Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Prop. 1977/78: 58

Regeringens proposition

1977/78: 58

om ökat stöd till dagspressen, m. m.;

beslutad den 27 oktober 1977.

Regeringen föreslår riksdagen att antaga de förslag som har upptagits i bifogade utdrag av regeringsprotokoll.

På regeringens vägnar

THORBJÖRN  FÄLLDIN

INGEMAR  MUNDEBO

Propositionens huvudsakliga innehåll

1 propositionen föreslås att def statliga stödet till dagspressen ökas för att motverka tidningarnas ekonomiska svårigheter. Förslaget inne­bär höjda produktionsbidrag, ökade bidrag för produktionssamverkan meUan tidningsföretag och en höjd samdistributionsrabatt.

Vidare föreslås att reklamskatten på annonser i dagspressen sänks frän 6 till 3 % och att det i reklamskatten inbyggda s. k. grundavdraget för annonser i viss press höjs från nuvarande 6 milj. kr. till 9 milj. kr. när det gäller dagspressen. Ändringarna föreslås gälla fr. o. m. år 1978.

Kostnaderna för förslagen uppgår till ca 95 milj. kr. per år. Härav faller ca 52 milj. kr. på ökade bidrag och ca 43 milj. kr. på minskade intäkter av reklamskatten.

I    Riksdagen 1977/78. 1 saml. Nr 58


 


Prop. 1977/78: 58

Förslag till

Lag om ändring I lagen (1972: 266) om skatt på annonser och reklam

Härigenom föreskrives atf 1, 12 och 24 §§ lagen (1972: 266) om skaft på annonser och reklam' skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

Skaft (reklamskatt) erlägges enligt denna lag till staten för annons, som är avsedd att offentliggöras inom landet, och för reklam, som är avsedd att spridas inom landet i annan form än annons.

1 denna lag förstås med

1.    trycksak, avtryck som framställts i flera lika exemplar i tryckpress eller genom screenförfarande,

2.    reklam, meddelande som har till syfte att åstadkomma eller främja avsättning i kommersiell verksamhet av vara, fastighet, nyttighet, rättig­het eller tjänst,

3.    annons, särskilt utrymme som upplåtits i trycksak för återgivning av text eller bild för annan än utgivaren och sådant utrymme i tryck­saken som tagits i anspråk av utgivaren för egen reklam,

4.    periodisk publikation, publikation som enligt utgivningsplan skall komma ut med normalt minst fyra nummer om året och som inte är att anse som reklamtrycksak,

5.    allmän nyhetstidning, perio- 5. allmän nyhetstidning, perio­disk publikation av dagspresska-    disk publikation av dagspresska­raktär som normall kommer ut raktär som normalt kommer ut med minst ett nummer varje vec-    med minst eft nummer varje vec­ka,            ka och  som ej utgör annonsblad,

6.    reklamtrycksak, trycksak som framställts huvudsakligen i syfte att offentliggöra reklam.

(Se vidare anvisningarna.)          (Se vidare anvisningarna.)

12                                                                                             S
Skatten utgår för annons i all-
      Skaften utgår för annons i all­
män nyhetstidning med 6 procent
män nyhetstidning med 3 procent
av beskattningsvärdet och annars
av beskattningsvärdet oeh annars
med 10 procent av beskattnings-
med 10 procent av beskattnings­
värdet,
                                                                            värdet.

24                                                                                                                     §■"■
Till skattskyldig, som redovisat   Till skatfskyldig, som redovisat
reklamskatt för annonser i själv-
reklamskatt för annonser i själv­
sfändig periodisk publikation, som
ständig periodisk publikation, som
har karaktär av dagspress, popu-
har karaktär av dagspress, popu­
lärpress eller  fackpress,  åierbeta-
lärpress eller fackpress,  återbeta-

i Senaste lydelse av lagens rubrik 1975: 117. Senaste lydelse 1975: 117. ■■' Senaste lydelse 1977: 367,


 


Prop. 1977/78: 58

Nuvarande lydelse

lar riksskatteverket så stor del av den erlagda skatten för ett kalen­derår som svarar mot en skatte­pliktig omsättning om högst 6 mil­joner kronor för helt år. Återbe­talningen sker efter utgången av varje halvt kalenderår. För första halvåret av ett kalenderår får återbetalat belopp ej överstiga skatten på en omsättning om 3 miljoner kronor.

