Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Riksdagens protokoll 1977/78:3

Tisdagen den 4 oktober                                   

Kl. 16.00

§ 1 Upplästes följande till kammaren inkomna ansökan:

Till riksdagens kammare

På grund av fortsatt offentligt uppdrag anhåller jag om tjänstledighet från mitt uppdrag som riksdagsledamot den 5 oktober 1977-den 31 mars 1978.

Stockholm  1977-09-22 Inga Thorsson

Kammaren biföll denna ansökan.

Talmannen anmälde att Lars Ulander (s) skulle inträda som ersättare för Inga Thorsson under hennes ledighet från riksdagsmannauppdraget.

§ 2 Anmäldes och bordlades

Propositioner och skrivelse

1977/78:2 om ändring i rättegångsbalken m. m.

1977/78:4 om godkännande av avtal mellan televerket och Telefonak­tiebolaget L M Ericsson

1977/78:5 om flygvädertjänstens system och organisation m. m.

1977/78:6 om redogörelse för verksamheten inom Europarådets minis­terkommitté under år 1976

1977/78:7 om program för övervakning av miljökvalitet

1977/78:8 om åtgärder på distributionsområdet

1977/78:9 om spel på s. k. enarmade banditer

§3 Anmäldes och bordlades

Redogörelse och förslag

1977/78:1 Justitieombudsmännens ämbetsberättelse

1977/78:4 Redogörelse från den svenska delegationen vid Europarådets parlamentariska (rådgivande) församling rörande församlingsmötena under tiden maj 1976-januari 1977 (28:e sessionen)

1977/78:5 Riksdagens förvaltningsstyrelses förslag om riksdagens lokal­frågor på längre sikt m. m.

§ 4 Anmäldes och bordlades Motion

1977/78:1 av hw Högström m.Jl

med anledning av propositionen 1976/77:157 om inriktning och orga­
nisation av försvarets hundskolas verksamhet
                                    23


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


§ 5 Anmälan av interpellationer

Anmäldes och bordlades följande interpellationer som ingivits till kam­markansliet

den 30 september


 


24


1977/78:1 av Alf Lövenborg (-) till statsministern om energipolitiken:

Det viktigaste målet för en realistisk svensk energipolitik i dag måste vara att så snart det över huvud taget är möjligt minska oljeberoendet. Även om världens oljetillgångar skulle visa sig vara större än man hittills räknat med, ligger den tidpunkt nära då oljan blir en bristvara. Det kan dröja ett decennium, kanske två, vilket är en skrämmande kort tid med tanke på att det krävs minst tjugo år för att i grunden förändra ett hög-industrialiserat samhälles program för energiförsörjning. Det är f ö. en minst sagt förkastlig politik att under en eller två generationer elda upp en naturtillgång som det tagit miljoner år att skapa.

I och med att oljan bliv en bvislvara kommer priset givetvis att stiga. Sveriges oljeförbrukning, som nu kostar 15 miljarder kronor om året, kommer i nuvarande penningvärde att kosta det ciubbla om kanske endast tio år. Om hela energisektorn överförs i samhällets ägo och Sverige frigörs från beroendet av de multinationella oljebolagen, en politik som arbe­tarpartiet kommunisterna verkar för, kan kostnaderna väsentligt sänkas. Men oavsett detta måste en frigörelse från oljeberoendet, med allt vad detta beroende innebär i form av miljöförstörelse, hälsorisker, kostnader och en snabbt inträdande bristsituation, kräva en planering som inte under några omständigheter får uppskjutas.

Ingen bedömare, som räknar med att tas på allvar, förutser någon re­volutionerande ny energikälla förrän fusionskraften (vätekraften) blir en realitet. För Sveriges vidkommande återstår då under överskådlig tid en­dast tre energikällor: kol, vattenkraft och kärnkraft. Att ersätta olja med kol för elproduktion och uppvärmning skulle från flera synpunkter vara en dålig lösning. Vattenkraften är i Sverige i stort sett utbyggd så långt det går ulan att oersättliga naturvärden förstörs. Vi motsätter oss ut­byggnaden av bl. a. Kalix älv, där en serie dammbyggnader skulle åstadkomma svåra skadeverkningar.

Det är inte minst mot denna bakgrund som den nuvarande regeringens ryckiga och destruktiva energipolitik bör ses. Jag och mitt parti ansluter oss oreserverat till den kritik och de krav som LO och TCO framförde i en gemensam skrivelse till regeringen för kort tid sedan och som i sin helhet återgavs i TCO-tidningen nr 16 för i år.

Redan tidigare har medlemsförbund inom både LO och TCO vid olika uppvaktningar och i uttalanden påtalat riskerna och följderna av de ål-gärder som den nuvarande regeringen vidtagit i syfle att försena eller stoppa de investeringar i kraftproduktionen som riksdagsmajoriteten be­slutade år 1975.


 


Planeringen för reaktor nr 3 i Forsmark har skjutils på framtiden till följd av att byggnadsarbetena stoppats. Fram till slutet av 1978 beräknas minst 1 000 anställda i Forsmarksprojeklei bli uppsagda, och Vattenfall kommer sannolikt inte att ha några sysselsällningsalternativ för denna personal.

Genom alt inte bevilja kreditgarantier för reaktor nr 3 i Oskarshamn har regeringen sökt åstadkomma samma verkan där som i Forsmark.

Reaktor 2 i Barsebäck underkastas en särskild prövning enligt vill­korslagen beträffande fortsatt drift. Om den stoppas blir del en åtgärd, som elkonsumenter och skattebetalare får betala mycket dyrt.

Ringhals 3 hotas av ytterligare försening till en uppskattad kostnad av  150 milj. kr.

Projektet med provbrytning av skiffer i Ranstad ligger alltjämt på is, och vårt krav på att LKAB får sälta i gång alt bryta uranmalm i Arjeplog har, såvitt jag vet, inte övervägts över huvud taget.

I Norriand kommer inom ett år ca I 000 personer, som nu är sysselsatta i kraftverksbyggen, att bli arbetslösa, och ytterligare 500 man kommer eventuellt att bli "friställda" från andra arbetsplatser i Vattenfall, om ersäilningsprojektet inte kommer i gång.

I brev till Vattenfall har regeringen motiverat stoppet för reaktorbyggel nr 3 i Forsmark med myten att riksdagen skall ha handlingsfrihet på kiirnkraflsområdel, när den 1978 skall besluta om den forisatia ener­gipolitiken. LO och TCO påpekar i sin gemensamma skrivelse an hand­lingsfriheten i själva verket minskar i och med att produktionsapparaten för utbyggnaden avrustas och värdefull yrkeskunskap går förlorad. Vidare framhåller man: "Samtidigt uppstår sociala svårigheter för berörda an­ställda. Dessutom tillkommer stora merkostnader för skattebetalarna. LO och TCO reagerar mot det slöseri med gemensamma ekonomiska resurser som del innebär att projekterade och redan byggda anläggningar överges. Inte minst i rådande ekonomiska läge ler sig elt sådant agerande bland stora medlemsgrupper som mycket utmanande."

Det bör erinras om alt samtliga partigrupper i Sveriges riksdag ännu vid motionstidens utgång i januari 1973 stod eniga bakom det svenska kärnkraftsprogrammet. Den flora av argument som från våren 1973 fördes fram i några av de stora massmedierna mot kärnkraften och som fick två partier all göra en helomvändning har vid en vetenskaplig granskning i stort sett visat sig vara ohållbar. Inte minst i de socialistiska länder som tillhör SEV pågår en planmässig utbyggnad av kärnkraften, som där betraktas som den säkraste och minst miljöfarliga energikällan.

Sverige är ett av de fem sex länder som inom sitt lands gränser har samtliga förutsältningar för en utbyggnad av kärnkraften: mycket stora urantillgångar, en egen reaktorinduslri, en högt kvalificerad kader av kärnfysiker och tekniker osv. Mot denna bakgrund och mot bakgrunden av det nödvändiga i att snabbi minska oljeberoendet är den nuvarande regeringens handlande på energipolitikens område obegripligt. De ome­delbara konsekvenserna i form av arbetslöshet för många och osäkerhet


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


25


 


Nr 3                   för alla inom kärnkrafissektorn sysselsatta är tragiska nog. Därtill kommer

Tisdagen den       verkningarna på längre sikt. Till de mest allvarliga hör nedrustningen

4 oktober 1977    ' nerskrolningen av en stor del av den forskning och utveckling, den

---------------    industriella verksamhet och de personliga tillgångar som den svenska

Anmälan av         kärnfysiken, kärnkraftsteknologin och kärnkrafisprodukiionen innefat-

interpellationer     tar.

Med hänvisning till det anförda vill jag till statsministern ställa följande frågor;

1.                         Är man i regeringen medveten om alt oljan är en ändlig naturtillgång
och all en frigörelse från oljeberoendet så snart som möjligt är en nöd­
vändighet?

2.                         Kan regeringen under några omständigheter - och i så fall när -
övergå till alt genomföra det energiprogram som 1975 års riksdagsbeslut
innebar, nämligen en planmässig utbyggnad av de 13 beslutade reak­
torerna?

den 4 oktober


26


1977/78:2 av Lars-Ove Hagberg (vpk) till arbetsmarknadsministern om åtgärder för att förhindra skador av fariiga lösningsmedel:

Alla som i sina jobb regelbundet handskas med olika lösningsmedel känner till verkningarna: trötthet, kramper, yrsel, sömnlöshet, dålig aptit, huvudvärk, minnesförlust m. m. Likafullt slår arbetarnas erfarenheter ner som en bomb när de blir salta på pränt. Så skedde nyligen, då Metall offentliggjorde slutresultatet av sin stora enkät om lösningsmedlen. Drygt 80'Y) av samtliga 13 000 skyddsombud inom förbundet har medverkat i undersökningen och förmedlat erfarenheter från sina resp. arbetsplatser. Den slutliga redovisningen ger en skrämmande - om än för många helt bekant - bild av en svensk arbetares arbetsmiljö av i dag.

De som mer eller mindre dagligen kommer i beröring med tri, thinner, xylen, styren, lacknafla, toluen - för alt bara nämna några ämnen som har namn - drabbas ofta av akuta besvär. De känner irritation i ögon, näsa och svalg. Men än värre är del påvisade sambandet mellan dessa kemiska ämnen och olika typer av neurologiska och psykiska symtom som förlamningar, kramper, kronisk yrsel och balansrubbning, trötthet och sömnlöshet. Del är besvär som sakta smyger sig på och som kanske inte direkt kan tillskrivas ett speciellt ämne utan förr kombinationen av olika faktorer. Skyddsombud och andra arbetare har misstankar men vet inte.

Hur kan det ha blivit så här? Svaret finner vi i en ekonomisk struktur som harenskilt profitintresse som riktmärke. De arbetandes liv och hälsa underordnas kapitalets hänsynslösa rovjakt efter profil. Därför upprepas historien om och om igen med ingrepp mot farliga arbetsmiljöer först efter det alt något allvarligt inträffat. Ständigt tvingas arbetare agera för­sökskaniner för nya preparat som kan förbilliga och effektivisera pro-


 


duklionen och höja vinslen. Varje år tillförs våra arbetsplatser hundratals nya ämnen, vilkas verkningar vi inte känner till. Bristande varudekla­ration, om sådan ens förekommer, utländsk text, fantasinamn som inget säger om innehåll och eventuella skadeverkningar - ja, allt sådant är tillåtet.

Ett statligt organ - produklkonirollnämnden - har till uppgift att kon­trollera alla ämnen som släpps ut på marknaden. Men få har ens märkt av nämndens existens. Vänsterpartiet kommunisterna ställer sedan mänga år det självklara kravet på tillämpning av den omvända bevis­föringens princip, dvs. all inget ämne får släppas ut innan man konstaterat att del är oskadligt för liv och hälsa. Dispenser från denna princip skall kunna tillåtas endast om medlet svårligen kan ersättas av annat likarlat och då under det all rigorösa bestämmelser om försiktighet iakttas. Men delta är inte tillräckligt. Elt ämne som kan vara oskadligi i laborato­riemiljö kan ge upphov till skador i. en arbetsmiljö där det blandas med andra ämnen. Här måste man se allvarligt på minsta symtom från de arbetandes sida. Och del kommer inte all ske förrän en gentemot fö­retagen fri företagshälsovård görs tillgänglig för alla anställda. Krav på en kraftig utbyggnad av företagshälsovården och den yrkesmedicinska verksamheten förs fram även i år i en kommunistisk partimoiion. Riks­dagen har under hösten möjlighet att stödja dessa krav, som bl. a. skulle innebära att alla anställda före 1985 får tillgång till förelagshälsovård som helt underställs landstinget.

Från kommunistiskt håll har vi även under en rad år pekat på en annan allvarlig brist på arbetsmiljöområdet, nämligen de hygieniska gränsvärdenas utformning och omfattning samt anvisningarna från ar-betarskyddssiyrelsen. Vi anser alt en allmän sänkning av gränsvärdenas nivå är nödvändig för att förhindra att skador uppslår under ett helt liv. Det är de höga gränsvärdena i kombination med avsaknaden av den omvända bevisföringens principer som ligger bakom Metalls skrämmande undersökning om lösningsmedlen.

