Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Regeringens proposition

1982/83:86

om ändring i utsökningsbalken;

beslutad den 20 januari 1983.

Regeringen föreslår riksdagen att anla del förslag som har tagits upp i bifogade utdrag av regeringsprotokoll ovannämnda dag.

På regeringens vägnar INGVAR CARLSSON

OVE RAINER

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås atl utsökningsbalken kompletteras med en sär­skild forumregel för begäran om exekutiv försäljning av faslighet som har dömts i mät. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 1983.

1    Riksdagen 1982/83. 1 samt. Nr 86

Rättelse: S. 1, underskrift Står: OLOF PALME Rättat till: INGVAR CARLSSON


Prop. 1982/83:86


Prop. 1982/83:86                                                                 2

Förslag till

Lag om ändring i utsökningsbalken

Härigenom föreskrivs att 4 kap. 27 § utsökningsbalken skaU ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

4 kap. 27 § Har domstol fastställt att förfallen fordran skall ulgå med särskild för­månsrätt i registrerat skepp, registrerat luftfartyg, intecknade reservdelar lill luftfartyg eller fast egendom anses egendomen omedelbart utmätt.

Denna verkan förfaller, om ej försäljning begärs hos kronofogdemyn­digheten inom två månader från det att domstolens beslut vann laga kraft.

Begäran om försäljning görs hos en kronofogdemyndighet som en­ligt 8 § är behörig att la upp ansö­kan om utmätning. Försäljning av fast egendom skall dock begäras hos kronofogdemyndigheten i det distrikt där egendomen finns. Den­na myndighet får överlämna målet till annan kronofogdemyndighet, om det behövs för att samordna verkstäUigheten mol en gäldenär.

Denna lag träder i kraft den I juli 1983.


 


Prop. 1982/83:86                                                      3

Utdrag
JUSTITIEDEPARTEMENTET
               PROTOKOLL

vid regeringssammanlräde 1983-01-13

Närvarande: statsrådet I. Carlsson, ordförande, och statsråden Feldt, Si­gurdsen, Gustafsson, Leijon, Hjelm-Wallén, Andersson, Rainer, Boström, Bodström, Göransson, Gradin, R. Carlsson, Holmberg, Hellström

Föredragande: statsrådet Rainer

Lagrådsremiss om ändring i utsökningsbalken

Om en domstol har fastställt atl en förfallen fordran skall utgå med särskild förmänsrätt i fast egendom skaU egendomen enligt 4 kap. 27 § första stycket utsökningsbalken (UB) anses omedelbart utmätt. Enligl andra stycket i samma paragraf förfaller denna utmätningsverkan, om inte exekutiv försäljning begärs hos kronofogdemyndigheten inom två månader från det att domstolens beslut vann laga kraft. Bestämmelserna gäUer vare sig fastställelsebeslulel har meddelats genom lagsökningsutslag eller ge­nom dom i en vanlig rättegäng.

UB innehåller inte nägon direkt bestämmelse om vUken kronofogde­myndighet som är behörig att handlägga målet om exekutiv försäljning. Bestämmelserna om forum i 4 kap. 8 § UB får emellertid anses analogiskt tillämpliga.'

Det innebär att försäljning kan begäras antingen hos den kronofogde­myndighet i vars distrikt gäldenären har sitt hemvisl eller hos kronofogde­myndigheten i del distrikt där egendomen finns. Som regel är del lämpli­gast att målet handläggs av kronofogdemyndigheten i det distrikt där fastigheten finns. I 2 kap. 7 § andra stycket utsökningsförordningen (1981:981, UF) anges därför att den som begär försäljning av egendom, som enligt 4 kap. 27 § UB skall anses utmätt, bör göra delta hos kronofog­demyndigheten i det distrikt där egendomen finns. Även kronofogdemyn­digheten i gäldenärens hemvisldislrikl är emellertid som nämnts behörig atl ta upp en begäran om försäljning.

Enligt 3 § förordningen (1981:967) om skyldighet för domstol att lämna underrättelser om vissa beslul av exekutiv betydelse skall en domstol, när den har fastställt att en förfallen fordran skaU utgå med särskild förmäns­rätt i fast egendom eller har upphävt ett sådant förordnande, genast sända

' Walin m.fl., Utsökningsbalken, 1982, s. 123. och prop. 1980/81:8, s. 375.