Föreslagen lydelse

lar riksskatteverket så stor del av den erlagda skaften för ett kalen­derår som svarar mot en skatte­pliktig omsättning om, såviii gäl­ler dagspress, högst 9 mUjoner kronor för hell år och, såviii gäl­ler annan press, högst 6 miljoner kronor för helt år. Återbetalning­en sker efter utgången av varje halvt kalenderår. För första halv­året av ett kalenderår får återbe­talat belopp ej överstiga skatten på en omsättning om häljien av de nämnda beloppen.

Föreligger rätt till återbetalning enligt första stycket får riksskatte­verket, om den skaftepliktiga om­sättningen kan förväntas med sä­kerhet icke överstiga 6 miljoner kronor för helt kalenderår, medge befrielse tills vidare från skyldig­het att inbetala reklamskatt.

Föreligger rätt till återbetalning enligt första stycket får riksskatte­verket, om den skattepliktiga om­sättningen kan förväntas med sä­kerhet icke överstiga det högsta belopp för helt år som anges i första Slyckel medge befrielse tills vidare från skyldighet att inbetala reklamskatt.

Om synnerliga skäl  föreligger,  kan  riksskalieverket  återbetala skall tidigare än som anges i första stycket. (Se vidare anvisningarna.)

(Se vidare anvisningarna.)

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1978.

Har skriftligt avtal om införing av annons i allmän nyhetstidning, som enligt anvisningarna till 24 § utgör annonsblad, träffats före ikraftträ­dandet tillämpas skattesatsen sex procent på sådan annons.

It    Riksdagen 1977/78. I saml. Nr 58


 


Prop. 1977/78: 58


BUDGETDEPARTEMENTET


Utdrag PROTOKOLL

vid regeringssammanträde 1977-10-27


Närvarande: statsministern Fälldin, ordförande, och statsråden Bohman, Ahlmark, Romanus, Turesson, Gustavsson, Mogård, Olsson, Dahlgren, Åsling, Söder, Troedsson, Mundebo, Krönmark, Ullsten, Burenstam Linder, Wikström, Johansson, Friggebo

Föredragande: statsrådet Mundebo

Proposition om ökat stöd tUl dagspressen, m. m.

1    Inledning

Det statliga stödet till dagstidningar infördes år 1969 genom all sam­distributionsrabatt och möjligheter till lån ur pressens lånefond tillkom. Presstödet utbyggdes vidare år 1971 med bl. a. produkfionsbidrag till dagstidningar. Presstödet omfattar numera en rad olika stödformer. Def utgår sålunda i form av produktionsbidrag, etableringsstöd, utvecklings­bidrag, samverkansbidrag, samdistributionsrabatt samt som lån ur pres­sens lånefond. Gällande bestämmelser har meddelats i förordningen (1976: 336) om statiigt stöd till dagstidningar (ändrad 1977: 524).

Vid riksmötet 1975/76 beslöts vissa förändringar av stödet till dags­pressen fr.o.m. år 1976 (prop. 1975/76:131, KU 1975/76:46, rskr 1975/76: 260). Besluten innebar såväl en betydande ökning av stödet som nya regler för bidragsgivningen. Våren 1977 beslöt riksdagen om en ökning av och ändrade regler för samdistribufionsrabatten (prop. 1976/77:99, KU 1976/77:42, rskr 1976/77:260). Vid samma tillfälle beslöts vidare en höjning av det i reklamskatten inbyggda skattefria grundavdraget för annonser i bl. a. dagspress.

En rad tidningar har trots stödet betydande ekonomiska svårigheter. Def finns därför enligt min mening anledning att ånyo pröva omfatt­ningen av det statliga presstödet.

2    Gällande regler

Med dagstidning avses allmän nyhetstidning av dagspresskarakfär som normalt utkommer med minst ett nummer per vecka, vars text i huvudsak är skriven på svenska och som har sin huvudsakliga spridning inom landet.