Med anledning av del anförda vill jag vända mig till arbetsmarknads­ministern med följande frågor;

1.    Är regeringen beredd att lagstiftningsvägen vad gäller frisläppandet av nya kemiska ämnen införa principen om den omvända bevisföringen och i detta syfle kraftigt utöka produklkonlrollnämndens resurser?

2.    Ämnar regeringen vidta snabba åtgärder för att radikalt sänka gräns­värdena?

3.    Avser regeringen att vidta snabba åtgärder för alt få bort det ome­delbara problemet med lösningsmedel?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


27


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer

28


den 23 september

1977/78:3 av Eric Carlsson (c) till kommunikationsministern om ökade möjligheter för handikappade att utnyttja kollektiva trafikmedel:

Det aren angelägen målsättning i samhällsarbetet all ge förutsättningar för handikappade att leva ett aktivt liv, integrerat i samhället. Den s. k. HAKO-utredningen, som lades fram 1975, utgår från en normalisering och integrering av de handikappade i samhället och syflar till en så stor handikappanpassning som möjligt av de kollektiva färdmedlen. Utred­ningen konstaterar som en allmän slutsats att irafikmyndigheterna måste lägga ned stora ansträngningar på insatser för att göra del lättare för handikappade personer alt anlita allmänna färdmedel. Tillverkare av for­don måste ha sin uppmärksamhet riktad på hithörande problem.

HAKO-ulredningens belänkande har också kommit att få betydelse på det nordiska planet. På grundval av elt medlemsförslag har Nordiska rådets trafikutskott i ett betänkande från juni 1977 uttalat att det är nödvändigt att anpassa Irafikmedlen till de handikappades förutsättning­ar, eftersom ökad röMighet är av stor betydelse såväl för rehabilitering som för sysselsättningsmöjligheter. Man bör eflerslräva en nordisk prin­ciplösning beträffande de mest ändamålsenliga transport formerna för de olika graderna av rörelsehinder. Del är önskvärt all trafikmedlen i Norden har samma tillgänglighelsslandard. Det är viktigt alt skyndsamt ta itu med dessa frågor, inte minst mot bakgrund av kommunikationsområdets snabba utveckling. Vanligtvis är det kostsamt och ofta nästiniill omöjligt att ändra redan etablerade trafiklösningar i mera handikappvänlig rikt­ning.

De förslag som framlagts och de initiativ som tagits för handikapp­anpassning inom kollektivtrafiken har en sådan klar inriktning all del är med förvåning och överraskning man tar del av SJ:s beställning av nya personvagnar. Ordern omfattar 150 nya personvagnar. De nya vag­narna avviker markant från tidigare vagntyper och betecknas som en ny generation personvagnar.

De nya vagnarna beräknas ge en avsevärd kapacitetshöjning. Man ska­par fler platser genom att en ingång och en toalett slopas och genom att stolarna görs fasta och inte som f. n. ställbara. Den nya vagnen blir ett par meter längre än den gamla och dessutom blir den något smalare, vilket är särskilt olyckligt för rullstolsbundna. Denna vagnlyp stämmer dåligt med de rekommendationer HAKO-utredningen gjort beträffande handikappanpassning.

De viktigaste kraven som måste ställas på nya personvagnar är di-rektinsteg i vagnen i stället för trappa, bredare ingång, så att en rullstol kan lyflas upp, bättre rörelseutrymme inne i vagnen och en handikapp­vänlig toalett. Som flitig lågresenär har jag själv ofta kunnat iaktta de problem som handikappade, men även äldre människor, har på grund av brister i dessa avseenden. All man nu inte synes la lag i dessa problem förvånar, i all synnerhet som de personer del här gäller ofta inte har


 


möjlighet att nyttja något alternativt kommunikationsmedel.

Del förefaller självklart att beställning av nya vagnar måste kombineras med krav på bättre handikappanpassning. Även om beställningen är gjord måste det fortfarande finnas möjligheter till ändringar, så alt de han­dikappades resor underlättas. Särskilt mot bakgrund av HAKO-ulred­ningens förslag och de initiativ som kan förväntas från Nordiska rådet bör ett ingripande ske.

Med stöd av det anförda vill jag till kommunikationsministern ställa följande frågor;

Är statsrådet beredd redovisa sin syn på de handikappades och rö­relsehindrades möjligheter att nyttja kollekliva trafikmedel?

Avser regeringen att vidta några åtgärder för att underlätta möjlig­heterna för handikappade och äldre all resa i de av SJ beställda nya personvagnarna?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


den 30 september


1977/78:4 av Bertil Zachrisson (s) till kommunikationsministern om tra­fikpolitiken:

I medvetande om all en rad faktorer och värderingar, som inte förelåg när 1963 års trafikpolitiska beslut fattades, nu måste vägas in i trafik­politiken log den socialdemokratiska regeringen initiativ till ett omfat­tande utredningsarbete för att få en grund för ett nytt trafikbeslui i riks­dagen. Avsikten var att fä en mer socialt betingad och samhällseko­nomiskt inriktad trafikpolitik.

Trafikpolitiska utredningen, trafikplaneringsulredningen, utredningen om regionalt gällande periodkort, kollektivtrafikutredningen, kommittén för långsiktig vägplanering, utredningen om handikappanpassad kollek­tivtrafik m. fl. har lagt fram sina förslag, och de har remissbehandlais. I regeringens kansli finns nu sedan lång tid ett brett, aktuellt faktaun­derlag. Kommunikationsministern har också i riksdagen vitsordat att del bord som han har haft alt sätta sig vid "har varit mycket väldukal med utredningar".

Den socialdemokratiska regeringen hade för avsikt all förelägga riks­dagen detta underlag för beslut våren 1977. Regeringsskiflel innebar av förklarliga skäl en försening, men på ett tidigt stadium försäkrade kom­munikationsministern i riksdagen att en trafikpolitisk proposition skulle komma under 1977. Den 29 oktober 1976 sade kommunikationsminis­tern: "Jag har för avsikt att lägga fram en trafikpolitisk proposition under 1977." Den 15 december 1976 sade kommunikationsministern i svar på fråga: "Avsikten är all frågan om införande av regionall gällande pe­riodkort skall ingå i den trafikpolitiska proposition som jag ämnar fö­relägga riksdagen nästa år." I budgetpropositionens bilaga 9 heter det; "Under senare år har ett antal utredningar lämnat förslag beträffande den kollektiva trafikens utformning. Del gäller den trafikpolitiska ui-


29


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


redningen, kollektivtrafikutredningen (KOLT), utredningen rörande del allmänna kommunikationsväsendets anpassning till de handikappades behov (HAKO) samt utredningen avseende regionalt gällande generella trafikrabalter. Dessa utredningar jämte vissa andra trafikpolitiska frågor kommer att behandlas i en proposition som kommer att föreläggas riks­dagen under år 1977,"

I den trafikpolitiska debatten i kammaren den 15 april 1977 bekräftade kommunikationsministern åter att det skulle komma en proposition un­der hösten 1977, och han sade att i den "kommer regeringen all föreslå riksdagen att anta principer för elt framlida vägbyggande och andra tra­fikpolitiska åtgärder. Dessa principer kommer vad kostnaderna för deras genomförande beträffar att följas upp i budgetpropositionerna åren fram­över."

Den 12 maj 1977 sade kommunikationsministern som svar på en fråga: "Min avsikt är all i den kommande trafikpolitiska propositionen lägga fram olika förslag som är ägnade alt göra den kollekliva trafiken at­traktivare. Det gäller hur kollektivtrafiken allmänt skall kunna göras mer tillgänglig och bekväm samt hur kollektivtrafiken skall byggas ut och dess framkomlighet i tätorterna skall kunna förbättras. Det gäller vidare hur kollektivtrafiken skall kunna anpassas till de handikappades behov. Jag kommer också att la upp prisfrågorna i kollektivtrafiken. De åtgärder jag ämnar föreslå kommer också all inverka på yrkeslrafiklagsliftningens utformning." Härutöver finns i tidningsartiklar och uttalanden en bred dokumentation som slår fast att en proposition är att vänta med i hu­vudsak det innehåll som förutsatts i debatterna.

Under de senaste månaderna har emellertid kommunikationsministern i några svävande uttalanden varslat att det inte blir någon trafikpolitisk proposition. Dessa uttalanden har utlöst oro, för att inte säga förstämning, bland de många parter som är berörda av en förändring av trafikpolitiken. Statliga myndigheter, kommuner och landsting samt olika trafikorgan och frivilligorganisalioner har i sin planering förutsatt en proposition. Den regionala trafikplaneringen förutsätter ett nytt trafikpolitiskt beslut, och en utebliven proposition sätter riksdagen i ett mycket besvärligt läge eftersom det omfattande faktamaterial som ligger på regeringens bord inte blir analyserat och tillgängligt och eftersom del dessutom snabbt föråldras. Risken är stor all hela beslutsprocessen allvarligt fördröjs och på vissa avsnitt helt omintetgörs.

Mot denna bakgrund vill jag fråga:

Vilken är regeringens nu gällande plan för det trafikpolitiska reform­arbetet och vilka områden kommer det alt beröra?


30


 


den 4 oktober


Nr 3


 


1977/78:5 av Margareta Andrén (fp) till socialministern om försöksverk­samheten med tillnyktringskliniker;

Enligt uppgifter i pressen har en plan nu framlagts om utökad för­söksverksamhet med s. k. tillnykiringsslationer på ytterligare fem platser förutom den redan startade försöksverksamheten i Landskrona.

Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB), som trädde i kraft den 1 januari i år, innebär alt fylleri förseelserna avkriminaliserals och alt berusade inte längre skall omhändertas av polisen för förvaring ulan i stället ges vård av de sjukvårdande myndigheterna. Effekten av den nya lagen har överallt vållat stora problem - inte minst i Stockholm, där nykterhetssiiuationen är skrämmande. Man beräknar att Stockholms­området har ca 300 000 alkoholskadade f n. och all deras antal för varje månad ökar med 300-400. Följden av LOB har emellertid blivit alt om­händertagandel av berusade i Stockholm minskal med en tredjedel. Po­lisen anser nämligen den nya lagen vara så vagt utformad att den inte vet rikligt när berusade personer skall omhändertas.

På akutmottagningarna, dit de flesta berusade som las om hand förs, är arbetsförhållandena olidliga. Personalen utsätts dagligen för våld, och särskild vaktpersonal har måst sättas in vid vissa mottagningar. Mot denna bakgrund är del förvånansvärt all ännu inte någon försöksverk­samhet med tillnyktringskliniker har kommit till stånd eller ens före­slagits i Stockholmsområdet.

I motionen 1976/77:186 till vårriksdagen begärde jag alt en sådan försöksverksamhet borde ske. Utskottet framhöll som svar på motionen bl. a. all preliminära diskussioner hade förts med Karolinska sjukhuset om ett försök som förslagsvis skulle läcka ett av polisens vaktdislrikl antingen i Stockholm eller i Solna.

Professor Carl-Magnus Ideström, som är chef för alkoholkliniken vid Karolinska sjukhuset, säger att allt är klart för en tillnyktringsklinik och att del endast fattas pengar för att kunna påbörja verksamheten. Han säger sig också ha en tom lokal, tänkt all fungera som akuiiniag för tillnyklrings- och avgiftningskliniken om pengar beviljas. Drygt 2 milj. kr. har professor Idesiröm begärt. Enligt uppgift har planeringen av denna tillnyktringsenhel vid Karolinska sjukhuset pågått ett år.

Departementsrådet Nils Magnusson i socialdeparimeniei säger i en tid­ningsintervju all längre än till hösten kommer man inte undan all dis-kulera Stockholms besvärliga situation.

Med hänvisning till del anförda ber jag alt till socialministern få fram­ställa följande frågor:

1.    Vilka erfarenheter har man hitintills av den bedrivna försöksverk­samheten vid Olovskliniken i Landskrona?

2.    Kan statsrådet lämna en redogörelse för den fortsatta försöksverk­samheten och om del planeras någon sådan inom Stockholmsområdet?


Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


31


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer

32


den 27 september

1977/78:6 av Per Bergman (s) till bostadsminislern om förslag till ny lag­stiftning om markanvändning och byggande:

Den 13 december 1976 svarade bostadsminislern i kammaren på en fråga om när förslag till ny lagstiftning om markanvändning och byggande kommer alt remitteras. Svaret löd i denna del:

"Som jag bedömer situationen f. n. kan det anses som tekniskt möjligt alt presentera en departementspromemoria med lagtext under försom­maren  1977."

1 en replik förklarade bostadsminislern varför ordet försommaren an­vändes i stället för, som tidigare, våren; "Jag har gjort det för att gardera mig något, så att jag kan vara helt säker på alt vi då kan presentera en promemoria. Det är ju sämre alt säga all den kommer pä våren, efter­som man kan ha litet olika uppfattning om när det är vår. Man kan då undra vad som händer i departementet och fråga sig om det inte kommer någon promemoria."

