Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Regeringens proposition

1983/84:33

om ändring i utsökningsbalken;

beslutad den 6 oktober 1983.

Regeringen föreslår riksdagen att anta det förslag som har tagils upp i bifogade uldrag av regeringsprotokoll.

På regeringens vägnar OLOF PALME

OVE RAINER

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att kronofogdemyndigheterna inle längre skall vara skyldiga atl i utsökningsmål betala ut belopp som understiger tio kronor. Vidare föreslås förenklingar av redovisningsrutinerna i vissa mål om införsel för underhållsbidrag.

I    Riksdagen 1983/84. I saml. Nr 33


Prop. 1983/84:33


 


Prop. 1983/84:33                                                     -          2

Förslag till

Lag om ändring i utsökningsba>lken

Härigenom föreskrivs i fråga om utsökningsbalken dels att 7 kap. 16 § skall ha nedan angivna lydelse, dels att i balken skall införas två nya paragrafer, 13 kap. 20 a § och 15 kap. 24 a §, av nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

7 kap. 16 § Utmätningsbeloppet skaU innehållas endast i den mån lönen överskjuter det utmätningsfria beloppet.

Arbetsgivaren     skatt     fiUstäUa         Arbetsgivaren     skalt     lillstäUa

kronofogdemyndigheten innehållet kronofogdemyndigheten innehållet
belopp på tid och sätt som myndig- belopp på tid och sätt som myndig­
heten bestämmer. Om särskild an- heten bestämmer. / de faU rege-
ledning föreligger, får arbetsgivaren ringen föreskriver kan kronofogde-
åläggas att omedelbart tillställa myndigheten besluta att innehållet
myndigheten innehållet belopp.
       belopp skaU tillställas en annan

myndighet än kronofogdemyndig­heten.

Om särskild anledning föreligger, får arbetsgivaren åläggas att ome­delbart tillställa kronofogdemyn­digheten innehållet belopp.

13 kap.

20. a §

Kronofogdemyndigheten är inte skyldig att betala ut belopp som un­derstiger tio kronor. Om beloppet inte betalas ut, tillfaller det staten.

15 kap.

24 a §

Kronofogdemyndigheten är inte skyldig att betala ut belopp som un­derstiger tio kronor. Om beloppet inte betalas ut, tillfaller det staten.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1984.


 


Prop. 1983/84:33

Utdrag
JUSTITIEDEPARTEMENTET
               PROTOKOLL

vid regeringssammanträde 1983-10-06

Närvarande: statsministern Palme, ordförande, och statsråden I. Carlsson, Feldt, Sigurdsen, Gustafsson, Leijon, Hjelm-Wallén, Andersson, Rainer, Boström, Bodström, Göransson, Gradin, Dahl, R. Carisson, Holmberg, Hellström, Thunborg.

Föredragande: statsrådet Rainer

Proposition om ändring i utsökningsbalken

1   Inledning

I en skrivelse tiU justitiedepartementet den 7 mars 1983 har riksskatte­verkel (RSV) föreslagk att kronofogdemyndighetema inte längre skall vara skyldiga att, när överskott uppkommer i ett utsökningsmål, betala fillbaka bagatellbelopp tiU gäldenären. Vidare har verket i en skrivelse till finansde­partementet den 18 april 1983 föreslagit förenklingar av redovisningsmfi-nerna i mål om införsel i sjukpenning för underhållsbidrag.

Jag avser nu att ta upp dessa frågor,

2   Utbetalning av bagatellbelopp

2.1 RSV:s skrivelse

I skrivelsen den 7 mars 1983 har RSV anfört bl, a. följande, I den mån inbetalt belopp i utsökningsmål överstiger skulden eller försäljning av utmätt egendom ger ett överskott skall återbetalning ske till gäldenären. Någon bestämmelse om minsta belopp för återbetalning finns inte. Härav följer alt kronofogdemyndigheten ibland måste återbetala också myckel små belopp. Jämförelse kan göras med vad som gäller om återbetalning av överskjutande preliminär skatt. Enligt 68 § I mom. uppbördslagen (1953:272) behöver belopp under 25 kronor inte återbetalas. Fr.o.m. den 1 januari 1983 måste kronofogdemyndigheten erlägga en avgift till postver­ket för varje utbetalning, f n. 2 kr. 25 öre. Dessutom är administrationen betungande. I samband med återbetalning av bagatellbelopp har motta­garen i vissa fall tagit kontakt med kronofogdemyndigheten och framhållit


 


Prop. 1983/84:33                                                      4

onödigheten av att betala tillbaka sådana belopp. Vissa mottagare löser inte ens ul beloppet utan det returneras tiU myndigheten.

RSV hemställer därför om en ny bestämmelse i utsökningsförordningen (1981; 981, UF) av innebörd att belopp under fem kronor inte skall behöva återbetalas och alt beloppet i stället skall tillfalla staten.