 


Prop. 1982/83:86                                                      4

en avskrift av beslutet lill inskrivningsmyndigheten samt lill kronofogde­myndigheten i det distrikt där egendomen finns. Sedan liden för överkla­gande av beslutet har gått ut, skall domstolen meddela kronofogdemyn­digheten huruvida beslutet har överklagats eller inle.

Inskrivningsmyndigheten antecknar domstolens beslul i faslighetsbo­ken.

Enligl 6 kap. 21 § tredje stycket UF skall kronofogdemyndigheten i mål som är anhängiga där genast underrätta inskrivningsmyndigheten, om ut­mätning av fast egendom har upphävts eller frägan om exekutiv försäljning av sådan egendom har förfallit av annat skäl. De flesta kronofogdemyn­digheter tolkar bestämmelserna så alt de inle skall sända underrättelser till inskrivningsmyndigheten att frågan om exekutiv försäljning av fast egen­dom har förfallit, om inle försäljningsfrågan har anhängiggjorts hos krono­fogdemyndigheten genom ansökan. De underrättelser som kronofogde­myndigheterna får enligl 3 § förordningen (1981:967) om skyldighet för domstol att lämna underrättelser om vissa beslut av exekutiv betydelse bmkar inte diarieföras.

Om inskrivningsmyndigheten får underrättelse från kronofogdemyn­digheten om att frågan om exekutiv försäljning av fastigheten har förfallit, skall inskrivningsmyndigheten anteckna detta i faslighetsboken.

I de fall då domstol har fastslällt att en förfallen fordran skall utgå med särskild förmånsrätt i fast egendom men domstolsavgörandels utmätnings-verkan förfaller därför atl försäljning ej begärs hos kronofogdemyndighe­ten inom fristen, får det enligl nuvarande system ankomma på fastighetens ägare alt skaffa fram utredning från dels kronofogdemyndigheten i det distrikt där egendomen finns, dels kronofogdemyndigheten i gäldenärens hemvistdistrikt att försäljning inte har begärts inom tvä månader. Med stöd av denna utredning kan ägaren sedan hos inskrivningsmyndigheten få antecknat i fastighetsboken all frågan om exekutiv försäljning har förfallit. Enligl vad som upplysts vidtas inte alltid dessa åtgärder. Till följd härav kommer fastighetsböckerna att innehålla anteckningar om utmälningsver-kan, som inte längre är aktuella.

Enligt min mening är del otillfredsställande att anteckningar i inskriv­ningsmyndigheternas fastighetsböcker om exekutiva åtgärder i viss ut­sträckning kan vara inaktuella. Del synes vidare inte lämpligt att fastig­hetsböckernas innehåll på denna punkt beror på initiativ från enskilda fastighetsägare.

Ett sätt att rätta till detta är atl föreskriva en generell skyldighet för kronofogdemyndigheten att underrätta inskrivningsmyndigheten när frå­gan om försäljning av en fastighet, som dömts i mät, har förfallit på grund av att försäljning inte har begärts inom tvåmånadersfristen. Eftersom försäljning kan begäras hos olika kronofogdemyndigheter, måste emeller­tid den underrättande myndigheten i så fall först kontrollera att försäljning inte har begärts hos någon annan kronofogdemyndighet. Detta innebär ett merarbete för båda de inblandade myndigheterna.


 


Prop. 1982/83:86                                                      5

Vid överläggningar som under ärendets beredning ägt rum med företrä­dare för riksskatteverket och domslolsverkel har framkommit atl möjlighe­ten atl göra ansökan om försäljning hos kronofogdemyndigheten i gälde­närens hemvistdistrikt används endast i undanlagsfall. Någol egentligt behov av denna möjlighet anses inte föreligga. Nuvarande dubbla fomm-möjligheter anses tvärtom innebära ölägenheter för det praktiska förfaran­det sedan en fastighet har dömts i mät. Blir endast en myndighet behörig kan vidare frågan om underrättelse till inskrivningsmyndigheten lösas på ett smidigare sätt.