Hur man än räknar var försommaren slut den 24 augusti 1977 utan alt någon promemoria lagts fram. I stället sade bostadsminislern denna dag i ett tal i Sundsvall att hon då inte kunde uttala sig om när arbetet skulle bli klart. Fördröjningen berodde enligt bostadsministern på att det vid kontakter med Kommunförbundet och andra viktiga intressenter visat sig all tankegångarna i det då pågående arbetet i viktiga frågor ogillades. Därför skulle under hösten kontaktytorna breddas och prak­tikernas syn fångas upp.

Det finns självfallet ingenting att invända mot att hänsyn las till alla seriösa synpunkter - inte minst från praktikernas sida. Remissen av bygg-laguiredningens belänkande tillförde ju också - som avsett - ämnet så­dana synpunkter. Vidare har en arbetsgrupp inom Kommunförbundets kansli enligt uppgift följt deparlementsarbetet sedan hösten  1976.

Bosiadsminislerns besked i Sundsvall anslöt i tiden till uttalanden på ledarplats i Svenska Dagbladet den 13 och den 20 augusti 1977 - ut­talanden som bl. a. åter aktualiserade tidigare moderata angrepp på en markpolilik som inte sätter markägarnas intressen i första rummet. Detta sammanträffande och den omständigheten all moderata intressen alltmer högljutt syntes hävdas i regeringssamarbeiel har gett ytterligare näring åt misstanken all de "vikliga intressenter" som åberopats kan ha varit bl. a. de moderata regeringskollegerna med ekonomiministern i spetsen.

Jag har inte anledning att ifrågasätta den personliga uppriktigheten i bostadsministerns redovisade bedömningar - t. ex. att man kan undra vad som händer i departementet när förslag inte läggs fram inom ullovad lid. När bostadsminislern emellertid nu inte fullföljt vad som ulfästs som säkert inför kammaren och inte heller under våren anmält några betänkligheter krävs del dock elt klargörande. Jag vill därför till bo­stadsminislern ställa följande frågor:


 


1.    Vilket antaget tidsschema gäller f. n. för del fortsalla lagstiftnings-  Nr 3 arbetet beträffande markanvändning och byggande?                                       Tisdaeen den

2.    När stod det klart för departementsledningen att förslag inte skulle___ 4 oktober 1977 framläggas under försommaren eller i vart fall sommaren  1977?                                       

3.   Hade enligt bosiadsminislerns mening under vintern och våren 1977          Anmälan av alla rimliga åtgärder vidtagits för att påskynda arbetet?                                  interpellationer

4.    Bedrivs arbetet helt på tjänstemannanivå? Om inte - vilka allmänna politiska riktlinjer styr arbetets inriktning?


den 13 september

1977/78:7 av Anton Fågelsbo (c) till bostadsministern om åtgärder för att underiälta bostadsbyggande i jordbruksbygd:

Under senare år har en rad beslut fattats med syfte att underlätta män­niskors möjlighet att bosätta sig på landsbygden. Så sent som våren 1977 beslöt t. ex. riksdagen om sådan ändring i byggnadslagen att tätbebyggelse av mindre omfattning skall kunna medges utan omfattande delaljpla-nekrav. Syftet har varit att så långt möjligt tillgodose människornas öns­kemål vid val av boendemiljö.

Trots de positiva beslut som fattats hindras bosättning i jordbruks­bygder alltmer. Främst är det 1969 års miljöskyddslag som försvårat sam­existens av bostadsbebyggelse med animalieproducerande jordbruk. Häl­sovårdsstadgan kan dock verka i samma riktning.

Konflikten mellan jordbruk och bosättning blev allvarlig sedan det visat sig att man hade framgång i sina klagomål över lukt från slallar, gödsling på åkrar samt ljud från anläggningar och maskiner. På grund av sådana klagomål kom myndigheterna att inskränka jordbrukets på­gående drift och utvecklingsmöjligheter. Av omsorg om jordbruksnä­ringen avstyrks nu nybyggnation på landsbygden i mänga fall.

1 riksdagen har tidigare behandlats och diskuterats frågan om införande av luktservitut för att komma ifrån dessa ölägenheter. Tanken har varit all man i samband med avstyckning av tomt skulle klargöra att denna flck tåla de störningar som är naturliga i ett utvecklat jordbruk och då främst i relation till slamfasiigheten.

Nu kommer inte ens en sådan åtgärd att till fullo lösa konflikten mellan bebyggelse och jordbruksdrift. Det gäller att skapa sådana regler att inte heller pågående drift eller uivecklirig av jordbruksföretagen i iraklen hind­ras. Del förefaller rimligt att den som önskar landsbygdens alla fördelar när det gäller boendemiljö också får tåla de små nackdelar som i dessa avseenden kan vara förknippade med att bo i en jordbruksbygd. Del bör också poängleras att tillåtligheten av de stora djuranläggningarna självfallet måste prövas enligt nuvarande lagregler.

Med stöd av del anförda anhåller jag om kammarens tillstånd alt till bostadsminislern få ställa följande fråga:

3 Riksdagens protokoll 1977/78:1-6


33


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer

34


Är statsrådet beredd medverka till all en skyndsam översyn görs be­träffande samexistens av bostäder och rationell jordbruksdrift?

den 4 oktober

1977/78:8 av Rolf Hagel (-) till bostadsministern om åtgärder mot steg­ringen av bostadskostnaderna;

Två allvarliga företeelser präglar bostadsmarknaden i dag; dels starkt sjunkande bostadsproduktion, dels kraftigare hyreshöjningskrav än nå­gonsin.

1 fjol färdigställdes bara drygt 15 000 lägenheter i flerfamiljshus. I år är igångsättningen av nybyggen ännu lägre. Bl. a. bostadsstyrelsen har varnat för att vi på många håll kommer att få uppleva en allvarlig bo­stadsbrist med svåra sociala och samhällsekonomiska följder.

De stora kostnadsstegringarna i nyproduktionen anses vara en av or­sakerna till den kraftiga nedgången i bostadsbyggandet. Denna medför inte bara bostadsbrist och sociala skadeverkningar utan verkar också för­lamande på sysselsättningen. Omvänt skulle en kraftig ökning av bo­stadsbyggandet innebära stimulanser för sysselsättningen inom en rad branscher.

När det gäller hyreshöjningarna konstaterar Hyresgästernas riksförbund i sill aktuella krispakei au de innebär elt myckel hårt slag för hushållen, att situationen är allvarlig och all del nu krävs politiska beslut, inte minst beträffande andra finansieringsformer och lägre bostadsränta, för att vända den olyckliga hyresutvecklingen.

Det krävs likaledes politiska beslut för att angripa spekulationen inom byggenskapens olika led. Del gäller byggämnesmonopolens priser likaväl som spekulationen i mark och fastigheter.

Men det måste också handla om att stoppa den ohejdade spekulation i lägenheisförsäljningar som blivit följden av bostadsrällskontrollagens slopande och som nu leder till allt högre överlåtelsepriser, i främsta hand inom privata bostadsrätts- och andelsföreningar, men tyvärr i alll högre grad också inom bostadskooperationen. Tendensen är helt klar: i brist-områdena blir det allt svårare för människor i vanliga inkomstlägen alt klara de begärda insatsbeloppen för all lösa sina bostadsfrågor. Bostads­marknaden får i allt högre grad prägeln av spekulationsmarknad.

Med hänvisning till ovanstående anhåller jag om kammarens med­givande att till bostadsminislern få ställa följande frågor:

1.    Vilka omedelbara åtgärder förbereder regeringen för att hejda kost-nadsstegringen inom bostadsbyggandet och stimulera en ökad produktion av bostäder i flerfamiljshus''

2.    Vilka åtgärder i övrigt ämnar regeringen vidta för au stoppa de kraftiga hyresslegringarna?

3.    Vilka åtgärder anser regeringen nödvändiga för att bryta den olyck­liga utvecklingen när del gäller överlåtelsepriser på bostadslägenheter?


 


1977/78:9 av Bertil Fiskesjö (c) till jordbruksministern om giftkalastrofen i Teckomalorp:

Det är ännu inte möjligt att helt överblicka konsekvenserna av den miljöskandal som avslöjats vid BT Kemi AB, Teckomalorp. All grova brott mot gällande lagstiftning har begåtts är dock uppenbart, och den oro som allmänheten känner inför vad som förekommit är starkt be­rättigad. Det är också helt klart att enskilda människor fått vidkännas stora ekonomiska skador genom företagets handlande.

Del är nödvändigt alt hela affären i alla dess detaljer klarläggs, att det förgiftade området saneras och att de personer som lidit skada får ekonomisk ersättning. Jag förutsätter att regeringen nära följer händel­seutvecklingen och tar de initiativ som behövs för all de krav som här angelts skall bli tillgodosedda.

Men händelseutvecklingen i fallet BT Kemi AB har också visat att de regler och de rutiner som gäller för handläggning av miljöfrågor av del här slaget har betydande brister.

Miljöskyddslagen, lagen om hälso- och miljöfarliga varor samt lagen om miljöfarligt avfall är alla tillämpliga i det fall som här berörts. De straffsatser som anges för brott mot föreskrifterna är dock endast böter eller fängelse i högst ett år. Därav följer all preskriptionstiden för be­gångna brott blir endast två år. Eftersom det - vilket fallet BT Kemi AB visar - kan vara en mycket besvärlig och tidsödande procedur att åstadkomma den bevisföring som krävs för en rättegång, är den nu­varande preskriptionstiden alltför kort. Det kan inte heller uteslutas att man medvetet bryter mot gällande bestämmelser i förvissningen om att åtal inte hinner väckas förrän förseelsen är preskriberad. Straffsatserna bör således höjas och preskriptionstiden föriängas.

Det viktigaste för framtiden är dock att förhindra nya miljöbrott av det slag som nu avslöjats. Fallet BT Kemi AB visar att den rapportering om miljöfarlig verksamhet och del kontrollsystem som finns inte fungerat på ett tillfredsställande sätt. Här behövs således en effektivisering.

Del förefaller föga meningsfullt att centralt hos t. ex. naturvårdsverket samla på hög deklarationer om miljöfarligt avfall. Om rapporteringen skall bli effektiv krävs del bearbetning av inkomna rapporter, inspektioner och kontroll. Huvudansvaret bör läggas på myndigheter med god kän­nedom om lokala förhållanden och med möjligheter all följa upp den rapportering som sker. Hälsovårdsnämnderna i kommunerna och länsstyrelserna bör således få ökat ansvar för de verksamheter som äger rum inom kommuner och län, och de bör också få bättre resurser för att kunna leva upp till delta ansvar. Av särskild vikt är härvidlag en systematisk uppbyggnad av laboratorieresurser för provtagningar och ana­lyser och en fortgående utbildning av personal.

Det som inträffat i Teckomalorp bör också ge anledning till omedelbara inspektioner av andra företag, vilkas produktion ger miljöfariigt avfall. Man kan tyvärr inte utgå ifrån att BT Kemi AB är ett helt unikt fall.


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


35


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


Det bör vara ett minimikrav alt alla företag skall kunna ange samman­sättningen av det avfall som produktionen ger och del sätt på vilket avfallet omhändertas. Och ansvariga myndigheter bör inte låta sig nöja med annat än helt klara besked.

Miljöförgiftningar av del slag som förekommit i Teckomalorp kan få förödande konsekvenser för enskilda människor. Del är besvärligt för enskilda att driva skadeståndsprocesser mot förelag. Del lar tid och del kräver ekonomiska resurser. Del är helt orimligt att - som skett i det fall som här berörts - enskilda människor skall få hela sin verksamhet spolierad under en lång väntan på slutgiltigt beslut om skadestånd. Del bör vara en samhällsuppgift alt hålla enskilda skadeslösa för förluster som åtminstone i betydande utsträckning beror på bristande kontroll från samhällets sida.

Med hänvisning till del anförda vill jag til! jordbruksministern ställa följande fråga:

Vilka initiativ till förändrad lagstiftning på miljöskyddsområdet och till förändringar i övervaknings- och kontrollsystem kan förväntas från regeringen med anledning av fallet BT Kemi AB i Teckomalorp?


 


36


1977/78:10 av Ingrid Sundberg (m) till jordbruksministern om giftkala­strofen i Teckomalorp:

En viktig förutsättning för en väl fungerande miljövård är ett effektivt omhändertagande av miljöfarligt avfall. Riksdagen har också beslutat alt destruklionsanläggningar skall byggas. Det statliga företaget Sakab har monopol på förstöring av sådant avfall.

