighet med riksdagens hemställan uppdrogs som tidigare nämnts (dir. 1977:123) åt en särskild utredare att på nytt se över frågan och bl. a. föreslå riktlinjer för stödjande kungörande av registeruppgifter. Vidare borde utre­daren överväga i vad mån staten borde ta på sig kostnaden för stödjande kungörande av uppgifter ur associationsrättsliga register.

I avvaktan på riktlinjer för stödjande kungörande av registeruppgifter rekommenderade LON länsstyrelserna att, när det gällde handels- och föreningsregistren, komplettera det obligatoriska kungörandet i Post- och Inrikes Tidningar med stödjande kungörande i den mest spridda ortstid­ningen i länet. Vidare förordade LON att det stödjande kungörandet be­gränsades till att avse vissa uppgifter.

2.4 Utredarens förslag

Frågan om stödjande kungörande av registeruppgifter behandlades ut­förligt i betänkandet (Ds Ju 1979:16) Kungörelseannonsering - men till vilket pris? Enligt utredaren borde man när det gällde att utforma riktlinjer för stödjande kungörande i allmänhet eftersträva balans mellan den infor­mation som lämnas och vad det kostar att lämna den i en given omfattning.

När det gäller behovet av information om registeruppgifter utöver vad som lämnas genom kungörande i Post- och Inrikes Tidningar konstaterade utredaren med ledning av bl. a. en undersökning av läsvärdet hos kungörel­seannonser och en av LON utförd undersökning att det inte fanns något belägg för att statliga och kommunala annonser tillhörde de attraktiva avsnitten i tidningarna. Ingenting talade heller för att kungörelser med registeruppgifter har ett större läsvärde än offentliga annonser i allmänhet. Enligt utredaren borde man därav kunna dra den slutsatsen att kungörelser om registerförhållanden inte tilldrar sig något större intresse hos allmänhe­ten.

Mot den bakgrunden ifrågasatte utredaren om behovet av information om registerförhållanden var så stort på det lokala och regionala planet att det från informationssynpunkt var motiverat att lägga ner så förhållandevis stora pengar på stödjande kungörande som faktiskt skedde.

Enligt utredarens mening borde det även i fortsättningen överlämnas till registermyndigheterna att bestämma såväl omfattningen som inriktningen av det stödjande kungörandet. Utredaren föreslog därför inga riktlinjer för det stödjande kungörandet i ortspress av registeruppgifter. Utredaren pe­kade dock på att flera länsstyrelser kungjorde registeruppgifter i ortspress i större utsträckning än som kunde anses vara motiverat med hänsyn till informationsbehovet medan andra registermyndigheter kungjorde i betyd­ligt mindre utsträckning och vissa av dem inte alls.


 


Prop. 1983/84:7                                                        8

2.5      Remissinstanserna

Utredarens förslag att registermyndigheterna även i fortsättningen skul­le bestämma såväl omfattningen som inriktningen av det stödjande kungö­randet godtogs av remissinstanserna. Flera av dem ansåg emellertid att behovet av stödjande kungörande av registeruppgifter kunde starkt ifråga­sättas och föreslog att det slopades. Några remissinstanser ansåg att det förelåg behov av riktlinjer för detta kungörande.

2.6      Kostnaden för stödjande kungörande av uppgifter ur handels- och
föreningsregistret

Kort tid efter kungörandelagens ikraftträdande gjorde LON en under­sökning av bl.a. omfattningen av och kostnaderna för stödjande kungöran­de i ortstidning av uppgifter ur handels- och föreningsregistret. Undersök­ningen, som omfattade samtliga länsstyrelser och avsåg perioden den I mars-den 30 juni 1978, visade att kostnaden för detta kungörande uppgick till drygt I milj. kr., motsvarande en årskostnad på ca 3 milj. kr. i 1978 års prisläge.

Av undersökningen framgick vidare att endast ett fåtal länsstyrelser följde LON:s rekommendationer om ett begränsat stödjande kungörande av registeruppgifter i ortspress. Åtskilliga länsstyrelser kungjorde i betyd­ligt större omfattning medan tre länsstyrelser inte alls kungjorde sådana uppgifter i ortstidning. Länsstyrelsernas totalkostnader för det stödjande kungörandet varierade starkt, liksom kostnaden per kungjori ärende. I Stockholms län, där annonsering skedde endast i den mest spridda tidning­en i länet, var kostnaden 43 kr. per ärende medan i Gävleborgs län, där annonsering skedde i tidning på den registrerades verksamhetsort. motsva­rande kostnad var 1 104 kr.

Utan en motsvarande undersökning är det inte möjligt att beräkna nuva­rande kostnad för stödjande kungörande av uppgifter ur handels- och föreningsregistret. I budgetpropositionen för budgetåret 1983/84 har den uppskattats till drygt 3 milj. kr., motsvarande skillnaden mellan länsstyrel­sernas anslagsframställningar avseende kungörelseannonseringen och det i propositionen föreslagna anslaget.

