Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Prop. 1979/80:123 Regeringens proposition

1979/80:123

om ändring i lagen (1966:742) om hotell- och pensionatrörelse

beslutad den 13 mars 1980.

Regeringen föreslår riksdagen att antaga det förslag som har upplagils i bifogade utdrag av regeringsprolokoll.

På regeringens vägnar THORBJÖRN FÄLLDIN

HÅKAN WINBERG

Propositionens huvudsakliga innehåll

1 propositinnen föreslås att den gäslknntrnll sum föreskrivs i lagen (1966; 742) om hotell-och pensinnalrörelse avskaffas. Det innebär bl. a. att innehavare av hntell- uch pensinnalrörelse i fnrtsätlningen inle behöver förvara uppgifter om sina gäster i en särskild förteckning för polisens räkning.

1    Riksdagen 1979/80. I saml. Nr 123


 


Prop. 1979/80:123                                                               2

Förslag till

Lag om ändring i lagen (1966:742) om hotell- och pensionatrörelse

Härigenom föreskrivs  i  fråga om  lagen (1966:742) om  hotell- nch pensionatrörelse'

dels att 13-15 och 17 §§ skall upphöra att gälla, dels alt rubriken närmasl före 13 § skall utgå, dels att 18 8 skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


18 8


Till böler, högst femhundra kronur, dömes den som underiåler att a) fullgöra     anmälningsskyldighet enligt 8 S;

a) enligt 11 8 föranstalta om under­sökning eller anskaffa eller förvara intyg;

c) enligt 13 S avfordia gäst upp­
gift, förvara den i gästförteckning
eller göra anteckningar däri:

d) iakttaga bestämmelserna om
gästförteckning / 15 § första
stycket.


Till böter, högst femhundra kronor, döms den som underlåter att

a)   fullgöra anmälningsskyldighet enligt 8 8;

b)   enligt 11 8 föranstalta om under­sökning eller anskaffa eller förvara intyg.


Denna lag träder i kraft den 1 juli 1980.

' Senasle lydelse av 13 § 1975:599 15 § 1975:599 lagens rubrik 1975: 599.


 


Prop. 1979/80:123                                                                  3

Uidrag
JUSTITIEDEPARTEMENTET
                      PROTOKOLL

vid regeringssammanträde 1980-03-13

Närvarande: statsministern Fälldin, ordförande, nch statsråden Ullslen, Mundebu, Wikström, Friggebu, Dahlgren, Åsling, Söder, Krönmark, Bu­renslam Linder, Jnhanssun, Wirtén, Holm, Andersson, Bon, Winberg, Adelsohn, Danell, Petri

Föredragande: statsrådet Winberg

Proposiflon om ändring i lagen (1966:742) om hotell- och pensionatrörelse

1    Inledning

Enligt bestämmelser i lagen (1966: 742) om hotell- och pensionatrörelse skall en gäst som kommer till etl hotell eller ett pensionat av viss storlek lämna uppgifl om fullständigt namn, födelsetid, hemort och medborgar­skap eller nationalitet. Hotell och pensionat skall förvara uppgifterna i form av en gäslförteckning som på anfordran skall hållas tillgänglig för polismyndigheten. Gästförteckningen skall förvaras under minst lio år från den senaste anteckningen.

Med anledning av en motion i ämnet har näringsulskollel i elt av riksda­gen godtaget betänkande (NU 1979/80; 15) uUalat atl systemet med lag­reglerad gästkontroll av svenska medborgare bör avskaffas. Riksdagen har som sin mening gett regeringen till känna vad utskottet har anfört (rskr 1979/80: 113).

2    Gällande rätt

1 lagen (1966:742) om hotell- och pensionatrörelse (ändrad senasl 1977:463) anges att med hotell- och pensionatrörelse avses yrkesmässig verksamhel med ändamål att tillhandahålla tillfällig möblerad bostad (I 8). Holell- och pensionatrörelse som är avsedd alt samtidigt ta emot minsl nio gäster eller som omfattar minst fem gästrum får drivas endasl av den som har tillstånd av polismyndigheten i orten (2 8).