 


Prop. 1977/78:58                                                                     3

Allmänna villkor för produkiionsbidrag är atf tidningens lotalupplaga i huvudsak ar abonnerad, att den abonnerade upplagan uppgår till minst 2 000 exemplar, att andelen annonser är mindre än 50 % och all tidningens abonnemangspris inte slår i uppenbarl missförhållande till gängse priser på liknande tidningar.

Bidrag för flerdagarstidning beräknas efter den genom­snittliga årliga pappersförbrukningen de tre senaste kalenderåren mins­kad med annonsandelen. Bidrag ulgår med I I 000 kr. per ton papper för flerdagarstidning (4—7 nr/vecka) som på utgivningsorten har täck­ning bland hushållen på högst 40 %. För tidningar som har en täckning på mellan 40 och 50 % utgår reducerat bidrag. Tidningar som har en upplaga på mindre än 10 000 exemplar får fullt produktionsbidrag upp fill en hushållstäckning på 50 % och reducerat bidrag vid en täckning på mellan 50 och 60 %. Det maximala bidraget för storstadstidning är 19,5 milj. kr. och för annan tidning 5 250 000 kr. Lägsta bidrag lör storstadstidning och rikstidning är 2 milj. kr., för annan tidning 850 000 kr. För tidning som utkommer med fyra nummer i veckan är dock det lägsta bidraget 1,2 milj. kr. för rikstidning eller storstadstidning och 650 000 kr. för annan tidning.

För flerdagarstidningar i storsliidcrna ulgår ell generellt påslag pa utgående produktionsbidrag med 4 '■ Det totala bidraget får dock mte överstiga 19,5 milj. kr.

Presstödsnämnden får besluta all bidrag inte skall utgå om det är uppenbart att täckningsfalel ger en missvisande bild av tidningens kon­kurrensförmåga på annonsmarknaden.

Presstödsnämnden får vidare besluta att produktionsbidrag skall utgå till tidning som inte är berättigad till produktionsbidrag med hänsyn till sin hushållstäckning om tidningen har samma utgivningsort som en an­nan flerdagarstidning som uppbär produktionsbidrag och om det med hänsyn fill de båda tidningarnas förhållanden är uppenbart att tidningen är i behov av bidrag för att dess konkurrensförutsättningar inle allvar­ligt skall försämras.

Presstödsnämnden får också besluta att produktionsbidrag skall utgå till tidning på Gotland som inte är bidragsberättigad om det är uppen­bart all tidningen behöver bidrag för all dess utgivning skall kunna upp­rätlhållas.

För fådagarstidningar (I—3 nr/vecka) utgår bidrag med ett fast belopp om hushållstäckningen på utgivningsorten är högst 20 %. Bidraget reduceras vid hushållstäckning mellan 20 och 30 %. För riks­tidning är bidraget 650 000 kr., för annan tidning 425 000 kr.

Pressfödsnamnden får besluta att bidrag skall utgå lill dagstidning vars text i huvudsak är skriven på annat språk än svenska om tidningen är berättigad till bidrag enligt förordningen (1977: 523) om stöd till tidningar på andra språk än svenska och ej uppbär bidrag enligt samma


 


Prop. 1977/78: 58                                                                    6

förordning. Om det finns risk för ökad koncentration av tidningsutgiv­ningen inom tidningens språkgrupp kan bidrag ej utgå.

Etableringsstöd kan beviljas för nyetablering av dagstidning som be­döms ha möjligheter atf efter ett års utgivning uppfylla de allmänna villkoren för produktionsbidrag. Etableringsstöd beviljas i form av ett ränte- och amorteringsfritt lån. som efterskänks efter ett år om för stö­det angivna villkor har uppfyllts. Stödet utgör 975 000 kr. för tidning som bedöms kunna uppfylla villkoren för rikstidning och 650 000 kr. för annan tidning.

Utvecklingsbidrag kan efter ansökan beviljas tidningsföretag som är i tillfälligt behov av stöd för åtgärder som syftar till att stärka företagets konkurrensförmåga på längre sikt. Utvecklingsbidrag kan utgå under högst två år av en fyraårsperiod och utgör för flerdagarstidning högst 1,2 milj. kr. per år och för fådagarstidning högst 600 000 kr. per år. Utvecklingsbidrag kan också utgå för övergång från fådagars- till fler-dagarsutgivning och utgår då med högst 600 000 kr. under ett år.