2.2 Föredragandens överväganden

Kronofogdemyndigheternas utbetalningar av bagatellbelopp medför kostnader för staten och i många fall besvär för mottagaren som knappast slår i rimlig proportion till beloppets storiek. Jag anser därför i likhet med RSV att kronofogdemyndigheternas skyldighet att betala ut sådana belopp bör begränsas. Liknande inskränkningar finns redan nu, t.ex. när det gäller återbetalning av överskjutande preliminär skatl och utbetalning av ersättning enligt broUsskadelagen (1978; 413).

RSV:s framställning tar sikte på återbetalningar till gäldenären. Enligt 4 kap. 33 § andra stycket utsökningsbalken (UB) skall en utmätning hävas, om försäljning av egendomen eller indrivning av en utmätt fordran inte kan antas ge ett överskott som gör åtgärden försvariig. Bestämmelsen torde medföra aU utbetalning av bagatellbelopp fill sökanden mera sällan blir aktuell. Undantagsvis kan det emellertid förekomma. Utbetalning av små-belopp kan också äga mm till en borgenär som har panträtt eller av annan anledning har rätt att få betalt ur utmäft egendom. Även i dessa fall talar praktiska skäl för att skyldigheten att betala ut sådana belopp begränsas. Självfallet påverkas inte t.ex. upprättande av sakägarförteckning av en begränsning av utbetalningsskyldigheten.

Vad jag nu har sagt avser mål om utmätning. Även i införselmål upp­kommer frågor om utbetalning av bagatellbelopp, främst i samband med målels avslutande men även någon gäng under målels handläggning. En begränsning av utbetalningsskyldigheten bör därför avse både utmätnings-och införsdmål.

RSV har föreslagit alt gränsen för utbetalningsskyldighelen sätts vid fem kronor. För min del anser jag alt gränsen bör sättas något högre, lämpligen vid tio kronor (jfr H § broltsskadelagen). Belopp som i enlighel med det sagda inte betalas ul bör tillfalla staten.

Beslämmelser i ämnet kräver lagform. Frågan bör därför regleras i UB. Jag förordar att bestämmelsema såvitt gäller mål om utmätning tas in som en ny 20 a § i 13 kap. och i fråga om införsel i en ny 24 a § i 15 kap. Bestämmelserna bör gälla såväl allmänna som enskilda mål.


 


Prop. 1983/84:33                                                                5

t 3   Förenklad redovisning i vissa införselmål

3.1      Gällande ordning

Enligt 7 kap. 16 § andra slyckel första meningen UB skatl vid utmätning av lön m. m. arbetsgivaren (eller motsvarande) tillställa kronofogdemyn­digheten innehållet belopp på lid och sätt som myndigheten bestämmer. Bestämmelsen har enligt 15 kap. 19 § UB motsvarande tillämpning i mål om införsel.

När en allmän försäkringskassa för egen del eller med tillämpning av 17 § andra stycket lagen (1964:143) om bidragsförskott har sökt införsel för underhållsbidrag, kan enligt 14 kap, 10 § UF fördelning och avräkning av influtna införselmedel ske med användande av automatisk databehand­ling. Enligt föreskrifter som meddelats av RSV sker fördelning och avräk­ning normalt genom riksförsäkringsverkets (RFV) försorg, när verkstäl­ligheten avser en underhållsberättigad som är registrerad i RFV:s ADB-system.

Har en försäkringskassa ansökt om införsel för obetalda underhållsbi­drag kan verkställighet ske i sjukpenning eller annan dagersättning, som utgår på grund av sjukdom, olycksfall eller av annan sådan anledning. Försäkringskassan redovisar innehållna införselmedel till den beslutande kronofogdemyndigheten. Denna återsänder därefter ulan föregående re­gistrering i målet medlen till RFV (jfr 14 kap. 10 § andra stycket UF). Efler verkställd fördelning och avräkning översänder verket sedan en bokfö-ringsrapporl till kronofogdemyndigheten.

3.2      RSV:s framställning

I en skrivelse till finansdepartementet den 18 april 1983 har RSV anfört bl. a. följande. Mellan företrädare för RSV och RFV har förts diskussioner om atl rationalisera rutinerna genom att kronofogdemyndigheterna ges möjlighet all i införselbeslut förordna att RFV omedelbart fördelar och avräknar innehållet belopp. Härigenom bokförs influtna medel snabbare och undviks den helt onödiga omgången innebärande atl pengarna skickas fram och tillbaka mellan RFV och kronofogdemyndigheten. Ulöver bok-föringsrapporler kommer kronofogdemyndigheten atl få en lista över re­dovisade belopp. Givelvis skall kronofogdemyndigheten som hittills få medel översända fill sig då de hell eller delvis skall redovisas till en annan borgenär. - En rutin vilken medger möjlighet till omedelbar bokföring vid RFV är synnerligen angelägen eftersom den sparar resurser hos både kronofogdemyndigheter och försäkringskassor. Uppskattningsvis hand­läggs 23000 införselbestut i sjukpenning m. m. för underhållsbidrag.