Enligt 13 8 första stycket skall en gäst som kommer till etl holell eller etl pensionat, där rörelse drivs med sådant tillstånd, avfordras uppgift om


 


Prop. 1979/80:123                                                                  4

fullständigt namn, födelselid, hemort och medborgarskap eller nationali­tet. Uppgifterna skall förvaras i furm av en gästförteckning, där också dagarna för gästens ankomsl och avflyttning skall antecknas. Polismyn­digheten kan förordna att anmälan skall göras till polismyndigheten om svensk, dansk, finsk, isländsk eller norsk gäst på sätl och inom tid som myndighelen bestämmer (13 8 andra stycket i lagen saml förordningen (1975: 600) om tillämpningen av lagen (1966: 742) om hotell- och pensionat-rörelse). Om en gäst vägrar all lämna uppgift enligt 13 8 eller det finns anledning anta alt en uppgift som lämnas är oriktig skall anmälan därom ofördröjligen göras hos polismyndigheten (14 8). Gästförteckningen skall föras noggrant och på anfordran hållas tillgänglig för polismyndigheten (15 8), Den skall förvaras under minst tio år från den senaste anteckningen. 1 lagens ansvarsbestämmelser föreskrivs bl.a. (17 och 18 88) att en gäst som lämnar oriktig uppgift i de hänseenden som har angetts nyss liksom den som underlåter atl fullgöra anmälningsskyldighet till polismyndighet eller som därvid lämnar oriktig uppgift kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Den som underiåler atl avfordra gäst uppgift, förvara den i gästförteckning eller göra anteckningar i denna eller underlåter atl iaktta bestämmelserna om gästförteckning kan dömas till böter, högst 500 kr.

113 8 tredje stycket lagen om hotell- och pensionatrörelse har tagits in en erinran om att del i utlänningskungörelsen (1969; 136, omtryckt 1978; 362) flnns bestämmelser om ytterligare uppgifter som skall avfordras utländska gäster och om anmälan till polismyndigheten i fråga om sådana gäster. Enligt stycket skall även sådana uppgifter antecknas i gästförteck­ningen.

De bestämmelser som här åsyftas flnns i 60, 61 och 63 §8 utlänningskun­görelsen. Bestämmelserna innebär att den som upplåter bostad åt en uflänning i hotell och pensionat som avses i 13 8 lagen om hotell- och pensionatrörelse skaU göra skriftlig anmälan till polismyndigheten när ut­länningen kommer flll och flyttar från hotellet eller pensionatet. Detta gäller dock inte i fråga om medborgare i Danmark, Finland, Island eller Norge eller den som inte har fyllt 16 år. Anmälan skall lämnas eller sändas med posten inom 24 timmar från utlänningens ankomsl resp. avflyttning samt innehålla uppgifter om fullständigt namn, yrke eller titel, födelsetid, hemland och hemort där, medborgarskap samt bostadsadress här i landet. Den skall dessutom om möjligt innehålla uppgift om dagen för utlänningens inresa i Sverige samt, om utlänningen omedelbart före hitresan har uppe­hållit sig i Danmark, Finland, Island eller Norge, dagen för inresan i del av nämnda länder i vilket han först har rest in. Även uppgift om tider för ankomsten eller avflyttningen skall anges. Slutligen skall i en anmälan om ankomst uppges den ort inom eller utnm landet där utlänningen senast har uppehållit sig nch i en anmälan nm avflyttning vart utlänningen närmast tänkte bege sig. Vägrar en utlänning att lämna uppgifler sum behövs för


 


Prop. 1979/80:123                                                                  5

sådan anmälan eller kan det antas atl han lämnar oriklig uppgifl eller vägrar han alt visa silt pass för kontroll av hans uppgifter, skall detta genast anmälas till pnlismyndigeten. Anmälningsskyldigheten är straff­sanktionerad i 64 8 utlänningslagen (1954: 193, omlryckl 1978: 361).

Bestämmelserna um gästknnlrull ändrades år 1975. Ändringen innebar atl ett tidigare krav på alt hntell- nch pensionatgåst skulle lämna uppgift även om yrke eller tilel slopades (prop. 1975:47, NU 1975:34, rskr 1975:244, SFS 1975:599).

3   Riksdagens framställan

1 den inledningsvis nämnda motionen (mot. 1978/79: 2465) hemställdes bl. a. atl riksdagen skulle upphäva lagreglerna om gästkontroll för svenska medborgare vid hotell, pensionat och stugbyar.

Med anledning av motionen inhämtade näringsutskottet yttrande från rikspolisstyrelsen och Sveriges hotell- och reslaurangförbund.