Samverkansbidrag kan beviljas för samverkan inom produktion, an­nonsförsäljning eller större branschprojekt. Som villkor gäller att bidrag endast ulgår om minst en — eller för samverkan inom större bransch­projekt minst en tredjedel — av de samverkande tidningarna uppbär produktions- eller utvecklingsbidrag. Bidrag för samverkan inom pro­duktion och annonsförsäljning beviljas inte för tidningar med samma ägare. Bidrag för produktionssamverkan utgör lägst 250 000 kr. och högst 500 000 kr. per tidning och år under högst fem år. Bidrag för annonssamverkan utgår om samverkan omfattar samförsäljning av lokalannonser och utgår med 6 % av bruttointäkterna från de annonser tidningarna samverkar om. Bidrag till större branschprojekt kan utgå för projekt vars totala kostnader är minsl 300 000 kr. och utgår med högst en tredjedel av kostnaderna.

Sanidisiributionsrabatt utgär för varje abonnerat exemplar av dags­tidning som distribueras av disiributionsföreiag eller av postverkets lantbrevbäringsturer eller särskilda tidningsutdelningsturer under förut­sättning att minst två tidningsföretag deltar i samdistribuUonen. Sam­distributionsrabatt utgår med sex öre för de första 10 000 000 exempla­ren, med fyra öre för exemplaren mellan 10 000 000 och 21 000 000 och med tre öre för exemplaren över 21 000 000. Rabatt utgår endast om tidningslöretagel förbinder sig att avstå från egen distribution inom alla de områden där det finns rabatterad samdistribution och att över­lämna hela sin distribution till postverket eller distributionsförefaget inom dessa områden.

Enligt lagen (1972: 266) om skatt på annonser och reklam (ändrad senast 1977: 367) utgår skatt (reklamskatt) på annonser i tidningar och


 


Prop.1977/78: 58                                                                    7

andra publikationer och på reklam i olika former. Syftet med skatten är att finansiera en del av presstödet.

Skattesatsen för annonser i dagspress är 6 % medan skattesatsen i övrigt är 10 %. Skattskyldig, som har betalat skatt för annonser har rätt atf få tillbaka så stor del av skatten som svarar mot en skattepliktig omsättning om högst 6 milj. kr. för helt år. Detta s. k. grundavdrag ut­gjorde ursprungligen 3 milj. kr. men höjdes till nuvarande belopp fr. o. m. den 1 januari 1977.

3    Föredraganden

Det statliga stödet till dagspressen, som f. n. uppgår till dryga 220 milj. kr. har bidragit till att trygga förutsättningarna för en bred utgiv­ning av dagstidningar. Det är enligt min mening nödvändigt att i delta syfte fortsätta med statliga insatser.

Många tidningar har i dag betydande ekonomiska svårigheter. Dags­pressen kommer för år 1977 att redovisa ett väsentligt sämre ekono­miskt resultat än för år 1976. Svårigheterna har också drabbat vissa högtäckningstidningar. Anledningen är bl. a, att annonsinkomsterna har minskat. Det hänger i sin tur samman med rådande konjunktur. Även kostnadsutvecklingen inger oro.

Det är mot denna bakgrund nödvändigt att vidta åigärder för all mildra dagstidningarnas ekonomiska svårigheter. Detta bör ske dels ge­nom en omedelbar och betydande förstärkning av produktionsbidragen och samdistribufionsrabatten, dels genom ändrade regler för reklam­skatten på annonser i dagspressen. Förbättringarna bör gälla redan fr. o. m. år 1978.