Fr. o. m. 1975 skall företag deklarera innehav och behandling av mil­jöfarligt avfall. Alt de åtgärder som hittills vidtagits visat sig vara otill­räckliga har med förfärande tydlighet visat sig i samband med fram­grävandet av gifttunnorna i Teckomalorp. Under mer än tio år har här gifter av olika slag fortlöpande grävts ner i marken, och enligt uppgifter har flytande avfall tippats direkt i Öresund och troligen också i Braån. Förhållandena, såsom de nu uppdagals, har skapat stor oro hos befolk­ningen i Teckomalorp och dess omnejd. Denna oro har ytterligare ökat sedan man de senaste dagarna funnit att dioxiner finns bland de nergrävda gifterna.

Man kan givetvis ställa sig frågan: Hur kan sådant hända? Del vik­tigaste måste emellertid vara att i så hög grad som möjligt begränsa verkningarna av det brottsliga förfarandet med giflavfallel i Teckomalorp samt all förhindra ett upprepande.

Enligt 1975 års författning om deklaration av miljöfarligt avfall ut­sändes samma år blanketter till företagen via hälsovårdsnämnderna. Det tog enligt uppgift omkring två år att behandla dessa, och resultatet tycks på intet sätt vara tillfredsställande, bl. a. därför att endast ett mindre antal företag skickat in uppgifter till länsstyrelserna.

Stor osäkerhet råder också om hur omhändertagandet av miljöfarligt


 


avfall sker och i framtiden skall ske. Sakabs verksamhet har inte ökat i takt med avfallsmängderna, och den nya lag som fr. o. m. 1980 ger kommunerna huvudansvaret för miljöfarligt avfall har inte resulterat i tillräckliga förberedelser för alt en sådan verksamhet skall kunna bedrivas på ett tillfredsställande sätt.

Beredskapen mot miljöfarligt avfall tycks såväl hos förelagen som hos ansvariga myndigheter vara dåligt utvecklad, och i praktiken torde åt­skilliga mängder giftavfall lagras, förhoppningsvis under betryggande for­mer, i väntan på all eii system för omhändertagande och destruktion byggs upp. Skandalen i Teckomalorp har emellertid visat att denna väntan är förenad med stora risker för både människor och djur.

Mot bakgrund av vad jag här anfört vill jag till jordbruksministern framställa följande frågor:

1.    Vilka åtgärder ämnar jordbruksministern vidta för all begränsa ska­deverkningarna av avfallshanteringen i Teckomalorp?

2.    Hur bedömer jordbruksministern resultatet av företagens deklara­tioner fr. o. m. år 1975 om miljöfarligt avfall, och vilka praktiska åtgärder kommer att vidtas med anledning av dessa?

3.    Vilka insatser bedömer jordbruksministern som angelägna för att kommunerna fr. o. m. 1980 skall kunna hantera miljöfarligt avfall på ett betryggande sätt, och hur skall de ekonomiska problem som därvid uppkommer lösas?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


 


1977/78:11 av Jörn Svensson (vpk) till jordbruksministern om giftkala­strofen i Teckomalorp;

Giftskandalen vid BT Kemi i Teckomalorp har avslöjat mycket av den verkliga situation som råder i fråga om miljögifiernas hantering. Det officiella skrytet om Sverige som ett land med föredömlig miljövård och lagstiftning har därmed kommit i sitt sanna ljus.

Miljölagstiftningen framstår i all sin obestämdhet och ineffektivitet som en lag i huvudsak beslående av kryphål. De ansvariga myndigheterna inom naturvård och arbetarskydd har tolererat de nu avslöjade problemen i åratal innan konsekvenserna under skandalartade omständigheter blivit uppläckta. Till råga på allt planeras nu all mildra kontrollen på den gift-producerande industrin.

Under liden utsätts en hel bygd och ett helt samhälle för de omedelbara och långsiktiga följderna av giftproduktion i oacceptabla former. Tecko­malorp är här inget isolerat exempel. Likartade förhållanden är rådande på många av de platser där produktion av tyngre gifter är lokaliserad.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till jordbruksmi­nistern:

1.    Avser statsrådet att skärpa gällande miljölagstiftning?

2.    Anser statsrådet att den nuvarande utformningen av kontrollen över gifiproduktionen fungerar tillfredsställande?

3.    Delar statsrådet uppfattningen all stat och skattebetalare skall ta


37


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer

38


den ekonomiska bördan av omhändertagande av gifiavfall?

4. Hur ser statsrådet på de mulproblem som aktualiserats i samband med BT Kemi-skandalen?

den 3 oktober

1977/78:12 av Alf Lövenborg (-) till industriministern om en industria­liseringsplan för Norrbotten, m. m.;

Lägel i Norrbollen framstår som alltmer katastrofalt. Arbetslösheten stiger och människornas otrygghet ökar. Den registrerade arbetslösheten i augusti i år låg 22 % över fjolårets siffra. Nuläget är inte bättre. Om inte mycket långtgående åtgärder vidtas för att snabbt garantera sys­selsättningen, kommer Norrbotten all drabbas av en ny stor utflyttnings-våg. Men detta får inte ske. En stark folkopinion säger nej till en sådan politik och kräver statliga insatser för att trygga jobben och utveckla länels näringliv.

På myckel kort lid har länet drabbats av den ena jobsposten efter den andra. Genom att Stålverk 80 lades i "malpåse" försvann tiotusentals framtidsjobb. Och löftena om 2 300 nya jobb vid NJA har förvandlats till en omfattande minskning av antalet anställda.

I malmfälten har LKAB aviserat omfattande personalinskränkningar. 2 000 arbetslilirällen skall bort före 1979. Något besked om att den min­skade gruvbrytningen skall kompenseras genom insatser för ökad för­ädling har inle stått all få. Invånarna frågar sig med oro: Skall malmfälten lämnas åt sitt öde?

Så får del inte bli. Från denna region har under årens lopp hämtats enorma resurser, och i dagens krissituation gäller del alt LKAB får de medel som behövs för att göra nödvändiga investeringar i syfte alt mo­dernisera maskinpark och annan utrustning, öppna en ny huvudnivå i Malmberget, bygga apatilverk och sälta i gång med uppförandel av elt kulsinierverk i Kiruna. På längre sikt gäller det dessutom att planering redan nu inleds för uppbyggnad av annan industri i malmfälten.

Nu svävar också nedläggningshot över den ställiga träindustrin i Norr­botten. ASSI hotar alt lägga ner boardlillverkningen vid Lövholmen i Piteå kommun, vilket skulle göra flera hundra utan arbete.

Följaktligen måste de medel garanteras som krävs för att hålla fabriken i gång, och om nedläggning av boardfabriken trots allt skulle ske får något sådant inle verkställas innan sysselsättningen garanterats på annat sätt. ASSLs industri i Piteå måste få framliden tryggad framför alll genom all förädlingen ökas. F. n. får Piieåfabriken endast stå för halvfabrikatet kraflliner, ytterskiktet i wellpapp. Den färdiga wellpappen producerar ASSI på sina fabriker i Schweiz, Danmark, Syd- och Mellansverige. ASSLs anläggning i Piteå bör följaktligen kompletteras med en wellpappfabrik.

När det gäller ASSLs andra stora anläggning i Norrbotten, Karlsborgs bruk, är situationen allvarlig, och nedskärningar i driften har aviserats.


 


Ännu har ASSI inle fått regeringens klarsignal för byggandet av en kar­tongfabrik i Karlsborg, och till yttermera visso har koncernledningen förklarat all om inle regeringen skjuter till de pengar som krävs för nöd­vändiga investeringar i redan befintliga anläggningar måste bruket läggas ner och 700 anställda blir ulan jobb.

De statliga industrierna spelar en avgörande roll för länets utveckling. Staten måste därför också känna sitt ansvar för att trygga och öka sys­selsättningen i dessa basindustrier. De krav som människorna i nuläget har rätt alt ställa är all inga friställningar, avskedanden eller nedskär­ningar av produktionen får ske innan sysselsättningen garanterats på an­nat sätt.

På längre sikt kräver människorna i Norrbotten alt sysselsättningen tryggas genom ökad förädling av länets naturtillgångar.

De insatser som måste ske är alltså tvåsidiga. De statliga basindu­strierna måste garanteras de medel som krävs för alt modernisera och förbättra redan befintliga anläggningar samt också ges tillräckliga resurser för alt förverkliga planerade utbyggnader.

För länet som helhet är del en tvingande nödvändighet all del snabbi läggs fram en totalplan som omfattar hela länet. Särskild uppmärksamhet måste därvid ägnas Tornedalskommunerna, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog, Överkalix och nordöstra Norrbotten.

För en sådan totalplan finns det en rad konkreta projekt som, om de snabbt kom till utförande, skulle kunna förbättra sysselsättningsläget i Norrbotten. En totalplan för full sysselsättning i Norrbotten bör enligt kommunisternas mening innehålla bl. a. följande:

1.    Projektet Stålverk 80 återupptas i full skala.

2.    Valsverksbyggel för NJA förverkligas.

3.    Som förberedelse för gruvbrytning i Kaunisvaara igångsätts järn­vägsbygge omedelbart mellan Överlorneå och Kaunisvaara.

4.    Sysselsättningen i malmfälten tryggas genom att LKAB beviljas statsmedel för reinvesteringar i gruvorna samt alt kulsinierverk byggs i Kiruna och apatilverk i Malmberget, där också en ny huvudnivå öppnas. Sysselsättningen garanteras genom upprättande av annan industri i malm­fälten.

5.    ASSLs industrier i Norrbotten ges de medel som krävs för nöd­vändiga investeringar i Karlsborgs bruks befintliga anläggningar, och sta­ten ger klarsignal för uppbyggnaden av en kartongfabrik. Vid Lövholmen i Piteå garanteras driften vid boardfabriken, under alla förhållanden till dess all annan sysselsättning garanterats. Beslut fattas om uppbyggnad av en wellpappfabrik.

6.    Planering inleds för aluminiumverk i Jokkmokks kommun och ex­ploateringen av Europas största kalk- och marmorfyndighel i Norvijaur.

Enbart del som här skisserats kräver mångmiljardsalsningar, som än­dock blir en ringa del av de rikedomar vilka under årens lopp hämtats från Norrbollen. Katastrofsituationen i det nordligaste länet kräver all en länsomfallande sysselsättnings- och industrialiseringsplan snabbi ul-


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


39


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


arbetas och att de statliga basindustrierna får medel ur statskassan lili nödvändiga investeringar. Den regering, vars största parti under valrö­relsen utlovade 400 000 nya jobb, har sill självklara ansvar för alt detta sker.

Med hänvisning till del anförda vill jag till industriministern ställa följande frågor:

1.    Är regeringen beredd att ge de statliga företagen i Norrbollen er­forderliga medel för redan planerade och nödvändiga investeringar?

2.    Har regeringen för avsikt alt lägga fram en industrialiseringsplan som omfattar hela Norrbotten och vars mål är full sysselsättning?


den 4 oktober


40


1977/78:13 av Eivor Marklund (vpk) till industriministern om en utveck­lingsplan för näringspolitiken i Norrbotten:

Problemen för folkel i Norrbollen tornar upp sig. Arbetslöshetssitua­tionen i länet är sedan länge permanent, och den förvärras ständigt. Del gäller inte minst ungdomsarbetslösheten. Landstinget och kommunerna får nya ekonomiska svårigheter. Servicen försämras och utflyttningen skjuter fart. Företagen avskedar och varslar om ytterligare inskränkning­ar. De anställda vid de statliga förelagen LKAB, ASSI och NJA utsätts för ekonomiskt och psykiskt tryck. Driftsinskränkningar och massupp­sägningar förefaller ha blivit de främsta åtgärderna all vidta för dem som satts att leda de statliga företagen.

Regeringens ekonomiska politik med prisstegringar, devalvering och högre indirekt beskattning gör situationen ännu svårare för lönlagarna, särskilt förde lågavlönade. Denna politik leder till ytterligare påspädning av oron inför framtiden. Bostadsbyggandet, landstingets och kommu­nernas byggande, sjuk- och socialvård, utbildning och kultur drabbas. Men trots försämringarna får man räkna med höjda landstings- och kom­munalskatter.

1 mer än ett halvsekel har energi, råvaror och lågförädlade produkter strömmat ut från Norrbotten. Framliden i länet kan inte längre få baseras på export av råvaror. Utvecklingen inom skogen och gruvhanteringen företer rent koloniala drag, och problemen ställs nu på sin spels när rå-varumarknaderna sviktar. Malmbrytning på omkring 30 miljoner lon år­ligen har redan aktualiserat frågan om gruvsamhällenas framtid. Del för­tjänar all påpekas i sammanhanget alt det i den överenskommelse som år 1907 gjordes mellan staten och LKAB fastslogs alt bolaget hade ett klart ansvar inte bara för sin egen verksamhet utan också för samhälls­funktionerna på de orter där verksamheten bedrivs. Denna överenskom­melse är fortfarande giltig.

Krissituationen, som slår hårl mot gruvkommunerna, kräver snabba åtgärder men också långsiktiga program för all utveckla industrialise­ringen av hela Norrbotten. Nuvarande näringspolitik och misshushållning


 


med länels råvaru- och energiresurser måste ersättas med en planmässig nyetablering av ett differentierat näringsliv med långt driven förädling.