3   Överväganden

Den nuvarande möjligheten till stödjande kungörande har främst kommit till användning beträffande registeruppgifter. I övriga kungörandesitua-tioner synes stödjande kungörande förekomma i mycket begränsad omfatt­ning. Som framgår av betänkandet skiftar emellertid praxis starkt mellan olika länsstyrelser.


 


Prop. 1983/84:7                                                        9

När det gäller behovet av stödjande kungörande i allmänhet av register­uppgifter finns det ingenting i det material som utredaren har presenterat som talar för att behovet skulle vara större än i andra kungörandesitua-tioner. Tvärtom visar både läsvärdesundersökningen och den av LON företagna undersökningen att sådana uppgifter inte tilldrar sig något större intresse hos allmänheten. Behovet av stödjande kungörande av register­uppgifter har också ifrågasatts av flera remissinstanser.

Informationsbehovet hos den målgrupp som kungörandet av register­uppgifter i första hand riktar sig till får enligt min mening anses vara tillgodosett genom att uppgifterna kungörs i Post- och Inrikes Tidningar. Att härutöver rutinmässigt kungöra registeruppgifter i ortspress får anses ha mindre intresse från informationssynpunkt.

Från besparingssynpunkt är det ett starkt önskemål att statens kostna­der för kungörelseannönseringen minskas. Det är också önskvärt att man vid prövningen av om stödjande kungörande skall äga rum gör en noggrann avvägning mellan behovet å ena sidan samt kostnaderna för och effekten av det stödjande kungörandet å andra sidan. Det ligger även ett värde i att bestämmelserna om stödjande kungörande tillämpas mer enhetligt än nu.

Vad jag har sagt nu tar sikte främst på kungörande av registeruppgifter. Men enligt min mening finns det anledning att även i andra kungörandesi-tuationer skärpa förutsättningarna för stödjande kungörande utan att man för den skull tar bort möjligheten till sådant kungörande i de fall då det av någon särskild anledning framstår som påkallat.

Sammanfattningsvis anser jag att den eller de kungörandeformer som särskih har föreskrivits för olika kungörandefall i allmänhet får anses vara tillräckliga för att tillgodose målgruppens informationsbehov. För kungö­rande därutöver bör krävas att det föreligger särskilda skäl. Avgörande för frågan om det finns särskilda skäl bör vara om innehållet i kungörelsen har väsentlig betydelse för enskildas ekonomiska eller rättsliga förhållanden och om det finns anledning att anta att den eller de obligatoriska kungöran-deformerna inte leder till önskat resultat.

Vad jag har sagt innebär att den nuvarande rekommendationen i 4 § kungörandelagen bör slopas och ersättas med en bestämmelse som gör det möjligt att kungöra i större utsträckning än som är föreskrivet eller i annan form i de fall det föreligger särskilda skäl för ett sådant kungörande och den sammanlagda kostnaden för kungörandet är försvariig med hänsyn till informationsbehovet.

Jag förordar att den nu föreslagna ändringen i kungörandelagen får träda i kraft den 1 januari 1984.

Vad gäller frågan om lagrådets hörande över den föreslagna lagändring­en anser jag att förslaget inte har sådan betydelse att lagrådsgranskning är påkallad.


 


Prop. 1983/84:7                                                                  10

4   Upprättat lagförslag

1 enlighet med vad jag nu har anfört har inom justitiedepartementet upprättats förslag till lag om ändring i lagen (1977:654) om kungörande i mål och ärenden hos myndighet m. m.

Förslaget har upprättats i samråd med chefen för civildepartementet.

5   Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen föreslår riksdagen att anta lagförslaget.

6   Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och beslutar att genom proposition föreslå riksdagen att anta det förslag som föredra­ganden har lagt fram.


 


Prop. 1983/84:7                                                       11

Bilaga

Sammanställning av remissyttranden'

Remissyttranden över betänkandet (Ds Ju 1979:16) Kungörelseannon­sering - men till vilket pris? har avgivits av justitiekanslern (JK), Svea hovrätt, Stockholms tingsrätt, Västerås tingsrätt, domstolsverket, stats­kontoret, riksrevisionsverket (RRV), dåvarande nämnden för samhällsin­formation (NSI), patent- och registreringsverket (PRV), länsstyrelsernas organisationsnämnd (LON), länsstyrelsen i Stockholms län, länsstyrelsen i Malmöhus län, länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län, länsstyrelsen i Älvsborgs län, länsstyrelsen i Gävleborgs län, konkurslagskommitteri (Ju 1971:06), Svenska handelskammarförbundet, Svenska kommunförbundet. Landstingsförbundet, Sveriges domareförbund, Sveriges advokatsam­fund, Sveriges industriförbund, Landsorganisationen i Sverige (LO) och Svenska tidningsutgivareföreningen.