Det står samtidigt klart att det är möjligt att — åtminstone på längre sikt — uppnå stora kostnadsbesparingar genom en utökad produktions­samverkan inom tidningsbranschen. Jag förutsätter alt ökade kostnader möts med kraftfulla insatser i kostnadsbesparande syfte — bl. a. för att nå ett bättre kapacifetsufnyttjande. Jag räknar därför med att tidning­arna i ökad utsträckning skall inleda produktionssamverkan. Detta med­för givetvis atf behovet av medel för samverkansbidrag kommer att öka. För budgetåret 1977/78 har medelsbehovet för samverkansbidrag be­räknats till totalt 5 milj. kr. Jag räknar med att ytterligare 2 milj. kr. kommer atf behövas för detta ändamål redan under innevarande bud­getår.

Produktionsbidragen bör — inom ramen för gällande bidragsprin­ciper — höjas med ca 20 %. Jag anser dock att bidraget till fådagars­tidningar bör höjas ytterligare eftersom behovet av uppräkning av bi­dragen är störst för dessa tidningar, bl. a. med hänsyn till de relativt


 


Prop. 1977/78: 58                                                                    8

sett mindre rationaliseringsmöjligheterna. Sålunda bör del till pappers­förbrukningen knutna bidraget räknas upp från 11 000 kr. till 13 200 kr. per ton och år för flerdagarstidning. Det maximala bidraget för stor­stadstidning bör vara 23,4 milj. kr. och för annan tidning 6,3 milj. kr. Lägsta bidrag för storstadstidning och rikstidning bör vara 2,4 milj. kr. och för annan tidning 1 milj. kr. För tidning som utkommer med fyra nummer i veckan bör det lägsta bidraget vara 1 450 000 kr. för rikstid­ning eller storstadstidning och 800 000 kr. för annan tidning. För få­dagarstidningar bör det fasta bidraget för rikstidning höjas till 900 000 kr. och för annan tidning till 600 000 kr. Eftersom etableringsstöd utgår med ett belopp som motsvarar ett och ett halvt produktionsbidrag för fådagarstidningar bör elableringsstödet höjas till I 350 000 kr. för tid­ning som bedöms uppfylla villkoren för rikstidning och till 900 000 kr. för annan tidning. Totalt innebär de nu förordade höjningarna av pro­duktionsbidrag och etableringsstöd en årlig kostnadsökning för staten på ca 32 milj. kr. För budgetåret 1977/78 har för dessa stödformer an­visats 140 resp. 4 milj. kr.

De nu förordade ändringarna bör tillämpas fr. o. m. kalenderåret 1978. Produktionsbidrag för år 1978 betalas ut först efter den I juli detta år. Någon merbelastning på anslagel Stöd fill dagspressen för bud­getåret 1977/78 uppstår därför inte i denna del.

Systemet med samcUstributionsrahatt har vunnit en mycket stor an­slutning. Rabatten måste givetvis ligga på en sådan nivå att tidningarna inte återgår fill en distribution i egen regi. En sådan utveckling skulle innebära avsevärda samhällsekonomiska och branschekonomiska för­luster samt sämre service för tidningsläsarna. För att stärka systemet behövs enligt min mening en höjning av rabatten. Jag förordar att ra­batten höjs med två öre, vilket innebär alt den blir älta öre för de första 10 000 000 exemplaren, sex öre för exemplaren mellan 10 000 000 och 21 000 000 och fem öre lör exemplaren över 21 000 000. Förslaget inne­bär att kostnaderna för samdistributionsrabatten kan beräknas uppgå till 64 milj. kr., dvs. en ökning med ca 18 milj. kr. per år. Eftersom de nya reglerna föreslås träda i kraft redan den I januari 1978 uppkom­mer en merbelastning på anslagel Stöd till dagspressen för innevarande budgetår om ca 9 milj. kr.

Jag anser vidare att de åtgärder som jag här har förordat bör kom­pletteras och förstärkas med lättnader i fråga om reklamskatten på annonser i dagspressen. En lämplig avvägning kan enligt min mening uppnås om skattesatsen för annonser i dagspressen sänks från 6 lill 3 % samiidigi som det s. k. grundavdraget höjs från 6 lill 9 milj. kr. när det gäller dagspressen.

Genom dessa åtgärder kommer samtliga de drygt 50 dagstidningar som nu betalar skatt för sina annonser att få en skattesänkning. De tid­ningar som har en skattepliktig annonsomsättning som  ligger mellan


 


Prop. 1977/78: 58                                                     9

6 och 9 milj. kr., knappt ett tiotal, kommer därvid att helt slippa skatte­belastningen.