Det sagda talar för alt endast en kronofogdemyndighet bör vara behörig att motta begäran om försäljning. Detta bör enligt min mening vara krono­fogdemyndigheten i det distrikt där fastigheten finns. Om del behövs för att samordna verkställigheten mot en och samma gäldenär, bör emellertid denna myndighet kunna lämna över målet om faslighetsförsäljning lill en annan kronofogdemyndighet.

En forumregel av detta innehåll bör lämpligen placeras i 4 kap. 27 § UB. Det får ankomma på regeringen atl se lill att den nuvarande regeln i 6 kap. 21 § UF om underrättelse till inskrivningsmyndigheten får ändrad lydelse. I samband därmed bör 2 kap. 7 § andra stycket UF upphävas och i 2 kap. 10 § UF införas en hänvisning även lill 4 kap. 27 § UB.

Lagändringen bör träda i kraft den 1 juli 1983. Några övergångsbestäm­melser torde inte erfordras.

Upprättat lagförslag

I enlighet med vad jag har anfört har inom justitiedepartementet upprät­tats förslag till lag om ändring i utsökningsbalken. Förslaget bör fogas till regeringsprotokollet i detta ärende som bUaga.

Hemställan

Jag hemställer alt lagrådets yttrande inhämtas över lagförslaget.

Beslut

Regeringen beslutar i enlighet med föredragandens hemställan.


 


Prop. 1982/83:86                                                      6

Utdrag
LAGRÅDET
                                    PROTOKOLL

vid sammanträde 1983-01-14

Närvarande: f.d. regeringsrådet Paulsson, regeringsrådet Delin, justitierå­det Bengtsson.

Enligt protokoll vid regeringssammanträde den 13 januari 1983 har rege­ringen på hemställan av statsrådet och chefen för justitiedepartementet Rainer beslutat inhämta lagrådets yttrande över förslag lill lag om ändring i utsökningsbalken.

Förslaget har inför lagrådet föredragils av byråchefen Anders Eriksson.

Lagrådet lämnar förslaget utan erinran.


 


Prop. 1982/83:86                                                                    7

Utdrag
JUSTITIEDEPARTEMENTET
                      PROTOKOLL

vid regeringssammanträde 1983-01-20

Närvarande: statsrådet I. Carlsson, ordförande, och statsråden Lundkvist, Feldt, Sigurdsen, Gustafsson, Leijon, Hjelm-Wallén, Peterson. Rainer, Boström, Bodström, Göransson, Gradin, R. Carlsson, Holmberg, Hell­slröm, Thunborg

Föredragande: statsrådet Rainer Proposition om ändring i utsökningsbalken

Föredraganden anmäler lagrådets yttrande' över förslag till lag om änd­ring i utsökningsbalken och upplyser all lagrådet har lämnal lagförslaget utan erinran.

Föredraganden hemställer att regeringen föreslår riksdagen att anta del remitterade förslaget med en smärre redaktionell jämkning.

Regeringen ansluler sig till föredragandens överväganden och beslutar att genom proposition föreslå riksdagen all anla del förslag som föredra­ganden har lagt fram.

Beslut om lagrådsremiss fattat vid regeringssammanträde den 13 januari 1983.


 


Prop. 1982/83:86                                                                    8

BUaga Förslag till

Lag om ändring i utsökningsbalken

Härigenom föreskrivs att 4 kap. 27 § utsökningsbalken skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                       Föreslagen lydelse

4 kap.

27 §

Har domstol fastställt all förfallen fordran skall ulgå med särskild för­månsrätt i registrerat skepp, registrerat luftfartyg, intecknade reservdelar lill luftfartyg eller fast egendom anses egendomen omedelbart utmätt.

Denna verkan fört'aller, om ej försäljning begärs hos kronofogdemyn­digheten inom tvä månader frän det att domstolens beslul vann laga kraft.

Begäran om försäljning görs tios kronofogdemyndighet som enligt 8 § är behörig atl ta upp ansökan om utmätning. Försäljning av fast egendom skall dock begäras hos kronofogdemyndigheten i det di­strikt där egendomen finns. Denna myndighet jår överlämna målet titt annan kronofogdemyndighet, om det behövs för atl samordna verk­stäUigheten mot en gäldenär.

Denna lag träder i kraft den I juli 1983.

Norstedts Tryckeri, Stockholm 1983