RRV: Utredningsmannen har funnit att det även i fortsättningen bör överlåtas åt registermyndigheterna att bestämma såväl omfattningen som inriktningen av det stödjande kungörandet. Enligt RRVs uppfattning har utredningen inte presenterat några bärande motiv som stöd för ett sådant ställningstagande. Undersökningar har visat att vissa myndigheter kungör registeruppgifter i ortspress i större utsträckning än som kan anses vara motiverat med hänsyn till informationsbehovet, andra i mindre utsträck­ning.

RRV finner den nuvarande ordningen orättvis och omotiverad. Tidigare lämnade riktlinjer av rekommenderande karaktär har inte visat sig verk­ningsfulla. RRV anser därför att vissa restriktioner bör övervägas för det stödjande kungörandet i ortspress av registeruppgifter.

Vilket ställningstagande som görs i denna fråga påverkar direkt det uppdrag som RRV erhållit att i samråd med länsstyrelsernas organisations-nämnd (LON) undersöka vilka avgifter som bör erläggas för att kostna­derna för handläggning och kungörande i samband med registrering i förenings- och handelsregister skall täckas. Avgiften skall enligt direktiven anpassas efter principen full kostnadstäckning. Trots en av LON utfärdad rekommendation att i avbidan på närmare riktlinjer komplettera det obliga­toriska kungörandet i Post- och Inrikes Tidningar med stödjande kungö­rande endast i den ortstidning som är mest spridd i länet synes vissa länsstyrelser annonsera enligt den s. k. totalitetsprincipen. Enligt ett i den nu aktuella utredningen återgivet exempel utgör kostnaden i ett län 43 kr per ärende, i ett annat län är motsvarande kostnad 1 104kr.

NSI: Såväl riksdagens lagutskott som dess konstitutionsutskott under­strök i anslutning till en riksdagsmotion det stora intresset från lokalt håll

' Sammanställningen avser endast frågan om stödjande kungörande.


 


Prop. 1983/84: 7                                                      12

som ägnas ortspressannonseringen av vissa registeruppgifter i bl. a. han­dels och föreningsregistren. Utan att gå emot förslaget i den nya kungörel­selagen att slopa den obligatoriska ortstidningsannonseringen av register­uppgifter betonade utskotten vikten av att registermyndigheterna "'utnytt­jade möjligheterna att genom stödjande kungörande i ortstidning sprida registeruppgifter som kunde bedömas ha lokalt och regionalt intresse". Efter analyser av bl. a. administrativa komplikationer och generella läsun-dersökningar anser utredaren det "lämpligare att det även i fortsättningen överlåts åt registreringsmyndighetema att bestämma såväl omfattningen som inriktningen av det stödjande kungörandet". NSI delar denna uppfattning.

PRV: Patentverket har hittills inte ansett sig kunna utnyttja det stöd­jande kungörandet. Det har framförallt berott på att ett sådant kungörande förutsätter stora och kostsamma förändringar i dagens rutiner.

Till stöd för uppfattningen att man även fortsättningsvis bör behålla nuvarande frivilliga system vill patentverket framhålla följande. Det före­kommer inte sällan att ett företag har sin verksamhet på flera olika orter och sitt säte på helt annan ort. För dessa fall är det svårt att fastställa ett enkelt och säkert kriterium på var lokalintresset finns. Om ett vidgat stödjande kungörande för bolagsbyråns del skulle innebära att nuvarande registreringskoncept inte längre kan utgöra grund för kungörelse utan särskilda förkortade kungörelser måste utarbetas, skulle detta medföra mycket dryga merkostnader.

Kostnaderna för kungörandet har under de senaste åren ökat kraftigt och uppgår i dag till cirka 5 miljoner kronor. Det innebär att bolagens registreringskostnader stigit i motsvarande mån. Patentverket har under­sökt möjligheterna att minska kostnaderna för kungörandet. Därvid har framkommit att man genom att slopa kungörandet i Post- och Inrikes Tidningar och i stället utge en egen kungörandetidning inom patentverket skulle spara cirka 2 miljoner kronor om året vid en ärendemängd av 60000 ärenden per år. Obligatorisk stödannonsering skulle motverka verkets besparingssträvanden och nyttan av den ökade informationen skulle inte motsvara de kraftigt höjda avgifter som oundvikligen blir följden av ett ökat kungörande.

Patentverket instämmer därför i utredarens uppfattning att aktiebolags­registret för närvarande inte bör komma i fråga för ett utvidgat stödjande kungörande.