I mars 1971 log jag också upp de här frågorna i en interpellation. Del var då framför allt de områden i Norrbollen som drabbats hårt av struk­turrationaliseringarna inom skogsbruket som krävde snabba, kraftfulla och planmässiga åtgärder. Sedan dess har del inle gjorts mer än tämligen planlösa punktinsatser, som inle på något avgörande sätt har ändrat de grundläggande problemen. Nu har krisen i Norrbotten utvidgats till att omfatta också gruv- och stålindustrin. Det innebär konkret alt hela länets näringsbas är hotad. Det är också uppenbart att del inle rör sig om några kortsiktiga konjunkturproblem, ulan om grundläggande strukturella för­ändringar.

Förelagen kan inte tillåtas all fritt genomföra sina omstruktureringar, med arbetslöshet och utflyttning som konsekvenser. Staten måste gripa in och tvinga företagen att ta det samhällsansvar som de försöker fly ifrån. Dessutom måste staten ta ansvaret för att utveckla och genomföra en plan för ett differentierat näringsliv i Norrbotten.

Jag vill därför ställa följande frågor till industriministern:

1.    Delar statsrådel uppfattningen att staten måste ingripa för all förmå förelagen all la ansvar för följderna av sina handlingar?

2.    Kommer statsrådet att la initiativ till utvecklandet av en långsiktig plan för industrialisering av Norrbollen?

3.    Kommer i så fall statsrådet all se till att fackliga organisationer och kommuner garanteras full och fortlöpande insyn i planeringen?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


 


1977/78:14 av Börje Nilsson (s) till industriministern om sysselsättningen vid Hvilans Mekaniska Verkstads AB, m. m.;

I början av augusti månad i år meddelades de anställda vid det statsägda Hvilans Mekaniska Verkstads AB i Kristianstad att företaget sålts lill ASEA och att 350 anställda därmed skulle avskedas vid årsskiftet. Med­delandet kom som en fullständig överraskning för många. De fackliga organisationerna, kommunen och länsmyndigheterna informerades först när affären var helt avslutad. Försäljningen av Hvilan har alltså skett med stort hemlighetsmakeri. Företagels skyldighet all enligt medbe­stämmandelagen informera de anställdas organisationer har åsidosatts på det mest flagranta sätt. Det är en upprörande och anmärkningsvärd nonchalans som det statliga företaget visat mot de anställda. "Jag känner inte lill något fall där ett förelag så uppenbart har brutit mot medbe­stämmandelagen", säger en representant för Metall. Statens agerande i den här affären är ett svek mot alla som kämpat för medbestäm­mandelagen och arbetarnas rätt lill insyn och inflytande i företagen.

Till bilden hör all Kristianstads kommun så sent som i våras stödköpie en äldre industrifastighet tillhörande Hvilan för 5 milj. kr. Ett av villkoren för köpet var att företaget skulle "trygga en godtagbar sysselsättnings-nivå", vilket också skrevs in i ett avtal mellan Hvilans Mekaniska Verk-


41


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


stads AB och kommunen. Jämsides med att avtalet upprättades pågick förhandlingar med ASEA om försäljning av Hvilan och friställning av 350 anställda. Hvilan har därmed handlat helt utan moraliskt ansvar.

Spelet om jobben på Hvilan är anmärkningsvärt. Staten har såsom ägare av Hvilan totalt brustit i sitt ansvar gentemot de fackliga orga­nisationerna och samtliga anställda. Förbittringen är också mycket stor bland de anställda. 350 personer kommer, därest snabba åtgärder inle sätts in, all vid årsskiftet kastas ut på en arbetsmarknad där verkstads­industrins framtid är myckel oviss. Möjligheterna att få likarlat jobb i Kristianstad är mycket små. Misskötseln av Hvilan kan få svåra kon­sekvenser för många människor.

Snabba och konstruktiva åtgärder måste vidtas för att garantera sys­selsättningen åt hela personalstyrkan vid Hvilan. De anställda vid fö­retaget har anvisat vissa vägar för hur sysselsättningen skall klaras. En rekonstruktion av Hvilan bör ske i samarbete mellan ägaren-staten, de fackliga organisationerna och kommunen.

Industriminister Åsling är ytterst ansvarig för de statliga företagen. För en månad sedan uppvaktades industriministern av facket, kommunen och länsmyndigheterna, varvid man krävde omedelbara åtgärder för att klara sysselsättningen vid Hvilan. Ännu har industriministern inle hört av sig. De anställda väntar fortfarande på konkreta åtgärder från indu­striministern.

Affären har ytterligare trappats upp de senaste dagarna. I lördags med­delades i tidningspressen alt del statliga företagel Hvilans Mekaniska Verkstads AB skall sällas i konkurs och all samtliga 550 anställda skulle mista sina jobb. Uppgifter av det här slaget skapar helt naturligt oro. De utgör ytterligare exempel på ägarens agerande över huvudet på de anställda.

Med hänvisning lill det anförda vill jag till industriministern ställa följande frågor:

Planerar statsrådet åtgärder i syfte att i framtiden förhindra åsidosät­tandet av medbestämmandelagen i företag med statligt ägande?

Vilka åtgärder avser industriministern att vidtaga för au garantera sys­selsättningen för samtliga anställda vid Hvilans Mekaniska Verkstads AB i Kristianstad?


den 3 oktober


42


1977/78:15 av Filip Fridolfsson (m) till utrikesministern om åtgärder för all utverka frigivning av två i Sovjet fängslade svenska medborgare:

Den 5 juni i år greps och fängslades två svenskar under ett besök i Sovjet. De fängslade, Bengt Sareld och Nils-Erik Engström, är oförvitliga svenska medborgare. De är engagerade i pingströrelsen. De har berövats sin frihet därför att den ryska polisen anser sig ha hittat anlisovjetiska skrifter i deras bil. Det rör sig enligt uppgifter från kristet håll i Sovjet


 


om brev från kristna därstädes till vänner i utlandet och om en inlaga lill Högsta Sovjet där 500 undertecknare klagar över au Bresjnevkonsti-tulionen ger utrymme för godtyckliga tolkningar från myndigheternas sida. Ett brev från de kristna i staden Suchumi lär också figurera i sam­manhanget. 1 delta vädjar de kristna om all få tillbaka det bönehus som logs ifrån dem år 1937 under Stalinregimen. Slutligen skulle de svenska unga männen ha haft med sig elt dokument som handlar om hur svårt del är alt få utvandra från Sovjet.

I Sovjetunionen betraktas innehav av skrivelser som de här nämnda som anlisovjeiisk verksamhet, allra helst om dokumentens innehåll är ämnat att spridas. 1 delta fall har de ryska myndigheterna dragit slutsatsen all dokumenten skulle föras ut ur Sovjet för att publiceras i västvärlden. Huruvida detta var avsikten vet man inte, men enligt uppgift från ryska pingstvänner skulle breven till de kristna vännerna utomlands innehålla uppmaningar till dem all inbjuda brevskrivarna, vilket skulle betydligt underlätta för dem att utvandra från Sovjetunionen.

Den hårda reaktionen från de sovjetiska myndigheternas håll måste anses märklig mot bakgrund av Helsingforsdeklarationen. Sovjetunionen har inte bara undertecknat denna utan dessutom varit en av de drivande krafterna bakom dess tillkomst. I deklarationen fastsläs rätten lill fri åsiktsbildning liksom lill fri informationsspridning över gränserna. Likväl hotas nu de två svenskarna, Bengt Sareld och Nils-Erik Engström, av fängelsestraff på upp till sju år. Det är maximistraffet för ett sådant s. k. brott som de begått. Ännu vet ingen när rättegången skall hållas, och svenskarna har nu suttit fängslade i fyra månader. Hoppet om all de skall släppas har alltmer avtagit med liden som gått sedan gripandet. Den svenska regeringen har legal lågt, uppenbarligen för all inle irritera den ryska regeringen och de ryska myndigheterna och därmed försvåra elt frisläppande av de bägge männen. Svenska UD har skött ärendet med sedvanlig diplomatisk rutin och efter bästa förmåga upprätthållit och förmedlat kontakt med de fängslade svenskarna. Men dessa har nu lidit så länge utan au någon ljusning i deras situation har kunnat skönjas all liden måste anses mogen för ett mer kraftfullt agerande från svensk sida. För att del skall ge effekt måste regeringen, och då nalurligen i första hand utrikesministern, ingripa. Detta milt krav stöds säkerligen av en stark opinion i Sverige. Den kristna befolkningen i alla länder med religiöst åsiktsförtryck skulle välkomna ett resolut svenskt rege­ringsingripande i denna situation. Endast elt sådant ingripande kan leda lill all de ivå svenskarna snarast får resa hem lill Sverige igen.

Med hänvisning till det anförda ber jag om kammarens tillstånd alt få framställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet att fortsättningsvis vidta i syfle alt ut­verka att de i Sovjetunionen fängslade Bengt Sareld och Nils-Erik Eng­ström snarast får återvända till Sverige?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


43


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer

44


den 30 september

1977/78:16 av Rolf Hagel (-) till utrikesministern om åtgärder mot neu-ironvapen:

President Jimmy Carters beslut om serietillverkning av kryssnings-robolar och vidareutveckling av neulronbomben är en ny, ytterst allvarlig upplrappning av kapprustningen. En produktion av neulronbomben -detta nya kärnvapen som dödar alla levande varelser och lämnar materiell egendom relativt oskadd - skulle störta världen in i en kvalitativt ny spiral av kapprustning och öka risken för ett kärnvapenkrig.

Representanter för politiska partier, fackföreningsrörelsen, religiösa or­ganisationer, fredskommilléer och andra organisationer i Finland, Sov­jetunionen, Polen, DDR, Förbundsrepubliken Tyskland, Danmark, Nor­ge och Sverige, som samlades i Malmö den 16-18 september i år för de traditionella nordiska fredsdagarna, krävde i en appell förbud mot neulronbomben med bl. a. följande motiveringar:

"Avspänningen, framsteg för SALT 11 och andra nedruslningsförhand-lingar mellan USA och Sovjetunionen, den europeiska säkerheten och världsfreden - alll detta har ställts på spel genom dessa steg som USA;s administration nyligen tagit.

Au utrusta NATO-styrkorna i Europa med neulronbomben skulle vara en flagrant kränkning av den högtidliga förpliktelse undertecknarna av Helsingforskonferensens slutdokument gjorde alt 'arbeta för fred och sä­kerhet' på denna kontinent, och den äventyrar allvarligt framgång för Belgrad konferensen.

Världens folk måste nu snabbt och effektivt reagera för all göra pro­duktionen av dessa kvalitativt nya barbariska massförintelsevapen lill en politisk omöjlighet och för att framtvinga ett stopp för kapprustningen i överensstämmelse med Nya Stockholmsappellens krav och mänsklig-helens förhoppningar.

Nordiska fredsdagarna riktar en enträgen vädjan lill alla människor av god vilja och alla regeringar, som ännu inte gjort sin stämma hörd, all förstärka den världsomfattande massprotesten mot neulronbomben och andra massförintelsevapen."

I propagandan från Washington och NATO-ledningen i Europa har neutronbomben framställts närmast som ett humanitärt vapen. Del görs gällande alt den är en "ren" bomb med "kliniskt avgränsad verkan". En av neulronbombens främsta förespråkare, den demokratiske kon­gressmannen Robert M. Carr, skrev i en artikel i International Herald Tribune den 26 augusti i år:

"Största 'fördelen" med neuironstridsspetsen i förhållande lill tidigare vapen är all den skulle döda långt färre oavsiktliga offer."

Detta är givetvis en ytterst bedräglig och farlig propaganda. Neulron­bombens verkliga syfte är att ytterligare sudda ut skillnaden mellan kärn­vapen och konventionella vapen, mellan taktiska vapen, dvs. sådana som


 


är avsedda all användas mellan stridande styrkor, och strategiska vapen, dvs. sådana som är avsedda att användas mot städer, baser och andra mål i motståndarens hemland.

Vad som hittills är känt om neutronbomben lyder på alt den har minst tio gånger starkare slrålverkan och tio gånger mindre verkan i form av tryckvåg och hetta än tidigare kärnvapen och lermonukleära vapen. Neu­lronbomben dödar - eller skadar allvarligt - alla levande varelser inom ett område men lämnar materiell egendom relativt oskadad. Del radio­aktiva nedfallet från explosionen och den övriga sekundära strålningen i verkningsområdet uppges bli så obetydliga och korllivade all ett bombal område ulan nämnvärda risker skall kunna ockuperas följande dag.