De förordade ändringarna innebär att grundavdraget för dagspressen kommer atf motsvara ett årligt skattebelopp om 270 000 kr. per tidning.

Intäkterna av reklamskatten uppgick under budgetåret 1976/77 fill ca 173 milj. kr. och har för budgetåret 1977/78 beräknats uppgå till ca 183 milj. kr. De nu förordade åtgärderna innebär att intäkterna mins­kar med ca 43 milj. kr. per år.

Ändringarna av skattesatsen och grundavdraget bör träda i kraft den 1 januari 1978. Ändringarna berör 12 och 24 §§ i lagen om skaft på annonser och reklam.

1 detta sammanhang vUl jag ta upp en annan fråga som har samband med dessa skattefrågor. Vissa publikationer har karaktär av annonsblad och är därför inte berättigade till återbetalning av reklamskatt enligt 24 §. Diäremot kan förutsättningarna vara uppfyllda för att en sådan publikation skall anses som allmän nyhetstidning enligt 12 § och få till-lämpa den lägre skattesatsen. Enligt min mening bör överenssfämmelse mellan besfämmelserna om skattesats och återbetalning av skaft åstad­kommas genom att annonsbladen undantas från möjligheten att tillämpa den lägre skaftesatsen. I författningen bör detta komma till uttryck ge­nom ett tillägg till definitionen på allmän nyhetstidning i 1 § andra stycket 5 i lagen om skatt på annonser och reklam. Vad som förstås med annonsblad anges redan i anvisningarna till 24 § samma lag. Enligt vad jag har inhämtat berör ändringen i detta avseende eft mycket litet antal publikationer. Har skriftligt avtal om införing av annons i en sådan publikation träffats före ikraftträdandet bör skattesatsen 6 % få till-lämpas.

De ändringar i gällande bidrags- och skafteregler som jag har förordat i det föregående leder sammanlagt till en kostnadsökning för staten på ca 95 milj. kr. Därav avser ca 52 milj. kr. ökade bidrag och ca 43 milj. kr. minskade inkomster från reklamskatten. För innevarande budgetår beräknar jag en merbelastning under anslaget Stöd till dagspressen på ca 11 milj. kr. till följd av de förbättrade bidragsreglerna. Intäkterna av reklamskatten beräknas samtidigt minska med ca 20 milj. kr.

Jag vill i detta sammanhang fa upp en annan fråga med anknytning till presstödet. Fortbildning av journalister bedrivs bl. a. vid högskolan i Kalmar. Utbildningen där vänder sig i första hand till redan yrkes­verksamma journalister som vill komplettera sin tidigare utbildning. Kurserna varierar i längd mellan fem och tolv dagar. Jag har inhämtat att chefen för utbildningsdepartementet avser att i budgetpropositionen föreslå en utbyggnad av denna utbildning. Förslag om visst stöd tiU massmedieforskning kommer samtidigt att framläggas.

Jag vill slutligen kort beröra frågan om uppföljningen av utfallet av de presstödjande åtgärderna. Jag avser atf i annat sammanhang åter-


 


Prop. 1977/78: 58                                                    10

komma till regeringen med frågan om att göra en utvärdering av de nuvarande stödformernas effekter och betydelse och därvid särskilt be­lysa möjligheterna att utforma bidragsreglerna så att de stimulerar till ökad produktionssamverkan och andra kostnadsbesparingar genom sam­verkan samt även i övrigt befrämjar god hushållning.

4    Hemställan

Med hänvisning fill vad jag nu har anfört hemställer jag atf. rege­ringen föreslår riksdagen

dels att antaga inom budgetdeparfementet upprättat förslag till lag om ändring i lagen (1972: 266) om skaft på annonser och reklam, dels att godkänna de ändringar i grunderna för statligt stöd till dagstidningar som jag har förordat.

5    Beslut

Regeringen ansluter sig fill föredragandens överväganden och beslutar att genom proposition föreslå riksdagen att antaga de förslag som före­draganden har lagt fram.

NORSTEDTS TRYCKERI    STOCKHOLM 1977 770634