RSV hemställer med stöd av det anförda om de författningsändringar som krävs för atl de förordade rutinerna skall kunna tillämpas.


 


Prop. 1983/84:33                                                                6

3.3 Föredragandens överväganden

De förslag fill förenklad redovisning i vissa införselmål som RSV har lagt fram kan medföra icke oväsentliga rationaliseringsvinster ulan att man fördenskull behöver befara att säkerheten i redovisningen minskar. Jag förordar därför att förslaget genomförs.

Nya redovisningsmtiner i enlighet med förstaget kräver atl undantag görs från 7 kap. 16 § andra stycket första meningen UB som, jämfört med 15 kap. 19 § UB, ålägger en arbetsgivare att tillställa kronofogdemyndig­heten det innehållna beloppet. Undantaget bör ges formen av ett bemyndi­gande för regeringen att föreskriva atl kronofogdemyndigheten i vissa fall får besluta att det innehållna beloppet skall fillställas en annan myndighet än kronofogdemyndigheten. Föreskrifter om detta bör lämpligen meddelas i UF. Där bör sålunda anges att när en försäkringskassa fått införsel i sjukpenning m.m., del innehållna beloppet skall få redovisas till RFV. Bemyndigandet bör tas in som en ny andra mening i andra stycket av 7 kap. 16 § UB.

Enligt den nuvarande andra meningen i 7 kap. 16 § andra stycket kan en arbetsgivare, om särskild anledning föreligger, åläggas atl omedelbart -utan hinder av vad som tidigare beslutats — tillställa kronofogdemyndighe­ten innehållet belopp. Den bestämmelsen bör bilda ett nytt tredje stycke i paragrafen.

1 7 kap. 17 § finns en särskild bestämmelse för den situationen att en arbetsgivare betalar ut lön i uppenbar strid mot ett beslut om löneutmät­ning (eller införsel, se 15 kap, 19 §) eller underlåter att inom föreskriven tid eller på anfordran tiUställa kronofogdemyndigheten innehållet belopp. Myndigheten får då hos arbetsgivaren genast utsöka vad denne skulle ha innehållit eller har innehållit. Vidare kan enligt 21 § en arbetsgivare, som uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåter all inom föreskriven tid tillstäl­la kronofogdemyndigheten belopp som skulle ha innehållits enligt beslut om löneutmätning, dömas till böler. En molsvarande straffbestämmelse såvitt gäller införsel finns i 15 kap. 25 § UB.

Det kan diskuteras om inte dessa bestämmelser borde, som en följd av ändringarna i 7 kap. 16 §, ändras så alt de täcker inte bara underlåten betalning till kronofogdemyndigheten utan också underlåten betalning till en annan myndighet. Med tanke på att den nyss förordade möjligheten för arbetsgivaren att tillställa annan än kronofogdemyndigheten det innehållna beloppet är avsedd endast för sUuationer då myndigheter är sökande resp, arbetsgivare föreligger emellertid inte f n. något behov av att ändra också dessa bestämmelser. Om det senare skulle visa sig önskvärt atl utvidga den förenklade redovisningsmöjlighelen till att omfatta även andra än myndig­heter, får saken tas upp på nytt, I så fall får också övervägas om en motsvarande ändring bör göras i 7 kap, 18 §, som i faU då gäldenären arbetar i annans förvärvsverksamhet utan lön eller mot uppenbart för låg


 


Prop. 1983/84:33                                                      7

ersättning, ger kronofogdemyndigheten möjlighet atl ålägga arbetsgivaren att till myndigheten utge vad som skulle ha kunnat tas ut genom utmätning om skälig lön hade utgått.

Jag vill understryka atl kronofogdemyndigheten även med redovisnings-rufiner i enlighet med det anförda har kvar det fulla ansvaret för målet. Myndigheten skaU alltså tillämpa bestämmelserna i bl.a. 7, 13 och 15 kap. UB på samma sätl som i ett vanligt mål om löneutmätning eller införsel.

Godtar riksdagen det förslag som jag nu lägger fram ankommer det på chefen för finansdepartementet atl senare för regeringen anmäla de änd­ringar i UF som förslaget påkallar.

4   Ikraftträdande m. m.

De nya reglema bör träda i kraft så snart som möjligl. Jag föreslår atl ikraftträdandetidpunkten sätts till den 1 januari 1984. Några övergångsbe­stämmelser torde inte behövas.

Med hänsyn till de aktuella frågornas beskaffenhet bör lagrådets höran­de kunna underlåtas.

5   Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag atl regeringen föreslår riksdagen

att anta ett inom jusfitiedepartementet upprättat förslag till lag om ändring i utsökningsbalken.

6   Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och beslutar alt genom proposition föreslå riksdagen att anta det förslag som föredra­ganden har lagt fram.

Norstedts Tryckeri, Stocktiolm 1983