Genom den sammanställning av hittills kända fakta som ett .sympo­sium på initiativ av International Peace Bureau i Geneve genomförde i Japan från den 21 juli lill den 3 augusti i år har vi nu fått en mera översiktlig och detaljerad bild av ohyggliga verkningar, även de lång­sikliga, av de båda atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki den 6 resp. 9 augusti 1945. Enligt symposiets beräkningar, som anges san­nolikt ligga under det verkliga antalet dödade och skadade, blev 350 000 människor i Hiroshima direkt utsatta för uranbombens verkningar. Därav dog uppskattningsvis minst 140 000 omedelbart eller före 1945 års utgång. Antalet personer som direkt utsattes för plutoniumbombens verkningar i Nagasaki beräknas till minst 280 000, av vilka minst 74 000 dog ome­delbart eller före 1945 års utgång.

Bägge dessa bomber utvecklade i explosionsögonblicket en oerhörd hetta, och den omedelbart efterföljande tryckvågen var likaså oerhörd. De som dödades ögonblickligen i Hiroshima och Nagasaki blev antingen krossade eller brända lill döds. Av dem som överlevde explosionen hade ett myckel stort antal utsatts för intensiv gamma- och neulronstrålning och dog en plågsam död, de flesta inom tio dagar. Neutronerna har ingen elektrisk laddning vilket förklarar deras förmåga all genomtränga även myckel tjocka lager av betong, stål och annan fast materia.

Det aktuella symposiet i Japan beräknade att uranbomben över Hi­roshima gav en stråldos på 6 000 rad, därav 3 200 rad i form av neu­tronstrålning, 500 meter från hypocenlrum, dvs. den punkt som låg rakt under bombexplosionen. Man räknar med att möjligheterna alt överleva en så relativt liten helkroppsdos som 300 rad är endast 50 procent. Om en person får en engångsdos som är större än 1 000 rad dör han inom 3 till 14 dygn oavsett vilken behandling han får. Vid ögonblickliga strål­doser över 5 000 rad dör offret inom ett par dygn efter fruktansvärda lidanden. De sirålsjuka i Hiroshima kräktes blod, fick hög feber och svår diarré, tappade håret, skinnet flagnade av i stora sjok. Eftersom läkare och annan sjukvårdspersonal drabbades i samma utsträckning som den övriga befolkningen fanns det inte ens tillgång lill den mest ele­mentära vård för de sjuka och döende. De som utsattes för strålningen men alltjämt lever går fortfarande i fruklan för sjukdomar och eventuella ärftliga skador som gamma- och neulronsirålningen kan ha gett upphov till.


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


45


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


Neutronbomben har inte ens det försonande drag - om man nu kan använda detta ullryck om ett kärnvapen över huvud tagel - som uran­bomben över Hiroshima eller plutoniumbomben över Nagasaki, nämligen all ge en ögonblicklig död åt de flesta offren. Neutronbomben kommer alt döma offren till en död under tortyr eller en livslång ovisshet om verkningarna hos dem som överlever de första två veckorna.

Hiroshimabomben beräknas ha haft en sprängverkan motsvarande tolv lusen ton (tolv kiloton) troiyl. Enligt USA-krigsmaktens militära hand­böcker skall en neutronstridsspels med en sprängverkan av ett lusen ton (ett kilolon) ge en stråldos på minst 8 000 rad inom 800 meter från explosionens centrum. Den ger alltså ungefär samma stråldos som Hi­roshimabomben men över ett ännu större område. Del betyder att stora stråldoser med avtagande styrka kommer all ges ål befolkningen i ett mycket stort koncentriskt område utanför del centrala område som ga­ranteras minst 8 000 rad.

Den svenske nedruslningsexperten kommendör Torgil Wulff skrev i en utförlig artikel under rubriken "Ska neutronbomber försvara Väst­europa?" i Dagens Nyheter den  17 september 1977:

"Neulronvapnen är konstruerade för alt vara extremt antipersonella och har effekter som i sin inhumana karaktär kan jämföras med strids-gaser. Från teknisk utgångspunkt är det visserligen stor skillnad mellan neulronvapen och stridsgaser, men effekterna är delvis desamma - en människa kan få dödliga nervskador genom siridsgas lika väl som genom radioakliv strålning. Gasanfallen under första världskriget väckte ju en enorm avsky bland människorna och detta tvingade fram det förbud mot gas och bakteriologiska stridsmedel som fastlagts i 1925 års Ge-néveprotokoll. En överväldigande majoritet av jordens stater har biträtt detta vikliga protokoll och förbudet mot användning har i stort sett re­spekterats.

Vad man nu på amerikansk sida diskuterar är egentligen ingenting annat än elt försök alt med neulronvapnet kringgå ett redan existerande vapenförbud."

Med hänvisning till del anförda hemställer jag om kammarens tillstånd att till utrikesministern få ställa följande frågor:

1.    Vilken uppfattning har regeringen om den nya spiral i kapprust­ningen som president Carters beslut om serietillverkning av kryssnings-robotar och fortsalt utveckling av neulronbomben innebär?

2.    Har regeringen samma uppfattning som nedruslningsexperten kom­mendör Torgil Wulff att utvecklingen av neutronvapen endast är ett försök all kringgå 1925 års Genéveprotokoll och redan existerande va­penförbud?

3.    Vilka åtgärder har regeringen vidtagit eller ämnar den vidta för att medverka till den mycket kraftiga världsopinion som utvecklats för att stoppa neulronbomben och förbjuda framställningen av neulronvapen och andra nya massförintelsevapen?


46


 


den 27 september

1977/78:17 av Georg Andersson (s) lill försvarsministern om ökade ut­bildningsmöjligheter för vapenfria, m. m.:

Av arbetsmarknadsstyrelsens programplan, avgiven den 2 september 1977, framgår all antalet vapenfria som väntar på all få fullgöra sin grund­utbildning under 1977/78 beräknas öka med ytterligare 500 personer. F. n. uppgår kön lill ca 2 500 vapenfria. Väntetiden för vapenfria när det gäller inkallelse lill grundutbildning uppgår lill 2-3 år. Medan ung­domar som gör militärtjänst inkallas lill grundutbildning i åldern 18-19 år kan många vapenfria inte inkallas förrän i åldern 22-23 år. Delta för­hållande medför allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser för de vapenfria.

Den svåra situationen för de vapenfria skärptes genom de nedskär­ningar som regeringen gjorde i den s. k. besparingsproposilionen. Därvid minskades Ijänslgöringsulrymmel för de vapenfria från ca 400 000 till ca 325 000 utbildningsdagar. Detta motsvarar ca 750 personer.

Den förlängning av kön av vapenfria som väntar på att få fullgöra sin grundutbildning som pä delta sätt skett kan enligt min mening för­svåra genomförandet av vapenfriutredningens förslag om ny vapenfrilag. Utredningen bedömde alt ett genomförande av förslaget skulle innebära en ökning av antalet värnpliktiga som erhåller vapenfri tjänst. En kraftig utbyggnad av antalet utbildningsplatser förordades av utredningen. Del framstår som ytterst angelägel all vapenfrilagsliftningen reformeras och alt denna reform snarast kan träda i kraft. En målsättning har varit att del skulle kunna ske den I januari 1978.

Mot denna bakgrund är del synnerligen angelägel att kön av vapenfria som väntar på att få fullgöra sin grundutbildning inte tillåts öka ulan om möjligt kunde nedbringas.

Med hänvisning lill det anförda vill jag ställa följande frågor till för­svarsministern;

1.    Avser regeringen alt vidta några åtgärder för att öka utbildnings­möjligheterna för vapenfria för all därmed nedbringa kön av sådana som väntar på att få fullgöra sin grundutbildning?

2.    När kan enligt regeringens bedömning en ny vapenfrilagsiiftning genomföras?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Anmälan av interpellationer


den 3 oktober


1977/78:18 av Birgitta Dahl (s) till statsrådet Olof Johansson om kärn­kraftverket Forsmark 3:

Regeringens handlande i Forsmarksfrågan visar prov på eii upprörande hänsynslöshet mot de människor och den bygd som berörs och mot de av riksdagen fattade energipolitiska beslut som fortfarande gäller.


47


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor

48


De energipoliliska beslut som riksdagen på förslag av den socialde­mokratiska regeringen med bred majoritet fattade år 1975 var det första stegel i elt strategiskt program för hur energiförsöriningen - omgärdad av för världen unikt stränga säkerhetskrav - skulle kunna klaras, sam­tidigt som vi arbetar oss fram till större handlingsfrihet och nya och bättre lösningar av en rad väsentliga frågor. Målen var att värna sys­selsättningen, fortsatt social välfärdsutveckling och ett ansvarsfullt ut­nyttjande av olika energikällor, att steg för steg öka säkerheten för hälsa och miljö, del nationella oberoendet och handlingsfriheten inför fram­tiden. Därför lade vi då fast det mest ambitiösa sparprogram som något land har gjort. Därför fattade vi då beslut om en rad utredningar och forskningsprogram som syftade lill alt ge oss ökade kunskaper och säkrare och effektivare metoder all utnyttja både de energikällor som nu är till­gängliga och de alternativa energikällorna.

Men om 1975 års beslut verkligen skall kunna bli den startpunkt för en politik som ger oss möjligheter att styra utvecklingen i fortsättningen krävs det beslutsamma och målmedvetna insatser av en enig och hand­lingskraftig regering. Därför är del taklikspel, den handlingsförlamning och splittring som kännetecknar den nuvarande regeringens energipolitik så farlig och oansvarig.

För de mänga medborgare som nu får betala för regeringens miss­lyckade ekonomiska politik med sänkt levnadsstandard och hot om ar­betslöshet framstår det som djupt omoraliskt att regeringen samtidigt för en energipolitik som leder lill ökad arbetslöshet och kostar med­borgarna miljardbelopp i ren kapitalförstöring.

Särskilt upprörande är det sätt på vilket regeringen valt att låta de anställda i Forsmark och den omgivande bygden bära konsekvenserna av regeringens dubbelspel i energipolitiken. Till följd av de uppsägningar som Vattenfall tvingas göra så länge regeringen inte lämnar besked om framtiden hotas nu tusentals människors framtid. Följderna blir ytterst allvarliga för Östhammars kommun och hela regionen, som redan tidigare brottas med svåra problem. Om regeringen driver frågan dithän alt en stor del av de yrkesskickliga byggnadsarbetarna och teknikerna tvingas lämna Forsmark har man dessutom ingen verklig valfrihet inför 1978 års energipoliliska beslut. Regeringens handlande har redan lett lill all­varliga förseningar och en omfattande kapitalförstöring. Självklart medför den ovisshet och oro som i dag råder också risker för att den tekniska kvaliteten och därmed säkerheten försämras.

Det är mot denna allvarliga bakgrund nödvändigt all regeringen ome­delbart upphör med all bedriva energipolitiken som elt taktiskt spel och ger klara besked, inte minst om fullföljandet av kärnkraflsaggregat som nu befinner sig i olika stadier av utbyggnad i enlighet med 1975 års beslut. Beträffande Forsmark 3 har energiministern i kompletleringspro-posilionen iprop. 1976/77:150) ullalat all han under hösten 1977 avser föreslå regeringen att lägga fram förslag till åtgärder med anledning av den utredning och de förhandlingar som Vallenfall fåll regeringens upp-


 


drag att fullfölja. Under hänvisning till vad som anförts vill jag fråga energiministern: När kommer de besked om framtiden för Forsmark 3 och de anställda

där som utlovats i komplelleringspropositionen att lämnas?

§ 6 Meddelande om frågor


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


 


Meddelades att följande frågor framställts

den 12 augusti

1977/78:1 av Lars Henrikson (s) till kommunikationsministern om ut­formningen av SJ:s nya personvagnar:

Statens järnvägar har av Kalmar Verkstad beställt ett antal person­vagnar för andra klass som utformas på ett väsentligt avvikande sätt jämfört med nuvarande vagnpark. Bl. a. skall vagnarna, enligt uppgifter i massmedia, bara få en ingång och en toalett, bekvämligheten skall efter­sättas genom försämrade möjligheter alt medföra bagage. Passageraran­talet skall ökas i vagnarna, och därigenom försämras standarden. Med anledning härav vill jag fråga kommunikationsministern: Överväger statsrådet några åtgärder för att ändra på SJ:s utformning av vagnarna eller - om inte det går - för att förhindra alt sådana be­ställningar upprepas?

den 14 september

1977/78:2 av Ingvar Svanberg {.s) u\\ industriministern om kapital förstärk­ning till statsägda företag i Norrbotten:

I Norrbollen har under de senaste veckorna flera iu.sen anställda vid de statsägda företagen i länet varslats om uppsägning samtidigt som fö­relagen redovisar stora behov av investeringar, som dock måste skjutas på framtiden på grund av företagens brist på kapital. Detta medför för­utom en enorm arbetslöshet och personliga tragedier att dessa företag på grund av otillräckliga investeringar kommer att sakna konkurrenskraft också när en konjunkturuppgång inträder.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till industrimi­nistern:

Är industriministern beredd medverka lill all de statsägda företagen i Norrbotten får tillgång lill behövligt kapital för all nu kunna förverkliga sina planerade investeringar?