Rikspolisstyrelsen anförde i sitt remissyttrande bl. a. att gästförteck­ningarnas värde från spaningssynpunkt är begränsat eftersom det saknas bestämmelser om skyldighet för hotellgäst att legitimera sig. Det kan enligt rikspolisstyrelsen antas alt hotell även utan lagstadgad skyldighet har behov av någon förteckning över sina gäster motsvarande ungefär det som nu krävs enligt 13 § lagen om hotell- och pensionatrörelse. Polisiära spa­ningsintressen kan tillgodoses genom en sådan förteckning tillsammans med de kontakter som i övrigt normalt förekommer mellan polisens spaningspersonal och företrädare för hotellnäringen. Rikspolisstyrelsen hade inget att erinra mot bifall till motionen. Också Sveriges Hotell- och restaurangförbund tillstyrkte bifall flll motionen och uttalade att gästkon­trollen inte fyller någol rimligt ändamål, eftersom varje hotell ändå torde registrera namn, adress och nationalitet på sina gäster för att själva kunna ta kontakt med dem om så behövs.

I silt betänkande med anledning av motionen (NU 1979/80: 15) uttalade näringsutskottet att systemet med lagreglerad gästkontroll av svenska medborgare bör avskaffas. I enlighet med utskottets förslag har riksdagen getl regeringen tillkänna att förslag i ämnet bör föreläggas riksdagen.

4    Föredragandens överväganden

Även jag är av den uppfattningen alt liden nu är mogen för att avskaffa den gästkontroll för svenska medborgare som föreskrivs i lagen om hotell-och pensionatrörelse. Som rikspolisstyrelsen och Sveriges Hotell- och restaurangförbund har anfört torde hotellen även utan lagstiftning på områ­det ha behov av att föra en förteckning över sina gäster med i stort selt


 


Prop. 1979/80: 123                                                                 6

samma innehåll som enligt nuvarande beslämmelser. Eventuella spanings-intressen kan sålunda tillgodoses genom en sådan förteckning nch de kontakter som i övrigt förekommer mellan pnlisen nch hnlellen. Bestäm­melserna nm gästförteckning i 13 8 första stycket lagen nm hotell- och pensionatrörelse bör därför upphävas.

Somjag förut har nämnl innebär 13 S andra stycket lagen om holell- och pensionatrörelse och den i anslutning därtill ulfärdade tillämpningsförord­ningen alt en polismyndighel har möjlighet atl förordna alt anmälan skall göras lill polismyndigheten om svensk, dansk, flnsk, isländsk eller norsk gäst på säll och innm tid sum myndigheten bestämmer. Enligt vad jag under ärendets beredning har inhämtat från rikspulisslyrelsen har man från styrelsens sida inte kännedom om någnt enda fall där en pnlismyndighet har använl sig av denna möjlighet. Någnl praktiskt behov av denna be­stämmelse flnns därför uppenbarligen inte numera. Jag förordar med an­ledning härav att även andra stycket i 13 8 upphävs.

Beträffande hotellens och pensionatens medverkan vid kontrollen av utomnordiska medborgare flnns som jag har beskrivit regler i utlännings­kungörelsen. Den som upplåter bostad åt utlänning i hotell eller pensionat som avses i 13 S lagen nm hotell- och pensionatrörelse skall sålunda göra skriftlig anmälan till polismyndigheten när utlänning ankommer till och avflyttar från hnlellel eller pensionatet. Anmälan skall innehålla uppgifl nm bl.a. fullständigt namn, födelsetid, hemurt och medborgarskap eller nalionalitel. Del finns emellertid inte någol praktiskt behov av atl dessa uppgifler antecknas även i en gästförteckning. Med hänsyn härtill bör även 13 S tredje stycket lagen om hotell- och pensionalrörelse upphävas.

En följd av den bedömning som har gjorts nu blir vidare atl bestämmel­serna om gäslförteckning i 14 uch 15 SS lagen om hotell- och pensionatrö­relse saml straffbestämmelserna i 17 8 bör upphävas. Slutligen bör straff­bestämmelserna i 18 Sjusteras.

Med hänsyn till karaktären av de berörda lagändringarna skulle lagrå­dels hörande i ärendel uppenbariigen sakna betydelse.

5   Hemställan

Jag hemställer att regeringen föreslår, riksdagen

att anlaga etl inom justitiedepartementet upprättat förslag till lag om ändring i lagen (1966: 742) om hntell- och pensinnalrörelse.

6   Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden nch beslutar att genum proposition föreslå riksdagen att antaga det förslag som föredra­ganden har lagt fram.

Norstedts Trycken, Stockholm 1980