LON: När det gäller det s. k. stödjande kungörandet i ortstidning konsta­terar utredaren att sådan annonsering skett mycket sparsamt vid de flesta myndigheterna. Skälen till detta kan vara flera. En trolig orsak är dock att myndigheterna bedömt att effekterna av den information som kan ges genom stödjande kungörande inte motiverar kostnaderna för den. Något säkert underlag för denna bedömning finns dock inte. 1 några fall torde man även avstå från stödjande kungörande då informationen är intressant


 


Prop. 1983/84:7                                                                      13

endast för en del av en kommun och kostnaden för annonsering i en tidning med ringa spridning i kommunen bedöms som för hög. Det finns dock tidningar som i ett län eller en kommun har ett täckningstal som är lägre än 5% men som i vissa delar av kommunen har en hushållsandel som är flera gånger större. Uppgift om hushållstäckning i olika geografiska områden som är mindre än kommunen saknas för närvarande i NSls förteckning "Dagspressens spridning per län och kommun". För att underlätta för myndigheterna i deras bedömning av när ett stödjande kungörande kan vara effektivt för ett geografiskt mindre område föreslår LON att NSI i sin förteckning bryter ned spridningssiffrorna på församling för tidningar som i kommunen har en lägre täckning än 5%.

1 fråga om stödjande kungörande i ortspress av registeruppgifter ifråga­sätter LON om sådant kungörande överhuvudtaget är motiverat. Denna inställning grundas dels på den läsvärdesundersökning som redovisas i utredningen och dels på de uppgifter som LON samlat in från länsstyrel­serna angående antal telefonförfrågningar med anledning av de annonsera­de registeruppgifterna. Enligt utredaren finns idag inga praktiska möjlighe­ter att ta fram de uppgifter som skall kungöras i fråga om de största registret som är aktiebolagsregistret. Det är sålunda inte möjligt att kungö­ra uppgifter om samtliga förekommande register i ortstidningarna. Enligt LONs mening talar även detta för att man bör ifrågasätta stödjande kun­görande i ortstidningar av enbart handels- och föreningsregister.

Om det trots allt skulle bedömas som nödvändigt att bibehålla det stödjande kungörandet av registeruppgifter föreslår LON att riktlinjer för sådant kungörande utarbetas. LON vill i detta sammanhang erinra om de rekommendationer till länsstyrelserna som LON tidigare utfärdat beträf­fande vilka registeruppgifter som bör kungöras och i vilka ortstidnigar kungörandet bör ske.

Länsstyrelsen i Stockholms län: Beträfiande den stödjande annonsering­en är länsstyrelsen av den uppfattningen att intresset för de registerupp­gifter ur handels- och föreningsregistren som kungörs i ortspressen är svalt.

I en nyligen genomförd översyn av handelsregistret föreslår utredarna därför att möjligheterna att helt utesluta ortspressannonsering av register­uppgifter utreds vidare.

Länsstyrelsen i Göteborgs län: Denna länsstyrelse tillärripar en omfat­tande stödjande annonsering. Under första halvåret 1978 t. ex. kostade kungörelseannonseringen för vårt län 430000 kronor. Dryga hälften, eller 230000 kronor utgjorde kostnader för stödjande annonsering. Länsstyrel­sen efterlyser närmare anvisningar för denna typ av annonsering.

Länsstyrelsen i Älvsborgs län: NSI tillhandahåller f n en förteckning över dagspressens spridning per län och kommun. För att i vissa kungöran-desituationer bättre kunna ta ställning till ev stödjande kungörande vore det värdefullt om förteckningen kompletterades med uppgifter om tidning-


 


Prop. 1983/84:7                                                       14

arnas spridning per församling. Dessa kompletterande uppgifter borde finnas tillgängliga åtminstone beträffande de tidningar som ej uppnår 5% hushållstäckning i kommunerna.


 


Prop. 1983/84:7                                                                 15
Innehåll

Proposition   .......................................................      I

Propositionens huvudsakliga innehåll   ......................      I

Lagförslag Förslag till lag om ändring i lagen (1977:654) om kungörande i mål

och ärenden hos myndighet m.m...........................      2

Utdrag av protokoll vid regeringssammanträde den 15 september 1983   3

1   Inledning .........................................................     3

2   Gällande ordning m.m.......................................... .... 4

 

2.1    Allmänt   .....................................................     4

2.2    Handels- och föreningsregistret   ..................... .... 5

2.3    Frågans tidigare behandling  ...........................     5

2.4    Utredarens förslag  ....................................... ... 7

2.5    Remissinstanserna  ....................................... ... 8

2.6    Kostnaden för stödjande kungörande av uppgifter ur handels-och föreningsregistret                      8

 

3   Överväganden   ................................................ ... 8

4   Upprättat lagförslag   ........................................ .. 10

5   Hemställan   ..................................................... .. 10

6   Beslut   ........................................................... .. 10

BUaga

Sammanställning av remissyttranden........................     II

Norstedts Tryckeri, Stockhotm 19B3