4 Riksdagens protokoll 1977/78:1-6


49


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


1977/78:3 av Gunnar Olsson (s) till budgetministern om slopande av in-vesleringsavgiften på vissa byggnadsarbeten;

1 propositionen 1976/77:144 föreslog regeringen bl. a. att en invesle-ringsavgift på 15 % skulle införas på vissa s. k. oprioriterade byggnads­arbeten som påbörjas under tiden den 15 maj 1977-den 30 juni 1978. I propositionen föreslogs också all regeringen skall kunna föreskriva all arbeten inom vissa regioner befrias från avgift, om läget på arbetsmark­naden motiverar detta.

Flera byggnadsprojekt har på grund av ifrågavarande invesleringsavgift ställts på framtiden.

Läget på arbetsmarknaden i Värmland är nu så allvarligt, att det bör finnas klara motiv för alt länet redan nu befrias från den 15-procenliga investeringsavgiften.

Är statsrådet beredd att i enlighet med propositionens intentioner, på grund av den allvarliga situationen i Värmland, medge all investerings­avgiften på 15 % på vissa s. k. oprioriterade byggnadsarbeten snarast slo­pas?

1977/78:4 av Gunnar Olsson (s) till arbetsmarknadsministern om utsträckt tid för statsbidrag lill beredskapsarbeten för ungdom:

Till kommunala beredskapsarbeten för ungdom, praktikarbeten för ungdom inom statlig förvaltning samt enskilda beredskapsarbeten för ungdom under 20 år utgår statsbidrag med 75 %. För dessa beredskaps­arbeten gäller del 75-procentiga statsbidraget fram till den 31 december 1977. Arbetsgivare inom såväl den privata som den offentliga sektorn, exempelvis kommuner och landsting, behöver tid all inventera och re­dovisa för ändamålet lämpliga objekt.

För all uppnå önskad effekt är del bl. a. därför nödvändigt att tiden för det 75-procenliga bidraget förlängs i första hand fram lill den 30 juni  1978.

Är statsrådel med hänsyn lill krisläget i Värmland beredd överväga att utsträcka liden för 75-procenligl bidrag lill nämnda arbeten inom Värmlands län till den 30 juni 1978?

den 19 september


 


50


1977/78:5 av Karl Erik Olsson (c) lill statsrådet Ingegerd Troedsson om en breddad läkarutbildning:

Dagens läkargeneration har i allmänhet en mycket bred kompetens. Läkarutbildningens inriktning leder emellertid till att nyutexaminerade läkare blir alltmer specialiserade. Detta förorsakar problem då det gäller att upprätthålla dygnet-runt-service inom olika områden, t. ex. i fråga om förlossningsvård vid mindre sjukhus. Och det är ett centraliserings-


 


argument som upplevs som elt hot vid många små enheter.

Effekterna kan bli besvärande från regionalpolilisk synpunkt, men kan även påverka landslingsekonomin negativt, dä små enheter i flera ut­redningar visat sig fördelaktiga i koslnadsavseende.

Jag vill därför ställa följande fråga;

Anser statsrådet att den nuvarande situationen är tillfredsställande, eller är statsrådet beredd all vidta åtgärder för breddning av läkarut­bildningen för all därmed pä sikt underiälta för mindre sjukhus att upp­rätthålla en god och allsidig service?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


den 29 september

1911/1:6 av Nils Hjorth (s) lill bostadsministern om ersättning till vissa villaägare i Forsmark:

Elt stort antal byggnadsarbetare vid kärnkraftverket i Forsmark har varslats om uppsägning. Delta har givelvis skapat ängslan och osäkerhet inför framliden. Oron förstärks av att många byggt egna hem, då man lovats arbete av mera långvarig karaktär. I tidningsinlervjuer i sommar har statsrådel Elvy Olsson sagt att regeringen kommer all kompensera villaägarna i Forsmark med omnejd för förluster i samband med ett bygg­stopp för tredje kärnkraftsaggregalet. Del är ett för de berörda glädjande besked. Med anledning av dessa uttalanden vill jag fråga:

Är statsrådet beredd medverka lill alt de Forsmarksarbetare som tving­as sälja sina hus till underpris får ersättning av staten för delta?

1977/78:7 av Carl Lidbom (s) till handelsministern om förbud mot ka­pitalexport lill Sydafrika:

Riksdagen har i princip beslutat alt kapitalexport till Sydafrika skall förbjudas. Dessutom har riksdagen uppdragit åt regeringen att "ombesörja överläggningar med närmast berörda företag i syfle alt åstadkomma en begränsning av dessas verksamhet i Sydafrika". Min fråga till handels­ministern är:

När kommer dessa överläggningar all inledas, och på vilket sätt kom­mer regeringen all själv engagera sig i dem?

den 30 september


1977/78:8 av Bertil Zachrisson (s) lill utbildningsministern om utredning angående en särskild rundradio;

Radioutredningens förslag om ytterligare utredning av s. k. särskild rundradio har av utbildningsministern aktualiserats före remisstidens ut­gång. Jag vill därför fråga;

När kommer direktiven lill den varslade utredningen om särskild rund-


51


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


radio all offentliggöras, och på vilket sätt kommer utredningen alt ges en bred parlamentarisk förankring?

den 3 oktober

1977/78:9 av Carl-Henrik Hermansson (vpk) lill utrikesministern om ål-gärder för att tillförsäkra Vietnam återuppbyggnadsbidrag enligt Paris-avialel:

I Vietnam råder ett ytterst svårl försörjningsläge. Orsakerna härtill är flera. En stor del av åkerarealen förstördes till följd av Förenta staternas anfallskrig, och den ekologiska balansen har rubbats genom avlövningen med kemiska medel och andra former för miljökrig. Härtill kommer följ­derna av två rekordkalla vintrar i norra Vietnam, en intensiv torka i alla Vietnams provinser under den gångna sommaren, tyfoner och över­svämningar. Befolkningens försörjning med ris och andra livsmedel är hotad. Mot denna bakgrund speciellt och allmänt mot bakgrunden av den oerhörda förintelse av människor och materiella tillgångar som För­enta staterna åstadkommil under sill utrotningskrig vill jag ställa följande fråga;

Vilka initiativ avser regeringen att ta, i Förenta nationerna och på annat sätt, för all utöva press på Förenta staterna all uppfylla sina åta­ganden enligt Parisavialels artikel 21 all "bidra lill att läka krigets sår och till återuppbyggnaden av DRV och hela Indokina"?

1977/78:10 av Carl-Henrik Hermansson (vpk) till utrikesministern om livsmedelsbistånd till Vietnam:

Med hänvisning till det svåra akuta försörjningslägel beträffande ris och andra livsmedel i Vietnam vill jag ställa följande fråga;

Avser regeringen att ta ytterligare initiativ för extra bistånd, av ka­tastrofmedel eller på annat sätt, lill Vietnam med anledning av den svåra livsmedelssitualionen?


 


52


1977/78:11 av Bertil Måbrink (vpk) till indusiriminisiern om åtgärder för att garantera sysselsättningen i Hofors:

Den kapitalistiska krisen slår hårt och brutalt mot människor och hela regioner.

Orter som domineras av en enda industri, som tillika är processindustri med produktionen inriktad på export, drabbas särskilt hårt.

En sådan ort är Hofors, som nu riskerar all ytterligare mista mellan 300 och 400 arbetstillfällen.

Mot bakgrund av detta vill jag till industriministern ställa följande fråga;

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för all förhindra ytterligare ned-


 


läggningar vid SKF Hofors samt garantera sysselsättningen för kommu-      Nr 3


nen.'

1977/78:12 av Rolf Hagel (-) lill jordbruksministern om giftkalastrofen i Teckomalorp:

Giftkalastrofen i Teckomalorp har utvecklats till vårt lands största mil­jöskandal, fullt jämförbar med den i Seveso, Italien.

Befolkningen i Teckomalorp har under tio års lid framfört allvarliga misstankar om brott mot gällande miljölagar. Sjukdomstecken har non­chalerats, och ingen ansvarig myndighet har tydligen under dessa tio år funnit det intressant att kontrollera var företaget gjort av sitt giftavfall.

Nu cirkulerar också starka misstankarom all myndighetspersoner blivit mutade eller på annat sätt gett efter för påtryckningar från förelagels sida. Del måste av den anledningen ses som elt starkt allmänt intresse att grundligt klariägga de närmare omständigheterna i affären.

Mot den bakgrunden vill jag ställa följande fråga:

Avser regeringen au tillsätta en opartisk utredning för all klariägga hur berörda myndigheter har fullgjort sina åligganden som övervakande organ?

1977/78:13 av Kjell-Olof Feldt (s) lill handelsministern om föriängning av prisstoppet på dagligvaror:

Avser handelsministern all föriänga prisstoppet på de s. k. dagligva­rorna efter den 31 oktober?


Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


den 4 oktober

1977/78:14 av Börje Stensson (fp) till statsrådet Britt Mogård om åtgärder mot lärarbrisien;

Inför skolstarten höstterminen 1977 förekom ofta tidningsuppgifter om alt lärarbrisien var stor i flera rektorsområden/kommuner.

Intervjuer med skolledningar på skilda orter gav vid handen alt man snart nog fruktar en lärarbrist av samma omfattning som på 1950-lalel.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet;

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att häva den akuta lä­rarbrisien? Delar statsrådet uppfattningen att en större lärarbrist kan be­faras i en nära framlid?


1977/78:15 av Bertil Jonasson (c) lill budgeiminislern om lättnad vid be­skattningen av granbarkborreskadat virke;

Granbarkborrens härjningar synes på många platser i vårt land bli ödes­digra för granskogens framtid. Snara ändringar i skattelagstiftningen bör


53


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


kunna ge positiva utslag. Mot bakgrund av delta vill jag ställa följande fråga: Kommer förslag till sådana ändringar all föreläggas riksdagen att lätt­nader i beskattningen av granbarkborreskadat virke kan bli möjliga vid 1978 års taxering?

1977/78:16 av Rolf Hagel (-) lill handelsministern om förlängning av prisstoppet på dagligvaror:

Priserna på dagligvaror har under innevarande år stigit med över 15 %. Det av regeringen beslutade prisstoppet är tidsbegränsat och undantar dessutom importerade varor som ingår i den dagliga konsumtionen.

Avser regeringen att utvidga och förlänga prisstoppet?

1977/78:17 av Göthe Knutson (m) till budgeiminislern om slopande av reklamskatten för dagstidningar:

Slopa annonsskatlen! Del kravet framförs nu med alll större kraft av en rad dagstidningar i landet. Det visar sig alt ett par av de allra största s. k. förstalidningarna nu hamnat i en ekonomiskt svär situation med förluster och inskränkningar som följd. Även andra stora s. k. högläck-ningstidningar hyser stark oro för framliden. Del är således inle bara "andratidningar" som fåll ekonomiska bekymmer, vilket jag påvisade i en motion till riksdagen i januari i år (1976/77:1027).

Dagstidningar är mycket personalintensiva företag, och kostnadsök­ningarna drabbar branschen så hårt att det genomsnittliga ekonomiska utfallet efter kalkylmässiga avskrivningar blir negativt eller vinsten myck­et låg även för flertalet högtäckningstidningar. En krisbransch är det här med andra ord. Till detta kommer de ytterligare kostnadsökningar som nya höjningar av postlaxorna innebär. I detta bekymmersamma läge utgör naturligtvis den 6-procentiga reklamskatten (annonsskallen) en tung pålaga, som nästan helt drabbar tidningar som inle uppbär presstöd. Till yttermera visso utgår även mervärdeskatt på annonser. Annonsskat­ten kan således betraktas som en extraskatt på en bransch med allt fler krisinslag.

Vill budgetministern i detta läge överväga att snarast slopa reklam­skatten på dagstidningar för att mildra branschens ekonomiska svårig­heter?


 


54


1977/78:18 av Per Gahrton (fp) till jordbruksministern om giftkalastrofen i Teckomalorp;

Miljökatastrofen vid BT Kemi i Teckomalorp i Skåne växer dag för dag. Alll fler människor frågar sig hur det har varit möjligt all förelagels medvetna förgiftning av mark och vatten fått pågå så länge innan myndigheterna ingrep, varför preskriptionstiderna för brott mot miljö-


 


skyddslagarna är så korta, om myndigheternas praktiska övervaknings-möjligheter verkligen är tillfredsställande, om inle en särskild miljöom­budsman borde tillsättas för alt effektivisera miljöövervakningen och om inle en offentlig utredning om miljöskyddet mot bakgrund av BT Kemi­skandalen är nödvändig för att förhindra liknande skandaler i framliden.

Jag vill därför lill jordbruksministern vidarebefordra den oro för mil­jöförgiftning som ökar i hela landet och i västra Skåne i synnerhet och direkt fråga;

Vilka åtgärder avser jordbruksministern vidta för alt miljökatastrofer av den typ som inträffat vid BT Kemi i Teckomalorp i framliden skall kunna förhindras?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


1977/78:19 av Thure Jadestig (s) till utrikesministern om åtgärder för att utverka frigivning av två i Sovjet fängslade svenska medborgare;

Sedan den 5 juni 1977 sitter två unga pingstvänner- Nils Erik Engström och Bengt Sareld - häktade i Sovjet. Anklagelseakten är ännu ej känd, men det har uppgivils alt de brutit mot sovjetisk lag genom alt införa biblar till Sovjet. Dessutom skulle de vid utresan ha haft med sig brev från sovjetmedborgare till vänner i Sverige med begäran om hjälp för utvandring. Förundersökning pågår fortfarande fyra månader efter häkt­ningen.

Med anledning härav ber jag all lill utrikesministern få rikta följande frågor;

Vilket juridiskt bistånd har svenska myndigheter givit de båda sven­skarna, i vilken utsträckning har svenska myndigheter haft möjligheter till kontakter med dem och vilka åtgärder har utrikesministern vidtagit för all få dem frigivna?

1977/78:20 av Essen Lindahl(s) till kommunministern om avgiftsbefrielse för polisbevakning vid arrangerande av ideellt inriktade sammankomster:

Chefen för kommundepariemenlel har tillsatt en utredning för översyn av allmänna ordningssladgan.

Avser regeringen all utfärda sådana tilläggsdirektiv att utredningen med förtur skall behandla frågan om all befria arrangörer av ideellt in­riktade tillställningar från all erlägga avgift för polisbevakning?


1977/78:21 av Jörn Svensson (vpk) lill ekonomiministern om åtgärder för att förmå exportföretagen all sänka sina priser;

Sedan spekulanterna förvarnats genomförde regeringen i slutet av au­gusti en lO-proceniig devalvering av den svenska kronan. Ändamålet med åtgärden sades vara att stärka den svenska exportindustrins kon­kurrenskraft genom att med en nedskrivning av kronan ge denna industri möjlighet till prissänkningar. Sådana prissänkningar tycks i stort sett helt


55


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


ha uteblivit. Devalveringens enda verkan har varit alt den bidragit till alt sänka reallöner och levnadsstandard för de arbetande i Sverige och alt öka exportföretagens vinster.

Med hänvisning härtill vill jag lill ekonomiministern ställa följande fråga:

För att stoppa inflationen - avser regeringen att vidta åtgärder för att exportföretagen verkligen skall sänka sina priser som följd av de­valveringen?


 


56


1977/78:22 av Karin Nordlander (vpk) lill handelsministern om föriängt prisslopp:

Regeringen har försökt något mildra sin inflationsstimulerande politik med det allmänna prisstopp som skall gälla till den I november. Trots alt prisstoppet luckrats upp genom en rad undantag för importerade varor har prisstegringstakten hittills under prisstoppets giltighetslid varit däm­pad i jämförelse med tidigare under året. På många nödvändighetsvaror har dock trots prisstoppet stora ökningar skett.

Kravet på ett förlängt och verkligt effektivt prisslopp, som skall gälla till dess all inflationens grundorsaker börjar angripas, växer i styrka.

Med hänvisning till det anförda vill jag därför lill handelsministern ställa följande fråga:

För att stoppa inflationen - avser regeringen att lägga fram förslag lill förlängt och effektivt prisstopp?

1977/78:23 av Carl-Henrik Hermansson (vpk) till budgetministern om slo­pande av mervärdeskatten på livsmedel:

Priserna på dagligvaror - livsmedel m. m. - har på ett år stigit med 17,2 %. Enbart under de gångna månaderna av 1977 uppgår prisstegringen lill 15,4 % (räknat t. o. m. augusti). Denna prisstegring drabbar hårdast grupperna med fysiskt tungt arbete, barnfamiljerna och låginkomstla­garna, vilka tvingas använda större del av sina inkomster till mat än andra grupper i samhället. För alla arbetande och för alla pensionärer är det emellertid elt starkt intresse att den starka ökningen av matpriserna inte bara stoppas, ulan vänds i en direkt sänkning av priserna pä särskilt de viktigaste livsmedlen.

Med hänvisning härtill vill jag ställa följande fråga till budgetministern Mundebo:

För att stoppa inflationen - avser regeringen att lägga fram förslag om att ta bort mervärdeskatten på mat, alternativt använda hela det åriiga skattebeloppet till subventioner på ett utvidgat sortiment av bas­livsmedel?


 


1977/78:24 av Tore Claeson (vpk) till statsrådet Birgit Friggebo om hy­resstopp m. m.;

De senaste årens hyresutveckling saknar motsvarighet under efterkrigs­tiden. Nya hyreshöjningar på mellan 20 och 30 kr. per kvadratmeter begärs nu av de flesta bostadsförelag. Många hyresgäster ser inga möj­ligheter att klara ytterligare hyreshöjningar.

Regeringen har hittills inte infört något prisstopp för hyrorna eller tagit sådana initiativ som kan stoppa hyreshöjningarna, än mindre sänka hy­rorna.

Opinionen mot de höga hyrorna växer. Bl. a. har hyresgäströrelsen nu krävt olika åtgärder av regeringen i syfte all begränsa hyreshöjningarna, framför allt för hyresgäster hos de allmännyttiga bostadsföretagen.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till stats­rådet Friggebo:

För all stoppa inflationen - avser regeringen all nu införa ett prisslopp för hyrorna och genomföra mera långsiktiga åtgärder för all stoppa den nuvarande hyresutvecklingen?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


1977/78:25 av Nils Berndtson (vpk) lill kommunminislern om åtgärder för all motverka höjningar av vissa kommunala taxor och avgifter;

Del största kostnadsproblemet i del svenska samhället i dag har de många låg- och mellaninkomsliagarna. 1 många kommuner förbereds nu beslut om laxehöjningar på en rad områden. Del är laxehöjningar som kommer all läggas lill hyrorna eller direkt drabba barnomsorg eller annan kommunal service. Kommunala laxehöjningar kommer alt ytter­ligare späda på den starka inflationen. De kommer all förvärra kost­nadsläget för många löntagare.

Med hänvisning härtill vill jag till kommunminister Antonsson ställa följande fråga:

För att stoppa inflationen - avser regeringen au vidta åtgärder för alt motverka höjningar av taxor och avgifter på sociala nyttig- och nöd­vändigheter?


1977/78:26 av Oswald Söderqvist (vpk) lill kommunikationsministern om åtgärder för all hindra laxehöjningar inom allmänna statliga kommu­nikationer:

Levnadskostnaderna har under 1977 stigit på ett i alla avseenden oac­ceptabelt sätt. Levnadsstandarden sänks för den helt övervägande delen av del svenska folkel. Del måste motverkas på alla områden.

Prishöjningar kan nu väntas inom de allmänna statliga kommunika­tionerna, inom såväl tele som post och järnvägar. Inle minst biljettpriserna vid SJ är nu av en storleksordning som icke slår i överensstämmelse med en sund trafikpolitik. Telefonnätet är för många människor en dyr men nödvändig kommunikation för all bryta isolering och hålla kontakt


57


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


med nära anhöriga och vänner. Prishöjningar inom den allmänna kom­munikationens områden slår därför hårl mot många redan utsatta.

Med hänvisning härtill vill jag lill kommunikationsminister Turesson ställa följande fråga:

För all stoppa inflationen - avser regeringen all förhindra vidare laxe­höjningar inom de allmänna statliga kommunikationerna?


1977/78:27 av Nils Berndtson (vpk) lill statsrådet Ola Ullslen om åtgärder för att trygga rättssäkerheten för flyktingar:

Polisens möjligheter alt under vissa förhållanden avvisa flyktingar har tillämpats på ett sätt som innebär fara för rättssäkerheten. Sålunda har polisen i Norrköping under anmärkningsvärda former avvisat flyktingar från Chile. Ett rimligt krav förefaller vara att invandrarverket alltid kopp­las in i sådana fall.

Med hänvisning lill del anförda vill jag lill statsrådet Ola Ullslen ställa följande fråga:

Vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att trygga rättssä­kerheten för flyktingar?

1977/78:28 av Jörn Svensson (vpk) till jordbruksministern om den of­fentliga insynen i giftproducerande förelag:

I pressen har meddelats alt naturvårdsverket avser alt lindra giftpro­ducerande förelags skyldighet att lämna uppgifter om sin hantering.

Med anledning härav vill jag ställa följande fråga lill jordbruksmi­nistern:

Anser statsrådet alt det är lämpligt att nu försämra den offentliga in­synen i giftproducerande förelags förehavanden?

1977/78:29 av Olle Wästberg i Stockholm (fp) lill socialministern om kom­munernas utbyggnadsplaner för daghemmen:

1 slutet av våren berättade socialministern all den av regeringen tillsatta planeringsgruppen för barnomsorg under juli-augusti skulle samla in so­ciala centralnämndernas förslag till barnomsorgsplaner för åren 1978-1982.

Vilka resultat har denna inventering givit?

Hur bedömer socialministern i dag kommunernas ulbyggnadsplaner för daghemmen?


58


1977/78:30 av Olle Wästberg i Stockholm (fp) lill statsrådet Ola Ullslen om avvisningen av flyktingar från Chile:

Under de senaste månaderna har en rad chilenska flyktingar avvisats från Sverige, nu senast också en flykting med klar politisk bakgrund. Har regeringens praxis gentemot flyktingar från Chile förändrats?


 


1977/78:31 av Carl Lidbom (s) lill industriministern om svenska lolk-ningsullalanden i OECD;s kommitté för internationella investeringar och multinationella förelag:

Del finns tecken som tyder på all vissa regeringar försöker underminera OECD;s uppförandekod för multinationella förelag. Försöken går ut på att hindra OECD;s kommitté för internationella investeringar och mul­tinationella förelag från att undersöka och diskutera enskilda förelags åtgärder och underlålenhetssynder. Saken kommer upp lill förberedande diskussion inom kommittén redan i millen av denna månad.

Min fråga är; Är industriministern beredd att ge Sveriges företrädare i kommittén instruktioner all verka för all kommittén skall diskutera även enskilda fall och med ledning bl. a. av dem göra lolkningsuttalanden som klarlägger innebörden av kodens bestämmelser?


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


1977/78:32 av Evert Svensson (s) lill bostadsminislern om tidpunkten för visst planändringsbeslut;

För att, med hänsyn lill arbetsmiljön, kunna överbygga en traversbana begärde Nya Marsirandsverken AB genom kommunen för flera år sedan en planändring i kvarteret Verkstaden, Marstrand, Kungälvs kommun. Marsirandsverken tillhör Farlygsenlreprenader AB, Uddevalla. Sedan ärendet förberetts under lång tid fattade planverket under våren eii beslut och tillstyrkte därvid planändringen. Därefter har ärendet varit klart för beslut i regeringen.

Min fråga till bostadsminislern är;

När är ett sådant beslut all förvänta?

1977/78:33 av Toisten Stridsman (c) till bostadsminislern om utbyggnad av  ASSLs industrier i  Norrbotten:

Sedan en lid har överläggningar förts mellan regeringen och ASSI an­gående utbyggnadsplaner i Norrbollen för all bl. a. öka avsättningen av länets besvärande överskoll av lövmassaved. För länels sysselsättning skulle en utbyggnad av ASSLs industrier för ökad användning av löv­massa ha stor betydelse. Med anledning av delta vill jag ställa följande fråga: När beräknar statsrådet att regeringen kommer att ge ASSI tillstånd all använda mer lövmassaved i sina industrier i Norrbollen?


1977/78:34 av Ingrid Sundberg (m) lill utbildningsministern om reglerna för antagning till universitet och högskolor:

Nya antagningsregler för tillträde lill universitet och högskolor till-lämpades vid höstterminens början. Många studerande upplevde antag­ningsreglerna som krångliga, och många har med besvikelse konstaterat


59


 


Nr 3

Tisdagen den 4 oktober 1977

Meddelande om frågor


all inte ens myckel höga betygspoäng räckte för tillträde till önskad ut­bildning. Också inför antagning lill högre studier kommande vårtermin är osäkerheten stor. Enligt uppgift föreligger ännu inte någon samman­ställning av hur de nya antagningsreglerna fungerat. Med hänvisning lill delta ber jag att till utbildningsministern få ställa följande frågor;

När beräknar utbildningsministern alt en redovisning av utfallet av de nya antagningsreglerna kan ske, och vilken utvärdering kommer dessa alt bli föremål för?

Kan man förvänta sig all eventuella missförhållanden resulterar i för­slag till justering av aniagningsbesiämmelserna?


 


60


1977/78:35 av Göran Karlsson (s) till socialministern om kommunernas ulbyggnadsplaner för daghemmen;

Rapporter från olika håll i landet lyder på alt kommunerna inle fullföljer de uppgjorda planerna för barnomsorgens utbyggnad.

Jag hemställer därför att socialmininistern lämnar en redogörelse för situationen och samtidigt ger besked om vilka åtgärder som ytterligare kan behöva vidtas för fullföljande av del av riksdagen fastlagda fem-årsprogrammet.

§7 Kammaren åtskildes kl.  16.02.

In fidem

SUNE K. JOHANSSON

/Solveig Gemen